Autor Wątek: Piractwo - dyskusja ogólna  (Przeczytany 36296 razy)

Offline Krupier

• Stały bywalec
Odp: Piractwo - dyskusja ogólna
« Odpowiedź #60 dnia: Stycznia 14, 2012, 11:16:26 »
Bo Nintendo jest 100 lat za murzynami w cyfrowej dystrybucji, tak samo jest z Wii Shop.

Offline MIS

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #61 dnia: Stycznia 14, 2012, 12:32:20 »
Nie wiem. Skok na kasę? Jaja sobie robią. PYTANIE - co jak zdechnie mi 3ds? Pytam z ciekawości.

Dlaczego nic się kurde już nikomu nie opłaca?

Wirtualne zakupy bo prowadzenie sklepu drogo, e-dvd bo drogo drukować i wytłaczać płytki, aplikacje typu antywirus online bo drogo jak w pudełku...

Niech w cholerę pozamykają fabryki wszystkiego bo się nie opłaca.

Offline inlagd

• Stały bywalec
« Odpowiedź #62 dnia: Stycznia 14, 2012, 19:25:19 »
No jak to co, zaplac drugi raz (a o grach dla "Ambasadorow" zapomnij, bo ich kupic przeciez nie mozna). W ogole majac 3DSa lepiej zacznij sie przyzwyczajac do zmian, bo podzial na regiony okazal sie dla przenosnych konsol Nintendo nagle niezbedny, instrukcji w pudelkach ostatnio coraz mniej, zamiast tego sa pseudoekologicznie dziury wyzarte w pudelku.

Postep.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2012, 20:06:22 wysłana przez inlagd »

Offline Krupier

• Stały bywalec
« Odpowiedź #63 dnia: Stycznia 15, 2012, 14:27:17 »
ROTFL z tymi dziurami.

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #64 dnia: Stycznia 19, 2012, 10:36:52 »
http://www.youtube.com/watch?v=bEBbu-wkKrs

Nie mogłem się powstrzymać ;)

Offline GBColorSprint

• Aktywny użytkownik
  • Fan gier wyścigowych, platformówek i serii GTA.
« Odpowiedź #65 dnia: Stycznia 19, 2012, 18:37:03 »
Antari, mam tak samo - nie mogłem się powstrzymać. ;P

xP

Offline inlagd

• Stały bywalec
« Odpowiedź #66 dnia: Stycznia 19, 2012, 18:58:35 »
No tak. Ale jak ktos zdjecia z GBF zaczalby krasc i umieszczac na innej stronie, to bylaby juz inna spiewka, hm?

Offline soulsick1988

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: Stycznia 19, 2012, 22:54:39 »
a co sądzicie o likwidacji fizycznych nośników, o której zaczęły się spekulacje jak STEAM itp się rozkręciło - bo teraz rozumiem - mogę albo spiracić i po prostu pograć, albo mieć oryginał, zarejestrować go, dostać darmowe aktualizacje i inne tego typu "upominki" a pudełeczko i czasem jakiś gadżet postawic na półeczce. Ale moim zdaniem gdy już fizyczne nośniki (cart'y, cd, dvd itd. ) znikną ostatecznie to (dla mnie) JEDYNĄ różnicą będzie to że tu ściągam za darmo a tu muszę płacić. A pirackie ręczne aktualizacje to wg mnie lepsze niż zakładanie konta, rejestrowanie,przelewy i cały ten shit którego nienawidzę.     

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #68 dnia: Stycznia 19, 2012, 23:14:27 »
Ja używam Steam i przyznam, że nie jest to takie złe. Pod warunkiem, że nie jesteśmy kolekcjonerami. Ostatnio kupiłem tam DiRT3 za 17zł, co według mnie jest śmieszną ceną. Oczywiście jeśli chodzi o elektroniczną dystrybucję od Nintendo to już tak przychylnie na to nie patrze. W tym przypadku chcę mieć nośnik z grą. Jeszcze pół biedy gdyby gry kupowane od Nintendo przypisane były do konta, a nie do konsoli.

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #69 dnia: Stycznia 20, 2012, 13:57:47 »
No tak. Ale jak ktos zdjecia z GBF zaczalby krasc i umieszczac na innej stronie, to bylaby juz inna spiewka, hm?

Odpowiedź o charakterze dualistycznym:

a) Już to robią.
b) Po to umieszczamy gargantuicznej wielkości loga serwisu na każdym zdjęciu.

Offline Krupier

• Stały bywalec
« Odpowiedź #70 dnia: Stycznia 22, 2012, 10:14:25 »

Pobierać na własny użytek mogą, nikt im nie zabroni i nie jest to złe. Zupełnie tak samo jak pobieranie mp3 i filmów, a nawet gier i programów.

Offline inlagd

• Stały bywalec
« Odpowiedź #71 dnia: Stycznia 22, 2012, 10:51:55 »
Czyli jak zaloze tumblra na ktorego skopiuje wszystkie zdjecia i teksty z GBF, zeby je rozpowszechniac, to bedzie ok, prawda? Nikt niczego nie straci i nikt nie zrobi tego w celach zarobkowych, tylko w imie wolnosci slowa i dostepu do informacji w internecie!

Offline Krupier

• Stały bywalec
« Odpowiedź #72 dnia: Stycznia 22, 2012, 22:35:42 »
Ja pierdolę, Ty naprawdę jesteś taki niekumaty czy specjalnie się zgrywasz?

Prywatny użytek - zapoznaj się z tym terminem, pokontempluj i wtedy pisz.

Miałeś ponoć napisać jakiś długi post, w którym wykażesz jak to korporacje rzeczywiście tracą kasę przez tych złych piratów, a póki co to tylko półsłówkami rzucasz.

P.S. Wybacz, ale nie wiem co to jest "tumblr", starajmy się rozmawiać po polsku.

Offline inlagd

• Stały bywalec
« Odpowiedź #73 dnia: Stycznia 22, 2012, 23:25:06 »
Jakis masz gorszy dzien, ze potrzebujesz komus naublizac, Krupier?

Z jednej stony piszesz o niezrozumieniu, a z drugiej cytujac i odpowiadajac na moj post o udostepnianiu materialow GBF na innej stronie piszesz o tym, ze na prywatny uzytek mozna wszystko. Nie dosc, ze nie odpowiadasz na cytowany watek, to probujesz wciskac kit jak to mozna sobie sciagac gry i programy na wlasny uzytek. Zdecydowanie jakis gorszy dzien.

Nietrudno wpisac tumblr w google, jesli nie wiesz co to jest. Przy okazji sprawdz jeszcze np takie serwisy jak twitter czy facebook, ta wiedza moze ci sie przydac na przyszlosc.

Offline Krupier

• Stały bywalec
« Odpowiedź #74 dnia: Stycznia 23, 2012, 00:06:26 »
A po co mam wpisywać? Rozmawiamy po polsku, nie muszę znać slangu młodzieży zachodniej wybacz.

Dnia złego nie mam, po prostu straciłem cierpliwość do Ciebie. Potrafisz tylko powtarzać jakie to piractwo złe, jaka to kradzież i jakie olbrzymie straty. Ale uargumentowac tego już niekoniecznie.

I tak, można ściągać wszystko i wykorzystywać w prywatnym użytku, nie jest to ani karalne, ani niemoralne.

Offline inlagd

• Stały bywalec
« Odpowiedź #75 dnia: Stycznia 23, 2012, 07:53:12 »
I tak, można ściągać wszystko i wykorzystywać w prywatnym użytku, nie jest to ani karalne, ani niemoralne.

Do poziomu przekonywania cie, ze ziemia jest okragla nie zejde, bez wzgledu na to, ile razy napiszesz, ze jest plaska, dowody na to widac golym okiem, a ty straciles cierpliwosc.

Offline Krupier

• Stały bywalec
« Odpowiedź #76 dnia: Stycznia 23, 2012, 08:45:30 »
Czyli nadal kompletne zero argumentów. I jak Cię brać na poważnie? Chcesz przekonać ludzi jedynie pustosłowiem w stylu "piraci to złodzieje"?

Tak wyglądał nasz dialog:

K: Piractwo to nie kradzież bo [argumenty]
I: Wcale nie, piractwo to kradzież!
K: Nie, ponieważ [argumenty]
I: Kradzież, to widać gołym okiem!!!!! [tupnięcie nóżką]

No wybacz gościu, ale to jest niepoważne.

A cierpliwość cały czas mam, nie martw się. Może doczekam się sensownej odpowiedzi. Liczę na to.

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Finally at peace
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #77 dnia: Stycznia 23, 2012, 10:03:38 »
Tak wyglądał nasz dialog:

K: Piractwo to nie kradzież bo [argumenty]
I: Wcale nie, piractwo to kradzież!
K: Nie, ponieważ [argumenty]
I: Kradzież, to widać gołym okiem!!!!! [tupnięcie nóżką]

Zgadzam się w pełni, jeżeli chodzi o konstruktywne i poparte argumentami i liczbami wypowiedzi to wygrywa Krupier, bez dwóch zdań. Inlagd, wybacz ale czuję, że potrzeba Wam zewnętrznego sędziego w waszej debacie na temat "piractwo/złodziejstwo", zobacz na czym polega debata, potem wróć z przygotowanymi argumentami przeciw. Narazie Wasza debata (chociaż łatwiej nazwać ją kłótnią z Twojej strony) sprowadza się do tego samego co debata na temat teorii ewolucji kontra Bóg i stworzenie świata.

To sum up:

Panowie, dużo racji ze strony Krupiera bardzo mało ze strony Inlagd. Jeśli rozmowa ma się utrzymać na poziomie i obyć bez tupania nogą i obrażania to jednego z Was czeka duże przygotowanie. Jeśli natomiast przygotowań nie będzie, nie będzie konstruktywnych argumentów proponuję byście zaprzestali   swojej dwustronnej debaty bo do niczego to nie zaprowadzi.

Od siebie powiem:
Gdyby piractwo rzeczywiście pożerało dochód do tego stopnia, to czy artyści pływali by w pieniądzach? (szczególnie zagraniczni?), czy nintendo wypuszczałoby kolejne konsole? Czy powstawałyby filmy?

Piractwo w dzisiejszych czasach to między innymi (pomijam tutaj argumenty typu nie mam pieniędzy) rodzaj buntu przeciw zaistniałej sytuacji na rynku. Ludzie decydują się na nie kupowanie bo nie chcą wydawać pieniędzy na coś czego nie chcą nabyć. Jeśli załóżmy Metallica wydaje płytę, która w ich zamyśle jest dobra, ale nie podoba się fanom, to wiadomo, że najpierw ktoś to pobierze żeby sprawdzić jakość i jeśli mu się spodoba - kupi, jeśli nie to ma to gdzieś bo syfu kupował nie będzie.

To samo tyczy się oprogramowania. Niektóre programy są wymagane przez społeczeństwo i stały się integralną częścią naszego obcowania z PC'tem, więc aby dopasować się do tych trybików trzeba je nabyć. Teraz troszkę prywaty - nigdy bym się nie nauczył obsługi windowsa gdybym go nie przegrał od kolegi, nigdy bym nie poznał mocy photoshopa do tego stopnia gdybym miał go kupić, nigdy nie użyłbym pakietu Office gdybym go nie pobrał...

Tyle odemnie

Pozdrawiam

DamnDan the Pirate

Offline moni-chan

• Stały bywalec
  • 世界のイルージョン。
    • deviantART
« Odpowiedź #78 dnia: Stycznia 23, 2012, 10:48:54 »
Narazie Wasza debata (chociaż łatwiej nazwać ją kłótnią z Twojej strony) sprowadza się do tego samego co debata na temat teorii ewolucji kontra Bóg i stworzenie świata.

Zgadzam się tutaj z Tarmą w 100%. W sumie to aż przykro na te rozmowy patrzeć, bo i tak nikt nikogo nie przekona, i tym samym nie "przeciągnie" na swoją stronę...

Piractwo było i będzie. I nieważne czy jakieś "dziwaczne" ustawy wejdą w życie lub nie... Każdy ma własne sumienie i decyduje za siebie. Ale przy tym powinien tolerować decyzje innych, typu: "najpierw ściągnę album/oprogramowanie/film, żeby go/je sprawdzić, a potem najwyżej kupię". Natomiast w Polskich realiach nie powinno się to nawet wydawać jakoś strasznie dziwne, analizując przeciętną sytuację materialną przeciętnego pana Kowalskiego...

Gdyby piractwo rzeczywiście pożerało dochód do tego stopnia, to czy artyści pływali by w pieniądzach? (szczególnie zagraniczni?), czy nintendo wypuszczałoby kolejne konsole? Czy powstawałyby filmy?

Tak się boimy, że "kradniemy" komuś pieniądze... Heh, a Ci twórcy najczęściej mają nas gdzieś i liczą właśnie na czysty zysk. I nie wiemy nawet co oni mają "na sumieniu" -_-

Wrzućcie chłopaki na luz i pograjcie w coś na odstresowanie 。◕‿◕。

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Finally at peace
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #79 dnia: Stycznia 23, 2012, 13:55:14 »
Dzięki za poparcie Moni-chan :-)

Pozwolę sobie wrzucić reportaż, który poraził mnie bardzo. Oto jak producenci dbają o klientów, którzy teoretycznie ich okradają:

http://www.youtube.com/watch?v=QPPW8KM7eEU&fb_source=message

Obejrzyjcie i powiedzcie co myślicie o producentach zmiatających problemy pod dywan :-)

Najbardziej poraża fakt, że to te firmy walczą o to żeby ograniczać nasze prawa w internecie (i nie tylko) :/ uważają nas za pasożyty które należy wytresować i nakarmić "poprawną" wiedzą...