Autor Wątek: Piractwo - dyskusja ogólna  (Przeczytany 36242 razy)

Offline inlagd

• Stały bywalec
Piractwo - dyskusja ogólna
« dnia: Stycznia 10, 2012, 19:19:39 »
Nikt nie popiera piractwa, ale kilka samowypalonych płytek z filmami każdy ma :)

Badz tak uprzejmy w usprawiedliwianiu sobie zlodziejstwa, zeby nie zarzucac wszystkim tego, ze mysla lub robia podobnie, jak ty.

Odnoszac sie do dalszej czesci twojej wypowiedzi: jak nie stac cie na DS Browser za 100 zl to nie musisz go krasc. (Osobna sprawa, ze ta przegladarka to lipa nieslychana.)

Offline pajda

• Stały bywalec
Odp: Piractwo - dyskusja ogólna
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 10, 2012, 23:00:58 »
a osobna sprawa to to, ze ceny tych tytułow sa takie same jak na zachodzie, albo i drozsze a zarabiamy srednio 4 razy mniej. a zycie to nie tylko kilkadziesiat tytulow unikatowych, ale takze chleb, rachunki i inne KONIECZNE rzeczy do zycia. wiec przestan pieprzyc ze usprawiedliwianie sie z kilku wypalonych plyt to zadne tluamczenie sie z piractwa..... handluje tym? nie. porzycza? nie. wysyla innym? nie. tez mam kilka wypalonych filmow i co z tego? ty kozaczysz bo zyjesz na garnuszku rodzicow i kupuejsz unikaty, ja zyje sam dla siebie i tez kupuje unikaty, a mam "kilka wypaloncyh tytulow" i nie prawie morałów ze usprawiedliwianie sie z kilku wypalonych tytulow jest grzechem smiertelnym na tym forum. powinnismy wszsycy wieidzec i Ty inlagd tez ze jakbym zarabial 6 tysiecy meisiecznie to nie chcialoby mi sie wypalac..... cokolwiek, sciagac cokolwiek i pieprzyc sie z czymkolwiek.... tylko po prostu kupilbym to. WIEM ze to rpaca innych. a czy za to ze zrobili COS maja za to zgarniac niebywale kwoty? ja robie cos ZNACZNIE POZYTECZNIEJSZEGO i PRZEDE WSZYSTKIM BARDZIEJ WARTOSCIOWEGO -a nie zgarnia mza to fortuny. a kolejna sprawa jest to ze zyjemy tu gdzie zyjemy. w afryce ci bogaci TYLKO SCIAGAJA BO TYLKO NA TO ICH STAC. TYLKO TAK MOGA SIE UKULTURALNIC.

Offline inlagd

• Stały bywalec
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 11, 2012, 07:37:26 »
Wiesz pajda, ze shift ci nie dziala i caps lock sie blokuje?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2012, 09:31:00 wysłana przez inlagd »

Offline bobiboy89x

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 11, 2012, 12:04:35 »
myślę że tak dyskusja nie ma sensu już było ich sporo i tylko źle wpływają na atmosferę forum każdy ma swoje zdanie i opinie nie da rady  wszystkim narzucić swoich poglądów a takie popadanie w skrajność też niczego dobrego ze sobą nie niesie  , jeśli ktoś piraci niech po prostu nie pisze tu o tym

Co do przeglądarki od niny to popieram jest słabej jakości i funkcjonalności jednym słowem szkoda na to pieniędzy chyba że jesteś kolekcjonerem lub lubisz takie oficjalne bajery ;p

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 11, 2012, 13:03:27 »
inlagd moje klawisze shift i capslock sa oryginalne bo są asusa C:

Offline Krupier

• Stały bywalec
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 11, 2012, 14:00:00 »
Nikt nie popiera piractwa, ale kilka samowypalonych płytek z filmami każdy ma :)

Badz tak uprzejmy w usprawiedliwianiu sobie zlodziejstwa, zeby nie zarzucac wszystkim tego, ze mysla lub robia podobnie, jak ty.

Odnoszac sie do dalszej czesci twojej wypowiedzi: jak nie stac cie na DS Browser za 100 zl to nie musisz go krasc. (Osobna sprawa, ze ta przegladarka to lipa nieslychana.)

Wszystko fajnie, ale piractwo to piractwo, a kradzież to kradzież. Nie ulegaj medialnym nagonkom i manipulacjom (do niedawna prezentowany pogląd jakoby ściąganie muzyki i filmów było niezgodne z prawem).

Offline inlagd

• Stały bywalec
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 11, 2012, 14:38:01 »
No tak, zapomnialem ze branza filmowa i muzyczna to przeciez organizacje charytatywne i tylko frajerzy im za cokolwiek placa. Dzieki za przypomnienie.

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 11, 2012, 14:58:27 »
no nie frajerzy....... tylko tu chodzi o to ze nikt nie popiera piractwa - JA TEZ!!!! (nie, nie zablokowal mi sie shift, to wcisniety celowo capslock :D) chodzi w tej sprawie o to ze po rpostu kazdy ma wypalonych gdzies kilka plytek. cokowliek, jakas skladanka.... i nie w celach - sicagnalem  i mam- nareszcie mam ne msuze kupowac!. a co to za problem kupic plyte z muzyka - to nie ot co kiedys ze pplyta kosztowala 100 PLN, teraz za 30 PLN mzoan plytke kupic i sie nia cieszyc. ja w mojej ktorej porpzedniej wypowiedzi wspominalem, ze tylko ceny gier coiagle utrzymuja sie nie wiaodmo na jakim poziomie....

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 11, 2012, 15:07:48 »
Hmm... z tego co czytałem jakiś czas temu w magazynie CHIP to samo ściąganie muzyki i filmów na własne potrzeby ponoć jest legalne w Polsce. Były tam uzasadnienia i wypowiedzi urzędników. Nie wiem, czy jest tak nadal, ale pewnie tak. Nie dotyczyło to programów i gier. Napisałbym coś od siebie na temat piractwa, ale nie ma to chyba większego sensu, bo każdy ma inne zdanie i nikt nikogo swoimi wypowiedziami nie przekona. Zwłaszcza inlagd atakujący wszystkich tylko wspominających o piraceniu. Co ciekawe kolega inlagd sam nie jest bez winy, bo swego czasu na forum propagował ściąganie romu z tłumaczeniem gry MOTHER3 i używanie Ez-Flash IV, więc jak widać każdy ma swoje sekrety... ;)

BTW
Zaraz wpadnie tu jakiś admin i zrobi porządek, więc się nie rozkręcajcie chłopaki :D

Offline Krupier

• Stały bywalec
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 11, 2012, 15:12:16 »
No tak, zapomnialem ze branza filmowa i muzyczna to przeciez organizacje charytatywne i tylko frajerzy im za cokolwiek placa. Dzieki za przypomnienie.

Zostałem właśnie powalony na ziemię siłą Twoich argumentów. Pomożesz wstać biednemu człekowi?

Anyway, piractwo to NIE kradzież i jest to niepodważalny fakt. Nie można tłumaczyć strat poprzez ilość ściągniętych kopii danej rzeczy z internetu. To nie jest i nigdy nie będzie strata, nie da się tego wykazać, wszelkie liczby są z dupy wzięte i istnieją tylko po to by straszyć ludzi.

Co najwyżej można mówić o braku zysku, ale brak zysku to nie jest strata. Ściągając plik z internetu nie powodujesz żadnych strat u producenta/dystrybutora, żadnych. Absurd tej argumentacji doskonale obrazowała (bo już nie działa) strona: http://stratakazika.pl/ na której KOPIOWANO album Kazika, aż do zapełnienia dysku, następnie kasowano i kopiowano od nowa. Używając argumentów koncernów każde takie skopiowanie naraziło Kazika na niebagatelne straty.

Szczegół jest tylko taki, że nie, nie naraziło i Kazik nie stracił na tym ani grosza. Tak samo jak nie tracą wydawcy gier, muzyki, filmów i programów.

Prawdziwa kradzież następuje dopiero gdy się KUPI piracki program. Wówczas kasa, która powinna iść do dystrybutora idzie w ręce pirata. Gdy w całym procesie nie występuje żadna złotówka to nie można mówić nic o stracie, ani tym bardziej kradzieży.

Swoją drogą, wielkie koncerny growe bardziej zaczynają walczyć z rynkiem wtórnym często umieszczając na opakowaniach gier napisy typu NOT FOR RESALE. Problem jest tylko taki, że nie ma to żadnej mocy prawnej i użytkownik może sobie taką grę kupić. Ale wówczas pieniążki nie idą do koncernu tylko w prywatne ręce. I na tym procederze rzeczywiście tracą, niemniej jednak nadal nie można mówić tu o kradzieży.

Twierdzenie, że piractwo to kradzież jest szczytem ignorancji.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2012, 15:19:17 wysłana przez Krupier »

Offline inlagd

• Stały bywalec
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 11, 2012, 15:40:43 »
@GBM_Fan: Mam oryginal Mother 3 i nie musze pytac sie ciebie o zgode ani na to, zeby spatchowac sobie ROM jego tlumaczeniem, ani zeby polecac innym takie rozwiazanie.

@Krupier: Pozostaje ci pogodzic sie z tym, ze jestem zarowno frajerem (kupuje gry, muzyke, filmy i inne cuda, ktore mozna bezkarnie ukrasc), jak i ignorantem (piractwo to kradziez i piraci sa zlodziejami).

Offline Krupier

• Stały bywalec
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 11, 2012, 15:57:43 »
Pozostaje mi się pogodzić z tym, że nie masz żadnych argumentów na poparcie swoich kosmicznych teorii. :}

P.S. Wiesz, że ja też kupuję oryginały? Szok.

Offline Shabbaz

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 11, 2012, 16:19:55 »
Nie ma to jak 10 postów sprzeczek :) i widzę że Admin też się dołączył :p  Zrozumcie ludzie że sprzeczać się na temat kradzieży / piractwa nie ma sensu, ja powiem tak ty powiesz tak, dajcie sobie spokój. A ty Inlagd robiąc tutaj za największego cwaniaka ( nie mając całkowitego poparcia w tym co mówisz) wcale nikomu nie udowadniasz swoich racji. Dziękuje, dobranoc, i proszę o zamknięcie tematu bo sie niezły bałagan robi.

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 11, 2012, 16:32:41 »
@GBM_Fan: Mam oryginal Mother 3 i nie musze pytac sie ciebie o zgode ani na to, zeby spatchowac sobie ROM jego tlumaczeniem, ani zeby polecac innym takie rozwiazanie.

Dokładnie. Ja też nie muszę się Ciebie pytać o zgodę jak chcę sobie ściągnąć rom z grą żeby ją sprawdzić przed zakupem :) Nie muszę też przyjmować Twoich argumentów za słuszne jeśli masz taki sposób myślenia jaki przedstawiłeś wyżej. A zgrywanie gier do postaci romu nie było, nie jest i raczej nie będzie legalne. To samo tyczy się ingerowania w kod programu, który jest zabezpieczony prawami autorskimi. Wychodzi na to, że Twoje wypowiedzi na temat piractwa to takie sranie w banie ;D

Offline Pawian

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 11, 2012, 17:24:51 »
Ja np. przyznam się od razu, mam troche mp3 na komputerze, flimy po obejrzeniu zazwyczaj usuwam. Moze i sie usprawedliwiam ale niestety, mam 16 lat nie mam pracy a żyć jak w średniowieczu też nie chce ;) Staram się kupować jak najwięcej gier i muzyki ale nie na wszystko mnie stać. Ale np. gardzę ludzmi którzy zamiast wydać na grę, płytę z muzyką [30 zł ? Raz na jakiś czas każda osoba pracująca moze sobie pozwolić] wolą wydać na piwo i szlugi. ;) Takie jest moje zdanie ;) A np. uznawanie sprzedaży używanych gier za piractwo jest dla mnie co najmniej śmieszne....

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 11, 2012, 19:59:58 »
Ludzie widzę ładują armaty przed ofensywą. Ja powiem tyle, że podobnie jak Rezor, jest mi obojętne kto co robi w domu i jak. Nie potrzebuję aprobaty całego świata dla tego, ze np. ja kupuję oryginały, żeby poczuć się lepiej. Jestem po prostu realistą :) Ale trzeba przyznać, że trzeba być niezłym idealistą żeby "dbać" o zyski danego koncernu myśląc w ten sposób.

Offline Rezor

• Stały bywalec
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 11, 2012, 20:08:02 »
Ja powiem tyle, że podobnie jak Rezor, jest mi obojętne kto co robi w domu i jak.
Nie każdemu jest to obojętne bo mojego posta skasowano. Każdy robi to co chce, niech każdy pilnuje siebie. A jak ktoś się chce dowartościować i czuć lepszym poprzez kupowanie oryginałów, to tylko "pogratulować" postawy. Tyle w temacie.

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 11, 2012, 20:13:32 »
Strach się bać co tu zaraz inlagd napisze ;)

Offline Marcin

• Administrator
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 11, 2012, 20:19:11 »
Posta usunięto ze względu na występujące w nim nazwy użytkowników, a nie z powodu przejmowania się piractwem.

Poza tym regulamin forum mówi iż piractwa tutaj się nie toleruje. Więc informacje co kto robi w domu zachowajcie dla siebie. Osobiście mi to naprawdę jest obojętne co kto robi, za stary jestem by naprawiać internet.

Co do tego iż niektórzy się wywyższają tu też nie o to chodzi. Ciężko jest po prostu prowadzić debatę z osobą która piraci i jawnie się do tego w wątkach przyznaje. Zwłaszcza jak ktoś tego nie uznaje i ciężko haruje by móc kupić sobie zabawki.

Offline Rezor

• Stały bywalec
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 11, 2012, 20:35:02 »
Ale chyba nikt z osób które się tu wypowiadały nie piraci gier, więc w czym problem? To tylko rozmowa.