Autor Wątek: [GB Advance] Seria Fire Emblem  (Przeczytany 36367 razy)

Offline nvd96

• Zaawansowany użytkownik
Odp: [GB Advance] Seria Fire Emblem
« Odpowiedź #100 dnia: Listopada 03, 2013, 18:00:21 »
Na Hard nie grałem.

Kei, zawsze można z tych zapychaczy po prostu nie korzystać - wtedy gra raczej okaże się trudniejsza ;)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #101 dnia: Listopada 03, 2013, 19:10:19 »
Na Hard nie grałem.

Kei, zawsze można z tych zapychaczy po prostu nie korzystać - wtedy gra raczej okaże się trudniejsza ;)

No właśnie o tym myślałem. Problem tylko w tym, że gra jest stosunkowo krótka, więc musiałbym naprawdę mały team wybrać żeby osiągnąć jakieś sensowne statystyki.

Offline nvd96

« Odpowiedź #102 dnia: Listopada 03, 2013, 19:27:29 »
Po normalu masz jako takie rozeznanie kogo byś w swoim teamie widział i musiałbyś na nim się skupić.

Btw
jakim teamem ukończyłeś normala?

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #103 dnia: Listopada 03, 2013, 20:58:08 »
Jeszcze nie ukończyłem, bo zrobiłem sobie przerwę i teraz wróciłem. Dzisiaj rozpykałem jeden chapter, zaraz drugi rozpracuję. W przypadku FE: SS wybieranie teamu na tym etapie mija się z celem, gram każdym jak mi się podoba, bo przechodzę ruiny, a tam mam tyle exp., że mogę każdego do 20 poziomu wyciągnąć. Jedynie przedmioty do promo mnie ograniczają i to pewnie one przesądzą o tym, kto będzie tworzył trzon mojej drużyny na końcu przygody.

Offline Marcin

• Administrator
« Odpowiedź #104 dnia: Listopada 03, 2013, 21:01:32 »
Te ruiny 3 pegazami pokonałem :P Na dość niskim levelu, a skończyłem na maksa ;)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #105 dnia: Listopada 03, 2013, 21:05:55 »
Te ruiny 3 pegazami pokonałem :P Na dość niskim levelu, a skończyłem na maksa ;)

Ja raz prawie tam przegrałem :) Przeszedłem tam poziom 2 i gra spytała się, czy chcę grać dalej. Wcisnąłem tak, ale nie wiedziałem, że nie będę mógł zaopatrzyć się w broń i w ten oto sposób wylądowałem ze zgrają nowicjuszy i resztkami broni chyba na 3 poziomie. Nieźle się nagimnastykowałem żeby nie przegrać, a zależało mi, bo miałem świetne growth rate.

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #106 dnia: Listopada 08, 2013, 10:53:08 »
Jestem już w rozdziale 14. Poza tym, że jest łatwo i momentami nudno to gra się dobrze. Nie znoszę walczyć z potworami, strasznie mi się ten element SS nie podoba. Poza tym mapy jak na razie były małe/średnie i trochę brakuje mi w nich rozmachu znanego z FE6 i późniejszych map w FE7. Wszystko jest takie "zbite" i na zasadzie wbijania się klinem w szeregi wroga. Zresztą sensu na inne zagrania nie ma, bo przeciwnik nie ma szans z moimi herosami. Nawet za dużo nie musiałem grindować, a i tak wyszły koksy. W ruinach byłem 2-3 razy i to tylko do 4 piętra. O pomstę do nieba wołają też bosowie. Ale... w tym całym bigosie jedna rzecz mi się bardzo podoba - możliwość wybierania kierunku rozwoju przy promowaniu! Od razu zamieniłem pegaza w wywerna, a kawalerzystę w rycerza :D Wyglądają przez-kozacko.

Lekarstwem dla tej gry byłoby:
1. Usuniecie "potworów", bo to jest lipa straszna :P
2. Podniesienie poziomu trudności przez podbicie statystyk wrogich jednostek.
3. Usunięcie mapy, po której bez logicznego wyjaśnienia możemy przemieszczać się w każde miejsce.
4. Usunięcie możliwości robienia zakupów w każdym momencie.
5. Usunięcie ruin i możliwości grindowania.
6. Zwiększenie wielkości map, dodanie hardcorowych subquestów.

Matko, teraz zdałem sobie sprawę, że oni popsuli grę :P

Offline Marcin

• Administrator
« Odpowiedź #107 dnia: Listopada 08, 2013, 18:38:46 »
Od razu zamieniłem pegaza w wywerna

J____________J Ja w edycji na DSa by Pegaza uchować przed tym zniesławieniem po router goniłem by Elysian Whip kupić!

Lekarstwem dla tej gry byłoby:
1. Usuniecie "potworów", bo to jest lipa straszna :P
2. Podniesienie poziomu trudności przez podbicie statystyk wrogich jednostek.
3. Usunięcie mapy, po której bez logicznego wyjaśnienia możemy przemieszczać się w każde miejsce.
4. Usunięcie możliwości robienia zakupów w każdym momencie.
5. Usunięcie ruin i możliwości grindowania.
6. Zwiększenie wielkości map, dodanie hardcorowych subquestów.

Matko, teraz zdałem sobie sprawę, że oni popsuli grę :P

Popsuli też wersję na 3DSa, no ale seria wisiała na włosku. Albo casual albo upadek, sam nie wiem co gorsze. Na szczęście edycja na Wii (i Gackowa mam nadzieję) są wyjątkowo hardcorowe i zmiany w grze nie są złe. Złożoność rozwoju postaci i przeskoki między chapterami dodają trudności, bo nigdy nie wiadomo co się stanie i kim przyjdzie nam nie grać w następnej turze.

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #108 dnia: Listopada 08, 2013, 19:30:32 »
J____________J Ja w edycji na DSa by Pegaza uchować przed tym zniesławieniem po router goniłem by Elysian Whip kupić!

Co kto lubi. Dla mnie wyverny to lepsze jednostki latające, mają większą siłę, a pozostałe statystyki rozkładają się w miarę równomiernie. Chociaż napakowany pegaz to też dobra sztuka ;)

Popsuli też wersję na 3DSa, no ale seria wisiała na włosku. Albo casual albo upadek, sam nie wiem co gorsze. Na szczęście edycja na Wii (i Gackowa mam nadzieję) są wyjątkowo hardcorowe i zmiany w grze nie są złe. Złożoność rozwoju postaci i przeskoki między chapterami dodają trudności, bo nigdy nie wiadomo co się stanie i kim przyjdzie nam nie grać w następnej turze.

Dziwi mnie tylko, że autorzy tworząc FE8 nie zauważali tych wszystkich elementów burzących harmonię w grze. Jakby nie patrzeć granie w takie uproszczone FE jest czymś na pograniczu przyjemności i nudy.

Mam taki misterny plan żeby kolejny LP zagrać narzucając sobie różne ograniczenia. Np. nie odwiedzać ruin, nie robić misji pobocznych i takie tam.

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #109 dnia: Listopada 19, 2013, 22:04:10 »
No dobra, FE:SS ukończone w trybie Normal. Wybrałem drogę Eiriki. Co tu dużo pisać, grało się dobrze, ale to Fire Emblem, więc nie ma się co dziwić. Sporo rzeczy nie przypadło mi do gustu (patrz posty wyżej), ale przymknąłem na to oko i starałem się wziąć co najlepsze z tytułu. Ostatnie rozdziały przechodziłem za pierwszym podejściem, tak samo finalne starcie. Rach ciach i po krzyku. Obejrzałem napisy końcowe i po chwili przerwy zacząłem nową grę na Hard, tym razem wybiorę drogę Ephraima. Zobaczymy co z tego będzie.

Offline nvd96

« Odpowiedź #110 dnia: Listopada 19, 2013, 22:09:45 »
O ile pamiętam (grałem obie drogi - zostawiłem sobie zapis na jednym z paneli) to Ephraim był trochę trudniejszy, ale nie obiecuję, bo dawno to już było (ło rajuśku, ze 2 latka chyba, tak samo jak FE7 - pasowałoby odświeżyć grę już :D ).

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #111 dnia: Listopada 19, 2013, 22:15:02 »
Na pewno będzie trudniej, bo... narzuciłem sobie pewne ograniczenia

1. Tryb Hard
2. Korzystanie ze sklepów tylko podczas walki i ewentualnie w menu przed bitwą (jak w FE6 i FE7).
3. Pomijam całkowicie ruiny.
4. Jedna misja poboczna na turę (w celu zbudowania support, inaczej nie da rady, bo rozdziałów jest za mało).

Wymagać to będzie ode mnie wybrania mniejszej drużyny, ale dam radę :)

Offline nvd96

« Odpowiedź #112 dnia: Listopada 19, 2013, 22:24:00 »
Nigdy nie widziałem sensu w hodowaniu drużyny ponad potrzeby, zawsze sobie radziłem bez Supportu, ale w FE6 HM to ciężko chyba będzie bez tego (na razie mam niedostępne moje EZFA - zostawiłem u kolegi w Warszawie...). Może wrócę do FE6 HM, albo na rozgrzewkę walnę FE7 lub SS na Hardzie ;)

Rzeczywiście ograniczające ograniczenia, a nie wzięte takie z dupy, żeby tylko z nazwy były, powodzenia :)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #113 dnia: Listopada 19, 2013, 22:52:13 »
Support naprawdę dużo daje. W FE8 to w sumie dla zabawy rozwijam support, ale w FE6 to sprawa musowa.

BTW Rozwiniecie support ma wpływ na zakończenie. Tzn. na ten etap kiedy gra opowiada nam co stało się z naszymi bohaterami po wojnie. Teraz jak kończyłem FE8 na Normal to miałem 3 pary. Np. Natasha została żoną Joshuy i została królową tych pustynnych obszarów. Takie pierdu pierdu, ale fajnie na końcu zobaczyć jak się znajomości rozwiną :)

Offline nvd96

« Odpowiedź #114 dnia: Listopada 19, 2013, 23:00:12 »
O tych zakończeniach to wiedziałem ;)
Jak odzyskam EZFA to się z szóstką pobawię trochę :)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #115 dnia: Listopada 19, 2013, 23:06:41 »
O tych zakończeniach to wiedziałem ;)
Jak odzyskam EZFA to się z szóstką pobawię trochę :)

Pamiętam największy zawód w FE6 kiedy sparowałem 2 magów i potem w zakończeniu gra mnie poinformowała, że parę lat po ślubie zginęli ratując wioskę przed burzą śnieżną. Fail :)

W ogóle w FE6 jest najsmutniejszy wątek miłosny w całej trylogii na GBA. Wiesz o kogo chodzi?

Offline nvd96

« Odpowiedź #116 dnia: Listopada 19, 2013, 23:19:14 »
Zapewne para szlachecka ;)
A z magów to kogo sparowałeś, Raya z kim? :p

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #117 dnia: Listopada 19, 2013, 23:34:12 »
Zapewne para szlachecka ;)
A z magów to kogo sparowałeś, Raya z kim? :p

Qrde, teraz nie pamiętam kto to był, ale teraz mi coś świta, że to mogło być w FE7. Chyba Pent (mag) i Louise (sniper), ale głowy nie dam. Musiałbym jeszcze raz zakończenia zobaczyć. Ray o ile pamiętam założył sierociniec :D

Nie wiem kogo miałeś na myśli pisząc para szlachecka, ale chodziło mi o Miredy i Galea. W rozdziale chyba 21 dochodzi do takiego spotkania, że przez przypadek Miredy może zabić swojego ukochanego.

EDIT
Teraz sobie ten 21 rozdział przypomniałem. Tam to jest dopiero bitwa, myślę, że w pewnym momencie na mapie jest ponad 50 wrogów i wszyscy na nas szarżują. Na dodatek limit tur, rewelacja.

Offline nvd96

« Odpowiedź #118 dnia: Listopada 19, 2013, 23:37:56 »
Do Penta nawet by to pasowało.
Myślałem, że w wątku Roya z Liliną jest jakiś plot-twist, a Ty mi tu z ch.21 wyskakujesz jak mi po 15 save wyparował :D

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #119 dnia: Listopada 19, 2013, 23:42:35 »
Do Penta nawet by to pasowało.
Myślałem, że w wątku Roya z Liliną jest jakiś plot-twist, a Ty mi tu z ch.21 wyskakujesz jak mi po 15 save wyparował :D

Hehe, dlatego trzeba robić backup! :D Ja zawsze robię, nawet z cartów.

Z FE6 mam najwięcej wspomnień, a to chyba oznacza, że jest najlepsza. Nie chodzi tylko o fabułę, ale też sytuacje na polu walki gdzie czasem wygrywałem o mały włos.