Autor Wątek: [GB Advance] Seria Fire Emblem  (Przeczytany 36373 razy)

Offline nvd96

• Zaawansowany użytkownik
Odp: [GB Advance] Seria Fire Emblem
« Odpowiedź #80 dnia: Kwietnia 17, 2013, 21:39:13 »
Ściągnięcie save'a z karty nic nie dało :/
EZFA nie mógł zawieść bo zegar, kalendarz i trzymany ot tak sobie FE7 i zapis na Ch1 by się też wykasował...
Mało prawdopodobne żeby ktoś wbił mi się na konsolę - nikt poza mną jej nie tyka... (chyba :/)

Ewentualnie rozważam opcję taką, że coś się jeb... yyy "zepsuło" przy tym, że wyłączyłem bez tego "quita" tylko tak w trakcie tury - chociaż to też bardzo mało prawdopodobne, bo zawsze tak wyłączałem i było OK.

Smutek, żal, rozczarowanie.
Dokładnie to czuję... 14h na zegarze + co najmniej drugie tyle replay'ów :/

Kiedyś spróbuję jeszcze raz. Może całkiem niedługo nawet - matury będą, a ja będę miał troszkę wolnego + majówka wcześniej :) Nic nie obiecuję, ale postaram się, dla siebie, żeby ukończyć tę grę, nie poddam się. Grunt żeby się nie załamać tylko znaleźć motywację na kolejne podejście :)

Tak na otarcie łez ruszyłem z ambasadorskiego 3DSa Zeldę: Minish Cap i w ciągu 2h jestem po 2 świątyniach ;)

3M się. Mam nadzieję, że niedługo zawitam znowu w tym temacie i to z pomyślnymi wiadomościami :)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #81 dnia: Kwietnia 17, 2013, 21:45:06 »
Ewentualnie rozważam opcję taką, że coś się jeb... yyy "zepsuło" przy tym, że wyłączyłem bez tego "quita" tylko tak w trakcie tury - chociaż to też bardzo mało prawdopodobne, bo zawsze tak wyłączałem i było OK.

To nie to na bank. Też tak często wyłączam grę.

Kiedyś spróbuję jeszcze raz. Może całkiem niedługo nawet - matury będą, a ja będę miał troszkę wolnego + majówka wcześniej :) Nic nie obiecuję, ale postaram się, dla siebie, żeby ukończyć tę grę, nie poddam się. Grunt żeby się nie załamać tylko znaleźć motywację na kolejne podejście :)

No warto, zwłaszcza, że masz już wybrany team.

Ja tam jestem cierpliwy i będę czekał na powrót :)

Offline SennseJ

• Nowy użytkownik
  • *
    • Piwna Recenzja
« Odpowiedź #82 dnia: Kwietnia 22, 2013, 13:57:45 »
Chciałem się dopytać bo nie wiem czy mi się nie pomieszało. Chodzi o numerki które tutaj były zamieszczane. Dobrze rozumuje że:

FE6 to - Fire Emblem: Fuuin no Tsurugi (nie została wydana w Europie tylko można trafić na roma z angielskimi napisami)
FE7 to - Fire Emblem (żadnych podtytułów, wydana w 2003 na GBA, teoretycznie najlepsza na początek)
FE8 to - Fire Emblem: The Sacred Stones (teoretycznie najgorsza)

... a i FE na DS jest słabe.

Czy mniej więcej zgodne jest to z prawdą? Jakoś nie miałem przyjemności z tą grą ale jak tak przeczytałem o tu się dzieje w tym temacie to aż nabrałem ochoty na wydanie na nią kasy :) Mówię o FE7 :)

Offline igorch

• Stały bywalec
« Odpowiedź #83 dnia: Kwietnia 22, 2013, 14:32:11 »
FE6 nie zostala wydana po angielsku, tylko po japonsku
sa fanowskie tlumaczenia romu, wiec grac mozna po angielsku na programatorze lub na emulatorze
jest podobno najtrudniejsza z FE na gba
FE7 ma tutorial bardzo rozbudowany wprowadzajacy jako tako do systemu gry
nie wiem czy FE8 jest najgorsza gra, na pierwszy rzut oka jest bardzo podobna do siodemki
wlasnie do mnie doszla i jak zagram to sie moze wypowiem
na razie mecze jeszcze FE7
jestem na chapterze 15 i staram sie odtworzyc jak ostatnio zagralem, bo mialem genialny awans na luczniczce, ze chyba 6 statystyk jej skoczylo i bardzo mi zal, ze zresetowalem chapter i nie pamietam jak to rozgrywalem ;d

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #84 dnia: Kwietnia 22, 2013, 15:34:46 »
SennseJ -> Wszystko się zgadza. Jeśli lubisz gry taktyczne (patrz seria AW) i RPGi to seria FE jest genialnym połączeniem tych gatunków.

Offline nvd96

« Odpowiedź #85 dnia: Kwietnia 22, 2013, 16:51:53 »
a odnośnie FE na DSa (Shadow Dragon) to jest to port pierwszego DSa - o ile dobrze pamiętam NESowego, przez co nie jest ani zbyt zarysowany fabularnie, ani zbytnio rozbudowany ;)

Offline Marcin

• Administrator
« Odpowiedź #86 dnia: Kwietnia 22, 2013, 19:23:16 »

... a i FE na DS jest słabe.

Zdecydowanie nie jest słabe. Tą opinię wyrobiło sobie tym iż jest to remake gry z 1990 roku! Dlatego fabuła w grze jest bardzo skąpa, dialogi minimalne. Gra dostała również za nie najwyższych lotów grafikę (nie umywa się do pixelartów z GBA) Jednakże: muzyka, grafika mapek, interfejs są przegenialne. Dźwięki porywają, mapy naprawdę cieszą oko (są bardziej ponure niż w odsłonach na GBA), a interfejs jest szybki i ma kilka ogromnych plusów. Jak ogramy grę na DSa to potem ciężko nam wrócić do tych z GBA które oferują mniej przyjemny interfejs. Ba edycja z Wii ma gorszy interfejs niż DSowa. DSowy Fire Emblem co równiez oferuje fajnego - system save pointów i 6 poziomów trudności. Do wyboru do koloru. Podsumowując jest to taktyk czystokrwisty. Fire Emblem w którym najbardziej liczy się element taktyczni aniżeli bohaterowie czy fabuła.

Ja bardzo cenię ów odsłonę i gorąco polecam. Chociaż rzeczywiście przygodę z FE warto zacząć od FE6/FE7. Natomiast nie powinno się zaczynać od serii na DSa (zbyt klasyczna), Wii (zbyt hardcorowa) czy FE8 (zbyt każualowa z expieniem)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #87 dnia: Kwietnia 22, 2013, 20:38:56 »
Kaitaro dobrze prawi. A mroczność mapek z FE DS chyba trochę nawiązuje do grafiki mapek z NESa, które też były ciemne i ponure.

Offline nvd96

« Odpowiedź #88 dnia: Lipca 29, 2013, 23:09:44 »
Prawie miesiąc spędziłem w lesie mając GBA i piękny zamiar aby ruszyć Hard Mode w FE6, ale Summon Night Swordcraft Story i Harvest Moon Friends of Mineral Town popsuły mi plany i tym oto magicznym sposobem ukończyłem tylko 2 czy 3 pierwsze rozdziały...

Może niedługo chęci dopiszą, zobaczymy... :)

Nawiasem mówiąc Summon Night: SS to ekstra gierka (przechodzę po raz trzeci i nie nudzi mnie to) ;)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #89 dnia: Sierpnia 15, 2013, 23:00:31 »
Dzisiaj zacząłem pierwszy LP w Fire Emblem: Sacred Stones. Aktualnie jestem w chapterze 5x i... podoba mi się :D Gram na Normal i jak na razie poziom trudności jest OK, jest łatwo, ale bez przesady. Fajne postacie, zwłaszcza do gustu przypadł mi duet ojciec + syn (Garcia + Ross). Super sprawa posyłać ich obu do walki, przy okazji bardzo łatwo zbudować support między nimi. Wrażenie robi też Joshua (odpowiednik Rutgera z FE6).

Nie ma to jak FE na GBA...

Offline flush2

• Stały bywalec
  • 9tendo
« Odpowiedź #90 dnia: Sierpnia 15, 2013, 23:38:26 »
Prawie miesiąc spędziłem w lesie mając GBA i piękny zamiar aby ruszyć Hard Mode w FE6, ale Summon Night Swordcraft Story i Harvest Moon Friends of Mineral Town popsuły mi plany i tym oto magicznym sposobem ukończyłem tylko 2 czy 3 pierwsze rozdziały...

Nawiasem mówiąc Summon Night: SS to ekstra gierka (przechodzę po raz trzeci i nie nudzi mnie to) ;)

Masz Summon'a w oryginale? :) Planuje zakup, ale ciężko ugrać tanio.

Offline nvd96

« Odpowiedź #91 dnia: Sierpnia 16, 2013, 10:42:58 »
Dzisiaj zacząłem pierwszy LP w Fire Emblem: Sacred Stones. Aktualnie jestem w chapterze 5x i... podoba mi się :D Gram na Normal i jak na razie poziom trudności jest OK, jest łatwo, ale bez przesady. Fajne postacie, zwłaszcza do gustu przypadł mi duet ojciec + syn (Garcia + Ross). Super sprawa posyłać ich obu do walki, przy okazji bardzo łatwo zbudować support między nimi. Wrażenie robi też Joshua (odpowiednik Rutgera z FE6).

Nie ma to jak FE na GBA...

Fakt, na początku jest OK, ale potem jak dla mnie aż tak bardzo nie wzrasta (porównując do FE6 czy FE7).
Ale historia jest fajna, mi się podobała historia Eiriki i Lyona i właśnie wspomniany przez Ciebie Ross z Garcią (a z Rossa potem przekoks się robi, bo leveluje więcej razy, przy czym ma niezłe growth rate'y) :)

Masz Summon'a w oryginale? :) Planuje zakup, ale ciężko ugrać tanio.

Niestety nie :(
2 razy przechodziłem dawno temu na komórce na emu (ach, cudowne czasy gimbazy :D), a teraz na EZFA, ale ciągle poluję na oryginał (fajnie by się w kolekcji prezentował)  :)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #92 dnia: Sierpnia 16, 2013, 12:30:39 »
Fakt, na początku jest OK, ale potem jak dla mnie aż tak bardzo nie wzrasta (porównując do FE6 czy FE7).
Ale historia jest fajna, mi się podobała historia Eiriki i Lyona i właśnie wspomniany przez Ciebie Ross z Garcią (a z Rossa potem przekoks się robi, bo leveluje więcej razy, przy czym ma niezłe growth rate'y) :)

No właśnie tak czułem, że Ross ma potencjał. Nie czytam FAQ, więc gram intuicyjnie. Gdzieś mi kiedyś śmignęło, że w FE8 można 2 razy promować bohatera i ten Ross jako dziecko doskonale mi pod to podpasował. Jak na razie trudność chapterów polega na tym, że próbuje je przejść zbierając wszystko co można i rozwijając tylko wybranych bohaterów. Pewnie gdybym używał Setha (jaigen) to wszystko był ubijał bez mrugnięcia, a tak to muszę choć trochę pogłówkować.

Offline nvd96

« Odpowiedź #93 dnia: Sierpnia 16, 2013, 12:42:08 »

No właśnie tak czułem, że Ross ma potencjał. Nie czytam FAQ, więc gram intuicyjnie. Gdzieś mi kiedyś śmignęło, że w FE8 można 2 razy promować bohatera i ten Ross jako dziecko doskonale mi pod to podpasował. Jak na razie trudność chapterów polega na tym, że próbuje je przejść zbierając wszystko co można i rozwijając tylko wybranych bohaterów. Pewnie gdybym używał Setha (jaigen) to wszystko był ubijał bez mrugnięcia, a tak to muszę choć trochę pogłówkować.

Taaa, w FE8 niektóre klasy można promować 2 razy (journeyman - Ross, potem jeszcze poznasz inne). Też nie czytuję FAQu przed graniem. Seth to rzeczywiście jeden z najmocniejszych startowych paladynów w serii (a przynajmniej taki mi się wydał) i z nim to bez problemu jazda by była szybka.
Swoją drogą kogo levelujesz? ;)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #94 dnia: Sierpnia 17, 2013, 11:32:26 »
Gram, gram i stwierdzam, że jak na razie FE8 jest spoko! :D

Aktualnie mój team tworzą (pomijając lordów):
Franz - spoko koleś, fajny growth rate no i przydatność niepodważalna. Nie ma to jak kawaleria :)

Vanessa - nie lubię trenować pegazów, ale z doświadczenia wiem, że później są przydatne, więc zaciskam zęby i trenuję Vanesse.

Garcia & Ross - Nierozłączony team z rozwiniętym support na A. Ross już wypromowany na pirata. Dają radę :)

Colm - Spoko ziom, nie mam innej alternatywy na złodzieja, więc i tak jestem zmuszony go używać, ale nie narzekam.

Artur - Używam na siłę i tylko okazjonalnie. Nie mam do niego przekonania.

Lute - Powoli rozwijam. Widzę potencjał, ale jakoś w FE8 nie przemawiają do mnie magowie. Czekam na szamana.

Natasha - Zastąpiła wąsatego Mouldera. Jednak ładna buzia robi swoje :P Poza tym chcę rozwinąć support z...

Joshua - Odpowiednik Rutgera z FE6. Statystyki napompowane jak na level 5 nieprzeciętnie, ale miał 2 level up gdzie łapał tylko +1 HP :( Mimo wszystko robi pogrom.

Kyle - Kolejny konny, brat Franza, więc jest szansa na fajny support.

Na razie to tyle. Team solidny, przebijają się przez każdy level bez mrugnięcia.

Offline nvd96

« Odpowiedź #95 dnia: Sierpnia 17, 2013, 16:03:56 »
Team dobrze dobrany, tylko do Artura się przekonaj, bo to mocny kapłan i potem swoje robi z nawiązką ;)
Colm jakoś do mnie nigdy nie przemawiał, ale alternatywy brak a złodziej jednak potrzebny. Który już chapter Ciebie wita?

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #96 dnia: Sierpnia 17, 2013, 16:35:10 »
Jestem w CH 10A (wybrałem ścieżkę Eriki), ale zatrzymałem się na jednej EX Mapie. Chcę tam Amelię (rekrut) lekko wygrindowac, bo jest na lv1 i nigdzie jej zabrać nie mogę :P

Offline nvd96

« Odpowiedź #97 dnia: Sierpnia 17, 2013, 16:51:43 »
No z nią trzeba się troszkę pobawić, ale potem rośnie na mocną postać i podobno nawiązuje support z Franzem ;)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #98 dnia: Listopada 03, 2013, 17:14:08 »
Grał ktoś w FE: SS na Hard? Jakaś konkretna różnica w porównaniu z Normal?

Offline Marcin

• Administrator
« Odpowiedź #99 dnia: Listopada 03, 2013, 17:41:31 »
Skoro można expić to dla mnie wyrażenie "poziom trudności" nie istnieje w tej grze :P Ot będziesz musiał powalczyć z random stworami żeby przejść finał, a w normalnej wersji gry nie trzeba było. Nie sądzę też by hard był dużo bardziej trudny, może później jest kolejny tryb?