Autor Wątek: [GB Advance] Seria Fire Emblem  (Przeczytany 36387 razy)

Offline nvd96

• Zaawansowany użytkownik
Odp: [GB Advance] Seria Fire Emblem
« Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 04, 2013, 16:30:56 »
eee FE6 to to cos co nie ma zadnego dopisku? a FE7 to sacred stones?

Bez żadnego dopisku to właśnie FE7, a Sacred Stones to FE8

FE6 wyszła tylko w Japonii - po necie są dostępne jedynie "fanowskie" tłumaczenia, aczkolwiek stoją one na dość wysokim poziomie :)
6 jest zdecydowanie trudniejsza na Normalu niż 7

Żeby nie spoilerować, jak masz teraz zdobyć Castle Caelin to już jest to - ale nie martw się, to nie koniec gry, jeszcze dłuuuuga droga przed Tobą :P

Zazdroszcze wam takiego wciagniecia w gre (ba, cala serie). Juz kilka razy nie moglem sie do niej przekonac na GBA, a teraz kusi mnie zeby kupic FE na 3DSa i zniwu dac jej szanse.

Spróbuj FE7 (przystępna dla newbie) na GBA, albo Shadow Dragon na NDSa (remake zupełnie pierwszego FE - mniejszy nacisk na fabułę, mniej bajerów, ale gra się też bardzo fajnie). FE: Awakening sam kupuję niedługo ;)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #61 dnia: Kwietnia 04, 2013, 17:08:11 »
@igorch -> Jest dokładnie jak nvd96 pisze. A kampania z Lyn to właśnie ten tutorial o którym wcześniej wspomniałem. Po prostu "prawdziwa" gra zaczyna się później :)

Jak ukończy się FE7 na Normalu to można wtedy zagrać w Lyn Mode z wyższym poziomem trudności. Nie ma wtedy wstawek z podpowiedziami i takie tam.

Co do FE6 to jest to wydanie tylko japońskie stąd wysoki poziom trudności. Normal jest wymagający (coś ala Hector Mode w FE7), a Hard Mode uznawany jest za najtrudniejszy z trologii na GBA.

Tak mnie tym wszystkim nakręciliście, że zaczynam w przyszłym tygodniu LP w FE7. Będę grał na:
Lyn (Hard Mode) -> Hector Normal Mode

@nvd96 -> Czekam na relację z chapteru 14 :D Pamiętaj, że jest tam limit turowy.

Offline nvd96

« Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 04, 2013, 17:20:30 »
Zaraz zajmę się replayem Ch12, żeby 12x odblokować ;)

W szkole (FE7 przechodziłem na emu w telefonie - jeszcze wtedy konsolki nie miałem) z żalem odkryłem, iż utraciłem save po ukończeniu ostatniej walki - będę musiał ją powtórzyć, żeby odblokować trudniejsze opcje gry, zgram zapis na mojego EZFA i do boju na Hardzie :)

Offline igorch

• Stały bywalec
« Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 04, 2013, 18:14:14 »
W szkole (FE7 przechodziłem na emu w telefonie - jeszcze wtedy konsolki nie miałem) z żalem odkryłem, iż utraciłem save po ukończeniu ostatniej walki - będę musiał ją powtórzyć, żeby odblokować trudniejsze opcje gry, zgram zapis na mojego EZFA i do boju na Hardzie :)
a ja przeciwnie
kupilem uzywanego i usunalem wszystkie savy
szkoda, ze tak ciezko dorwac FE8 w rozsadnej cenie

Offline nvd96

« Odpowiedź #64 dnia: Kwietnia 07, 2013, 15:47:47 »
Mały update:
12x ukończony bezproblemowo

13 ukończony z problemami (przejdź najbardziej newralgiczny punkt na moście Lance'm i niech przyleci wyvern raider z Horseslayerem i wiele wiele innych :P)
Na początku ze dwa razy próbowałem z Lalum i próbą zarekrutowania Percevala(na gwałt potrzebuję Knight Cresta - Lance'owi exp ucieka). W końcu zrezygnowałem z Lalum zupełnie (nie pasuje do mojego stylu gry - so sad ;(  ) i za iksdziesiątym razem się udało (a to Lilina dostała z Longbowa + balista, a to to, a to tamto) ;) w końcu ukończyłem to tak, że wszyscy poza Alanem polecieli południową drogą, a sam Alan północną. Alan na północy wszystkich powybijał - zanim przejechał przez most Perceval zwiał - razem z posiłkami.

14 ukończony za bodajże trzecim podejściem, zebrane wszystkie itemki, odblokowany 14x ;)

Co do postaci:
Alan trochę podskoczył z lvlami
Dieck i Lugh wypromowani (przy czym już mają po ok. 5lvl)
Zaraz Rutger dołączy
Miledy się wzięła za trening - dostała goddes icon (na szczęście) ;)
Thany dostała jedną z Angelic Robe - druga jeszcze nie wiem dla kogo ;)
i jakoś się to kręci... :)

Co do nowych:
Cecilia na ławkę
Sophia chyba też

Parę supportów zdobyłem ^^
Lugh z Rayem na C
Dieck z Rutgerem na C
Roy z Liliną na A

Teraz przechodzę 14x chyba podejście nr4 (takie tam straty zaraz na początku - bez żalu większego :D)
Już blisko końca, nie ma lipy ani zapowiedzi klęski.

Do następnego ;)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #65 dnia: Kwietnia 07, 2013, 16:15:13 »
No w końcu jakieś schody, na to czekałem :D

Tak jak pisałem wcześniej, blondyn w ch. 15 jest łatwiejszy do rekrutacji i łatwiej zachować przy życiu jego kompanów. Chapter 13 to już taki etap z rozmachem, sporo się tam dzieje. W HM to już w ogóle, fale przeciwników ze wszystkich stron :D

Ch. 14 szybko Ci poszedł. Zwłaszcza, że grasz pierwszy raz. Chociaż masz dużo magów i 2 jednostki latające, więc łatwiej. Ja za pierwszym razem nie trenowałem pegaza, miałem 2 magów i rozpoczynającą trening Miledy, więc była lipa. A rozwaliłeś tych homo pod koniec i ich armię? :D

Ray'a trenujesz?

Offline nvd96

« Odpowiedź #66 dnia: Kwietnia 07, 2013, 17:04:37 »
Raya oczywiście, że tak :)
w homosiów się nie bawiłem zupełnie, Dieck wytłukł jednego + grupkę jego brigandów, a drugiego nie zdążyłem, miałem 19 turę, a nie pamiętałem czy 14x poniżej 20 czy 25 tur :D
na 14 miałem party: Roy, Lugh, Ray, Thany, Astol, Chad, Ellen, Miledy, Dieck, Geese + Cecilia i Sophia ;)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #67 dnia: Kwietnia 07, 2013, 17:32:07 »
No właśnie, a ja cisnąłem do ostatniego barbarzyńcy :) Why? Dużo EXP :D

A etap jest do 25 tur.

Offline nvd96

« Odpowiedź #68 dnia: Kwietnia 07, 2013, 18:21:07 »
nie zabiłem jednego berserka, jednego Manakete'a i może paru brigandów skrytych w ciemnościach burzy piaskowej, bo nie pamiętałem limitu tur... ależ jestem nieszczęśliwy... :D

Offline igorch

• Stały bywalec
« Odpowiedź #69 dnia: Kwietnia 07, 2013, 19:58:40 »
zauwazylem ze jak awansuje mi jednostka to czasem statystyki zwiekszaja sie znacznie, a czasem tylko jedna cecha
i kiedy powtarzam poziom i znowu awansuje to inne statystyki rosna
czy jest to calkowicie losowe?
i o ile trzeba miec wiekszy speed, zeby atakowac dwa razy danego przeciwnika?

Offline nvd96

« Odpowiedź #70 dnia: Kwietnia 07, 2013, 21:16:26 »
statystyki podnoszą się w pewnym stopniu losowo, tzn dana postać ma x% szansy na wzrost np siły oraz y% szansy na up w obronie. itd. itp. dlatego każdy może pochwalić się swoją postacią i będzie ona unikalna ;)
a na drugie pytanie niestety odpowiedzi dokładniejszej niż "o kilka punktów" nie znam :)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #71 dnia: Kwietnia 07, 2013, 21:39:04 »
W serii FE panuje RNG, czyli random number generator. W związku z tym wiele czynników gry jest losowych, ALE nie na tyle żeby psuło to gameplay lub wpływało na Twoje posunięcia strategiczno/taktyczne. Jesli chodzi o rozwój postaci to tutaj oprócz RNG dołącza jeszcze growth rate, czyli potencjalny poziom wzrostu danej jednostki w poszczególnych statystykach. Poniżej przykład.

NameHPS/MSklSpdLckDefRes
Treck8540303550305

W powyższej tabeli widać potencjalny wzrost w % dla każdej ze statystyk. Czyli podczas level up nasz przykładowy wojak ma 85% szans dostać +1 do HP, 40% do siły itd.

Growth rate można wybadać na np. serenesforest, ale szczerze to polecam przy pierwszy LP samemu wybierać bohaterów. Większy fun, zwłaszcza na Normalu.

No i jedna uwaga. To, że jakaś jednostka ma słaby growth rate nie znaczy, że jest bezużyteczna. Przy odrobinie szczęścia ze średniaka można ukręcić niezłego siłacza.

Co do speed to masz tutaj wszystko na tacy:
http://serenesforest.net/fe7/calc.html

Dodam tylko, że ja nigdy tego nie liczę :D Gram na czuja. Znam swoich bohaterów, tym samym ich mocne i słabe strony. Dodatkowo przed atakiem badam zawsze broń jaką dzierżą i mi to starcza.

Offline igorch

• Stały bywalec
« Odpowiedź #72 dnia: Kwietnia 08, 2013, 00:26:34 »
o dzieki wielkie za precyzyjna odpowiedz
mam jeszcze jedno pytanie
da sie jakos szybciej expic healerem i bardem?
dostaje jakies 10% expa u barda za piosenke a 12% za heal healera
troche skromnie

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #73 dnia: Kwietnia 08, 2013, 00:33:57 »
Skromnie, bo to są jednostki mega często używane. Barda trzeba używać zawsze jak jest możliwość, to samo tyczy się healer'a. Heal jest tanie, a w grze na Normal jest masę kasy, więc leczyć nawet 1HP :) Oczywiście mowa tu o FE7, tak?

Offline igorch

• Stały bywalec
« Odpowiedź #74 dnia: Kwietnia 08, 2013, 09:31:05 »
tak, wszystko sie zgadza, ale i tak one lvluja wolniej od pozostalych jednostek
zwykle bard spiewa dla mojego healera, zeby dwa razy heal w turze i szybciej lvlowal

Offline nvd96

« Odpowiedź #75 dnia: Kwietnia 10, 2013, 23:12:49 »
14x dokończony zgodnie z planem :)

Chapter 15 powtarzany ze 3-4 razy, głównie przez chęć uratowania wszystkich cavalierów Percevala (Knight Crest dla Lance'a) i raz przez głupi błąd i to, że nie wziąłem pod uwagę tego, że sniper ma 6, a nie 5 kratek ruchu przez co Thany kaput! ;)

Katuję obecnie Ch16 (nieprzypadkowy dobór słów), kilka razy przez głupie błędy, raz na własne życzenie, i trochę mam pecha (dostać Astolem z axe'a przy 20% szansy -.-) blablabla itd. itp. Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina. Jutro nadrobię ;)

Z postaci:
Ray już na 20lv (już na początku 16 dostaje GR i promo)
Miledy powinna się wypromować podczas ch16
Rutger to samo co Miledy
I Lance też (nareszcie mam dla niego Knight Crest) :D

Z tych zarekrutowanych teraz:
Fa mimo smoczej potęgi poczeka jeszcze trochę (drugiego dragon stone'a nigdzie nie dostanę, a potem zbierze ona więcej expa - jeżeli wgl po nią sięgnę :P)
Garret na ławkę
I Perceval też

Generalnie gra zaczyna coraz bardziej frustrować - poziom trudności (albo mojej głupoty :D) ciągle rośnie ;) i już nie ma tak, że "bezproblemowo", "od razu" itd. itp. :D

Jutro zabieram się na poważnie za tą 16-stkę, ale muszę tego generała z Etrurii trzymać Sleepem na dystans (a mam tylko 3 użycia po 5 tur, ale dam radę - z gorszego bagna się już wydostawałem :D).

Wpisy rzadsze teraz mam ze względu na remont i niedostępność komputera, ale grać mogę cały czas, co próbuję, kiedy mogę  ;)

Do następnego :)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #76 dnia: Kwietnia 10, 2013, 23:24:05 »
Ch. 16 wygląda na problematyczny na początku ze względu na generała. Ja go zawsze "zatrzymuje" w ten sposób, że otaczam go szybkimi jednostkami typu Rutger, Shin itp. Najlepiej go w jakimś rogu otoczyć. Oczywiście usuwam broń z inventory. Sleep szkoda mi tracić :)

Jak tam Ray u Ciebie wygląda jeśli chodzi o statystyki? O Miledy i Rutgera nie pytam, bo to prawie pewne, że to mocne jednostki.

Fa kiedyś próbowałem trenować, ale dla mnie to bezsensu. Tylko 30 użyć i ławka. Szkoda czasu.

Offline nvd96

« Odpowiedź #77 dnia: Kwietnia 11, 2013, 16:31:48 »
może bardziej pasuje do działu ciekawostek, ale że dotyczy serii to dam tutaj ;)
http://www.sporcle.com/games/Mijzelffan/FE7characters
ja miałem 52 :D

Offline nvd96

« Odpowiedź #78 dnia: Kwietnia 17, 2013, 15:34:36 »
Z żalem przekazuję Wam informację iż dnia 17 kwietnia roku Pańskiego 2013 około godziny 12 zszedł z tego świata zapis mojej gry w FE6. Zmarł śmiercią tragiczną w niewyjaśnionych okolicznościach...

A tak na poważnie:
Gram sobie gram, wyłączyłem ok. 11, potem włączam o 12 i zapisu nie było... Jakim cudem nie wiem - bateria w programatorze nie padła, bo EZFA trzymał datę i godzinę oraz zapis z drugiej gry. Jest możliwość, że ktoś mi jakoś wbił i wywalił, ewentualnie gra nie lubi wyłączania w trakcie gry (bez wybierania "quit" i dopiero power off), aczkolwiek wiele razy tak robiłem i było wszystko w porządku. Po prostu no nie wiem. Grę zakończyłem przy wspomnianym tydzień temu Ch16, byłem już na dobrej drodze żeby przejść, ale...

Projekt na razie zawieszam - brak mi siły i motywacji, żeby zaczynać od zera...

Jeśli ktoś zna przyczynę takiego obrotu sprawy to proszę o informację...

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #79 dnia: Kwietnia 17, 2013, 20:48:52 »
LIPEX :___(

Tak na poważnie to nie wyobrażam sobie żeby Ez-Flash zawiódł. FE6 wałkowałem na nim niemiłosiernie i zero problemów. Ktoś ma jeszcze dostęp do Twojej konsoli? Może dziewczyna, którą przez FE zaniedbywałeś :D Szkoda szkoda szkoda. Nie mogłem się doczekać Twoich zmagań w 21 etapie. Smutek, żal, rozczarowanie.

Nie pozostaje mi nic innego jak zacząć LP w FE7 i pociągnąć temat. Matko, kiedy ja na to czas znajdę...

BTW
Może spróbuj odzyskać dane z karty?