Autor Wątek: [GB Classic] Regulacja podświetlenia ekranu  (Przeczytany 3863 razy)

Offline GBColorSprint

• Aktywny użytkownik
  • Fan gier wyścigowych, platformówek i serii GTA.
[GB Classic] Regulacja podświetlenia ekranu
« dnia: Lipiec 17, 2011, 20:29:40 »
Zamontowanie wyłącznika do podświetlenia ekranu w Classicu, to już jest coś (dzięki za dobry poradnik pajada). Ale to dla mnie za mało. Chcę mieć możliwość regulacji i całkowitego wyłączenia podświetlenia w jednym! Szpan i czad. :D Ha, no właśnie i do tego jest potrzebny potencjometr. Pytanie - jaki? Pomoże ktoś? Czy taki typ będzie pasował (potencjometr logarytmiczny)? http://allegro.pl/potencjometr-log-1k-2k-5k-10k-20k-50k-200k-500k-i1715619966.html

Jaki ma stawiać opór? 1k, 2k, 5k?

Liczę na Waszą pomoc, szczególnie pajdy, bo na pewno wie, jak to zrobić. ;)

Japońszcyzna wciąga.... ;/

Offline GBColorSprint

• Aktywny użytkownik
Odp: [GB Classic] Regulacja podświetlenia ekranu
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 19, 2011, 14:48:05 »
Naprawdę nikt z Was nie wie, jak to zrobić? Nie ukrywam, że się zawiodłem... :(

W takim razie zostaje mi tylko zakup włącznika. Nie można mieć wszystkiego w Classic'u. :P

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 19, 2011, 15:18:29 »
nie widzialem tego teamtu wczesniej, ale juz spiesze z odpowiedzia.... w classicu to nei ebdize tkaei proste. sam potencjometr wydaje mi sie ze nei wysatrczy, jednakze mozna bedzie sprobowac.... na rezystorach i trudniejszej eletronice az tak sie nei znam. wiem ze to tez nic super trudnego.... odpowiem moze w ten sposob. nonfinite oferuje w swojej sprzedazy podswietlenie RGB, jednakze zeby je zamonotwac w tkai sposob zeby mozna bylo na bierząco zmienaic kolor podsiwetlenia trzeba DODATKOWY scalak wlutowac... mianowicie trzeba dodac dodatkowa plytke, ktora ebdzie regulowac to. dziek itemu mozna na beirzaco zmeinaic kolor podsiwetlenia potencjometrem wlasnie. potencjometr ma wlasciwie doprowadzac plynnie regulowana sile prądu... im wiekszy tym mocniej swieci. im mniejszy tym slabiej swieci (prąd). po zapoznaniu sie z teamtem potrzebny nam bedzie potencjometr. mamy kilka rodzajow, ale rozumiem ze potrzeba PLYNNEGO przyciemniania i rozjasniania. wiec potrzebny nam bedzie potencjometr obrotowy tkai wlsnie jaki poazales w linku. co do oporu jaki ma stawiac to jeszcze dokaldnie sie dowiem i napisze pozniej. pytanie tylko gdzie tkaeigo byka zamontujesz? wywalisz glosniczek? najlepiej zamontowac cos tkaeigo:
http://www.trim-pot.com.pl/produkty.php?id_kategoria=138

jest to identyczne pokretlo jakie jest oryginalnie zastosowane w gameboyu - orpcz tego ze ma tylko 3 nóżki.... wysatrczy. nestety do tego pokretla trzeba bedzie podczepic rezystory, ktore da sie upchnac wszedzie... co do samego schematu lub sposobu lutowania (jak, co i do czego?) to dam cynk jeszcze pozniej jak skonsultuje to z kolega. co do potencjometru, ktory pokazales wczesniej nie trzeba dodatkowych rezystorow. odezwe sie pozniej. :).

Offline GBColorSprint

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 19, 2011, 16:12:04 »
Super, jednak nie zawiodłem się! :D Właśnie to co dałem w linku jest, hmmm, no za duże, te co dałeś są idealne. Myślałem, żeby jakoś zamontować takie coś w poprzek, koło otworu na zatrzask od klapki na baterie. Jest tam dosyć dużo miejsca między obudową, a płytką. Trzeba by było wepchnąć palca w ten otwór i tak by się regulowało. Nie za bardzo chcę zmieniać w jakikolwiek sposób wyglądu obudowy, a to będzie raczej trudne do uniknięcia.

Koncepcja była prosta - połączyć obwód tym potencjometrem pomiędzy czarnym kablem, a blaszką odchodzącą od baterii tak jak na poradniku montażu podświetlenia nonfinite v3. http://www.youtube.com/watch?v=l5IRupcnmJY&feature=related Takie miałem założenie, ale mało się znam na elektronice.

Mówisz, że trzeba rezystorów do tego potencjometru, co pokazałeś. Jakoś się to zlutuje razem do kupy. ;) Tylko muszę wiedzieć dokładnie, co trzeba.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2011, 16:21:34 wysłana przez GBColorSprint »

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 19, 2011, 16:31:46 »
jezeli zalezy ci na niezmeinianiu wygaldu to - tylko ten potencjometr co ja ci pokazlaem bo on bedize wystawac tylko odrobine tka jak te oryginalne..... kolejna rzecz to taka ze do neigo trzeba rezystory bo w tym potencjometze nie ma rezystorow.... w tutrialu v3 nonfinita on tylko montuje pdosiwetlenie. ja nei wiem czy aby tylko podlaczenie potencjomtru meidzy kabelkeim a balszka wysarczy..... a mzoe trzeba jaekis rezystor jeszcze? mszue to skonsultowac z kolega bo on na oporze o odpowiednich wartosciach sie zna..... mzoe trzeba bedize pomeirzeyc natezenie prądu na plcyie glownej.... zeby sie zorientowac jaki rezytor wybrac... jezeli zdecodowalbys ie na montowanie potencjometru tego co ty dales w linku - tego duzego byka to wiedz ze to pokrętlo bediz wystawac poza konsole..... i na to pokrętlo trzbebedize jakas estetyczna gałkę zamontowac.... nie bedize wygladalo to zle i niektorym sie to bardzo, ale to bardoz podoba, bo widac ze konsola jest modowana.... ja osobiscie lubie zmodowane konsole ale tka zeby tego nei bylo widac.... w sensie nie widac ingerencji w obudowe i wyglad oryginalny zewnetrzny... dlatego dodatkowe pokrętlo z boku ktore bedize wygladac identycznie jak dwa pozostale oryginalne bedize sie prezentowac super..... cos na zasadzie - blizniaczy wylacznik do podswietlenia ( ktory jest dyskretny, wyglada jak farbycznie wyrpodukowany, ale dla ludzi znajacych sie na temacie swiadczy o modyfikacji), tka samo blizniaczy potencjometr regulujacy sile podswietlenia.... i przede wszstkim mozna ze wzgledu na wielkosc mozna go zamonowac wszedzie, a rezystory polaczoen kabelkami mozna upchanc rowneiz wszedzie.

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 20, 2011, 12:29:28 »
co do tematu tego plynnego regulowania to nie jest takie proste..... moj kolega wraca dopiero w Uikend lub po Uikendzie..... i sprawdzimy miernikiem jakie napiecia sa przed rezystorem od podsiwetenia i po nim..... chodzi o ot zeby wieidzec jaki potencjometr dobrac.... bo wiaodmo sa o roznym oporze..... ja miernika nie poiadam, ale wiem o co kaman. mianowicie sciezka oporowa w potencjometrze zmniejsza napiecie jelsi sie potencjometr dorbze ustawi.... jednakze w tka niskich napieciach sciezki oporowe stawiaja naprawde duzy opor. wiec jesli wstawi sie tkai potencjometr to jesli podsiwetenie bedize zmniejszone (cyzli calkowicie wylaczone) to jak ebdizemy probowali krecic potencjometrem celem rozjasnienia to nie bedize widac efektu i dopiero pod koneic krecenia pojawi sie troszeczke pdosiwetrlony ekran... i to wszystko (cyzli tak jakbysm yw ogole tylko wlaczyli podiwetlenie i to jeszcze do tego ne bedzie az tka bardzo jasne jakbysmy zamontowali pdiswietlenie bez jakichkolwiek potencjometrow) wlasnie dlatego ze sciezka oporowa daje duzy opór... trzeba bezie to pomeirzyc i zorientowac sie jaki potencjometr wstawic, tak zeby od razu od rozpoczecia krecenia potencjometrem rozjasniac podswietlenie....do maksimum czyli jelsi przekrecimy potencjometr na maksa wtedy podswietlenie swieci normalnie tak jak w konsolach bez potencjometru....

Offline GBColorSprint

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 20, 2011, 12:34:31 »
Rozumiem, ogólnie miło mi, że będzie się Wam to chciało sprawdzić specjalnie dla mnie. :)

Mam nadzieję, że nie spalę tego panelu, czy coś, bo to byłaby duża strata...

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 20, 2011, 12:48:05 »
na razie to sobie go podlacz tka jak jest w tutorialu..... jaia tka bede robil tutorial pod V2 na forum, a potem i tka zrobie tutorial pod V3. ale msuze sie wziac za to i aparat musi mi brat przywiezc. mam chwile czasu teraz wiec cos wykombinuje. najpierw to sie pojawi na mojej stronie a pozniej w artykulach tutaj na gbforever. a co potencjometru, to cieawy teamt zapodales.... i szczerze chetnie pobawie sie tym troche, zeby sprawdzic czy aby na pewno da sie cos z tym zrobic. z drugiej strony powiem szczerze ze kolejne panele ukazujace sie czyli jednodiodowy na pcozatku, potem v2 i v3... pokazuja ze lepiej meic panel  jak najelpszym podisweltnieu.... dlatego ze ten najslabszy w porownaniu z tymi mocniejszymi naprawde slabo pdosiwetla i gowno widac.... tak samo nei wie mczy tak regulacja mialaby najminejszy sens... wiem jedynie ze jelsi chcehmy zeby bardziej widoczne byly napisy to mozna zrobic tzw biversje.... wlutowuje sie specjalny chip ktory powoduje ze hardwarowo odwroacany jest system wysiwetlania pixeli... zmaiast obracac folie to hardwarowo sie to robi.... wlasnie tkai chip zamowilem i tylko czekam az antari wysle mi go razem z panelami..... taki tutorial tez sie jak to wyglada bez biwersji i jak wyglada z biversja... dlatego od razu bede chcial zrobic tutoriale wszystkie 3 dlatego ze ebde miec caly sprzet rozlozony i zejdzie mi z tym mniejsz czasu niz robienie wszsytkiego z osobna.

Offline GBColorSprint

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 01, 2011, 11:26:46 »
Pajda, wiesz już jakiego trzeba użyć potencjometru i jakie rezystory?

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 07, 2011, 00:59:23 »
wiem na pewno ze jest to do wykonania... jednakze trzeba pomierzyc napiecie zeby wieidzec jakei rezystory uzyc. tak jka wpsominalem - wstawienie potencjometru bedzie dzialalo na tkaie jzasadzie ze jak ebdizemy krecic zeby podswietlic to po prostu w pewnym moemencie sie zapali podsiwetlenie i tyle.... cyzli nie bedize sie sweicil ow ogole w miare krecania i potem nagle sie zasiweci i ebdzie siwecilo slabym swiatlem. trzeba uzyc odpowiedniego potencjometru i mozliwe ze te oryginalne z gameboya beda odpowiednie - wymaga to kilku prób testów. czyli wmontowanie potencjometru i sprawdzanie cyz dziala... wmontowanie ewentualnie rezystora i sprawdzanie jak to dizala - itd itd.... obecnie nie mam zbytnio na to czasu poniewaz przygotowuje material w formie filmikow pokazujacych jak usuwac klej z obudowy i z szybki w przypadku gdy chchemy zamontowac stara szybke..... (patrz moj tutorial - jak zamontowac stara szybke). filmiki beda pokazywaly jak zeskrobac stary klej tak zeby nie uszkodzic farby od spodu szybki.... oraz jak zeskrobac klej z obudowy.... no i orpocz tego bede pracowac nad materialem, ktory tak wszyscy wyczekuja...... czyli tutorial jak zamonotwac podsiwetlenie w Gameboyu..... (tripple led). bedzie oczywiscie jeszcze tutorial jak zamonotwac pdosiwetlenie v2 (cyzli ten starszy typ) wszsytko najpierw znajdzie sie na moim blogu a pozniej zostanie rowneiz wrzucone tutaj do serwisu. takze z tym potencjometrem na chwile obecna musimy sie wstrzymac, ale to kwestia tylko czasu, bo wystarczy dluzsza chwila wolengo czasu i zasiade do lutowania... msuze rowniez skoncyzc mod z frontlightem do GBA. pozdro.