Autor Wątek: [GB Color] Jak naprawić głośniczek i usunąć rysy z ekranu?  (Przeczytany 4254 razy)

Offline Mario_77

• Stały bywalec
[GB Color] Jak naprawić głośniczek i usunąć rysy z ekranu?
« dnia: Czerwiec 30, 2011, 14:17:33 »
Witam Wszystkich!

Poszukuję pomocy jak naprawić głośniczek w mojej konsoli GameBoy Color i jak usunąć z ekranu rysy.Głośniczek gdy jest nastawiony na fulla to tylko jak się przybliży do niego ucho to coś słychać, słuchawki działają ale nieprzyjemnie mi się z nimi gra i w dodatku ostatnio się popsuły ;/ Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2011, 10:55:14 wysłana przez Keitaro »
Kupię: GBC (zielony), gry na GB/GBC

Offline pajda

• Stały bywalec
Odp: Jak naprawić głośniczek w GB Color i usunąć rysy z ekranu?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 30, 2011, 15:15:27 »
a jak, glosniczek jest ustawiony na PRAWIE najglosniej to normalnie graja? bo jesli tka to wina pokrętla - a raczje potencjometra.... po prstu przerywa....

Offline Mario_77

• Stały bywalec
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 30, 2011, 15:21:03 »
Głośniczek gdy jest do połowy pogłośniony to wtedy coś tam słychać jak mam ucho przy nim (głośniczku) a gdy zwiększam głośność to po prostu muzyka jest coraz głośniejsza ale dalej jej nie słychać, tylko w wypadku gdy przytkam ucho do głośnika.A na rysy możesz coś poradzić? :)

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 30, 2011, 15:26:24 »
najprostzym sposobem jest wymiana szybki - sa dostepne..... patrz robimy zakupy w kategorii KUPIE.... tam robimy wspolne zamowienie. domowa metoda - pasta polerska lekko scierna typu TEMPO - samochdoowa...i kilkakrotnie jedizesz z koksem...... powinno dac rezultaty dosc dobre. glosniczek to prawdopodobnie potencjometr. sporbuj energicznie - szybko pokrecic nim od pcozatku do kocna i z powrotem..... i tka kilka razy....

Offline Mario_77

• Stały bywalec
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 30, 2011, 15:35:18 »
Gdzie można kupić taka pastę polerską i za ile i czy nasmarować nią ekran i wytrzeć itd. A do głośniczka to pokręcić pokrętłem z wyłączonym GameBoy'em?

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 30, 2011, 15:39:04 »
pokretlem jak badz.... a paste w samochodowym.... tylko ja mowie - wycierac te szybke od obudowy - nie sam wyswuetlacz... a nalozyc troche na szmatke bawelniania i ocno wcierac ruchami orkeznymi w szybke ochronna przez chwile, i potem pozstawic pozostalosc pasty na ekraniku. pozniej sucha szmatka wytrzec sucha pozostalosc.... po jakichs kilkunastu sekundach.

Offline Mario_77

• Stały bywalec
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 30, 2011, 15:48:12 »
A więc tak:

Biorę sucha szmatkę bawełnianą i nakładam na nią pastę.Mocno okrężnymi ruchami wcieram w cały ekran (czyli cała szybkę jaka jest na GameBoy'u) i na chwile zostawić konsolkę z pozostałościami pasty i po jakiejś minutce suchą szmatką wytrzeć suchą pozostałość.Dobrze zrozumiałem? A z głośniczkiem nie działa ,może za lekko robię albo za wolno...zawołam ojca żeby mi to zrobił :D Oby zadziałało.A jaka jest średnia cena pasty polerskiej?

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 30, 2011, 15:52:55 »
z pasta dorbze zrozumiales, a cena - 7 PLN ;D, co do potencjometru to czasami sie po rpsotu nie da.... albo trzeba bardoz szybko....

Offline Mario_77

• Stały bywalec
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 30, 2011, 15:54:13 »
Mam pastę w domu (znalazłem w szafce :D). I jest niebieska i pisze na niej "TEMPO PASTA WOSKOWA" i że do karoserii jest itd.

Offline Mario_77

• Stały bywalec
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 30, 2011, 16:32:19 »
Pajda, bardzo dziękuję, pasta podziałała i większości rys nie ma (tylko te bardziej "wbite" w ekran zostały).A gdy przyjdą mi jeszcze dwa GameBoy'e (Pocket ,już wylicytowany i Classic, którego będę licytował) to wtedy je rozkręcę i poszperam w nich z ojcem.Jeszcze raz serdecznie dziękuję! :)

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 01, 2011, 00:52:03 »
nad potencjometrem jeszcze posiedz i bedzie wszsytko gralo jak ta lala :D.

Offline Mario_77

• Stały bywalec
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 01, 2011, 08:11:55 »
Hehe, dziś z ojcem moim będę wymieniał głośniczek i czyścił całego GameBoy'a ;D Potem będę się na niego gapił i cieszył jak głupi xd

A tak odbiegając od tematu, Pajda masz czerwonego Pocketa w kolekcji?