Autor Wątek: [3DS] Nintendo 3DS  (Przeczytany 46485 razy)

Offline Mrocznooki

• Stały bywalec
Odp: [3DS] Nintendo 3DS
« Odpowiedź #100 dnia: Sierpień 10, 2011, 23:02:51 »
Nie przesądzał bym kwestii braku blokady regionalnej w PS VITA . Zobaczymy jak to będzie wyglądało w momencie premiery . Sony zaczyna mieszać w specyfikacji konsolki już mówią o zmniejszeniu ilości ramu w urządzeniu i to chyba jeszcze nie koniec. A szukając oszczędności (obniżka ceny 3DSa i wzrost jego konkurencyjności) i zysków mogą wprowadzić blokadę regionalną i w swojej kieszonsolce :/

Offline GBColorSprint

• Aktywny użytkownik
  • Fan gier wyścigowych, platformówek i serii GTA.
« Odpowiedź #101 dnia: Sierpień 10, 2011, 23:05:43 »
Mrocznooki, ja osobiście wątpię we wprowadzenie blokady regionalnej do PSV. Dzisiaj przeczytałem w Play Box'ie, że nie ma mieć blokady, a autor tekstu wydaje się być tego praktycznie pewny.

No ale nie ma za bardzo co gdybać, zobaczymy...

Japońszcyzna wciąga.... ;/

Offline Mrocznooki

• Stały bywalec
« Odpowiedź #102 dnia: Sierpień 10, 2011, 23:12:50 »
Dokładnie nie ma co gdybać....

Ale jeżeli byśmy sobie pogdybali , to zwróć uwagę że Sony ostatnimi czasy ponosi spore koszty, zaczynając od włamania na PSN, przez pozwy któe im wytoczyli co cwańsi gracze, kończąc na spaleniu magazynu dystrybucyjnego w ostatnich zamieszkach w Londynie. Także prędzej czy później będą musieli zacząć na czymś odrabiać stratę, I coś mi się wydaję że PS Vita będzie tym początkiem odrabiania strat, a blokada regionalna tylko w tym im pomoże. No ale nie gdybajmy... :P

Offline tomcio

• Stały bywalec
« Odpowiedź #103 dnia: Wrzesień 14, 2011, 10:28:51 »
Posiadacze 3DS będą mieli niedługo dwa powody do radości. Pierwszy z nich to pojawienie się pod koniec bieżącego roku portu Monster Hunter Tri z Nintendo Wii. Na 2012 zaś Capcom planuje wydanie czwartej części serii, która pewnie sprzeda miliony dwuekranowych konsolek.

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #104 dnia: Wrzesień 14, 2011, 12:42:00 »
Monster Hunter 4 na 3DS to ogromny cios dla Vity :P Trochę szkoda, bo czwórka na Vicie wyglądałaby pewnie niesamowicie. No a tak dostaniemy pewnie wersję zbliżoną graficznie do tego co widzieliśmy na Wii. Oczywiście sam content będzie nowy. Sterowanie oczywiście lepiej wypadło by na Vicie z uwagi na dwa analogi i ogólną budowę handhelda. Na 3DS będziemy zmuszeni zainstalować jakąś debilną przystawkę, która zamieni naszą konsolkę w przenośnego grilla :P

Niemniej po tegorocznych TGS, 3DS urósł w siłę (Fire Emblem) i przyznaję że coraz chętniej patrzę na niego jako potencjalny przedmiot pożądania :)

Offline inlagd

• Stały bywalec
« Odpowiedź #105 dnia: Wrzesień 14, 2011, 12:57:28 »
Nowe akcesorium z drugim analogiem do 3DSa: po przyznaniu sie do bledu odnosnie ceny konsoli przyszlo przyznac sie do bledu przy jej projektowaniu. W tym nie ma jeszcze nic zlego, ale w naprawianiu tego bledu czyms tak groteskowym (fuj!) juz niekoniecznie. Podobnie zreszta z "ambasadorami" w naprawianiu ceny.

Offline Ryukendn

• Stały bywalec
« Odpowiedź #106 dnia: Wrzesień 14, 2011, 15:35:41 »
to nie żaden błąd, tylko opcjonalny dodatek aby lepiej grało się w pewne tytuły.

Offline inlagd

• Stały bywalec
« Odpowiedź #107 dnia: Wrzesień 14, 2011, 16:02:33 »
to nie żaden błąd, tylko opcjonalny dodatek aby lepiej grało się w pewne tytuły.

Raczej opcjonalny kloc na osobna baterie (vel pograzania sie 3DSa ciag dalszy), ktory powinien byc od poczatku elegancko zintegrowany w konsole, a ktorego Nintendo dolozylo dopiero po tym jak sie okazalo, ze Vita bedzie miala dwa analogi.

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #108 dnia: Wrzesień 14, 2011, 16:57:39 »
Ta przystawka ma też podobno w jakiś sposób wydłużać żywotność baterii, tak słyszałem. Nie no ogółem żenada na całej linii. Dobrze chociaż że potrafią przyznać się do błędu (a nie jak w przypadku DS'a - 3 kolejne wcielenia handhelda i nadal brak analoga, udawanie że przecież nie jest potrzebny) i prawdopodobnie w następnym modelu (3DS Lite?) będą już dwa analogi wbudowane w konsolę od początku. PSP ładnie przetarło szlaki na tym polu. Obecnie dwa analogi to powinien być standard, na PSP było widać ograniczone możliwości wynikające z posiadania tylko jednego, więc decyzja o implementacji wyłącznie jednego analoga w 3DS była porażką.

Rozumiem, że jeżeli stawiamy na (j)RPG, platformery 2D, tekstówki, puzzle, to jeden analog wystarczy. To wszystko sprawdzało się na DS, ale widać było potrzebę analoga m.in. w Super Mario 64 DS. Wraz z 3DS'em na arenę wkroczyły platformery w 3D środowisku, przygodówki a w planach Monster Hunter 4, strzelaniny i Bóg raczy wiedzieć co jeszcze. Dla tych gier dwa analogi to podstawa dobrego samopoczucia w trakcie gry.

Offline Ryukendn

• Stały bywalec
« Odpowiedź #109 dnia: Wrzesień 14, 2011, 17:28:02 »

Raczej opcjonalny kloc na osobna baterie (vel pograzania sie 3DSa ciag dalszy), ktory powinien byc od poczatku elegancko zintegrowany w konsole, a ktorego Nintendo dolozylo dopiero po tym jak sie okazalo, ze Vita bedzie miala dwa analogi.

To że vita będzie miała 2 analogi to wiedziano od dawien dawna .. nie trzeba było być żadnym specem aby się tego domyśleć. Nie chcesz nie kupuj jeśli nie potrzebujesz do szczęścia 2 analoga, wolisz 2 analog kup za nie takie duże pieniądzy przystawkę. Nie widzę tu żadnego pogrążania się Nintendo.

Offline inlagd

• Stały bywalec
« Odpowiedź #110 dnia: Wrzesień 14, 2011, 17:44:26 »
To że vita będzie miała 2 analogi to wiedziano od dawien dawna .. nie trzeba było być żadnym specem aby się tego domyśleć.

Biorac pod uwage, ze 3DSa pokazano po raz pierwszy w czerwcu, a Vita w listopadzie (2010), to masz racje: nie trzeba bylo byc specem, tylko jasnowidzem.

Offline Ryukendn

• Stały bywalec
« Odpowiedź #111 dnia: Wrzesień 14, 2011, 18:00:29 »
Chodziło mi o to że wiadome było że następca psp będzie miał dwa analogi, bo posiadacze pespeków narzekali właśnie na to.

Cóż Nintendo chyba jest pewne co do swojej decyzji na temat tego że nie dali 2 analogów ? pewnie przedyskutowali tą opcję i doszli do wniosku iż drugi analog nie będzie aż tak potrzebny. Pomyśleli jednak teraz o grupie osób które preferują właśnie grę 2 analogami (cóż wygoda w niektórych grach) to wypuścili niedrogą przystawkę do niektórych gier.

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #112 dnia: Wrzesień 14, 2011, 18:11:22 »
Tu nie chodzi o wygodę tylko w ogóle o możliwość jakiejkolwiek gry. Zobaczymy co powiedzą fani MGS po premierze Snake Eater'a w 3D bez drugiego analoga. Tak samo wszystkie strzelanki (seria CoD chyba ukarze się na 3DS). Na PSP twórcy gimnastykowali się jak cholera żeby ogarnąć niektóre gatunki w środowisku 3D. W ruch szedł D-pad czy jakieś ręczne lockowanie L/R. Grać się dało ale wymagało to sporej praktyki i do najwygodniejszych nie należało.

Po prostu wygląda to cudacznie - JA użytkownik wiem lepiej w jaki sposób konsola byłaby bardziej grywalna niż producent, który ma xxx pracowników, ekspertów testerów wyłącznie od tego. Możliwe też że to całkiem zgrabnie przeprowadzona kampania, której celem było właśnie wypuszczenie niedopracowanego produktu żeby było co później poprawiać.

Nota bene całkiem możliwe Rhigavo, że doszło do analogicznej rozmowy w Nintendo jak podałeś. Wystarczy spojrzeć na Super Mario 3D Land, raczej nie ma w niej mowy o swobodnej manipulacji kamerą. Wszystko będzie albo w pseudo 2,5D środowisku albo wyreżyserowane żebyś widział to co najistotniejsze. Nina po prostu jak zwykle zrobiła sprzęt pod siebie, zapominając że część developerów przeszła od Sony i archaiczna budowa konsoli może im wejść pod paznokcie.

Offline Ryukendn

• Stały bywalec
« Odpowiedź #113 dnia: Wrzesień 14, 2011, 18:13:32 »
Wiem że tego nie można porównać bo to wolna gra ale w RE: Mercenaries, sterowanie jest zrobione po mistrzowsku ;]

Offline Rezor

• Stały bywalec
« Odpowiedź #114 dnia: Wrzesień 14, 2011, 19:35:19 »
Ja im dłużej gram, to się zastanawiam, po co tak naprawdę jest ten efekt 3D? Długo na tym nie pograsz, bo oczy się męczą, a nawet i głowa może rozboleć. Zresztą jak grasz z efektem 3D to bateria zdechnie po około 2 godzinach. Ale tyle się nie wytrzyma raczej z 3D, zresztą w instrukcji jest napisane, żeby odpoczywać co jakiś czas po graniu z 3D i żeby nie grać w środkach komunikacji (gdzie trzęsie) itd. Przypomina mi się trochę historia Virtual Boya, gdzie gry miały aktywną pauzę co 20 minut, bo od tego efektu 3d bolała głowa i były nudności. Fakt faktem, tu jest inna technologia wykorzystana. Ale jak grałem godzinę to miałem głowę naprawdę ciężką i więcej nie będę tak długo grał. Btw. to słyszałem też, że w przyszłych grach będą ograniczać efekt 3D bo zżera on masę mocy i przez to grafika jest słabsza, a jak go ograniczą, to będzie ładniej. Więc pytam się, po co to 3D? I tak gram bez tego efektu już od jakiegoś czasu. Tym 3D to się człowiek jara przez pierwsze dwa dni. Ogólnie to jak skończe Zeldę (a nastąpi to już niebawem) to nie mam perspektyw na dalsze granie. Nie pociagają mnie inne gry z obecnie dostępnych. Czasem się zastanawiam czy ten 3DS to był dobry zakup.

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #115 dnia: Wrzesień 14, 2011, 23:29:17 »
No niestety wszyscy skazani jesteśmy na hegemonię 3DS'a. O sukcesie konsoli ostatecznie decydują gry, a nie bajery jakie ma ona na wyposażeniu, a wsparcia developerów na pewno 3DSowi nie brakuje. Nie chcę pisać "a nie mówiłem", lecz obecnie zakup tej konsoli to kwestia dość ryzykowna. W planach jest już jej nowsza wersja, w której wątpliwy efekt 3D ma zostać poprawiony. Możliwe że dorzucą też drugi analog w pakiecie.

Odnośnie technologii 3D, to od samego początku byłem dość sceptycznie nastawiony. Oczywiście nie jestem jasnowidzem ale na podstawie doświadczenia prognozowałem właśnie że będzie to "modny bajer", który ma przykuć uwagę nie tyle osób, które grają na co dzień, co casuali, osoby spoza naszej społeczności. Może i jestem dziwny ale jakoś nigdy nie jarała mnie myśl że coś tam będzie mi wyłazić z ekranu. "No i co z tego?" - cisnęło mi się na usta. Nadal jednak wierzę, że Nintendo w pewnym momencie wyciągnie tego długo wyczekiwanego asa z rękawa i zaprezentuje ciekawe sposób na interakcję. Bo jak na razie mamy do czynienia wyłącznie z biernym doświadczeniem - gra pokazuje to co chciał developer, a my patrzymy. Gdzieś pod drodze powinno dojść "jaranie się". Ot nasza rola. Pytanie tylko kiedy nasza konsola zamieniła się w przenośny odbiornik telewizyjny? Gdy chcemy zagrać okazuje się że 3D trzeba wyłączyć. Może już jestem za stary, ale za moich czasów gra polegała na czymś innym :P

Offline MIS

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #116 dnia: Wrzesień 15, 2011, 02:07:19 »
Jak dla mnie to Nintendo będzie sobie jaja robić na całego (niech przewidzę przyszłość):

1. Obecny 3DS
2. 3DS + przystawka co ma wyjść
3. 3DS Lite
4. 3DSi
5. 3DS XL
6. True 3DS ;)

Nie ma to jak robić w balona klientów... Z powodu ich polityki wiem że raczej nie kupię ds-a bo mnie szlag trafi zapewne bo zaraz po kupieniu wyjdzie coś lepszego, jakiś lite itp -.-
rnav spotting :)

Offline Ryukendn

• Stały bywalec
« Odpowiedź #117 dnia: Wrzesień 15, 2011, 07:15:20 »
zawsze wychodzi jakaś ulepszona wersja konsoli przenośnej ;d

Offline mingan

• Stały bywalec
« Odpowiedź #118 dnia: Wrzesień 15, 2011, 11:13:06 »
Ale nie ma się co tak krztusić, ja też czekam z zakupem 3ds'a na lepsze czasy poprawionej wersji. Ds jak wyszedł też był okropny, brzydki i nie wygodny. Ale jego następca lite jest świetną konsolą. PSP też miało jakieś swoje 1k 2k itd. ale o tym się tak nie mówiło bo sony często nic nie poprawiało a wręcz się staczało.
Wydaje mi się, że Nintendo chciało jak najszybciej wydać konsolę by wygrać w tym wyścigu czasowo i z czasem dopracowali by swoją konsolę. No niestety nie do końca im wyszło bo sony w ogóle nie zainteresowało się wyścigiem.
Co do gier to chce przypomnieć, że na ds'a na początku też była taka posucha, że ja pierniczę i dopiero po około 1-2 latach zaczęły wychodzić największe perełki.
Co do samego efektu 3D pisałem już na tym forum parę miesięcy temu. To ma być tylko dodatek, takie coś co przyciągnie casualowego gracza.

Z wydawaniem opinii czy 3ds był kompletną porażką poczekał bym z 1-2 lata a nuż okaże się podobnie jak z ds'em :]

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #119 dnia: Wrzesień 15, 2011, 11:56:22 »
Wydaje mi się, że zakup drugiej, trzeciej wersji konsoli z rzędu jest dobrym posunięciem. Tak zrobiłem w przypadku DS i jestem bardzo zadowolony. DS lite to dla mnie optymalny wybór, gdyż umożliwia odpalenie gier z GB Advance co dla mnie jest sporym atutem (nie muszę brać w podróż 2 konsolek, wystarczy DS lite).

Co ciekawe wraz z każdą generacją handheldów Nina wydaje się wydłużać ten proceder - popatrzcie na serię GB -> GB Classic posiadał praktycznie dwie ulepszone wersje GB Pocket i GB Light (przy czym nie wiem czy można tu liczyć Lighta z uwagi, iż nie miał ogólnoświatowej premiery), GB Advance też dwie GBA SP (licząc GBA SP v1 i v2 jako jedno) oraz GB Micro. Nitntendo DS posiadał już trzy nowsze wcielenia - DS lite, DSi, DSi XL. Całkiem możliwe, że w obecnej generacji (3DS) ilość nowszych łaszków, w które ubrany zostanie nasz handheld jeszcze bardziej ulegnie zwiększeniu np. do 4-5 konsol. Trochę nie podoba mi się ta nowa polityka firmy no ale co zrobić.

@Mingan: Jeżeli wyłączysz efekt 3D, to 3DS jest całkiem fajną konsolą! xD Oparcie założeń konsoli na tak niedopracowanym (i jednocześnie pionierskim) patencie było ryzykowne - patrząc parę miesięcy po premierze jest to drobna porażka. Wytrzymałość baterii, konieczność robienia przerw co 30 minut, zalecanie niegrania w terenie (bo efekt 3D ulega zaburzeniu). Miejmy nadzieję, że konsolę poratują touch-screen i dwa ekrany :P
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2011, 12:06:32 wysłana przez Antari »