Autor Wątek: Czy nadal macie swoje kolekcje?  (Przeczytany 4845 razy)

Offline Rezor

• Stały bywalec
Czy nadal macie swoje kolekcje?
« dnia: Marca 13, 2022, 18:43:32 »
Cześć, nie udzielałem się tutaj od jakichś 7-8 lat. Pochłonęło mnie życie i rodzina. Kiedyś byłem aktywnym forumowiczem, kiedyś forum żyło i było tu wielu kolekcjonerów. W tym i ja. Tyle, że ja moją kolekcję sprzedałem już lata temu. Dziś posiadam tylko PS4 i Switcha Oleda. I ciekaw jestem jak tam kolekcje starych użytkowników, których pamiętam z tamtych lat. Zbieracie nadal czy was również szarość życia zmusiła do rezygnacji z tego hobby?
« Ostatnia zmiana: Marca 17, 2022, 19:55:13 wysłana przez Rezor »

Offline Bart

• Stały bywalec
Odp: Czy nadal macie swoje kolekcje?
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 14, 2022, 23:58:27 »
Niestety, forum trochę przycichło, podobnie mój zapał do kolekcjonowania i (co szczególnie niefortunne) grania. Kolekcja zbierana była głównie w latach 2010-2014. Poźniej trochę "skręciłem" w stronę DS i 3DS, ale i to nie rozwinęło się dalej. Hobby nieco odżyło w 2020, gdy złapałem napędzoną studiami zajawkę na zabawę w elektronice. Przybyło mnóstwo niesprawnych konsol, które własnoręcznie naprawiłem (niesamowicie satysfakcjonujące).

Mimo to, z kolekcji do dziś nie pozbyłem się niemal niczego. Nie miałem powodu i nadal nie mam. Biorąc pod uwagę, że duża część pochodzi jeszcze z dzieciństwa (zaczynałem zbierać jako dziesięciolatek), nawet do głowy nie przychodzi mi rozstawanie się z większością zbioru.

Co do cen - wzrosły wielokrotnie i taniej raczej nie będzie. Konsole Game Boy weszły w ten etap życia, gdy ich ilość i dostępność spada, a popyt na nowo wzrasta. Mimo, że to wiem, też jest mi trudno się z tym pogodzić :P

Offline Adi

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 16, 2022, 22:43:57 »
Witajcie. Też dawno nie zaglądałem ale cieszę się, że to miejsce jeszcze żyje. Niczego się nie pozbyłem i obym nigdy nie musiał :)

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 17, 2022, 09:26:47 »
U mnie bez zmian. Ba! nawet jakiśczas temu uruchomiłem kanał na youtube i zrobiłem stronkę na fb. zapraszam serdecznie! ;)

Offline Rezor

• Stały bywalec
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 17, 2022, 19:57:18 »
Fajnie, że nadal w tym siedzicie. Ja nieraz żałuję, że pozbyłem się wszystkiego. Ale w sumie i tak nie mam na nic czasu, życie było kiedyś łatwiejsze. Pajda pokazał byś na youtube całą kolekcję gameboyow? Chętnie bym to zobaczył.

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 17, 2022, 20:02:44 »
Będzie to ciężkie do zrealizowania. Nie powiem, że niemożliwe, ale mam wszystko spakowane w pudłach bo miałem chwilową przeprowadzkę. Za chwilę szykuje mi się powrót i tak życie płynie... Może kiedyś rozłożę się ze wszystkim i pokażę co tam się uzbierało ;) A Ty nie planujesz czegoś sobie jednak kupić z powrotem? Czasami dobrze jest się odmóżdżyć przy Mario albo Donkey Kong ;)

Offline Rezor

• Stały bywalec
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 17, 2022, 21:56:43 »
Dzisiejsze ceny skutecznie gaszą moje zapędy by wrócić do GameBoyów. Jak mnie nachodzi na stare gry to odpalam na switchu coś z nesa albo snesa. Szkoda tylko, że w Nintendo online nie dodali też gier z GB.
« Ostatnia zmiana: Marca 18, 2022, 06:56:39 wysłana przez Rezor »

Offline Spiner14

• Nowy użytkownik
  • *
  • Ewangelia wg św. Jana 3,16
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 20, 2022, 01:16:16 »
Moja kolekcja jest na razie bardzo uboga, ale mam parę perełek, głównie z universum Pokemon. Moja pasja do kolekcjonowania Game Boyów, gier na nie i korzystania z nich została przerwana przez niedobór pieniędzy i trudne studia (medycyna). Teraz jestem lekarzem, pracuję w przychodni, nie mam jeszcze rodziny, więc mogę pozwolić sobie na kontynuowanie tej przygody. Ostatnio zacząłem tak robić, że kupuję jakąś grę, poznaję jej historię i ciekawostki o niej, przechodzę ją i dopiero szukam kolejnej.
Znany również jako HerbatNick.

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 24, 2022, 22:39:44 »
Spiner witam w świecie meydycyny.... świat medyczny jest bardzo mały i wszyscy sie znają (lekarze, pielegniarki, raotwnicy). Ja jestem ratownikiem. Od 15 lat w zawodzie w ambulansie systemowym... ja z kolei z uniwersum pokemonów nigdy nie mialem stycznosci... nigdy w to nie gralem i jakos mnie nie ciagnie do tego :P prędzej wolę donkey kong lub zelde. Chyba jestem za stary na pokemony :P, z kolei na konsolki gameboy - nigdy! :P

Offline Spiner14

• Nowy użytkownik
  • *
  • Ewangelia wg św. Jana 3,16
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 27, 2022, 23:12:25 »
Super! Dzięki! Mam nadzieję, że będzie nam dane spotkać się w realu, ale zobaczymy jeszcze, co przyniesie życie. Miałem przyjemność przejść parę razy gry z serii Zelda na ,,Grajchłopca", a z Donkey Kongiem miałem do czynienia w grze Game&Watch Gallery 3 i jeszcze jednej, której tytułu nie pamiętam, ale dobrze wspominam związane z nimi przygody :-)
Tak czy inaczej moje ulubione serie to Pokemon, Mariolandy i Wariolandy oraz The Legend of Zelda :-)
Znany również jako HerbatNick.

Offline fixxxer1

• Stały bywalec
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 30, 2022, 08:31:13 »
Też nadal wszystko mam, nic nie sprzedałem, ale też nie dokupiłem.
Podobnie jak i większość z Was, nie mam już czasu na granie. Życie leci, gier do przejścia przybywa, a czasu jak nie było tak nie ma...

Offline nvd96

• Zaawansowany użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 03, 2022, 18:18:36 »
Nadal mam to, co miałem wcześniej i staram się po trochu rozszerzać kolekcję. Aczkolwiek na Gameboya wpada mi bardzo mało rzeczy ze względu na coraz bardziej przegięte ceny.

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 13, 2022, 15:19:12 »
Ja też mam całą kolekcję, ale już jej nie uzupełniam o brakujące pozycje (choć w lwiej części mam wszystko co chciałem).

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 31, 2022, 00:03:34 »
Nadal mam wszystkie konsole i ani jednej nie sprzedałem. Od lat kieruję się pewną zasadą, w myśl której nie należy popełniać 2 razy tych samych błędów. A takim błędem było kiedyś sprzedanie egzemplarzy konsol/gier z dzieciństwa, czego do dziś żałuję. Po latach odbudowałem swoją kolekcję i trwa to do dziś. Ale pewnych egzemplarzy w stanie idealnym już dzisiaj nie znajdziesz w rozsądnych pieniądzach. Dlatego uważam, że warto mieć pewne rzeczy i nie sprzedawać za wszelką cenę.

Jeżeli chodzi o zakupy to bardzo zwolniły, choć rocznie wpada kilka perełek (np. w tym roku sprezentowałem sobie kolejny egzemplarz Pokemon Silver, Gold i Blue - kompletne w pudełkach. Ceny już nie takie niskie jak kiedyś ale są to dla mnie wyjątkowe tytuły i zapragnąłem je mieć w najlepszym wydaniu).

Jako, że w odróżnieniu do większości sentymentem darzę głównie Classica i Colora a nie Advance'a, nadal dostrzegam ogromny potencjał w japonskiej bibliotece tych konsol co często wykorzystuję w postaci zakupów różnych ciekawostek.

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 13, 2026, 09:53:38 »
Wyżej w 2022 napisałem, ze mam całą kolekcję. W chwili obecnej, czyli w 2026 sytuacja trochę się zmieniła :) Nie żebym jakoś rezygnował z kolekcji, ale trochę ją uszczuplam, z przyczyn czysto praktycznych. W sumie to co napisał Antari chyba przydarzyło się każdemu, więc też uważam na to co teraz sprzedaje, ale...

No właśnie. Problem dzisiejszych kolekcji polega na tym, że czasem one po prostu degradują. I to nie jest żart. Klasyczny GB z czasem zaczyna się po prostu sypać, głośniczek pada, na ekranie pojawiają się pasy, coś tam przestaje działać. W GBA SP/Micro padają akumulatory. W NDS Lite/DSi ekrany robią się żółte. Kartridże do 3DS zaczynają się psuć od nieużywania (od DS chyba też, ale w mniejszym stopniu). Itp. itd.

Jak ktoś ma czas cały czas przeglądać swoją kolekcję i stara się jakoś zmniejszać negatywne skutki upływu czasu na elektronikę to OK. Jednak jakby nie patrzeć z czasem w życiu priorytety bardzo się zmieniają.

Dlatego ja po prostu sprzedałem parę konsol, które miałem w nadmiarze. Zamiast 4 Micro zostawiłem sobie 2, zamiast 6 Pocketów zostawiłem sobie 3 itd. Łatwiej mi o ten sprzęt wtedy dbać i też go przechowywać.

Ale...

Wróciłem za to do kupowania gier na GB/GBC/GBA/NDS i całkiem fajnie się przy tym bawię, bo upolowanie czegoś w tych czasach za rozsądne pieniądze nie jest takie łatwe, ale daje dużo satysfakcji.

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Finally at peace
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 13, 2026, 14:58:47 »
Witam po latach <3 tęskniłem :)

Trzymam całą moją kolekcję.
Teraz z zamysłem przekazaniem jej dzieciom jak kiedyś baterie mi padną ostatecznie.

Sprzęt niestety się kurzy, bo z racji braku czasu bawie się głównie handheldami emulacyjnymi a nie starym sprzętem.

Aczkolwiek łezka się w oku kręci jak myślę ileśmy tutaj fajnych modów popełnili jak nie dało się łatwo części zdobywać :)

Miłego i dzieki za wspomnień czar! :)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 13, 2026, 15:04:40 »
Tak, handheldy retro to zaraz będą do czipsów wrzucać ;) Coś co kiedyś było marzeniem (mieć ogromną bibliotekę gier w kieszeni) stało się czymś bardzo powszechnym. Sam korzystam z Miyoo Mini Plus do ogrywania niektórych gier (głównie tych co nie mają opcji zapisu), ale do oryginalnego sprzętu co chwila wracam.

A konsole/gry warto odkurzyć, zobaczyć czy działa, podładować aku i chwilkę włączyć. To ostatnie ma ponoć znaczący wpływ na żywotność starszej elektroniki.

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Finally at peace
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 13, 2026, 15:14:39 »
Prawda, na koncie też mam kilka takich handheldów xD
Wylądowałem finalnie na Trimui Smart Pro (z GammaOS na androidzie).

Konsolki sprawdzam, do tematu wracam co jakiś czas bo córy też proszą żeby pograć w poczki Taty xD

Dla dobrego Przyjaciela robie picostation (mod PSX bez napędowy).

A sam dla siebie na ten moment nie robie modów, aczkolwiek popełniam od czasu do czasu console inspired stuff:
https://www.reddit.com/r/MechanicalKeyboards/comments/1tf33in/ps1inspired_rk61_krux_neo_pro_replacement_case_3d/

Korci mnie też mocno zaczęcie tematu flashcarta na nowo - mamy coś w PL dostępne? :) co nie boli w kieszeń xD

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 13, 2026, 15:24:56 »
Korci mnie też mocno zaczęcie tematu flashcarta na nowo - mamy coś w PL dostępne? :) co nie boli w kieszeń xD

Zależy czego szukasz. Ogólnie najlepsze flashcarty są od KRIKzz (czyli seria EverDrive), ale są pioruńsko drogie jak dla mnie, no i ciężko je kupić, bo twórca nie sprzedaje na rynku polskim. Zawsze trzeba posiłkować się jakimś zachodnim sklepem, który dodaje swoją marżę.

Są też klony na AliExpress i co ciekawe niektóre całkiem OK :)

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 21, 2026, 19:16:38 »
Zdecydowanie jest w tym coś co pisze GBM_fan odnośnie degradacji sprzętu. Sam o tym dumam już od paru lat.

Na pewnym etapie szeroko pojętego "kolekcjonerstwa" ma się tego po prostu za dużo. Poza kwestią odnośnie dbania o stan techniczny sprzętu dochodzi jeszcze moim zdaniem kwestia tego, że zwyczajnie przestajemy czuć potrzebę posiadania "aż" tyle. Gdy posiadamy 10 gier to naturalnie nie wyobrażamy sobie jak takie coś może przytłaczać. A co gdy gier posiadamy 500-1000, a lwia część leżakuje w piwnicy w kartonach i nawet o nich nie pamiętamy?

Chyba największym przebudzeniem było dla mnie gdy po iluś latach czegoś szukałem i w kartonach znalazłem gry o których istnieniu nie miałem pojęcia. Zwyczajnie o nich zapomniałem i byłem w szoku, że je mam. Oczwiście później wspomnienia wróciły ale z głowy bym ich nie przywołał. Pamiętam, że kiedyś starsi użytkownicy forum z którymi rozmawiałem pisali mi o tym. Wtedy brzmiało to jak opowiastki starego tetryka. Dziś jest to moja rzeczywistość.

Mimo to ja od czasu poprzedniego wpisu nadal nic nie sprzedałem, a jeżeli już to kupiłem. Np. kolekcja gier na PSX i 3DS uległa znacznemu powiększeniu. Osobiście ich degradacją się nie martwię, bo moim zdaniem te gry i tak nas przeżyją (biorąc pod uwagę polskie realia). A czy szkoda kasy gdy np. bateria się wyleje? Pewnie tak, choć z drugiej strony czy nie są ważniejsze wspomnienia? Jasne, mógłbym sprzedać swojego Micro Famicom albo SP v2 w stanie prawie mint w boxach tylko po co? Dla tych kilku stówek czy tysięcy? Kasa to tylko kasa. Nie ma w niej emocji.