Autor Wątek: [GBA] Zepsuty ekran  (Przeczytany 4137 razy)

Offline Saimonix

• Użytkownik
  • **
[GBA] Zepsuty ekran
« dnia: Wrzesień 16, 2013, 19:07:15 »
Hej,
Ostatnio chciałem użyć swojego czarnego GBA, ot tak. Jednakże po uruchomieniu okazało się, że ekran nie działa (dźwięk jest ok). Zamiast normalnego napisu albo gier wyświetla losowe piksele, które ruszają się w losowy sposób, niektóre nie (tworzą paski). Konkretna gra potrafi je zmienić, ale i tak wyglądają jak bezkształtna masa. Wyłączona konsola wygląda jednak normalnie, ekran nie jest rozlany. Zastanawiam się, czy to permanentny defekt, czy da się coś z tym zrobić?

Filmik ilustrujący problem (przepraszam za słabą jakość. To jedna z wielu wariacji wariujących pikseli): http://www.youtube.com/watch?v=SMLlPp6PVek&feature=youtu.be

Dodam jeszcze krótki opis jej historii - kupiłem kiedyś zamienną czarną obudowę do GBA z linka od Antariego, od sprzedawcy na ebay (tego samego od pomarańczowych)... a potem zdezelowanego (bez klapki, brudasa, ale sprawnego) GBA żeby sobie ją na niego założyć. Obudowa wykonana jest średnio dobrze, mam wrażenie, że miejscami mogłaby być dokładniej odlana. Myślałem, że może coś gdzieś jest za mocno dociśnięte...

Będę wdzięczny za fachowe porady :) Szkoda mi każdej konsolki która umiera, tym bardziej własnej!
"Powaga jest wrogiem wyobraźni."

Offline nintendog

• Użytkownik
  • **
Odp: [GBA] Zepsuty ekran
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 16, 2013, 19:10:21 »
Rozkręć konsolkę i odepnij tasiemke od wyswietlacza i podczep ją z powrotem, ewentualnie przeczyść czymś styki.

Offline Saimonix

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 24, 2013, 00:04:13 »
Próbowałem, jest zmiana, ale niestety nie działa tak jak powinno. Zapewne coś zrobiłem źle lub problem jest głębszy.
"Powaga jest wrogiem wyobraźni."

Offline es600

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 21, 2014, 18:46:29 »
Nie wiedzialem. w ktorym temacie napisac wiec pisze tutaj. Prosze o jakis filimk/porade jak zdjac przednia szybke w gba sp. Mam tam dwa paproszki. ktore sa za przednia szybka. Chcialbym sie jakos do tego dostac.

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 21, 2014, 20:15:05 »
Musisz otworzyć ramkę od wyświetlacza i wtedy szybka wyjdzie sama.

Offline es600

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 21, 2014, 21:01:15 »
Tylko jak? Jestem zielony w tym temacie

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 21, 2014, 21:40:33 »
Musisz wyciągnąć pięć zaślepek znajdujących się na ramce. Potem odkręcasz śrubki i fajnie powinien Ci się ekran otworzyć ;)

Offline Marcin

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 21, 2014, 21:55:41 »
Ale zaślepki jak ściągać to tylko tak by nie było tego widać, co przy gumkach może być trudne. Inaczej straci na wartości wizualnej konsolka.

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 21, 2014, 22:02:02 »
Duże te paproszki? Bo jeśli niewielkie, to bym nie ruszał, gdyż później ciężko tę szybkę z ekranem tak ponownie połączyć by nic się nie dostało.

Offline es600

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 21, 2014, 22:28:07 »
Ok dałem se rade...szkoda tylko ze porysowałem plekse, która była wcześniej bez ryski ;]