Autor Wątek: Problem z ładowarką GBA SP v1  (Przeczytany 7012 razy)

Offline majkel192

• Nowy użytkownik
  • *
Problem z ładowarką GBA SP v1
« dnia: Kwiecień 20, 2013, 15:28:29 »
Witam, kupiłem ostatnio od znajomego GBA SP v1 za niewielkie pieniądze w bdb stanie tylko, że bez ładowarki. Ładowarkę zakupiłem używaną osobno, a po podpięciu jej do GBA nie świeci się dioda, która powinna wskazywać na ładowanie konsolki. sprawdzałem kabel, przelutowywałem kabelki, mierzyłem miernikiem i wyszło, że ładowarka powinna działać (ładowarka jest oryginalna od Nintendo). Niestety nadal nic. Zrobiłem ładowarkę na USB według znalezionego poradnika w internecie i powinno działać, lecz nadal nic! zmieniałem kabelki - nic. Sprawdzałem kabel miernikiem i powinno wszystko działać bezproblemowo.

Pytanie - co może być nie tak? Konsola działa, ponieważ jeszcze trochę baterii się ostało (ostatni raz znajomy bawił się nią ok. pół roku temu, może to przez to?) Inną ładowarkę będę mógł sprawdzić dopiero w poniedziałek/wtorek, a żeby rozkręcić konsole muszę załatwić śrubokręt, który również będę miał najwcześniej jutro.
Jak żyć?! :(

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
Odp: Problem z ładowarką GBA SP v1
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 20, 2013, 15:46:21 »
Szczerze mówiąc sam mam podobny problem z ładowaniem, szerzej opisałem go tutaj:
http://gbforever.pl/forum/index.php?topic=539.0

Offline majkel192

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 20, 2013, 16:25:10 »
Czytałem. Przynajmniej u Ciebie są jakieś "minimalne oznaki ładowania" (dioda), a u mnie nic z tych rzeczy

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 21, 2013, 14:07:05 »
Poszukajcie informacji nt. bezpieczników. Są dwa bezpieczniki.

Offline majkel192

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 21, 2013, 21:47:41 »
Sprawdziłem bezpieczniki tak jak jest w tamtych tematach napisane i dioda nie mruga wcale. Co mógłbym jeszcze zrobić? Ładowarkę będę miał dopiero za ok. 3-4 dni
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2013, 21:16:28 wysłana przez majkel192 »

Offline majkel192

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 24, 2013, 21:16:12 »
@edit
Sprawdziłem inną ładowarkę i nie ładuje, dioda również nie świeci... Wina baterii? Czy może szukać zimnych lutów?

@edit2
JEST! Jest pomarańczowe światełko w tunelu! Wziąłem nową ładowarkę i próbowałem ruszać wtykiem, wyciągać go i przyglądać się dokładnie. W pewnym momencie zauważyłem, że mruga leciutko dioda, co oznacza, że jest jakaś szansa, że konsolkę da radę naładować.
Teraz pytanie. Dioda mruga dosłownie na chwilkę i jest to bardzo słabe światełko, co poradzić? Rozkręcić konsolkę i sprawdzić luty? Jeszcze raz bezpieczniki? Huh? :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2013, 23:40:37 wysłana przez majkel192 »

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 25, 2013, 09:30:15 »
Na początek weź szpatułki do uszu i byle jakim alkoholem przeczyść styki w gnieździe do ładowania. Następnie rozkręć konsolę i dokładnie sprawdź miejsca lutowań gniazda do ładowania. Jeśli to nic nie, a dioda dalej tylko mrugnie zaraz po podłączeniu ładowarki - tzn., że padł bezpiecznik.

Offline majkel192

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 26, 2013, 22:27:32 »
Przeczyściłem i nic to nie dało. Nie mogę sprawdzić bezpieczników, ponieważ w ogóle nie odbiera prądu konsolka i wnioskuje po tym, że to musi być wina jakiegoś uszkodzonego lutu przy gnieżdzie. Da radę coś zrobić z tym? Gdybym znalazł walnięty lut to jest szansa na zlutowanie tego i nie rozwalenie czegoś przypadkowo? Niestety nie znam się za bardzo na elektronice...

Btw. Czy jest jakaś inna opcja naładowania baterii nie w konsoli?

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 26, 2013, 22:36:13 »
Chyba jedynie w drugiej (sprawnej) konsoli mógłbyś naładować baterię. Przynajmniej ja nie słyszałem o "zewnętrznych" ładowarkach.

Offline animare

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 27, 2013, 06:48:05 »
Musisz zobaczyć czy gniazdo nie jest w jakimś stopniu uszkodzone, a chodzi o to by rozkręcić konsolę (bo wątpię że z zewnątrz to zobaczysz) i zerknąć czy tak jak pisałem - nie jest nic uszkodzone i naruszone. Jeśli tak to albo jakiś serwis który się tym zajmuje albo sam musisz zalutować. Np w ten sposób (tutaj przykład z nokii n900 gdzie często i łatwo uszkodzić takie gniazdo) https://dl.dropboxusercontent.com/u/29047266/N900%20Stuff/USB%20Fix/DSCN2100.png
gg: 8211860. Retro-Fan :)

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 27, 2013, 12:38:19 »
Gniazdo swoimi pinami jest wlutowane na płytę główną. czasami jest tak, że ten lut puszcza, pęka, cokolwiek (jest to tzw. zimny lut). Wystarczy, że go po prostu na nowo nagrzejesz, stopisz cyne i ona na nowo złapie. To wszystko.

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 27, 2013, 13:34:00 »
Sprawdź te bezpieczniki za pomocą multimetra. Jedną elektrodę do jednej nóżki, drugą do drugiej i sprawdź czy jest przejście.

Offline majkel192

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 27, 2013, 15:25:45 »
Gniazdo nie jest uszkodzone. Sprawdzałem miernikiem dokładnie i gniazdo i bezpieczniki i wszystko ładnie łapie. Nie rozumiem co jest grane... Możliwe, że to jakiś inny lut pękł, nie przy gnieździe ładowarki i przez to nie ładuje?

Offline ochłap

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 27, 2013, 15:33:48 »
Albo masz "spaloną" konsole.

Offline majkel192

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 27, 2013, 15:40:45 »
Co masz na myśli przez "spaloną" konsolę?

Offline ochłap

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 27, 2013, 15:44:39 »
Tak jak byś próbował podłączyć np. Amerykański komputer do Europejskiego gniazdka, spali się :) Jest możliwe, że poprzedni właściciel konsoli miał w gniazdku skok napięcia.

Offline majkel192

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 29, 2013, 22:21:34 »
Czyli gdyby konsola rzeczywiście była "spalona" to jedyne wyjście to zakupić sprawną płytę?

Offline Przemek_07

• Stały bywalec
  • Daisuki Gēmu Bōi
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 30, 2013, 04:45:26 »
A nie bierzesz pod uwagę walniętej baterii?

Offline majkel192

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 30, 2013, 11:25:06 »
Bateria jest sprawna, wczoraj dałem ją kumplowi, żeby podładował w swoim GBA i ładuje się. Działa właśnie w moim GBA.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2013, 12:10:42 wysłana przez majkel192 »

Offline El3ctrox

• Zaawansowany użytkownik
  • Diplodoki żerują na paprociach.
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 04, 2013, 23:25:49 »
Jak już mowa o kablach etc. to mam krótkie pytanie. Na czym polega tryb multiplayer na GBA SP? Posiadam kabel i łączę dwie IDENTYCZNE konsole. Rozumiem, że w jednej i drugiej musi być ten sam kart? Czy może nie umiem tego zrobić i mącę ;)