Autor Wątek: Podróbki  (Przeczytany 7510 razy)

Offline minder

• Stały bywalec
Podróbki
« dnia: Kwietnia 15, 2013, 11:50:23 »
Niestety funkcja "szukaj" nie działa, a wątek o takiej tematyce nie jest przypięty (choć powinien).

Kolekcjonuję gry, sprzęt i akcesoria związane z Game Boy. Bardzo zależy mi na oryginałach, staram się kupować razem z pudełkiem i instrukcjami (niestety często jest to niemożliwe). Okropnie denerwują mnie podróbki. Mogę służyć informacjami na temat ich rozpoznawania. Chętnie pomogę przy tworzeniu bazy zdjęć pomagającej rozpoznać podróbki.

Niestety nawet wieloletnie doświadczenie nie uchroniło mnie przed zakupem podrobionych Pokemonów. Na zdjęciach dołączonych do aukcji widać numer wybity na etykietce oraz napis "Nintendo" na szynie. Dopiero bliższa analiza ujawniła, że Nintendo Seal jest rozmazany, a czcionka logotypu zbyt "cienka". Jestem na siebie zły, że pozwoliłem wybitemu numerowi uśpić moją czujność.

Offline Ostry96

• Zaawansowany użytkownik
  • GG: 6667654
    • Maciejowy Blog
Odp: Podróbki
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 15, 2013, 12:49:16 »
Paanie, takie rzeczy to nawet na głównej są : p

http://www.gbforever.pl/www/viewpage.php?page_id=400

Pozdrawiam!

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 15, 2013, 14:54:18 »
Jeżeli chcesz zapytać czy dana gra jest oryginalna, np. nie jesteś pewien czy aukcja na allegro jest "czysta", to pisz w tym temacie w dziale giełda:

http://gbforever.pl/forum/index.php?topic=5.0

Offline Przemek_07

• Stały bywalec
  • Daisuki Gēmu Bōi
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 15, 2013, 15:39:24 »
Niestety funkcja "szukaj" nie działa, a wątek o takiej tematyce nie jest przypięty (choć powinien).

Kolekcjonuję gry, sprzęt i akcesoria związane z Game Boy. Bardzo zależy mi na oryginałach, staram się kupować razem z pudełkiem i instrukcjami (niestety często jest to niemożliwe). Okropnie denerwują mnie podróbki. Mogę służyć informacjami na temat ich rozpoznawania. Chętnie pomogę przy tworzeniu bazy zdjęć pomagającej rozpoznać podróbki.

Pochwal się w odpowiednim dziale co tam posiadasz:) Myślę, że każdy z userów tu obecnych chętnie obejrzy kolekcję wieloletniego gracza.

Niestety nawet wieloletnie doświadczenie nie uchroniło mnie przed zakupem podrobionych Pokemonów. Na zdjęciach dołączonych do aukcji widać numer wybity na etykietce oraz napis "Nintendo" na szynie. Dopiero bliższa analiza ujawniła, że Nintendo Seal jest rozmazany, a czcionka logotypu zbyt "cienka".

Ło LOL - sam bym się nabrał. Te piraty są niemal idealnie podrobione. I nawet nie mają baterii do podtrzymywania stanów co w piratach jest nagminne. Jesteś pewien, że to na pewno są podróby? Bo może wersje USA tak właśnie wyglądają. Tzn słoneczko jest rozmyte a czcionka cieńsza.
Tak czy siak, możesz przecież bezproblemowo zwrócić te gry. Na aukcji jest napisane, że to 100% oryginały więc możesz reklamować towar niezgodny z umową.

Offline Ostry96

• Zaawansowany użytkownik
  • GG: 6667654
    • Maciejowy Blog
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 15, 2013, 16:01:08 »
@Do góry
Mnie się spokojnie wydaje że to piraty ; p
Bo: daszek chyba jest za krótki + czy ktoś uważa że taka firma jak Nintendo wstawiła by swe logo w tak paintowo-niegodnym stylu...?

Offline Bart

• Stały bywalec
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 15, 2013, 19:00:08 »
@Do góry
Mnie się spokojnie wydaje że to piraty ; p
Bo: daszek chyba jest za krótki + czy ktoś uważa że taka firma jak Nintendo wstawiła by swe logo w tak paintowo-niegodnym stylu...?
Plus oznaczenie ESRB "E" jakąś dziwaczną czcionką... No i zgadzam się, wcale nie jest to jakiś finezyjny pirat. No, jeśli chodzi o naklejkę. Reszta oprócz łuku rzeczywiście niezła.

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 15, 2013, 19:09:48 »
Nie no, nie obraź się minder, ale z kilometra widać, że te gry są podróbkami. Zaokrąglone brzegi nalepki, ESRB no i ogólny feeling. Zmylić może wybity numer seryjny, no ale dlatego w przypadku rozróżniania pirata od oryginału trzeba brać pod uwagę więcej niż jeden czynnik. Wybity numer seryjny to kiedyś był znak rozpoznawalny oryginału, ale obecnie sprzedawcy się wycwanili i poczynili znaczne postępy na drodze do uprzykrzenia nam życia. Trzeba dokładnie badać zdjęcia i nawet gdy niby wszystko jest ok, dokładnie analizować każdy z czynników - nalepkę, oznaczenia, brzegi, łuk z napisem Game Boy Advance itp. więcej info w stosownych poradnikach, choć wydaje mi się, że podstawy znasz.

Offline minder

• Stały bywalec
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 16, 2013, 09:09:51 »
"E" jest za cienkie, krzywizna łuku jest nieprawidłowa, poza tym wygląda cholernie podobnie. Porównałem wzory etykiet i są identyczne. Po przysłaniu towaru okazało się, że kart wystaje z konsoli, co zdarza się tylko w piratach.

Jeśli chodzi o moją kolekcję, to ujawniałem ją już na nieaktywnym już portalu GBzone, dla której nawet przygotowywałem wstępną wersję serwisu certyfikacji aukcji - nie wiem, czy ktokolwiek takie pomysły jeszcze pamięta ;) Ale to już temat na osobny wątek. Oczywiście kolekcją chętnie się pochwalę, bo w sumie jest czym :D

Offline Marcin

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 16, 2013, 19:04:50 »
Minder jak moglibyśmy Ciebie nie pamiętać :) Ant (i ja też) Cie nie poznał dlatego że zadałeś proste pytanie o podróbki. Masz jakiś komunikator poza jabberem? Pogadało by się o belferkach. A na serio super że wróciłeś do GB i znów coś działasz. 

Yggdry nie chcesz sprzedać? Mam już swoją od paru lat :P

Offline minder

• Stały bywalec
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 16, 2013, 22:34:23 »
Ostatnio w ogóle nie korzystam z komunikatorów poza FB Chat ;) Natomiast kwestia podróbek zaskoczyła mnie niemożebnie - od czasu mojej aktywności w temacie (ileż to minęło? ze dwa lata chyba?) cholernie dużo się zmieniło. Piraci tłoczą cyfry na nalepkach i malują logo na złączach... Nadchodzi apokalipsa ;)

I nie, nie sprzedaję mojej kolekcji ;)

EDIT:
Facet, który mi sprzedał te podróbki będzie miał nieprzyjemności, gdyż zamierzam odzyskać kasę przez program ochrony kupujących lub jakąś firmę windykacyjną ;) Mam jednak propozycję naprawdę zacnej utylizacji "bazarówek" - można dać do Domu Dziecka. Nie gram na podróbkach, sprzedać ich nie można, a tak to przynajmniej ktoś będzie miał radochę. Oczywiście wypadałoby podać z nimi przynajmniej jedną konsolkę, ale to już jest detal ;)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2013, 22:48:11 wysłana przez minder »

Offline igorch

• Stały bywalec
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 17, 2013, 14:41:34 »
minder
nie wiem czy program ochrony kupujacych cokolwiek zrobi w tej sprawie
jak mowilem zeby odzyskac pieniadze przez ten program trzeba isc na policje
nie wiem czy tam dasz rade udowodnic, ze gry nie sa oryginalne
generalnie zycze powodzenia i czekam na dalsze wiesci
ja sam juz dawno sie poddalem i przestalem walczyc o swoje prawa kupujacego ;d

Offline minder

• Stały bywalec
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 17, 2013, 16:42:04 »
Zacznę od odstąpienia od umowy kupna/sprzedaży. Jeśli nie odda kasy, to idę na policję. I tak wiem, że g zrobią, ale przynajmniej obywatelski obowiązek zostanie spełniony. A może jakiś urząd mu się doczepi, że nielegalne gry sprzedaje. Tu już nawet nie chodzi o udowodnienie nieoryginalności gier. Mam prawo odstąpić od umowy w ciągu 10 dni od otrzymania towaru - on oddaje kasę, ja podróbki i sprawa załatwiona. Gorzej, jeśli będzie chciał iść na udry.

Offline minder

• Stały bywalec
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 18, 2013, 01:21:57 »
No i doczekałem się na odpowiedź! Zamieszczę fragment korespondencji z użytkownikiem sting08, żebyście mieli pojęcie, co to za typ.

Cytat: minder
Niestety po bliższej analizie zakupionych gier okazało się, że są one świetnie przygotowanymi podróbkami. Przede wszystkim "Nintendo Seal" jest rozmazana lub niewyraźna, mikrodruki są rozmazane lub nieobecne, logo Nintendo na szynie i z tyłu karty są wykonane inną czcionką, logo GameBoy Advance jest źle wytłoczone, łuk nad tymże logo ma nieprawidłowe parametry (długość, krzywizna) i na koniec karta wystaje z konsoli, co nie zdarza się z oryginałami. Jakie proponują państwo rozwiązanie tej sytuacji? Przyznam, że jestem bardzo zawiedziony, gdyż interesuje mnie wyłącznie oryginalny towar.

Cytat: sting08
witam
zacznę od tyłu
jak interesował cię zakup oryginalnych gier w wersji europejskiej to nie trza było kupować u nas
opis i zdjęcia są bardzo wyraźne - wersja gier USA - która jest znacząco widoczna inna od EU
Czas odejść już od stereotypów na temat podróbek - czas się przyzwyczaić do nowych wersji USA
Które pochodzą z legalnego źródła i innego producenta jak zazwyczaj
zaznaczam iż gry pokemon na GBA nie są już produkowane od lat
i firma nintendo już ich nie produkuje lecz na licencji robią to inne
różnice przez ciebie wymienione są z palca wyssane kompletna bzudra itd
zaznaczam iż opis jest przejrzysty a zdjęcia super widoczne - nie kupuje się na KLEPĘ
NO chyba że kupował gry dla ciebie niewidomy - albo niedorozwój
Tak poza tym to nie wyczytałem że oprócz widocznych różnic są problemy z użytkowaniem ????????????????
Savey działają poprawnie - kreowanie postaci i powrót do nich  działa - więc nie mamy o czym rozmawiać
życzę miłego grania a nie szukać chorych problemów
żegnam
GAME ZONE
sting08
moja riposta:
Cytat: minder
Dobry wieczór

Nie pamiętam, żebyśmy przechodzili na "ty" - to raz.
Zignoruję także chamski ton wypowiedzi.
Zakup był dokonany na odległość, dlatego przysługuje mi prawo do odstąpienia od umowy kupna-sprzedaży w terminie 10 dni od daty otrzymania towaru. Dodatkowo - ponieważ nie zostałem o tym prawie poinformowany, okres przedłuża się do 30 dni. Rozwiązując umowę nie muszę nawet podawać przyczyny rozwiązania umowy, w związku z tym możemy spokojnie zignorować fakt, że wg mnie są to podróbki, a według szanownego Pana - nie. Po prostu rozmyśliłem się i zamierzam odstąpić od umowy. Oczekuję na zwrot wpłaconych pieniędzy z Pana strony, a zwrócę nieodpowiadający moim wymaganiom towar i zapomnimy o całej sprawie.

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 18, 2013, 07:59:53 »
Widać wyraźnie, że facet wiedział, że to podróbki. Ty mu kulturalnie, on Ci ordynarnie. Mam nadzieję, że uda Ci się to odkręcić w miarę bezproblemowo.

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 18, 2013, 11:48:15 »
Od kiedy to gry na GBA są jeszcze produkowane? Jeszcze przez inną firmę niż Nintendo? Śmiać mi się chce!

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 18, 2013, 12:29:26 »
To, że koleś sprzedaje perfidnie piraty jest niewybaczalne. Jeszcze na dodatek chwaląc się wybitym numerem, czy napisem na szynie. Jednak jedno mu trzeba przyznać, jak na kombinatora daje bardzo wyraźne zdjęcia (widziały gały co brały). Nie wiem, czy uda Ci się coś wskórać tą wymianą maili, ale z doświadczenia wiem, że Allegro nie interesuje się takimi sprawami. Mają nalane, czy cart jest piratem czy nie.

Od siebie tylko dodam, że carty z kilometra walą chińszczyzną. Wygląd aukcji też jest odstraszający, a ilość w jakiej to sprzedaje jest jeszcze bardziej podejrzana. Osobiście nigdy bym tego nie kupił, na dodatek w takiej cenie :) Niepotrzebnie się napaliłeś :)

Jak zaczynałem przygodę ze zbieraniem gier na GBA, to nawet będąc całkowicie zielony w temacie wiedziałem, że niektóre aukcje są "dziwne". Pierwszy mój zakup potwierdziłem na jakimś forum o grach konsolowych. Po prostu kojarzyłem fakt, że produkty Nintendo zawsze były piracone.

Mimo wszystko życzę powodzenia w odzyskiwaniu kasy. Szansa jest zawsze.

Offline ochłap

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 18, 2013, 15:13:46 »
Mi szczerze od początku się ta aukcja nie podobała ale radzę walczyć do końca, nawet nie ze względu na pieniądze, a ze względu, że typ jest bezczelny i takich ludzi trzeba tępić. Może się od uczy oszukiwania ludzi i wmawiania im bzdur. P.S. radę zapytać się co to niby za firma, bo takiej na pewno niema, a możesz go tym zagiąć. :)

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 19, 2013, 13:26:17 »
Czas odejść już od stereotypów na temat podróbek - czas się przyzwyczaić do nowych wersji USA
Które pochodzą z legalnego źródła i innego producenta jak zazwyczaj
zaznaczam iż gry pokemon na GBA nie są już produkowane od lat
i firma nintendo już ich nie produkuje lecz na licencji robią to inne

HAHAHAHAHAHAHHA Leżę ze śmiechu! Uwielbiam takich pro sprzedawców! Jeżeli gość odpisze to śmiało wklejaj tutaj odpowiedz minder! Beczka śmiechu :)

Czas się przyzwyczaić do NOWYCH wersji USA. Na licencji chińczyka! Nie mogę! O tempora, o mores!

Offline minder

• Stały bywalec
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 19, 2013, 13:46:45 »
Wiecie co jeszcze jest wkurzające? To, że allegro nic nie robi, żeby utrudnić życie piratom. Zgłaszam aukcję, że piracka - nic. Wystawiam negatyw, że koleś piratem - sam dostaję odwetowego negatywa. Dramat.

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 19, 2013, 15:11:22 »
Wystawiam negatyw, że koleś piratem - sam dostaję odwetowego negatywa. Dramat.

Cytuję: "TEN KOMENTARZ ZNIKNIE Z ALLEGRO A TY PO NIM" - tekst roku dla mnie. Definitywnie :D