Autor Wątek: Uruchamianie plików *.gb na GameBoy Classic  (Przeczytany 43055 razy)

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
Odp: Uruchamianie plików *.gb na GameBoy Classic
« Odpowiedź #120 dnia: Lutego 08, 2013, 17:05:51 »
Trawis jak chcesz to możesz podrzucić mi ten filmik, doda się jakąś muzyczkę, intro i będzie full wypas :) no i upniemy to na kanale GBF, jeżeli oczywiście pozwolisz.

Btw gratuluje świetnego projektu zakończonego sukcesem! Fajnie by było to ująć w jakiegoś arta na główną, bo szkoda, żeby temat zginął w czeluściach forum ^^ jakby co służę pomocą.

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #121 dnia: Lutego 08, 2013, 17:46:42 »
ehhh.. to jak ma iść na stronę gbf to nagram go jeszcze raz. do obecnego nie przykładałem się specjalnie bo miał być tylko dowodem działania flashera i jako taki spełnił swoje zadanie. ale jeśli ma reprezentować profesjonalny portal to powinien być profesjonalny ;)

nad artem popracuję w wolnych chwilach.
szykują się dwa kolejne projekty w tym jeden na szybko (kabel gb printer/pc na podstawie info dostępnego w sieci) więc może tych artów będzie kilka.

do Ciebie Antari jako moderatora mam prośbę żeby od tematu który wczoraj odświerzyłem - o papierze do gb printera "odizolować" posty dotyczące kabla do komunikacji drukarki z pc.. wpłynie to na przejrzystość forum. z góry dzięki

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
« Odpowiedź #122 dnia: Lutego 08, 2013, 18:34:57 »
Tak właśnie zauważyłem, że autor tego tematu zarejestrował się na forum, skrobnął dwa posty i po dwóch dniach bytności zniknął ^^

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #123 dnia: Lutego 22, 2013, 12:48:19 »
Dziś Antari dostał ode mnie artykuł na temat budowy flashera, więc pewnie niedługo dostaniecie wszystko to o czym była tu mowa w pigułce.

kupiłem też dwa tanie (5zł) carty z gb color z baterią. jakiś football manager i zidane coś tam. potwierdzam że są to carty z mbc5. mam w głowie jeszcze jeden fajny projekt związany z tym tematem, pod wstępnym kryptonimem "gotta play 'em all". problemem nadal są odpowiednie kości flash w przystępnej cenie.

swoją drogą przestał działać mi jeden flash cart.. tzn daje się zaprogramować, czasem nie daje się wyczyścić. po włączeniu w gb zjeżdża napis nintendo i na tym się kończy.. obejżałem go dokładnie i nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości. spróbuję poprawić luty - może to coś pomoże

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #124 dnia: Lutego 22, 2013, 14:21:18 »
Trawis czekam na ten drugi projekt. Ja jak na razie wstrzymałem się. Muszę skończyć inny, a co do tego flashera - to zacząłem się bawić eaglem. Napisz co się stało z tym jednym cartem - jestem ciekawy. Drugi działa poprawnie ciągle? Oba używałeś tak samo?

Co do kości do mbc5 o większej pojemności - jest problem. Są drogie jak cholera i są dostępne na ebayu. Pokazywałem Ci. szukałem w sieci, ale niestety. Jak coś znajdziesz daj znać. zrobimy wspólne zamówienie. Kości na ebayu są największe. Btw. straciłem liste ulubionych www bo miałem reinstal windy. Jak będizesz mieć na coś namiary to daj znać bo to w tej chwili jest najtrudniej dostępny element, a ja zamierzam robić tylko takie flashcarty.

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #125 dnia: Lutego 22, 2013, 15:22:50 »
jeszcze nie operowałem tego flashcarta. dziwna sprawa bo nie używałem go prawie wcale.. nagrałem na niego kilka razy jakieś romy i leżał na półce.. drugi, katowany non stop, działa.

ostatnio na ebay'u była fajna aukcja, ale ją przegapiłem. 40 kości AM29F032 za niecałe 450 zł. wychodziło trochę ponad 10 zeta za kość.
tu jest jescze w miarę znośna cena, zważywszy na to że jest za dwie sztuki AM29F032.. z tym że są to kości używane.. niewiem czy miało by to jakieś specjalne znaczenie w naszym przypadku http://www.ebay.com/itm/AMD-AM29F032B-90EC-AM29F032B-29F032-32MBIT-Flash-Memory-TSOP-40-x-2pcs-/150890707002?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2321c9783a
jak będę się decydował na kupno kości z ebay'a to się do Ciebie odezwę.
 aha.. mam też nowy programator na usb (bo trzymanie stacjonarnego kompa na środku pokoju tylko po to by mieć lpt do willema trochę mijało sie z celem). jest wyraźnie szybszy niż willem - więc jeśli nadal będziesz chciał programować u mnie kontrolery w ilości "przemysłowej" to nie będę Ci liczył za czas pracy ;)

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #126 dnia: Lutego 22, 2013, 16:40:10 »
Jasne, że będę chciał. Na pewno z 5 sztuk będę chciał zrobić. A jak szybciej idzie to dobrze. Na pewno nie pozostanę dłużny ;). Ciekawy jestem co z tym cartem co się spieprzył. Mówisz, że tamtego baridzej katowałeś, a ten co był nieużywany padł... Dziwne. Może gdzieś jakiś lut puścił. No jak sprawdzisz to daj cynk co z nim było nie tak.
Odnośnie programowania to nie wiesz czy istnieją mniejsze kontrolery (te właśnie pod flashcart)?

A tu są tańsze pamięci flash:
http://www.ebay.com/itm/AMD-AM29F032B-120EC-29F320-NEW-/360431448757?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53eb6372b5

więc jak coś to musimy się decydować. Ja wziąłbym na początek dwie sztuki. Widzę, że to schodzi...

Chyba, że złożylibyśmy się i kupili od razu 10 sztuk za 130$: http://www.ebay.com/itm/10pcs-AMD-AM29F032B-120EC-AM29F320-NEW-/360492325295?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53ef0459af

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #127 dnia: Lutego 22, 2013, 16:45:58 »
Ok panowie, oficjalnie informuję, że news z artem jest na głównej :)

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: Lutego 22, 2013, 17:14:53 »
fajnie :)

Pajda w tym linku co podałem cena jest za dwie sztuki. więc wychodzi niecałe 10$ za sztukę no i przesyłka 3$
ja brał bym 4 sztuki.
jeśli kupowalibyśmy te 10 sztuk to powiedzmy że dzielimy się po połowie. razem z przesyłką za 5 sztuk wychodzi 70$. Przy zakupie tych używanych mam 4 sztuki za 44$ a Ty 2 za 22$ :)
masz może PayPala?

Offline fixxxer1

• Stały bywalec
« Odpowiedź #129 dnia: Lutego 22, 2013, 19:18:40 »
Kurcze, dlaczego wcześniej nie trafiłem na ten temat?
Genialna sprawa! Tutorial zasługuje na najwyższe uznanie!
Panowie, muszę cały temat na spokojnie przeczytać i pewnie też się dołożę do zamówienia. Więc jeśli możecie wytrzymać do przyszłego tygodnia to będę wdzięczny :)

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: Lutego 22, 2013, 19:52:05 »
spoko, spoko.. narazie się tylko przymierzamy ;)

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #131 dnia: Lutego 22, 2013, 20:19:26 »
Robota na prawdę świetna. Dobrze, że tutorial jest bo może się przydać każdemu. Na pewno kiedyś z niego skorzystam ;)

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #132 dnia: Lutego 23, 2013, 09:04:13 »
Trawis, nie zauważyłem, że to za 2 sztuki, a to zmienia postać rzeczy. Oczywiście bierzemy te tańsze. To ja wziąłbym też 4 sztuki (o ile się da) i tyle :). Mój kolega ma paypala także spokojnie, da się wszystko załatwić. Czy znalazłeś może gdzieś jakiś schemat carta z mbc5?

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #133 dnia: Lutego 23, 2013, 11:48:27 »
na stronie reinera są schematy chipu mbc5, romu i ramu używanego w tych cartach.. schematu całego carta nigdzie nie widziałem. ale po pinoutach chipów można mniej - więcej się zorientować.. po co Ci to? chcesz zrobić swojego carta w całości od podstaw? to by była spoko sprawa tylko że płytka musiała by być dwustronna.

pytałeś wcześniej o mniejsze kontrolery.. ale chodziło Ci o atmegę do flashera? jest atmega 8515-16au która jest trochę mniejsza i lutuje się ją na płytkę (nie przez, jak tą 16pu której używałem). przy zastosowaniu tego kontrolera, rezystorów i kondensatorów smd, małego gniazda usb i tych chińskich slotów gba/nds można by było sporo zmniejszyć wymiary flashera.. i wszystkie elementy były by montowane powierzchniowo od str. ścieżek - łącznie ze slotem. trzeba by było jedynie wyprowadzić dodatkowe piny z płytki do programowania atmegi już po przylutowaniu jej do całego układu.

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #134 dnia: Lutego 23, 2013, 15:09:22 »
Atmega akurat może być ta większa bo lepiej żeby takie układy były na podstawce, zresztą to bez różnicy, jednakże trzeba zaprogramować to, a ja nie chcę na płycie głównej żadnych dodatkowych pinów wyprowadzających. Najbardziej zależy mi na tym, żeby zacząć używać slotu ze sklepu, a nie z konsoli. Mniejsze sloty były w pocket'ach, ale to dalej wydłubany podzespół z konsoli... Jeśli jest coś w sklepach internetowych to warto coś przerobić tak żeby móc z tego korzystać. Czy mniejszy flasher będzie fajniejszy? Takiej wielkości jak jest obecnie - bardzo ładnie leży na stole, ma swoją "wagę" i leży jako osobne urządzenie na biurku, nie jest za wielkie, nie jest za małe... Jak dla mnie mógłby być minimalnie mniejszy i można to osiągnąć już dzięki wstawieniu innego slotu (np. tego ze sklepu). Ale po mojej głowie kręci się inny pomysł. Przede wszystkim zrobienie tego w nowszej technologii, z innymi rozwiązaniami. No i obudowa, bardzo estetyczna i pomysłowa.

Co do flashcarta - marzyłoby mi się zrobienie własnego wg właśnie własnego projektu. Wiem ze cardridge nie ma skomplikowanej budowy, ale tutaj niestety potrzebujemy podzespołów ze sklepu, żeby nie niszczyć gier. Najważniejsze to poznawać ten sprzęt. Dzięki temu wiemy jak nasza konsolka pracuje i co mogło być awarią...

Offline fixxxer1

• Stały bywalec
« Odpowiedź #135 dnia: Lutego 25, 2013, 07:48:03 »
Czy jest dostępna jakaś wersja  tej płytki pod Eagle czy KiCAD?
Na stronie widzę tylko plik *.png, który nie wiem w jakiej skali wydrukować. 100% zajmuje całe A4 ;]

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #136 dnia: Lutego 25, 2013, 09:37:13 »
http://www.reinerziegler.de/GB-Flasher/gbcflsh_schem_pcb.zip

tu masz zipa w którym są pdfy ze schematami i obrazami płytek do wersji usb i rs232.  :)
są odpowiedniej wielkości jak ustawisz 100%

Offline fixxxer1

• Stały bywalec
« Odpowiedź #137 dnia: Lutego 25, 2013, 10:02:01 »
;)
Nie zauważyłem że pdf ma podstrony...
Jeszcze pytanie co do papieru.
Drukować na papierze od naklejek, ale na odwrocie czy zerwać naklejki i drukować na tym co było pod nimi?

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #138 dnia: Lutego 25, 2013, 10:45:29 »
zerwij naklejki i drukuj na tej śliskiej stronie na której były naklejki

Offline fixxxer1

• Stały bywalec
« Odpowiedź #139 dnia: Lutego 25, 2013, 10:56:52 »
D....pa, drukując na laserze wszystko wychodzi rozmazane, toner nie chce się trzymać. Nie wiem co robię źle.
Spróbuję tak jak zawsze, na papierze kredowym.
Chciałem wypróbować Twojego sposobu, bo wydaje się szybszy i mniej pracochłonny.