Obecnie zajmuję się kończeniem innego projektu, który mam nadzieję w przyszłym tygodniu pokazać na forum i na swoim blogu. Ogólnie prawie wszystko jest skończone, ale pozostały mi do wykonania naklejki na tył konsoli - według własnego projektu. Będą to profesjonalnie wykonane naklejki w fabryce na taśmie, takiej taśmie srebrnej z czarnym drukiem, który jest praktycznie nieusuwalny. Będą to takie same naklejki jak robi się na tył do np. tunerów telewizorów i innych sprzętów RTV, czyli tzw. tabliczki znamionowe. Na nich może być wykonany jedynie czarny wydruk (nie wiem na jakiej zasadzie jest on robiony, skoro jest tak wytrzymały). Tak jak pisałem będzie to mój projekt i będzie się różnić od oryginału, ale będzie wykonany profesjonalnie. Właśnie odebrałem folie samoprzylepną na której można drukować laserówkami. Folia jest świetnej jakości i sądzę, że wydruk na niej będzie trwały. Projekt który zrobię dla tej folii będzie odwzorowaniem oryginału, lecz w innej kolorystyce (bo na to pozwala wydruk laserowy), oraz z dodatkowymi elementami graficznymi. Na konsoli, która nie została ukończona znajdą się profesjonalnie zrobione tabliczki znamionowe. Mam nadzieję, że mój kolega nie zawiedzie pod tym względem.
Odnośnie flashera, ściągnąłem darmową wersje eagla. Chyba przerobię płytkę w taki sposób, żeby pasował slot od GBA. Rozmawiałem z moim kolegą na ten temat. Mówił, że jeszcze większe prawdopodobieństwo jest, że będzie można wykonać ten projekt w znacznie mniejszych rozmiarach, wykorzystując nowsze rezystory o mniejszych gabarytach. Odnośnie tej płytki nie powinno być problemu ponieważ jest ona jednostronna i jest w miarę prosta. Nawet jeśli miałbym ją przerobić tak, żeby przerobić ją tylko w miejscach gdzie slot jest lutowany to i tak trzeba cały projekt robić od początku. Skopiowanie byłoby najprostsze - tzn. wykonanie identycznej kopii, a wykonanie odpowiedniego lutowania slotu to kwestia wstawienia odpowiedniego schematu ścieżek z bibliotek, ponieważ slot GBA jest standardowym slotem isa o odpowiedniej ilości ścieżek. Jednakże ten projekt to już trochę więcej roboty, ale sądzę, że nie jest aż tak trudny żebym sobie z nim nie poradził. Poza tym wyświadczyłbym przysługę wszystkim, którzy chcieliby w przyszłości zrobić takowy flasher - nie musieliby główkować, z której konsoli wydłubać slot pod kardridż, a jak wiadomo każdej konsoli szkoda.