Autor Wątek: Uruchamianie plików *.gb na GameBoy Classic  (Przeczytany 43091 razy)

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: Uruchamianie plików *.gb na GameBoy Classic
« Odpowiedź #80 dnia: Stycznia 27, 2013, 23:01:45 »
na pewno! o przeróbce cartów MBC5 pisze reiner. na jego stronie są też przykłady innych gości którzy się tego podjęli z pozytywnym skutkiem. chip MBC5 został wprowadzony do użytku w celu umożliwienia uruchomienia bardziej skomplikowanych gier (większych).
kwestia odpalenia gry na classicu albo colorze to tylko kwestia programowa. jak ktoś już wcześniej pisał: gry z colora po włączeniu w classicu albo uruchamiają się bez kolorów albo wyświetlają komunikat o niekompatybilności.. tak czy tak system uruchamia cart :D

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #81 dnia: Stycznia 28, 2013, 02:59:07 »
No to nie ma w takim wypadku problemu ze znalezieniem carta pod pojemność 4mb :).

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: Stycznia 28, 2013, 14:35:28 »
raczej nie powinno być problemu.. szczególnie ze na alle mozna takie kupic za mniej niz 10zł.. problemem moze byc znalezienie flash chipa w dobrej cenie do zbudowania takiego carta.

a jak tam Pajda u Ciebie prace nad flashcartem i flasherem?

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #83 dnia: Stycznia 28, 2013, 16:08:21 »
Obecnie zajmuję się kończeniem innego projektu, który mam nadzieję w przyszłym tygodniu pokazać na forum i na swoim blogu. Ogólnie prawie wszystko jest skończone, ale pozostały mi do wykonania naklejki na tył konsoli - według własnego projektu. Będą to profesjonalnie wykonane naklejki w fabryce na taśmie, takiej taśmie srebrnej z czarnym drukiem, który jest praktycznie nieusuwalny. Będą to takie same naklejki jak robi się na tył do np. tunerów telewizorów i innych sprzętów RTV, czyli tzw. tabliczki znamionowe. Na nich może być wykonany jedynie czarny wydruk (nie wiem na jakiej zasadzie jest on robiony, skoro jest tak wytrzymały). Tak jak pisałem będzie to mój projekt i będzie się różnić od oryginału, ale będzie wykonany profesjonalnie. Właśnie odebrałem folie samoprzylepną na której można drukować laserówkami. Folia jest świetnej jakości i sądzę, że wydruk na niej będzie trwały. Projekt który zrobię dla tej folii będzie odwzorowaniem oryginału, lecz w innej kolorystyce (bo na to pozwala wydruk laserowy), oraz z dodatkowymi elementami graficznymi. Na konsoli, która nie została ukończona znajdą się profesjonalnie zrobione tabliczki znamionowe. Mam nadzieję, że mój kolega nie zawiedzie pod tym względem.

Odnośnie flashera, ściągnąłem darmową wersje eagla. Chyba przerobię płytkę w taki sposób, żeby pasował slot od GBA. Rozmawiałem z moim kolegą na ten temat. Mówił, że jeszcze większe prawdopodobieństwo jest, że będzie można wykonać ten projekt w znacznie mniejszych rozmiarach, wykorzystując nowsze rezystory o mniejszych gabarytach. Odnośnie tej płytki nie powinno być problemu ponieważ jest ona jednostronna i jest w miarę prosta. Nawet jeśli miałbym ją przerobić tak, żeby przerobić ją tylko w miejscach gdzie slot jest lutowany to i tak trzeba cały projekt robić od początku. Skopiowanie byłoby najprostsze - tzn. wykonanie identycznej kopii, a wykonanie odpowiedniego lutowania slotu to kwestia wstawienia odpowiedniego schematu ścieżek z bibliotek, ponieważ slot GBA jest standardowym slotem isa o odpowiedniej ilości ścieżek. Jednakże ten projekt to już trochę więcej roboty, ale sądzę, że nie jest aż tak trudny żebym sobie z nim nie poradził. Poza tym wyświadczyłbym przysługę wszystkim, którzy chcieliby w przyszłości zrobić takowy flasher - nie musieliby główkować, z której konsoli wydłubać slot pod kardridż, a jak wiadomo każdej konsoli szkoda.

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Finally at peace
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #84 dnia: Stycznia 28, 2013, 16:09:39 »
Gdzieś czytałem, że do tego typu przeróbek nadają się stare flash chipy odpowiadające za bios. (mówię o starych bo wtedy większość siedziała na slocikach i można je było wyjmować). Jakby co mogę zerknąć w chacie czym dysponuje i przesłać jesli Wam się to przyda :) Albo odlutować razem ze slotem. Mówię o slotach z których korzystał Retrogamertech w swoim filmiku o DIY flashcartach :)

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #85 dnia: Stycznia 28, 2013, 16:13:16 »
Zobacz jakie są oznaczenia na nich, bo nie wszystko może pasować.

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Finally at peace
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #86 dnia: Stycznia 28, 2013, 16:28:11 »
Zobacz jakie są oznaczenia na nich, bo nie wszystko może pasować.

Jak będę pamiętał to zerknę :) Moge ofocić, bo zdaje mi się że na płycie mam też złącza ISA :P a napewno PCI :P. Zekrnie ktoś czy rozkład pinów na SD RAM się zgadza z rozkładem pinów na grach GB? jeżeli tak to i to moge zaoferować :) z odlutowaniem nie będzie kłopotów bo mam lutownicę z air gunem :)

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #87 dnia: Stycznia 28, 2013, 16:37:31 »
Tzn. rodzajów złącz isa jest kilka, te od kompa na pewno nie będą pasować, te od ramu tym bardziej, bo są dwustronne. w GB blaszki tylko po jednej stronie. Ale fotki jak najbardziej możesz wrzucić, może te pamięci flash będą dobre.

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: Stycznia 28, 2013, 17:57:04 »
flash chipy z sd ramów mają coś ok 52 pinów. te używane przez reinera do mbc5 mają 32, 40 i 44. byłby problem z upakowaniem chipa tej wielkości do carta. tym bardziej kości która odpowiadała za bios w starszych kompach w taki sposób żeby nie modyfikować obudowy. oczywiście można zaprojektować własną płytkę do takiego chipa z użyciem mbc i baterii z jakiegoś carta-dawcy ale to raczej gra nie warta świeczki - jeśli oczywiście myślimy o carcie na własny użytek a nie produkcji masowej.

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Finally at peace
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #89 dnia: Stycznia 28, 2013, 18:25:18 »
O chipach mówiłem takich:
http://www.hardware-one.com/reviews/i845/Iwill_P4S/BIOS.jpg
Tutaj w użyciu:
https://www.youtube.com/watch?v=L_ijZM-Ic4c&list=UUjNptkIQQgSC17W-oobhQ_A&index=3

A o ram mi chodziło bardziej o slot ale pajda już udowodnił że to zły pomysł :P

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #90 dnia: Stycznia 28, 2013, 18:32:42 »
aaa.. no to to jest chip w formacie plcc32. ja takich własnie użyłem do swoich flash cartów z tym że wyprostowałem im nóżki i lutowałem prosto do płytki.
powiedz Tarma.. chcesz je oddać/sprzedać? mógłbyś ew. odczytać co jest na nich napisane i dać mi info? tylko chodzi mi o informacje na samym chipie nie na naklejce (jeśli na Twoich też są jak na tym w linku). sloty na nie mnie nie interesują.

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Finally at peace
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #91 dnia: Stycznia 28, 2013, 20:18:44 »
Tak po pierwszym szukaniu znalazłem to:
http://imageshack.us/a/img703/2874/img20130128200426.jpg

I nie wiem czy się przydadzą ale mam jeszcze takie:
http://imageshack.us/a/img210/7022/img20130128200546.jpg
http://imageshack.us/a/img18/5317/img20130128200845.jpg
http://imageshack.us/a/img651/7411/img20130128200919.jpg
Na ostatnim jest:
NEC
424210-60-6
9764H5L 12

Obrazki w formie URL coby nie rozpychać forum and stuff :P

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: Stycznia 28, 2013, 20:52:46 »
eh.. małe te pamięci. sprawdziłem w necie i nie przekraczają 2Mbitów. chyba na nic się nie zdadzą ;(

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Finally at peace
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #93 dnia: Stycznia 28, 2013, 20:58:45 »
eh.. małe te pamięci. sprawdziłem w necie i nie przekraczają 2Mbitów. chyba na nic się nie zdadzą ;(

no cóż szkoda :( ale jakby coś to pisz ;-)

EDIT!!:

To ja jeszcze jedno pytanko. Da się tym normalnie backupować save'y ? W sensie z normalnych cartów bez flasha zamiast ROM'u?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 29, 2013, 14:04:58 wysłana przez Tarma »

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: Stycznia 30, 2013, 15:02:18 »
w sensie flasherem? tak. można zgrywać z nieprzerobionych cartów całe romy (gry) do plików *.gb i *.gbc  jak i save'y (wgrywać save'y do RAMu na nieprzerobionym carcie też można). zdjęcia z gb camery też - tylko trzeba je konwertować do bitmap albo gifów.

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Finally at peace
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #95 dnia: Stycznia 30, 2013, 15:07:54 »
w sensie flasherem? tak. można zgrywać z nieprzerobionych cartów całe romy (gry) do plików *.gb i *.gbc  jak i savy. zdjęcia z gb camery też - tylko trzeba je konwertować do bitmap albo gifów.

To jak ukończysz swój flasher to na 100% będę chciał kupić jeden dla siebie. Uprości mi to sprawę naprawy cartów które mają problem z baterią ;-) (zależy mi na save'ach które są na carcie :P) dodatkowo da możliwość grania w unreleased games na flashcarcie ^^ Jeżeli tylko podejmiesz się budowy tego na sprzedaż forumową to ja też chce :)

GREAT JOB! long live community LONG LIVE SCENE! :)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2013, 15:19:05 wysłana przez Tarma »

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: Stycznia 30, 2013, 15:20:17 »
jutro albo po jutrze wbija do mnie "śfagier" z zasilaczem i będziemy programować atmegi. w sumie to będę miał gotowe dwa flashery więc po sprawdzeniu czy działa jeden mogę Ci "pchnąć" od ręki :) niewiem jak z cartem bo w sumie zrobiłem dwa ale chcę jeden na lsdj a drugi na nanoloopa albo mGB. ale mogę pomyśleć nad zrobieniem trzeciego ;)

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Finally at peace
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #97 dnia: Stycznia 30, 2013, 15:33:08 »
jutro albo po jutrze wbija do mnie "śfagier" z zasilaczem i będziemy programować atmegi. w sumie to będę miał gotowe dwa flashery więc po sprawdzeniu czy działa jeden mogę Ci "pchnąć" od ręki :) niewiem jak z cartem bo w sumie zrobiłem dwa ale chcę jeden na lsdj a drugi na nanoloopa albo mGB. ale mogę pomyśleć nad zrobieniem trzeciego ;)

Napisz mi PW ile chcesz za to cudo :) W ogóle to chyba sobie skołuje programator w przyszłości :P odgrzebałem stare pomysły związane z N64 i NES'em :P hehehe nie ma co :) rozbujałeś troszke to forum :)

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: Stycznia 30, 2013, 15:50:05 »
programator dobra rzecz. też mam pomysły czekające w kolejce z wykożystaniem willema więc cieszę się z tego prezentu :D

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Finally at peace
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #99 dnia: Stycznia 30, 2013, 15:53:40 »
programator dobra rzecz. też mam pomysły czekające w kolejce z wykożystaniem willema więc cieszę się z tego prezentu :D

Zrobiłbyś kiedyś jakiś poradnik dla osoby która zaczyna z tym zabawę?:P albo jakieś pointery czego unikać i jakie fuckupy się zdarzają?:P

Z programatorem, atmegą (albo PIC) można robić pancerne joy'e do N64 :) nie ten crap który ma luzy w większości :P