Autor Wątek: Co aktualnie czytacie?  (Przeczytany 24018 razy)

Offline Mrocznooki

• Stały bywalec
Odp: Co aktualnie czytacie?
« Odpowiedź #60 dnia: Lipca 17, 2011, 22:39:25 »
Z ciekawości , jaki temat pracy Antari ?

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #61 dnia: Lipca 17, 2011, 23:49:30 »
Najprostszy i najmniej ciekawy z możliwych - Organizacja i funkcjonowanie jednostek samorządu terytorialnego na przykładzie gminy miejskiej Cieszyn.

Offline Rezor

• Stały bywalec
« Odpowiedź #62 dnia: Sierpnia 07, 2011, 11:23:35 »
dorabiam sobie od tygodnia w fabryce, robota nudna jak diabli, to sobie czytam na smartphonie skany gameboy magazynów (jakoś nigdy wcześniej ich nie czytałem). Tak jeden dziennie sobie od deski do deski czytam, niedługo się skończą ;)

Offline Mario_77

• Stały bywalec
« Odpowiedź #63 dnia: Sierpnia 16, 2011, 15:20:45 »
Jak na razie czytam sobie książkę pt. "Hobbit" J.R.R. Tolkien, książka czasami nuży, aczkolwiek jestem fanem Pana Tolkiena więc przeczytam książkę do końca. :)
Kupię: GBC (zielony), gry na GB/GBC

marlo92

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Sierpnia 16, 2011, 15:30:49 »
dorabiam sobie od tygodnia w fabryce, robota nudna jak diabli, to sobie czytam na smartphonie skany gameboy magazynów (jakoś nigdy wcześniej ich nie czytałem). Tak jeden dziennie sobie od deski do deski czytam, niedługo się skończą ;)

ja też pracuje w fabryce a dokładnie browar i też się czasami nudzę wiec muszę sobie  zrzucić   skany bo to niezły pomysł a  skąd je masz  ?? ja gram jeszcze na emulatorze GBA na noki n 95 8gb bo GB żal brać to takiej pracy ;P

Offline Mario_77

• Stały bywalec
« Odpowiedź #65 dnia: Sierpnia 16, 2011, 15:33:29 »
Mogę Ci podesłać linki Marlo ;)
Kupię: GBC (zielony), gry na GB/GBC

marlo92

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: Sierpnia 16, 2011, 15:35:14 »
z miłą chęcią :P

Offline Maxim128

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: Października 30, 2011, 13:06:40 »
Też lubię czytać;)
Ostatnio "Stowarzyszenie Umarłych Poetów" i "Buszujący w zbożu".
Jutro zabieram się za "Wyspę skarbów".

Lubię książki przygodowe najbardziej, ostatnio z braku miejsca w szafce przeniosłem się na PDF'y;)

Offline Ryukendn

• Stały bywalec
« Odpowiedź #68 dnia: Października 30, 2011, 14:19:11 »
zapach kartek i dotyk papieru - to jednak jest nie do zastąpienia ;p ja np. nigdy bym nie wziął się za książkę w formie elektronicznej.

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #69 dnia: Września 03, 2013, 13:51:15 »
Odkopuje :)

Właśnie kończę książkę Limes inferior (1980, Janusz Andrzej Zajdel) i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem wyobraźni autora. Całkiem nieźle się to czyta, tzn. wciąga. Fabuła nie jest jakoś szczególnie zawiła, ale wątki na tyle są ciekawe, że cały czas wracam do lektury. Dzisiaj kończę i chciałbym potem przeczytać coś z nurtu fantasy. Coś epickiego, co wciągnie mnie bez reszty. Proszę o jakieś typy :)

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
« Odpowiedź #70 dnia: Września 03, 2013, 14:22:21 »
"Kłamca" Jakuba Ćwieka, czytałeś może? Jeśli nie, to szczerze polecam, czytało mi się lekko i przyjemnie. Fajne połączenie mitów różnych kultur osadzone w teraźniejszości.

Offline MasteROOT

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: Września 03, 2013, 16:33:56 »
Aktualnie? "Gramatyka angielska dla bystrzaków" :P W tym roku akademickim będę miał na uczelni egzamin więc trzeba się jakoś przygotować.

No a z książek które mogę polecić, to jeszcze nie tak dawno (kilka miesięcy temu) skończyłem czytać (już nie) wszystkie 9 książek o norweskim policjancie Harrym Hole. Świetna seria kryminałów spod pióra Jo Nesbo. Myślę że warto również sięgnąć po "Łowcy głów" tego samego autora. Teraz czekam aż będę mógł dorwać w swoje łapska najnowszą część serii o Harrym pt. "Policja" która swoją premierę w Polsce będzie mieć 09.10.2013.
« Ostatnia zmiana: Września 03, 2013, 17:01:05 wysłana przez MasteROOT »

Offline Marcin

• Administrator
« Odpowiedź #72 dnia: Września 03, 2013, 16:39:40 »
Odkopuje :)

Właśnie kończę książkę Limes Inferior (1980, Janusz Andrzej Zajdel) i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem wyobraźni autora. Całkiem nieźle się to czyta, tzn. wciąga. Fabuła nie jest jakoś szczególnie zawiła, ale wątki na tyle są ciekawe, że cały czas wracam do lektury. Dzisiaj kończę i chciałbym potem przeczytać coś z nurtu fantasy. Coś epickiego, co wciągnie mnie bez reszty. Proszę o jakieś typy :)

Wreszcie trafiłeś na 'moją' literaturę! Limes Inferior to jedna z lepszych książek Zajdla i klasyka polskiej sf. Generalnie pisarz ów zajmował się opisem systemów politycznych (komuny) za pomocą science fiction. Takie jest też Limes inferior. Sf jest tylko narzędziem użytym do przekazania pewnych treści. oczywiście nie tylko Zajdel wykorzystywał w ten sposób sf. Dobrym przykładem może być Macieja Parowskiego "Twarzą ku ziemi".

btw. postać głównego bohatera Limes Inferior - Sneera była wzorowana na innym pisarzu sf Adamie Wiśniewskim Snergu. Generalnie więc, warstw w książce jest wiele :)

Generalnie fantasy nie lubię w sensie możliwości jakie daje - prawie nieskończone i nie stara się ich wytłumaczyć w sposób naukowy. Ta dowolność w pewien sposób mnie nudzi i męczy, bo za zakrętem może być praktycznie cokolwiek. Sf różni się tym iż większość zjawisk jest wytłumaczona, a przedstawiony wytłumaczony w sf świat ma na celu przekazać jakąś myśl filozoficzną (odnośnie bytu). Innymi słowy sf jest narzędziem przekazania pewnych treści.

Pomimo tego ostatnio zainspirowany klimatami gry planszowej Horror w Arkham postanowiłem poczytać Lovecrafta. Czyli słynne Zew Cthulhu. Fantasy to co prawda nie jest, ale horror któremu bliżej do fantasy niż sf. Sporo więc się wymyśla i się dzieje. Momentami mnie to nuży momentami wciąga. Na pewno nie jest złe, tylko nie na każdy gust. Na pewno też nie śpi się po tym dobrze, więc książka spełnia swoje zadanie. Ciężko zapomnieć Innsmouth..

Offline moni-chan

• Stały bywalec
  • 世界のイルージョン。
    • deviantART
« Odpowiedź #73 dnia: Września 03, 2013, 17:09:52 »
@GBM_Fan
Właśnie miałam Ci napisać, że na pewno coś na ten temat będzie miał do powiedzenia Keitaro. No i się nie pomyliłam :D Mi samej polecił "Limes Inferior". Zaczęłam czytać, ale niestety nie dokończyłam, bo dużo rzeczy zaczęło się dziać w moim zyciu w tym czasie. Mam zamiar oczywiście dokończyć, bo zamysł powieści bardzo mi się spodobał :) Przeczytałam jeszcze "Non stop" Aldissa i także baaardzo mi się podobało. Połknęłam książkę w krótkim czasie (to też była rekomendacja Keitaro ^^). Osobiście nie przepadałam za SF, ale muszę się przyznać, że dzięki tym dwóm książkom troszkę się przekonałam. W przeszłości chyba po prostu trafiałam na złe przykłady ^^

Ostatnio bardzo dużo siedziałam w Szekspirze i literaturze krytycznej z nim związanej (kochana praca magisterska :D). Dla miłośników dramatów i wyszukanej angielszczyzny jak najbardziej polecam :D (ale tylko wersje opatrzone rozbudowanym komentarzem. W innym wypadku nie doceni się wszystkich elementów gier słownych).

Aktualnie zaczytuję się w "The Book Thief" Markusa Zusaka. Po 60 stronach zapowiada się ciekawa fabuła opisywana przez nietuzinkowego narratora :)

Offline nvd96

• Zaawansowany użytkownik
« Odpowiedź #74 dnia: Września 03, 2013, 17:17:50 »
"Kłamca" Jakuba Ćwieka, czytałeś może? Jeśli nie, to szczerze polecam, czytało mi się lekko i przyjemnie. Fajne połączenie mitów różnych kultur osadzone w teraźniejszości.

Dopiero skończyłem pierwszy tom, ale również gorąco polecam :)

Offline Bart

• Stały bywalec
« Odpowiedź #75 dnia: Września 03, 2013, 17:58:29 »
Polecacie Non Stop? Mam tą książkę, nawet chciałem ostatnio się za nią zabrać, ale jakoś nie miałem czasu.

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Finally at peace
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #76 dnia: Września 03, 2013, 18:24:13 »
Koniec pana Y - Thomas Scarlett

oraz

Windykatorzy - Eric Garcia

Skończyłem czytać i polecam bardzo mocno :)

Offline Gregfield

• Stały bywalec
  • I AM HELL
    • Może koszulkę?
« Odpowiedź #77 dnia: Września 03, 2013, 18:33:03 »
"Boska Komedia" Dantego. W czasach licealnych nie chciało się czytać, to teraz nadrabiam klasyk. :)

Offline Marcin

• Administrator
« Odpowiedź #78 dnia: Września 03, 2013, 18:49:44 »
Polecacie Non Stop? Mam tą książkę, nawet chciałem ostatnio się za nią zabrać, ale jakoś nie miałem czasu.
Zdecydowanie warto. To dobra klasyczna science fiction. W sam raz na początek przygody z gatunkiem oraz dla zaznajomienia się z Aldissem.

Offline Bart

• Stały bywalec
« Odpowiedź #79 dnia: Września 03, 2013, 19:19:03 »
Przekonałeś mnie. Jak nie będę miał za dużo lektur to spróbuję.