Autor Wątek: GBA SP odczytuje gry tylko z GBC - uszkodzony?  (Przeczytany 6803 razy)

Offline trotyl

• Nowy użytkownik
  • *
GBA SP odczytuje gry tylko z GBC - uszkodzony?
« dnia: Maj 04, 2012, 20:37:37 »
Kupiłem ostatnio GBA SP w niezbyt dobrym stanie (dużo rys itp) i okazało się, że są z nim pewne problemy.

1. W ogóle nie wczytuje gier z GBA, włączają się na nim jedynie gry z GB, GBC. Jak się włącza go bez żadnej gry to pojawia się napis jak w GBC, jest mniejszy obraz i zamiast napisu Nintendo jest czarny prostokąt. Czasami zdarza się że pojawi się 'ekran startowy' jak w GBA jednak zdarza się to dużo rzadziej. Spotkaliście się z czymś takim? O co tu chodzi? Czy płyta główna jest tu uszkodzona? A może chodzi o coś innego? Zastanawiam się czy da się coś na to poradzić?

2. Jak podłączam ładowarkę to pomarańczowa dioda zapala się na chwilę, po czym gaśnie. Więc chyba nie da się ładować baterii. Co z tym zrobić? To coś z Game Boy'em, jakiś styk uszkodzony? Dodam że bateria jest naładowana (taką dostałem), więc chyba jest sprawna.
Jak wyłożyłem baterię z Game Boy'a to po podłączeniu ładowarki zachowuje się on tak samo jak z baterią - czyli pomarańczowa dioda zapala się na 1 sekundę. Da się coś z tym problemem zrobić?

McMarycha

• Gość
Odp: GBA SP odczytuje gry tylko z GBC - uszkodzony?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 04, 2012, 20:44:32 »
Hmm możliwe że to płyta, nie ładuje czyli może  coś z bezpiecznikiem

Offline medalist

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 04, 2012, 20:45:25 »
Spróbuj spirytus na patyczek do uszu i porządnie przeczyścić styki. Podmuchaj i uruchom grę jeszcze raz.

Offline trotyl

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 04, 2012, 21:12:59 »
Wyczyściłem styki i pomogło, da się już uruchamiać gry z GBA. Dzięki za pomoc.

Pozostał jeszcze drugi problem z tą ładowarką. Dałoby się coś na to poradzić?

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 04, 2012, 21:17:45 »
Rozkręć i sprawdź, czy nie ma jakichś przepaleń...

McMarycha

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 04, 2012, 21:34:18 »
Albo możesz sprawdzić na innej ładowarce ale prędzej  to wina gb

Offline trotyl

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 04, 2012, 21:49:42 »
Nie mam innej ładowarki ani nie mam tego śrubokrętu tri wing więc nie mam jak teraz sprawdzić. Też mi się wdaje że to wina GB... Może pójdę do jakiegoś serwisu z tym GB, o ile jeszcze są jakieś serwisy zajmujące się GB.

McMarycha

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 04, 2012, 21:53:44 »
Możesz zastosować trik z podtopionym długopisem

Offline medalist

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 04, 2012, 23:32:47 »
Ewentualnie, jeżeli korzystasz z ładowarki z przejściówką na "Polskie gniazdka", spróbuj podpiąć do gniazdka bez uziemienia. Też miałem podobny problem raz, właśnie z przejściówką, nawet wywalało korki przy ładowaniu gba ;P

McMarycha

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 04, 2012, 23:41:06 »
To raczej nie ma znaczenia ponieważ ładowarki mają tylko 2 piny i nie korzystają z tego bolca na którym jest uziemienie

Offline medalist

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 04, 2012, 23:47:07 »

Chodziło mi o adapter, chyba się nie zrozumieliśmy.

McMarycha

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 04, 2012, 23:50:56 »
Tak wygląda ładowarka  z innym wejściem, więc nawet jak podłączymy do takiej przejściówki jak pokazałeś  to uziemienie nie będzie wykorzystywane

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 05, 2012, 00:57:31 »
Odpowiedź jest prosta. Problem z uruchamianiem gier - porządnie trzeba wyczyścić styki w konsoli - to powszechny problem. Co do problemu z ładowaniem - również powszechny problem. Jeśli po podczepieniu ładowarki do konsoli na chwilkę zapala się dioda pomarańczowa, tzn., że bezpiecznik w konsoli jest spalony. Istnieją dwie możliwości naprawy - wymiana bezpiecznika lub jego usunięcie i zmostkowanie miejsc gdzie był przylutowany ów bezpiecznik. Podobnie sprawa ma się z DS.

McMarycha

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 05, 2012, 01:01:22 »
No to kolego trotyl miernik w łape i sprawdzaj który to bezpiecznik

Offline medalist

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 05, 2012, 07:03:36 »
http://s.dealextreme.com/search/triwing
Wysyłka jest darmowa, sam kupiłem tutaj triwinga (któryś do ndsl, pasuje też do gba sp).
Tylko na paczkę zwykle do miesiąca trzeba czekać :(

ew. na allegro za 10zł najtaniej

McMarycha

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 05, 2012, 07:30:45 »
Nie wiem po ci te firmy stosują różne śrubki. I chyba też się będę musiał zaopatrzyć w te cudo

Offline trotyl

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 05, 2012, 09:35:24 »
Wtyczka do gniazda w ładowarce jest normalna więc to nie chodzi o problem z przejściówką.
Może rzeczywiście bezpiecznik się przepalił. A czy taka wymiana bezpiecznika jest skomplikowana i trudna dla kogoś kto nigdy takimi rzeczami się nie zajmował? A ten bezpiecznik to trzeba skombinować z jakiegoś innego uszkodzonego GB czy to jest jakiś element który można nawet w jakimś sklepie elektronicznym kupić?

A może to jest jakiś problem z ładowarką? Jak by się objawiało to że ładowarka jest uszkodzona?

Dzięki za zainteresowanie i za wszystkie odpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2012, 09:59:17 wysłana przez trotyl »

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 05, 2012, 11:17:23 »
Z bezpiecznikami to jest podobna sprawa jak przy dysku twardym. W starym Seagate spalił mi się bezpiecznik jednak wystarczyło go odlutować i po sprawie. Jeżeli ładowarka będzie zabezpieczać Twoją konsolkę przed przepaleniami, a podłączać ją będziesz pod listwę z bezpiecznikiem to Twojemu GB raczej nic nie grozi. Spróbuj wziąć jeden z najmniejszych płaskich śrubokrętów i odkręć. Powinno się dać (sam tak odkręciłem GBA zwykłe i GB Classic). Potem sprawdź na płycie głównej, czy nie ma przepaleń. Jeżeli nic nie widać to weź miernik i posprawdzaj ;) W końcu znajdziesz bezpiecznik, odlutujesz (urwiesz :D ) i po kłopocie ;)

Offline Bart

• Stały bywalec
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 05, 2012, 13:23:15 »
Kurczę ja też miałem ten problem - dioda zapalała się na 1s i gasła - moim zdaniem może być to taka bzdura jak... bateria naładowana :P Po prostu rozładuj ją do zapalenia się diody na czerwono i wtedy zacznij ładować :) Jeśli nawet wtedy będzie gasło to proponuję i tak ładować (sprawdzać czy adapter się nagrzewa, po jakimś czasie odepnij i zobacz jak świeci się dioda -  jak będzie na zielono, to będzie to znaczyć, iż problem leży w jakiejś bzdurze ;))

Poza tym rozkręcanie konsoli radzę potraktować jako ostateczność - najpierw wypróbuj wszystkie inne opcje - w bebechy zacznij ingerować dopiero, gdy nic innego już nie będzie dawało efektów :]

Offline RafiX99

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 05, 2012, 13:32:14 »
Śrubokręt do GBA SP i innych konsol Nintendo można kupić w sklepie r2pol.Ale GBA SP nie radzę bo rysy na obudowie.Potem dam zdjęcia.

EDIT:
http://imageshack.us/photo/my-images/209/p1190490.jpg/
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2012, 12:08:37 wysłana przez RafiX99 »