Autor Wątek: Retro wśród dzisiejszej młodzieży  (Przeczytany 33954 razy)

Offline Chino

• Aktywny użytkownik
Odp: Retro wśród dzisiejszej młodzieży
« Odpowiedź #80 dnia: Marca 16, 2012, 12:11:26 »
Hehe, ja dzisiaj w piwnicy znalazłem starą grę telewizyjną :) ale niestety już nie działa, siostra ją kiedyś zalała :( , no ale coś jest :D
Poszukuję:
1) Game Boy Advance SP Czarny (z ładowarką)
2) Advance Wars: Dark Conflict (NDS, z pudełkiem)
3) Professor Layton and the Curious Village (NDS z pudełkiem)

Offline Quake96

• Aktywny użytkownik
  • Make Believe...
    • Świat PSX
« Odpowiedź #81 dnia: Marca 16, 2012, 15:06:07 »
Odnalazłem tamten Walkman Sony, on jednak nadal działa. Szkoda, że VHS'u nie mam, to były czasy oglądania filmów na VHS w takiej jakości jakie one były ;).

I te strojenie głowicy... hehe

Offline GBColorSprint

• Aktywny użytkownik
  • Fan gier wyścigowych, platformówek i serii GTA.
« Odpowiedź #82 dnia: Marca 16, 2012, 15:25:14 »
No proszę, dajcie spokój... Ja do teraz normalnie oglądam sobie filmy na wideo. :D Nawet nagrałem niedawno całą galę wręczenia Oscarów na kasetę - trwała prawie 5 godzin! xD Specjalnie kupiłem sobie nagrywarkę combo DVD i wideo żeby zarchiwizować te filmy, bo szkoda, żeby za 30 lat nie dało się ich już oglądnąć...

VHSy rządzą! :D

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #83 dnia: Marca 16, 2012, 16:24:35 »
Ehh, WHS. Też były jajca :D
Sam jeszcze dużym pokoju mam odtwarzacz firmy FISHER, który stoi w szafce :D Trza by mu zrobić przegląd bo wciąga taśmy, a kaset to mam całą szafkę. Wszystkie części STAR WARS nagrane z TV. Trzeba to kiedyś oglądnąć bo są tam jeszcze stare reklamy ;) Pamiętacie jak się oglądało i np. taki kolorowy pas szedł z góry na dół ? :D

Offline Dexter

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: Marca 16, 2012, 16:37:38 »
Z wkręcaniem taśmy też były problemy. Mam jeden magnetowid, ale w nim nie działa nawet wkładanie i wypychanie kasety nie mówiąc o czytaniu. (jeszcze mono, na chinche) Myślę o jakimś magnetowidzie by sobie pozgrywać te wszystkie VHS'y do *.avi.

Offline Bart

• Stały bywalec
« Odpowiedź #85 dnia: Marca 16, 2012, 17:59:33 »
Taa, VHS to w domu był od kiedy pamiętam :P W przeciwieństwie do DVD. Też mnóstwo kaset jeszcze mam, pełno filmów z TV nagranych. Nawet się gdzieś Teletubisie uchowały :P A magnetowid nie aż taki stary, bo gdzies z 2000 roku :] Cały czas pełna sprawność :)

Offline Quake96

• Aktywny użytkownik
  • Make Believe...
    • Świat PSX
« Odpowiedź #86 dnia: Marca 16, 2012, 18:28:36 »
A magnetowid nie aż taki stary, bo gdzies z 2000 roku :]

Co tylko udowadnia, jak szybko zmieniają się standardy :D

Offline Bart

• Stały bywalec
« Odpowiedź #87 dnia: Marca 16, 2012, 18:31:34 »
A magnetowid nie aż taki stary, bo gdzies z 2000 roku :]

Co tylko udowadnia, jak szybko zmieniają się standardy :D
No dokładnie ;) Jakbyś powiedział, że masz DVD z 2004 roku, to już byś je nazwał starym :D

Offline Quake96

• Aktywny użytkownik
  • Make Believe...
    • Świat PSX
« Odpowiedź #88 dnia: Marca 16, 2012, 19:58:53 »
A pomyśleć, że jeszcze z 15 lat temu powszechnym nośnikiem danych była dyskietka. Pojemność 1.4mb, a wszystkim starczyło :D

Offline Dexter

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: Marca 16, 2012, 20:26:46 »
W moim komputerze jest stacja dyskietek, ale nie używam tego w ogóle. To jest tak mało pamięci że Ci się nie zmieści. A na Amidze na dyskietkach 880KB były gry :). Nie rzadko nas 2 czy więcej dyskietkach. Już wtedy to było mało:).

Ja  w domu mam jeszcze winyle. Nie te sprzedawane teraz tylko te z tamtych lat :). Te trzaski czy zapętlanie się :).

Offline Bart

• Stały bywalec
« Odpowiedź #90 dnia: Marca 16, 2012, 20:38:22 »
@Dexter - Vinyle to juz zupełnie inna historia. One mają (w przeciwieństwie do kaset) większą wartość kolekcjonerską dla fana niż CD'ki. Tak sie kiedyś przyjęło :) A mówiąc "z tamtych lat" masz na myśli lata 90'te? Wtedy właśnie vinyle odchodziły w niepamięć i było ich mało. Właśnie płyty z tamtego okresu są często najwięcej warte. Dopiero jakieś 5-6 lat temu wszystko zaczęło "wracać na czarne" i tak teraz większość artystów wydaje płyty zarówno na CD, jak i na LP ;)

Offline Mrocznooki

• Stały bywalec
« Odpowiedź #91 dnia: Marca 16, 2012, 20:40:57 »
Skoro sobie tak Panowie dyskutujecie o dyskietkach to mogę się pochwalić posiadaniem takiego o to zestawu :P

MS Windows 95 na 20 dyskietkach

Uploaded with ImageShack.us

Tak obserwuje sobie dyskusję w tym wątku , i dociera do mnie jaki jestem stary :P To co dla was jest ciekawostką , dla mnie było codziennością .

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Finally at peace
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #92 dnia: Marca 16, 2012, 21:50:44 »
Ja ostatnio dorwałem full in box Norton Commander ^^ ach te lata miękkich dyskietek i grania w toma i jerrego xD wtedy sie nauczyłem pełnej obsługi nortona xD jestem staruchem yay! xD

Offline Quake96

• Aktywny użytkownik
  • Make Believe...
    • Świat PSX
« Odpowiedź #93 dnia: Marca 16, 2012, 22:32:25 »
mrocznooki, teraz to masz u mnie szacun :D 95'ka na Dyskietkach :D

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #94 dnia: Marca 17, 2012, 11:30:08 »
No, to musi być denerwujące jak co chwile wyskakuje: włóż dyskietkę nr. 3, włóż dyskietkę nr. 4 itd. :D
Ale zestaw świetny ;)

Offline Mrocznooki

• Stały bywalec
« Odpowiedź #95 dnia: Marca 17, 2012, 12:32:10 »
No, to musi być denerwujące jak co chwile wyskakuje: włóż dyskietkę nr. 3, włóż dyskietkę nr. 4 itd. :D
Ale zestaw świetny ;)

Denerwujące to było jak przy 19 dyskietce wywaliło jakiś błąd odczytu i musiałeś zacząć od nowa :D

@Tarma

NC to był wypas , bardzo długo go używałem , pozwalał szybciej operować na plikach niż w środowisku graficznym :) Ale pierwszym menadżerem plików jakiego używałem był DosShell , mało kto wie że to była integralna część dosa przez kilka wersji .

Offline Dexter

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: Marca 17, 2012, 12:39:52 »
To były jakoś lata 90-te. Grałem wówczas na Amidze 500, a w domu miałem wieżę HiFi z adapterem do takich właśnie płyt. Był też kaseciak i analogowe radio FM.

Co to jest ten Norton Commander? Jakiś tekstowy menadżer plików?

Mam gdzieś Windows 3.11 na 10 dyskietkach ale nie chciało mi si ę to coś zabootować na obecnym PC.

Offline Quake96

• Aktywny użytkownik
  • Make Believe...
    • Świat PSX
« Odpowiedź #97 dnia: Marca 17, 2012, 13:18:55 »
Ehh ja pamiętam swojego pierwszego PC'ta (w sumie to PC brata, ale chodzi o pierwszy PC w życiu). Czarno biały monitor, bez CD-Romu, na pokładzie MS-DOS z jakimś graficznym interfejsem (taka tabelka na 4 czy 5 rzędów, z czego w tym całkiem po lewej włączało się mysz). Te pierwsze gry, Wolf3D itp. pamiętam jak pierwszy raz brat podłączał PC. Po podłączeniu nie było obrazu a komputer ciągle wydawał jakieś dźwięki. Brat męczył się z godzinę, po czym zadzwonił po kumpla. Kumpel przyjechał, podkręcił jasność w monitorze (bo była całkiem zciemniona) i wszystko działało :D Jakiś czas później brat załatwił Cd-Rom, ale komputer nie dawał rady go uciągnąć :D W końcu to chyba była stara poczciwa 386, albo i jeszcze co gorszego :D

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Finally at peace
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #98 dnia: Marca 17, 2012, 14:03:27 »
Te  tabelki to właśnie Norton Commander :-)

Nawet nie wiecie jak bardzo chcialbym porzucić te wszystkie łindołsy na rzecz poczciwego NC :-) zero zabieraczy czasu tylko albo gra albo praca :-)

A to mój retro zestaw który znalazłem u mnie na uni w bibliotece wydziałowej z napisem "do wzięcia"...to co ma retro Geek zrobic :P

Offline Dexter

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: Marca 17, 2012, 14:54:08 »
No wygląda bardzo podobnie do Midnight Commandera na Linuksa, którego notabene używam ;).