Autor Wątek: Retro wśród dzisiejszej młodzieży  (Przeczytany 33893 razy)

Offline Ostry96

• Zaawansowany użytkownik
  • GG: 6667654
    • Maciejowy Blog
Odp: Retro wśród dzisiejszej młodzieży
« Odpowiedź #60 dnia: Marca 12, 2012, 16:17:16 »
Apropo pójścia do szkoły,
Ja ze swym różowym (w chwili obecnej sprzedanym) color'em poszedłem właśnie do szkoły razem z Pokemon  crystal. Tuż obok mnie był kto inny z PSP... niestety bardzo często słyszałem szepty typu "zazdrości mu psp" itp. W pewnym momencie już mnie pewna menda rozzłościła co skończyło się jego łbem o ścianę... ale odchodząc (scena jak z filmu) powiedziałem w prost ,,miałem parę wersji PSP ale żadna mnie tak nie wciągnęła", i się obraził :)... niestety by komuś coś uświadomić, trzeba się zniżać do takich rozwiązań.
Na teraz to chodzę z GameBoy'em advance. Chodził bym nawet z classickiem, tylko jest jedno "ale", classic nie odpali mi Crash Bandicoot'a XS.
W sumie warto spróbować, zobaczyć reakcję osób które nie wiedzą że jest coś starszego od PSP, przyjść z takim zielono-ekranowym game boy'em. Jak się sprawdzi to może jeszcze napiszę :)

Offline Bart

• Stały bywalec
« Odpowiedź #61 dnia: Marca 12, 2012, 17:22:12 »
(...) zagrałem przy włączonym podświetleniu w Raymana to ojciec powiedział ,że nie wierzy aby taka konsolka sprzed 10 lat mogła wyświetlić takie kolorki. :D
Wersja v1? Jak tak to co by to było przy v2? xD

Apropo pójścia do szkoły,
Ja ze swym różowym (w chwili obecnej sprzedanym) color'em poszedłem właśnie do szkoły razem z Pokemon  crystal. Tuż obok mnie był kto inny z PSP... niestety bardzo często słyszałem szepty typu "zazdrości mu psp" itp. W pewnym momencie już mnie pewna menda rozzłościła co skończyło się jego łbem o ścianę... ale odchodząc (scena jak z filmu) powiedziałem w prost ,,miałem parę wersji PSP ale żadna mnie tak nie wciągnęła", i się obraził :)... niestety by komuś coś uświadomić, trzeba się zniżać do takich rozwiązań.
Moi koledzy po dwóch latach juz się przyzwyczaili, a nawet stwierdzili, że to fajne i że grafa nie aż taka zła (tytuły takie jak Rayman 3, DKC/DKC 2). No ale i tak teraz w ich głowach króluje Vita :l
Niestety fana Nintendo/retro bardzo trudno spotkać tak w realu. Ja tylko raz w życiu spotkałem taką dziewczynę (miała DSi XL z New SMB. i Wii), no i jak jej pokazałem klasyczne SMB to chyba z tydzień (byliśmy na kolonii) uparcie męczyła się z levelem 8-3 na którym akurat utknąłem (wiecie, jak to jest z Hammer Brothers), no i w końcu jej się udało :D Nie widziała różnicy w grywalności, a grafika jej nie przeszkadzała - ze świecą takich szukać. No i chyba dlatego tak ważne są takie fora jak to :)

Offline Mario_77

• Stały bywalec
« Odpowiedź #62 dnia: Marca 12, 2012, 17:44:49 »
Moja siostra jest fanką retro i gra ze mną w Pokemony (karty). :D
Kupię: GBC (zielony), gry na GB/GBC

Offline Chino

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #63 dnia: Marca 12, 2012, 17:51:10 »
No właśnie mnie też wkurzały teksty typu zazdrości mu PSP, że zazdroszczę komuś PSP itp... eh... szkoda gadać, ale powiem, że kupię PSP ale 1004 pierwszą wersję ;) .
Wracając do tematu nie wiem czy to retro, ale na lekcji słucham muzyki na discmanie xD oczywiście zawsze PFK ,,Kinematografia'' grając przy tym w World Cupa na SP'ku. Potem kupię Colorka to będę pocinał w Tetrisa xD
Poszukuję:
1) Game Boy Advance SP Czarny (z ładowarką)
2) Advance Wars: Dark Conflict (NDS, z pudełkiem)
3) Professor Layton and the Curious Village (NDS z pudełkiem)

Offline Dexter

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: Marca 12, 2012, 17:52:22 »
Moja dziewczyna jak zobaczyła GBA SP to od razu mi go zabrała i ze dwa tygodnie grała w Super Mario Bros z NES'a (były na GBA wypuszczane klasyki kilku gier z NES tj Zelda, Pacman, Mario etc.). Inne gry ją nie interesowały, ale tę grę kojarzyła z dzieciństwa gdy grała na pegasusie:).

Offline Bart

• Stały bywalec
« Odpowiedź #65 dnia: Marca 12, 2012, 17:55:20 »
Wracając do tematu nie wiem czy to retro, ale na lekcji słucham muzyki na discmanie xD
Walkman na kasety byłby bardziej "retro" :P A jak to robisz, że nauczyciele nie widzą słuchawek?

Offline Chino

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #66 dnia: Marca 12, 2012, 17:57:41 »
bo mam te douszne i mam czarną bluze zwykle no i siedzę w ostatniej ławce xD a Discman w kieszeni od bluzy w tzw kangurku. A co do Walkmana to kiedyś kupię, ale z kasetami problem jest :/
Poszukuję:

Offline Ostry96

• Zaawansowany użytkownik
  • GG: 6667654
    • Maciejowy Blog
« Odpowiedź #67 dnia: Marca 12, 2012, 21:50:08 »
Jeśli o walkmanach to też się wypowiem...
Jadę autobusem. Ja z dużymi słuchawkami na uszach słucham albumu Europop (Eiffel65). Jacyś "osobnicy" za mną coś tam poszeptują i to chyba na mój temat bo cały czas się na mnie gapili co było krępujące. Aż się skończyły utwory na "pierwszej stronie". Zmieniam stronę przy czym wyciągam "soniaka"... i te piękne opadające szczęki gości za mną... po prostu fantastyczny widok, a jeden z nich i to nawet głośno wymawia ,,o k***a".
Fantastyczne uczucie :)
Jedyny problem na teraz, po ok. 20 latach? (początkowo mojej mamy) służby coś się uszkodził... podobno "spadł" komuś z rodziny...
Miałem naprawić ale teraz słucham z konsolki albumów (oryginalnych oczywiście) więc nie miałem potrzeby naprawiać, ale chyba się za to zabiorę.

Offline Dexter

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: Marca 13, 2012, 09:05:58 »
U mnie walkmany wyparł mp3 (mam w zasadzie mp4, ale nie jarają mnie filmy w kieszeni). Ale miałem walkamana Sony, jak i Philipsa. Ten pierwszy z autorewersem (brak potrzeby przekręcania kasety) oraz radiem. Mam jeszcze sporą kolekcję kaset. Jak się ich słucha w takiej jakości jakiej są to się łezka w oku kręci. Oba te walkmany już nie działają. Mam też sporą kolekcję filmów na VHS, ale magnedowid też się już wysypał.

Offline Quake96

• Aktywny użytkownik
  • Make Believe...
    • Świat PSX
« Odpowiedź #69 dnia: Marca 13, 2012, 10:59:34 »
Ahh Walkmany :D Skąd ja to pamiętam :P

Miałem kiedyś Walkmana SONY, który miał swój specjalny akumulatorek, który ładowało się specjalną ładowarką. sam Walkman był dość "wypasiony" jak na owe czasy :D

Jakiś czas temu znalazłem kasetę, która przeleżała dobrych kilka lat gdzieś zapomniana... Jak odpaliłem ją w radiu i usłyszałem ten szum... :D Ah, wspomnienia wracają, jak to się za dzieciaka kupywało kasety 60 i 90 minutowe na rynku i przegrywało muzykę od sąsiada :)

A pamięta ktoś ten trick z papierkiem? Jak chciało się oryginalną kasetę nagrać? :D
Albo, jak po bodajże 4 nagraniu taśmy, w tle było słychać poprzednie nagranie?
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2012, 11:06:53 wysłana przez Quake96 »

Offline Mario_77

• Stały bywalec
« Odpowiedź #70 dnia: Marca 13, 2012, 11:01:36 »
Miałem kiedyś filmy Pokemon na kasetach i walkmana, którego dostałem od starszego brata....niestety wszystko albo zaginęło ,albo zepsuło. :( Ale pamiętam szał jak dostałem discmana. :D
Kupię: GBC (zielony), gry na GB/GBC

Offline Quake96

• Aktywny użytkownik
  • Make Believe...
    • Świat PSX
« Odpowiedź #71 dnia: Marca 13, 2012, 11:20:12 »
A ja mam oldchoolowy sprzęcior :D Commodore 64. 100% Sprawne z dwoma magnetofonami (jeden uszkodzony, a drugi komplet razem z pudłem i instrukcją) QuickJoyem Turbo (wraz z pudłem :D) oryginalnym zasilaczem i gdzieś się plątał kabel antenowy. Komodorynka oczywiście sprawna (testowałem magnetofony, tak jak w instrukcji do jednego z nich było napisane. Kasete miałem jakąś starą z muzyką), ale niestety brak mi gier :(

Offline Chino

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #72 dnia: Marca 13, 2012, 14:52:40 »
Ah... Commodore 64 :) jak ja bym chciał mieć ten sprzęcik :) może kiedy już kupie all co mam na liście to kiedyś, kiedyś możliwe, że kupię ;) .
Poszukuję:

Offline Dexter

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: Marca 13, 2012, 15:52:12 »
Tego triku nie znałem.

Mam film pokemon na VHS, muszę sobie kiedyś te wszystkie filmy z VHS'a pozgrywać do AVI czy coś.

Offline Quake96

• Aktywny użytkownik
  • Make Believe...
    • Świat PSX
« Odpowiedź #74 dnia: Marca 13, 2012, 17:36:17 »
Tego triku nie znałem.

To nie trick. Po prostu kasety nie nadawały się jako nośnik wielokrotnego nagrania.

Offline Dexter

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #75 dnia: Marca 13, 2012, 21:42:48 »
I tak nie wiedziałem o tym.

Offline Quake96

• Aktywny użytkownik
  • Make Believe...
    • Świat PSX
« Odpowiedź #76 dnia: Marca 13, 2012, 23:35:39 »
Zadarza się :P Ja za małolata non stop przegrywałem muzykę z jednej kasety na drugą (dziś nawet nie wiem po co :D ) i pamiętam jak miałem Eminema z lecącym w tle Techno :D

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #77 dnia: Marca 14, 2012, 20:28:30 »
Hahahah, to musiało być dobre. Pamiętam jak naprawiało się kasety - taśma i nożyczki :D
Albo przewijanie jej na radiu żeby znaleźć pożądany utwór :D

Offline Quake96

• Aktywny użytkownik
  • Make Believe...
    • Świat PSX
« Odpowiedź #78 dnia: Marca 14, 2012, 21:40:47 »
O tak :D Trick z taśmą też dobrze mi znany :D I pomyśleć że wtedy wystarczyła taśma i nożyczki, żeby naprawić nośnik :D Traciło sie tylko kilka sekund muzyki, czyli tyle co nic :P

I tak najbardziej w pamięć zapada ten moment, gdy taśma na kasecie się "wyciąga" i potem się palcami i długopisem wkręcało taśmę spowrotem :D

Offline Dexter

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: Marca 16, 2012, 10:26:28 »
Odnalazłem tamten Walkman Sony, on jednak nadal działa. Szkoda, że VHS'u nie mam, to były czasy oglądania filmów na VHS w takiej jakości jakie one były ;).