Autor Wątek: [GB Pocket] Czyszczenie...  (Przeczytany 6036 razy)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
[GB Pocket] Czyszczenie...
« dnia: Styczeń 24, 2012, 12:41:10 »
No więc zabrałem się za dokładne czyszczenie GB Pocket, którego kupiłem na dniach. Wszystko już prawie ogarnąłem, ale mam problem z paprochami pod szybką ochronną. Czy jest jakiś nieinwazyjny sposób żeby wyciągnąć ekranik? Boję się go ruszać, bo sporo tam "taśm", które sprawiają wrażenie delikatnych.

Offline pajda

• Stały bywalec
Odp: [GB Pocket] Czyszczenie...
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 24, 2012, 13:09:54 »
spiesze z pomoca..... ja to zawsze robilem tak: jak masz przednia czesc obudowy gdzie wewantrz jest przyklejony wysiwetlacz do tejze wlasnie obudowy to wyginasz tą obudowa tka zeby wyswietlacz sie odkleil od tasmy dwustronnej. wiaodmo ze z calej tej tasmy dwustronnej sie nie odklei... ale podwazasz to czyms i juz masz wyswetlacz wyjety... nastepnie te paprochy... bron boze zadnych sciereczek z mikrofibry lub innych bajerow... nie przecieraj calej szybki od wewnatrz.... od razu powstana rysy - czymkolwiek bys tego nie robil..l a jak nie rysy to smugi. ktore beda widoczne po zlozeniu konsoli... jesli masz kilka tych paprochow to usun je najlepiej rogiem husteczki higienicznej ewentualnie dmuchajac jescze na szybke... co chwile sprawdzaj jak ma sie sytuacja patrzac na szybke od zewnatrz. jelsi sadzisz ze juz usunales wszsytko przyloz wysiwetlacz ale nie przyklejaj go od razu... moze sie okazac ze jeszcze cos zostalo co ebdzie widoczne po zlozeniu - popraw i przyklejaj wyswietlacz spowrotem. jesli natomaist paprochy sa na wyswietlaczu to mzoesz smialo rpecierac go calego - w koncu on jest szklany - zadne rysy nie powstana.
ja zawszej ak myje obudowe to rozkrecam na czynniki pierwsze.. wyswietlacz tez wyciagam. ale na jego miejsce przyklejam sztywna folie (np kwadrat wielkosci wyswietlacza wyciety ze sztywnej folii np koperty do plyt CD w calosci z takiej sztywnej folii). od razu jak oderwe wyswietlacz to ma przygotwany taki kwadrat i przyklejam go w miejsce wyswietlacza... zapobiegnie to calkowitemu dostawaniu se jakiekgokowliek kurzu lub wody podczas mycia. oczywiscie nie zalewam tego tylko staram se unikac zeby dostawala sie w poblize tego woda.... ta folia chorni wewantrzna czesc szybki przed kropelkami wody. :).

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 25, 2012, 22:03:53 »
Dzięki za wyczerpujący opis. Dzisiaj się za to zabiorę :)

EDIT
Odkleiłem ekranik, nieźle się przy tym zestresowałem :) Niestety u mnie w wyniku delikatnego wygięcia obudowy ekranik ochronny uległ bardzo delikatnemu uszkodzeniu. Nie widać tego na pierwszy rzut oka, ale pod lampką już tak. Pojawiły się takie micro pęknięcia po jednej stronie na tej szarej części. Nie przejmuje się, bo to ma być egzemplarz do grania, a widoczność tego uszkodzenia jest minimalna :) Czekam teraz aż wyschnie obudowa i zabieram się za składanie całości. Pytanie tylko, czy naklejać nową taśmę dwustronną pod wyświetlacz, czy skorzystać ze starej? Będzie trzymać?

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 26, 2012, 00:52:23 »
nie no to ja nie iwem jak to robiles ze peklo cos. treba wyginac obudowe - cos w rodzaju skręcania jej. jakbys chcial wykręcić ręcznik :P. wtedy wyświetlacz ładnie się odkleja. Co do taśmy - jeśli jets w stanie nienaruszonym a jest troszkę na niej paprochów, to możesz śmiało delikatnie ją umyć (delikatnie powtórzę). Klej z tej taśmy nie zejdzie, a jego właściwości pozostaną w nienaruszonym stanie, tzn. będzie dalej klejący.

przeczytałem Twój opis jeszcze raz. Chodziło Ci o to, że pękł ekranik ochronny. Podejrzewam, że popękała farba ta szara co daje właśnie takie wrażenie. Klej to na sto procent nie jest dlatego, żę w pocketach stosowano już lepszy klej, który jest ciągle "mokry". Nie zaprzeczam, że popękać również mógł plastik tegoż ekraniku. Najważniejsze, że wyświetlacz jest cały.

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 26, 2012, 01:10:05 »
Ja nie przepadam za rozkręcaniem Pocketów bo zawsze miałem złe doświadczenia z nimi. Jakiś czas temu chciałem wyczyścić konsolę i wymienić screen protector - podważyłem ekranik w celu odklejenia od screen protectora no i niestety po złożeniu całości do kupy okazało się że pojawiły się bad linie. Innymi słowy zepsułem poprawnie działającą konsolę. Od tamtego czasu raczej nie rozkręcam Pocketów. To cholerenie delikatny sprzęt i dlatego bardziej cenię Classica - na niego nie ma mocnych.

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 26, 2012, 12:54:28 »
Qrde, nie strasz Antari :) Dzisiaj składam całość, bo wczoraj obudowa schła. Mam nadzieje, że nic nie popsułem :)

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 27, 2012, 13:29:25 »
U mnie problemem było to, że za mocno podważyłem ekranik gdy próbowałem go odkleić od screen protectora. Chyba pechowo (i nieświadomie) podważałem śrubokrętem w miejscu, w którym była ukryta taśma przez co widać było na niej trochę miejsc po takim dociskaniu, odciskaniu. Aaaa szkoda gadać :P

W moim pierwszym Pockecie - nota bene wersja Pink - po pewnym czasie od użytkowania ekran samoczynnie się wylał. Być może konsola mi spadła kiedyś (nie pamiętam, to były czasy podstawówki), ale na pewno nie było to jakieś kolosalne uderzenie.

Pech związany z Pocketami mnie prześladuje :P Może dlatego mam tylko 4 konsole z logo Pocket ;)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 27, 2012, 13:42:12 »
Zawsze można kupić jakiegoś trupa i tylko ekranik wymienić :)

Widziałem Twoje Pockety, wersja Extreme Green powoduje opad szczeny. Może chcesz sprzedać? ;D

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 27, 2012, 14:03:43 »
Nie nie hehe aż tak ich nie nienawidzę, żeby mi w szafie przeszkadzały xD To świetle konsolki, które sporo rzeczy poprawiały po perturbacjach na GB Classic, ale niestety strasznie liche z nich handheldy. Trzeba się obchodzić jak z jajkiem. Extreme Green to jedna z moich uzubionych konsolek w ogóle, więc nie ma opcji żebym się z nim rozstał. Poza tym planuję posiąść magiczne trio transparentnych Pocketów - Extreme Green, Clear Purple i Clear :) Brakuje mi już tylko tego ostatniego.

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 27, 2012, 16:31:24 »
nie są aż takie liche jakby się mogło wydawać. To prawda, bardziej awaryjne są od classic i to prawda bardziej awaryjne i delikatniejsze mają wyświetlacze, ale można z nimi zrobić wiele. Są mniejsze a przez to delikatniejsze, ale nadal jednak przewyższają swoja wytrzymałością colora lub advance'a (choć ten skubaniec też jest dość mocny).

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 28, 2012, 12:05:04 »
Qrde, mistrz jestem do potęgi. Wypierdziliłem sobie wpis w tym temacie :D No i... jeszcze raz.

Pajda, sprawa wygląda tak. Rozpierdzieliłem Pocketa :D Tzn. wypadła szybka ochronna i musiałem odkleić taśmę dwustronną trzymającą ekranik. Szybka ochrona była porysowana od wewnątrz (?!), więc domyślam się, że ktoś musiał przy tym majstrować. Te pęknięcia o których wcześniej pisałem mogły być już od momentu kupienia, ale ich nie zauważyłem. Wniosek z tego taki, że pęknięcia prawdopodobnie powstały w wyniku podważania szybki. Ktoś ją chciał odkleić. Z całą tą teorią nie zgadza się jeden czynnik. Chodzi o klej pod szybką, który wyglądał na oryginalny, ale... był suchy. Taki sam jak w GB Classic na filmiku z Twojego tutoriala. To już bez znaczenia. Teraz zostałem z GB Pocket rozłożonym na czynniki pierwsze i zastanawiam się jak to poskładać do kupy, tzn. ekranik i szybkę. Zwykła taśma dwustronna starczy?

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 28, 2012, 15:41:24 »
po kolei bo nie do końca zrozumiałem:
1. Taśma dwustronna (taka ramka z taśmy dwustronnej przezroczystej która trzyma wyświetlacz) odkleiła się? Jeśli ją masz możesz tę taśmę umyć delikatnie i przykleić ją z powrotem. Jeśli nie ma takiej możliwości to trzeba wyciąć paseczki ze swojej taśmy dwustronnej i w miejsce starej tej ramki z taśmy klejącej przykleić swoje i tyle.
2. Screen protector też się odkleił? W tym przypadku można szybko kupić o ile jeszcze są na allegro szybki do pocketów. Może tak być, że klej skruszał, ale nie może być śladów ponownego klejenia. Jeśli screen protecotr był porysowany przed rozkręceniem twoim tzn., że ktoś już go rozkręcał wcześniej i coś kombinował. To już nieistotne. Ty masz doprowadzić tę sztukę do oryginalności dostępnymi środkami. Opisz dokładnie te dwa elementy co z nimi jest nie tak. Osobno - wyświetlacz i ramkę z taśmy klejącej, a w drugiej kolejności screen protector.

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 30, 2012, 20:48:39 »
Pocket już wyczyszczony i poskręcany. Wszystko działa jak należy. Przykleję jeszcze szybkę i wrzucę fotkę.

BTW Pomógł mi tutorial pajdy ze skrobaniem kleju. Użyłem do tego płaskiego śrubokrętu w scyzoryku, klej schodził elegancko. Potem mycie, przetarcie izopropanolem i naklejenie taśmy dwustronnej pod wyświetlacz. Zrobiłem to po mistrzowsku ;D Równiutko i idealnie trzyma. Cała reszta to już formalność.

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 30, 2012, 21:44:21 »
No i elegancko :D, jak to zwykłem pisać. Czekamy na zdjęcia sprzętu :).

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 30, 2012, 22:34:23 »
Sorki za jakość zdjęcia, ale warunki oświetleniowe miałem tragiczne.

Offline Chaykin

• Stały bywalec
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 31, 2012, 00:03:01 »
Ślinka cieknie... :-)~~ Cudo!
odi profanum vulgus et arceo

Offline moni-chan

• Stały bywalec
  • 世界のイルージョン。
    • deviantART
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 31, 2012, 00:18:08 »
No proszę! Możesz być z siebie dumny :D wyglada jak nowiusieńki :-)
Btw., mojego Pocketa też mógłbyś tak wyczyścić xD

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 31, 2012, 00:26:05 »
Cóż za niemoralna propozycja Moni xD Świetna robota GBM_fan, pozazdrościć konsoli :)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 31, 2012, 00:42:17 »
No dzięki :) Teraz Pocket ma niezłe chody w mojej kolekcji, bo się przy nim dużo nasiedziałem :)

Przy okazji zdobyłem kolejne punkty doświadczenia w rozkręcaniu konsolek Nintendo ;)

Prawdopodobnie niedługo na odstrzał pójdzie GBC.

Offline moni-chan

• Stały bywalec
  • 世界のイルージョン。
    • deviantART
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 31, 2012, 09:33:43 »
Nie no... Bez żadnych podtekstów, ej :-P
Ale patrząc na taki wynik to może i ja sama spróbuję... Chociaż nie wiem czy dobrze jak kobieta zabiera się za takie rzeczy xD biedny mój Pocket :-P