Autor Wątek: [GB Color] Upadek i po save'ie  (Przeczytany 3232 razy)

Offline Mario_77

• Stały bywalec
[GB Color] Upadek i po save'ie
« dnia: Lipiec 12, 2011, 12:30:40 »
Wczoraj popołudniu grałem w Pokemon Yellow na GB Classic i gdy skończyłem grać nie umiałem wyjąć kartridża (konsola oczywiście była wyłączona gdy go wyciągałem) w końcu wyszedł, ale wyślizgnął mi się z ręki i uderzył o podłogę, podniosłem grę, pooglądałem ze wszystkich stron i nie było żadnego pęknięcia,uszkodzenia lub jakiejkolwiek skazy.Włożyłem kartridż do pudełeczka ochronnego i położyłem go na półce.Wieczorem zachciało mi się grać.Załączyłem konsolę z grą w środku i patrze ,a tu....nie ma mojego save'a! Czy bateryjka podczas upadku mogła się uszkodzić? Bardzo zależało mi na tym save'ie (38lvl lvl pikachu,inne poki 24-10 lvl,byłem w drodze do 5 gym'u), czy da się odzyskać tego save'a? Gra jest oryginalna! A i jeszcze, gdy zacząłem nową grę to trzyma nowego save'a.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2011, 10:48:48 wysłana przez Keitaro »
Kupię: GBC (zielony), gry na GB/GBC

Offline marek7_ak

• Stały bywalec
  • xboxarcade.pl
    • xboxarcade.pl
Odp: Upadek i po save'ie
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 12, 2011, 12:33:58 »
Po prostu bateria przy upadku musiała odłączyć się na chwilę od styku, tamtego save już nie odzyskasz

Offline GBColorSprint

• Aktywny użytkownik
  • Fan gier wyścigowych, platformówek i serii GTA.
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 12, 2011, 12:56:15 »
Niestety jest tak jak mówi marek7_ak. Współczuję, ale taki urok Game Boy'owych kartridży...

Japońszcyzna wciąga.... ;/

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Dead inside.
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 12, 2011, 13:24:28 »
Sorry for your loss :(

A tak na przyszłość są urządzonka do backupu sejwów, czasem się pojawiają na alledrogo :-)

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 12, 2011, 13:27:17 »
Niestety jest jak mówią koledzy wyżej :( Trzeba bardzo uważać z kartridżami, gdyż każdy upadek jest sporą szansą na utratę save'a.

Offline Mario_77

• Stały bywalec
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 12, 2011, 13:47:10 »
Dziękuję za wyrazy współczucia ;D No trudno, będę grał od nowa i uważał w przyszłości. :)

marlo92

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 12, 2011, 14:13:24 »
rozkręć karta , sprawdź czy styki od baterii nie mają zimnego lutu bo może to jest przyczyną . Wtedy przy upadku luzują się styki  i bateria odłącza się nie podtrzymując  pamięci seva z gry. Tak czy siak już seva nie odzyskasz ale uchronisz się przed następną utratą jeśli Ci znowu spadnie.

PS: Zimny lut to stwardniała popękana lub skruszona cyna która nie przylega solidnie do kabla lub styku oczywiście wyjaśniam jak byś nie wiedział ;p najlepiej zrób zdjęcie płytki samej z grą bez obudowy z dwóch stron ;]

Offline Mario_77

• Stały bywalec
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 12, 2011, 14:21:39 »
Wole nie ryzykować rozkręcania karta bo coś popsuję :D Jak zaś spadnie to trudno.A i tak Pokemony już mi się nudziły xD

Offline Rezor

• Stały bywalec
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 12, 2011, 15:04:13 »
rozkręcanie kartridża to żadna filozofia... tam się nie ma co popsuć.

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 12, 2011, 19:45:53 »
nas to procent wina, baterii. na sto procent nic nie zepsujesz rozkrecajac carta.... i mozesz to sprawdic jeszcze raz - zacznij grac i zasejwój potem wyciagnij carta i potrzasnij i sprawdz czy sa sejvy.... jesli nie ma tzn ze na miliard - tysiecy milionow procent - wina bateryjki.... rozkrec idz kup nowa i wlutuj juz nowa, zeby nie wkaldac starej. stare baterie i tak wytrzymuja do kolo 10 lat.