Autor Wątek: [GBA SP] Ładowarka  (Przeczytany 9345 razy)

Offline fixxxer1

• Stały bywalec
[GBA SP] Ładowarka
« dnia: Czerwiec 13, 2011, 13:13:45 »
Kupiłem ładowarkę z DX do GBA (parametry 5,2V i 500mA) i nie działa. Tzn na wyjściu jest napięcie 5,2V ale po podpięciu pod konsolę miga raz pomarańczowa dioda i nie ładuje się. Po podpięciu pod innego SP i same płyty główne zawsze dzieje się tak samo. Upierniczyłem kabelek i podpiąłem pod USB - dioda miga 3 razy i też nie ładuje. Podpiąłem pod regulowany zasilacz - też bez zmian (na dwóch GBA i 3 płytach głównych).
Brak mi pomysłu jak naładować konsolkę, oryginalnej ładowarki nie mam skąd pożyczyć. Co to może być?

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
Odp: [GBA SP] Ładowarka
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 14, 2011, 13:40:50 »
Mogę Ci sprzedać oryginalną ładowarkę na gniazdko UK + przejściówka. Minus taki, że kabelek jest w jednym miejscu lekko naderwany, ale wszystko działa. No i usterka łatwa do naprawienia.

Offline fixxxer1

• Stały bywalec
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 17, 2011, 21:57:10 »
Niestety po podpięciu ori ładowarki pomarańczowa dioda miga raz i konsola się nie ładuje. Może to walnięte baterie? Choć jedna z nich działa (ładowałem "na krótko" zasilaczem laboratoryjnym)

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 17, 2011, 22:07:20 »
Ja ci powiem tak - sam posiadam 3 płyty główne z GBA SP v1 luzem, które po podpięciu do działającej ładowarki migają raz na pomarańczowo po czym dioda gaśnie i konsola się nie ładuje. Tą samą ładowarką ładuję inne konsole GBA SP v1 i nic takiego nie występuje.

Może to wina jakichś problemów z płytą główną? Ale nie powiem ci dokładnie co jest z nią nie tak, bo sam nie mam zielonego pojęcia. Mam nadzieję że choć trochę pomogłem :)

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 19, 2011, 13:11:43 »
jesli dioda pomaranczowa mignie na chwile tzn ze padl po prostu bezpiecznik - i trzeba szukac w necie czegokolwiek nt bezpiecznikow, to tylko tyle na ile sie znam jesl ichdozi o problem z plytami SP i DS. te plytki mialy podobne przypadlosci... wlasnie padania bezpiecznikow. charakterystyczne jest to ze dioda ladowania zapala sie na chwilke i gasnie - to typowe dla spalonego bezpiecznika.... ktorego? tego nie wiem. trzeba szukac pod tym kontem. jesli dioda zapla sie choc na chwile tzn ze ladowarka podaje prąd.. wiec ladowarka jest dobra. zreszta w innych konsoalch laduje.... problem lezy tylk oi wylacznie w plcyie glownej.

Offline fixxxer1

• Stały bywalec
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 19, 2011, 17:03:18 »
Bezpieczniki są dwa - F1 i F2. Sprawdzałem je już wcześniej, są raczej sprawne (na wszystkich płytach)

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 20, 2011, 00:44:20 »
ale to na kazdje plycie glownej tak laduje? tzn z kazda plyta sie tak dzieje? bo jesli tak to wieksze prawdopodobienstwo ze ladowarka daje zly prąd... z tego co wiem tam byly dwa rodzaje ladowarek
jedna z nich dawala zly prad przez co baterie wysiadaly... mowa owczywiscie o nieoryginalnych ladowarkach.

Offline fixxxer1

• Stały bywalec
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 20, 2011, 07:02:12 »
Tak, na każdej z płyt się tak dzieje. Ładowarki mam dwie - ori 5,2V 320mA i z DX 5,2V 500mA. Może to jeszcze wina baterii - niedługo powinny przyjść z DX to sprawdzę.

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 20, 2011, 20:47:01 »
z kazda z tych ladowarek dzieje sie tak samo?

Offline MIS

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 20, 2011, 21:07:34 »
też tak mam, gba sp działa ale nie chce się ładować, a 2 ładowarki są sprawne bo ładuje nimi 2 pozostałe sp.
rnav spotting :)

Offline fixxxer1

• Stały bywalec
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 21, 2011, 09:27:27 »
z kazda z tych ladowarek dzieje sie tak samo?
Tak samo jest na obu ładowarkach.

Offline MIS

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 30, 2011, 00:56:20 »
rnav spotting :)

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 31, 2013, 19:13:15 »
Z góry przepraszam za odkopanie tematu, jednak uznałem, że nie warto zakładać nowego dublując (w zasadzie) podobną treść.

Dziś po raz pierwszy podłączyłem mojego GBA SP do ładowania (wiem, dawno go kupiłem, ale przyszedł naładowany i mało na nim grałem). Niestety pojawił się problem. Pomarańczowa dioda włącza się na chwilę po podłączeniu konsoli do prądu, świeci od ok. pół minuty do kilku minut, po czym gaśnie. Niezależnie czy Game Boy jest włączony w trakcie ładowania, czy nie (chociaż jak jest włączony, to mam wrażenie, że dioda świeci nieco dłużej).

Bateria oryginalna Nintendo, ładowarka zamiennik 5,2V 450mA. Zastanawiam się czy winna jest nieoryginalna ładowarka, czy padł bezpiecznik na płycie?

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Dead inside.
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 31, 2013, 19:38:57 »
Z góry przepraszam za odkopanie tematu, jednak uznałem, że nie warto zakładać nowego dublując (w zasadzie) podobną treść.

Dziś po raz pierwszy podłączyłem mojego GBA SP do ładowania (wiem, dawno go kupiłem, ale przyszedł naładowany i mało na nim grałem). Niestety pojawił się problem. Pomarańczowa dioda włącza się na chwilę po podłączeniu konsoli do prądu, świeci od ok. pół minuty do kilku minut, po czym gaśnie. Niezależnie czy Game Boy jest włączony w trakcie ładowania, czy nie (chociaż jak jest włączony, to mam wrażenie, że dioda świeci nieco dłużej).

Bateria oryginalna Nintendo, ładowarka zamiennik 5,2V 450mA. Zastanawiam się czy winna jest nieoryginalna ładowarka, czy padł bezpiecznik na płycie?

Bezpiecznik na 100%. Zewrzyj najpierw jeden potem drugi kabelkiem (łącząc punkty lutownicze po obu stronach bezpiecznika) i zobacz który padł. Zazwyczaj pada jeden. Jak go zlokalizujesz to albo odlutuj i połącz miejsca lutownicze albo wymien bezpiecznik :)

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 31, 2013, 20:32:10 »
Mógłbym prosić o bardziej łopatologiczne wyjaśnienie "zwarcia kabelkiem"? Na razie rozpoczynam przygodę z naprawianiem elektroniki, więc nie wiem dokładnie jak to ma wyglądać.

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Dead inside.
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 31, 2013, 21:00:01 »
Mógłbym prosić o bardziej łopatologiczne wyjaśnienie "zwarcia kabelkiem"? Na razie rozpoczynam przygodę z naprawianiem elektroniki, więc nie wiem dokładnie jak to ma wyglądać.

Bierzesz jakikolwiek zaizolowany kabelek, odizolowujesz na dwóch końcach delikatnie (żeby przypadkiem niczego innego nie dotknąć) i dotykasz w punktach pokazanych tutaj:

czerwone to izolacja, żółte to odizolowany kabelek :)

wkładasz baterię, zwierasz dwa punkty, podłączasz ładowarkę, jeżeli mrygnie, powtarzasz z drugim.

Jeżeli mrygnie przy zwarciu pierwszego to istnieje prawdopodobieństwo że padł ten drugi, dlatego zwierasz drugi, jeżeli też mrygnie to padły oba :)

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 31, 2013, 22:29:08 »
Nadal zastanawia mnie czemu dioda gaśnie dopiero po około minucie? Z tego co wyczytałem to w przypadku bezpiecznika uszkodzonego dioda zapala się i od razu gaśnie.
Tak czy inaczej, rozumiem, że po przyłożeniu kabelków założyć obudowę przed podłączeniem ładowarki do prądu?
BHP podstawą sukcesu ^^

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Dead inside.
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 31, 2013, 22:47:44 »
Nadal zastanawia mnie czemu dioda gaśnie dopiero po około minucie? Z tego co wyczytałem to w przypadku bezpiecznika uszkodzonego dioda zapala się i od razu gaśnie.
Tak czy inaczej, rozumiem, że po przyłożeniu kabelków założyć obudowę przed podłączeniem ładowarki do prądu?
BHP podstawą sukcesu ^^
po przyłożeniu kabelków jak zamkniesz obudowę to nic z tego nie będzie, a 5v które daje ta ładowarka raczej Cię nie zabije :P Sprawdź bezpieczniki najpierw, jeżeli to nie one to zaczniemy szukać dalej :P

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 02, 2013, 14:41:32 »
Jeszcze nic nie kombinowałem z bezpiecznikami, ale dzisiaj w ramach testów znów podłączyłem konsolkę do ładowania. Pomarańczowa dioda świeciła 15 minut tym razem zanim zgasła.

Offline Marcin

• Administrator
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 02, 2013, 15:40:26 »
Jak masz możliwość sprawdź inną ładowarkę, jak nie ładowarka to może bateria ;)