Autor Wątek: [GBA SP] jak zagrać na 2 konsole w trybie multiplayer za pomocą link cable?  (Przeczytany 7583 razy)

Offline haker-6

• Nowy użytkownik
  • *
Witam !
Jestem posiadaczem 2 konsolek typu Gameboy Advance Sp. Pierwsza konsola jest chyba w wersji nowszej bo posiada bardzo jasne podświetlenie tzw. "BRIGHTER". Natomiast drugi GBA SP jest chyba w wersji starszej, ponieważ jest duża różnica w stosunku co do wyświetlanych gier. Dodam jeszcze, że na konsoli pierwszej (tej nowszej, z lepszym wyświetlaczem) nie załącza się w ogóle SUPER CARD SD, a w drugiej konsolce tej (ze słabszym wyświetlaczem SUPER CARD SD się działa). Chciałbym zagrać w trybie multiplayer np.
Super Mario Advance. Tutaj właśnie pojawia się problem. Kiedy połączę konsolki kabelkiem do multiplayera
(kabel nie jest orginalny, kupilem go na allegro, kabelek jest taki niebieski na pół przezroczysty, skręcany), wejdę w tryb multplayer włożę dyskietkę z grą( mam tylko jedną sztukę tej gry)  do którejkolwiek konsolki to na konsoli wyświetla się napis "CHECKING" albo" PLEASE WAIT". I co tutaj zrobić w czym jest problem ? Może potrzeba 2 dyskietki z grą???

Z góry dziękuję za każdą pomoc !!

P.S  W razie niejasności proszę pisać, to dodam zdjęcia.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2011, 10:58:16 wysłana przez Keitaro »

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
Też próbowałem tej metody i niestety próba zagrania na jednym karcie w Mario Kart Super Circuit na 2 konsolach GBA SP czy GB Advance z użyciem nieoryginalnego kabelka, zakończyła się fiaskiem. Widocznie opcja Multi-Single-Cartridge nie została poprawnie skonfigurowana z nieoryginalnym kabelkiem. Ze wstydem muszę przyznać, że nie testowałem niestety oryginalnego kabla, więc nie będę tutaj zbyt pomocny. Jednakże oryginalny produkt powinien działać bez zarzutów.

marlo92

• Gość
ja testowałem Mario Kart Super Circuit  na dwóch GBA SP i  GBA  + oryginalny kabel ale na jednym karcie nie da rady zagrać trzeba mieć dwa ;/

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
No ale to nie możliwe... musi być jakiś sposób żeby to odpalić. Pamiętam reklamę w GBMagazynie promującą Mario Kart Super Circuit - ''One Cartridge, four players. No rules''. Poza tym z recenzji w większości komercyjnych portali można jasno wywnioskować że w tej grze egzystuje opcja Multi-Single-Cartridge. Różnica polega na tym że nie mamy do wyboru wszystkich postaci - możemy użyć wyłącznie yoshiego i ścigać się na bodajże ograniczonej ilości tras. Może cały zestaw trzeba podłączyć w odpowiedniej kolejności czy coś...

A testowałeś np. Pokemony czy Advance Wars (które też posiada opcję Multi-Single-Cartridge)?

marlo92

• Gość
co do kolejności to próbowałem ale nic nie dało ;/

Offline stormek

• Stały bywalec
    • Soundcloud
Według Gamefaqs sprawa wygląda tak:

Single-Pak:
-----------

The single-pak link mode is a toned down version of the Vs. mode.  In this
mode only Yoshi can be selected as a playable character (different coloured
Yoshis for different players) and only the courses from the Extra Mushroom
Cup can be selected.  Also items such as triple green shells and triple red
shells are not available in this mode.  To play this game mode only one
person needs a copy of the game and a sufficient amount of link cables are
needed (depending on the number of players).

Offline haker-6

• Nowy użytkownik
  • *
Czyli bez orginalnego kabelka nic nie zrobię ? ;(( Ale kiedy np. włożę Super Card SD do Gameboya Ad Sp (tego jakby nowszego z wersją "Brighter") to dyskietka ta w ogóle tu nie funkcjonuje. Co może być nie tak, skoro na GBA Sp (w wersji bez "Brighter") dyskietka ta działa ?

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
Coś mi się wydaje że będę musiał kupić sobie wreszcie ten oryginalny kabel i zrobić testy, bo cała sprawa pomimo upływu lat wydaje się dość enigmatyczna, co wygląda po prostu groteskowo. Wszędzie pisze że się da, a w praktyce nikt nie wie jak to zrobić.

@haker-6: No generalnie polecałbym kupić oryginalne produkty jeżeli chcesz zagrać w trybie Multiplayer, w teorii wszystko powinno działać. Marlo pisze że i tak nie działa, co wprawiło mnie w stan HARD CONFUSED :) Zrobię testy (jak tylko uda mi się kupić oryginalny kabel) i jakby co dam znać.

A odnośnie faktu że SUPER CARD SD ci nie działa na SP v2 (Brighter) - gdzieś czytałem że może nie działać na tym modelu, ale dokładnego źródła ci nie podam. Czemu tak jest? Nie mam zielonego pojęcia. Sprawę potęguje fakt, iż Flash-Cart działa na SP v1 ;/
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2011, 16:30:51 wysłana przez Antari »

marlo92

• Gość
ja mam GBA Sp v2 grafitowy  z 2007 roku i Super Card SD normalnie na nim śmiga ;]

Offline Marcin

• Administrator
Z tymi kabelkami to jest tak że czasami zaskoczy a czasami nie. Chyba to zależy też od kolejności wpinania (ale nie pamiętam już) W każdym razie mi się udało uruchomić Advance Wars oraz Lord of The Rings: The Third Age (tutaj 2 kopie gry są potrzebne) na nieoryginalnym kabelku.

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
Marlo dzisiaj ewidentnie chce mnie sprowokować xDD Nie no, żartuje oczywiście. W takim razie przepraszam za wprowadzenie w błąd.

@Keitaro: Advance Wars odpaliłeś w trybie Multi-Single-Cartridge? Czyli 2 konsole połączone kablem, w jednej gra w drugiej pusto?

@Marlo: a próbowałeś odpalać Mario Karta przez Hot Swapa? Może w ten sposób zaskoczy. Możliwe też że kabel jest uszkodzony.

Offline Marcin

• Administrator
Tak dokładnie tak, jedna gra dwie konsole.

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
Czy oryginalny kabel to czarny kabel?

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
Ja miałem na myśli tego typu sprzęt

http://www.gbforever.pl/www/viewpage.php?page_id=47

Kolor kostki i końcówki Indigo chyba a reszta szary tak myśle hmmm, plus na kablu powinno być oznakowanie AGB-005.

marlo92

• Gość
kabel mam na 100% sprawny i oryginalny był niedawno testowany a po za tym jak mam w dwóch konsolach karty z marianem to multi działa

zdjęcie kabla :

sporo kombinacji próbowałem co do podłączenia kabla i samych opcji w grze więc sam już nie wiem mi się wydaje że ta opcja jest dla urządzenia o nazwie wireless adapter

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
Kabel na zdjęciu faktycznie oryginalny. Mario Kart: SC wyszło niedługo po premierze GBA, a Wireless Adapter praktycznie pod koniec życia GBA SP w pakiecie z grami Pokemon LG/FR. Trochę to nie ma sensu żeby wyposażać grę z 2001 r. w opcję, z której będzie można skorzystać dopiero w 2004 r. Z tego co mi wiadomo sprzęt nie współpracuje z grami wstecz.

Na Wikipedii jest lista gier współpracujących z tym urządzeniem - http://en.wikipedia.org/wiki/Game_Boy_Advance_Wireless_Adapter

marlo92

• Gość
sam już nie wiem Antari musisz koniecznie kupić taki kabel i samemu to przetestować bo być może robię coś źle;]

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
Kurde, wiesz to ja dałem ciała, teraz ze świecą szukać oryginalnego kabla na allegro, trzeba było kupować jak były dostępne w przystępnych cenach. No, nie pozostaje mi nic innego jak tylko czekać na okazję.

Offline haker-6

• Nowy użytkownik
  • *
Czyli podsumowując:
Zakupienie orginalnego kabelka + 2 orginalne gry np. Super Mario Advence powinno wystarczyć do zagrania
w trybie Multiplayer ? A co sądzicie i tym filmiku?
http://www.youtube.com/watch?v=Av5gz4z-7qA

marlo92

• Gość
hehe dziś mario mi odpaliło wystarczyło na konsoli bez gry wcisnąć start i poczekać chwile miałem też trochę kurzu w gnieździe jednej  konsoli wiec tak czy siak  wszystko działa na jednym karcie za pomocą oryginalnego kabla.Z ciekawości sprawdziłem dwa kable nieoryginalne i też działają ;]Jeszcze raz sorka za wprowadzenie w błąd i obiecuje że najpierw coś sprawdzę 100 razy zanim coś napisze hehe;]