Autor Wątek: Ciekawe filmiki  (Przeczytany 21492 razy)

Offline mingan

• Stały bywalec
Odp: Ciekawe filmiki
« Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 24, 2013, 18:48:26 »
http://www.youtube.com/watch?v=-ZeD9KEfIFw

Zapowiada się fajna seria o sonicu. Przy okazji polecam filmiki tego autora, są dość konkretne i ciekawe.

Offline El3ctrox

• Zaawansowany użytkownik
  • Diplodoki żerują na paprociach.
« Odpowiedź #61 dnia: Lipca 20, 2013, 10:46:09 »
Nie wiem czy tylko ja śledzę przygody dzielnych "head-hunterów", zapewne jest NAS więcej;) Trailer sezonu czwartego ścina z kopyt:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Dxg27QsaIEY

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #62 dnia: Lipca 20, 2013, 12:24:59 »
SPOILER ALERT!

Oficjalny fan TWD melduje się na pokładzie :D Jak dla mnie nic nie przebije 1-2 sezonu. Trzeci był już dla mnie trochę wydumany i naciągany, a niektóre wątki porozciągane do granic możliwości. Niektóre odcinki dodawane w formie zapychaczy, naładowanych bezmyślną walką, bez większego logicznego uzasadnienia dla fabuły.

Największą zaletą TWD dla mnie była różnorodność zarówno portretów psychologicznych postaci (przecież to Dramat!) jak i miejscówek. To właśnie podróżowanie i odkrywanie nowych miejsc nadawało akcji to niepowtarzalne tempo i siłę. Można się było spodziewać wszystkiego. O wiele bardziej cenię także spokojne, budujące atmosferę sceny, aniżeli te przepełnione akcją, w których żywy trup sieje się gęsto. A tych zdecydowanie najwięcej było w sezonie trzecim. Genialnie prezentowała się np. scena wyciągania trupa ze studni czy odkrycie porzuconych samochodów na autostradzie w sezonie drugim. Genialnie wypadała także scena gdy Deryl musiał walczyć o przetrwanie w lesie poszukując Sophie'i. Potęga! Takich scen właśnie mi brakowało w sezonie nr.3. Scena akcji w sezonie 2 były odpowiednio dawkowane, a finalna rozpierducha z płonącą farmą to wręcz archetypiczna ikona wyjęta z sztywnych kadrów komiksów o zombie, czy filmów z ubiegłego tysiąclecia. Coś cudownego.

Wielką wadą tego typu produkcji jest także zamykanie się fabuły w coraz bardziej hermetycznym gronie miejscówek i postaci. Coś ala jeden pokój w "Modzie na Sukces". W TWD mamy więzienie i wiecznie przewijające się te same gęby. Już niemal cały trzeci sezon cierpiał na brak innowacji, a zapowiedź czwartego niestety utwierdziła mnie w przekonaniu, że dalej, przez przynajmniej pół sezonu będą się zastanawiać czy opuścić więzienie i (kolejny raz) się rozdzielić, czy zostać. Ciężko mi wyobrazić sobie siłę zdolną do pokonania owej fortecy (w odróżnieniu do farmy z s.2 która była łatwa do sforsowania i słabo zabezpieczona). Wiadomo, jest gdzieś w tle Gubernator, ale sama postać została już odpowiednio wyeksponowana w s.3. Trochę nudny wydaje się jej powrót, gdyż pobudki nią rządzące (zemsta), są stereotypowe i mało atrakcyjne, przynajmniej dla mnie. Poza egzekucjami i torturami, co jeszcze jest w stanie nam dać? Wydaje mi się, że niewiele.

Bardziej podobało mi się, gdy grupa za wrogów miała bezimienną masę szwędaczy i rozterki szarych zwykłych ludzi, którzy w obronie swojego życia stawali na krawędzi. W sezonie 3 wszystko skupiło się na ultra-badass nemesis jakim był Gubernator, a członkowie grypy sami stali się trochę za bardzo przepakowani. Urośli wręcz do rangi super herosów, co kolejny raz utrudniło (przynajmniej mi) zespolenie się z nimi mentalnie.

Nie wiem, zobaczymy. Coś czuję, że scenarzyści zafundują nam szaleństwo jednego z członków głównej ekipy (czyżby mega lubiany przez telewidzów Daryl?), jako motyw przewodni sezonu. Ktoś musi przecież zakłócać porządek w więzieniu od środka :P Zwrot akcji murowany.
« Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2013, 12:44:05 wysłana przez Antari »

Offline El3ctrox

« Odpowiedź #63 dnia: Lipca 20, 2013, 12:49:35 »
No coś czuję pismo nosem, że może być ciekawie :) Nie zapominajmy, że teraz prócz naszych bohaterów więzienie zamieszkuje cała ludność z miasteczka gubernatora, więc może przybędzie jakiś czarny charakter. Moim zdaniem poważnie może namieszać Gubernator, z tego co pamiętam nie wiadome są jego dalsze losy prawda? Trailer wyraźnie pokazuje, że ktoś, coś dość mocno ingeruje w ogrodzenia i konstrukcję więzienia. Być może na pokładzie jest kret :)
Bardzo żałuję, że odszedł brat Deryla. Mimo tego, że był parszywą postacią to jego oczyszczenie rozwiało wszelkie wątpliwości co do tego, że był po prostu zagubiony.

Co do szwendaczy muszę się wyżalić, że charakteryzatorzy FX coraz mniej pracy wkładają w to, by wyglądały przerażająco. Pierwszy sezon pokazał nam prawdziwe możliwości (patrz scena z rowerem zaraz po wyjściu ze szpitala, czy też w przyczepie na autostradzie gdzie zombiak został pokonany śrubokrętem) Teraz zombie wydają się być wszyscy tacy sami. Może się czepiam....ale oglądamy w końcy amerykański serial ;) Cieszę się też, że przyjęli Michoone do grupy ;)

Być może odwali coś dzieciakowi, widać wyraźnie na zapowiedzi czwartego sezonu, że zombie panoszą się po więzieniu pałaszując co się da, ktoś mógł sobie nie życzyć takiej ilości osób w środku. Pomyślmy, kto był niezadowolony z decyzji Ricka? No chyba tylko syn....

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #64 dnia: Lipca 20, 2013, 13:08:33 »
No i właśnie to jest kolejna lipa obecnego stanu fabularnego tego serialu. Przynajmniej dla mnie. W sezonach od 1-2 podobało mi się, że mimo mniejszych czy większych waśni, grupa mimo wszystko w sytuacjach podbramkowych trzymała się razem, jak rodzina - do końca. Może było to trochę naiwne, ale dawało to pole manewru w kwestii rzucanych pod ich nogi kłód. Masę fajnych postaci uśmiercili potem (Shane, Dale, Lori), do grupy dołączyli anonimowi bohaterzy, więc w sumie trudno się dziwić, nikt nie przejmuje się losem nikogo (no może poza Rickiem). Ubicie 2 z 3 głównych postaci było moim zdaniem błędem scenarzystów, który zabił ducha tej serii. Grupa dzieli się na coraz to mniejsze pod-grupy, każda z nich knuje po swojemu. Trochę zaczyna to przypominać brazylijską telenowelę. Zakończenie sezonu 3 też mocno rozczarowuje. Nie wiem, chyba kończą im się pomysły. A szkoda, bo pierwsze dwa sezony obejrzałem na 1 wdechu praktycznie w 2 dni.

Offline El3ctrox

« Odpowiedź #65 dnia: Lipca 20, 2013, 13:24:20 »
@Antari, ja wziąłem wolne w pracy i obejrzałem jednego dnia wszystko. Wkręciłem się jak nie wiem co, przecież ta scena w czołgu z koniem, to jest EPIC ponad wszystko! Uff... Moim zdaniem, farma to strata czasu. Podobała mi się najmniej z lokacji zwiedzanych w serialu. Nie wiem czemu (może z przywiązania do tematu gier jak Resident Evil lub L4D) najbardziej podobają mi się sceny w mieście. Tzn, nie uważam, że reszta jest słaba, natomiast farma n tym tle wypadła słabo.

Masz dużo racji w tym co mówisz z siłą w grupie, ale chyba nie doceniasz scenarzystów. Zważ na to, że starają się oni przewidzieć wszelakie zachowania. Panika, strach, znieczulica etc. Pamiętajmy, że syn Ricka zabił swoją matkę i to pewnie odmieniło go na dobre. Skrzywiło go, co widać w późniejszych epizodach. Stał się znacznie mniej podatny na strach i zabijał gdy tylko mógł. Nie wiem jak Ty, ale ja coś czuję, że synek jeszcze zatruje życie.

Dodatkowo wkurza mnie ten patos w miłości i uczuciu Glena. Może się nie znam, ale zbyt mocno ukazany jest wizerunek buntownika romantyka. To chyba jedyna postać, która mnie wkurza.

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #66 dnia: Lipca 20, 2013, 14:14:41 »
Ale farma to jeden z najbardziej znanych motywów z legend o zombie! :D Bez dwóch zdań mój ulubiony motyw, choć jakby się zastanowić to faktycznie, od tego momentu przedefiniowaniu uległ tryb życia grupy z koczowniczego na bardziej "osadniczy". Farma pod osłoną codziennych wygód skrywała mroczną tajemnicę. Finalna konfrontacja była jednak nieunikniona i końcówkę sezonu nr.2 uważam za niedoścignioną póki co.

Ja mam tak, że bardzo przywiązuję się do postaci. Wywalili Shane'a, Lori i Dale'a (chyba najgłupsza śmierć w serialu), a zostawili dziadygę, siusiumajtkę i gówniarza, który obecnie ściąga truposze z odległości stu metrów. Parę motywów było wręcz śmiesznych w sezonie nr.3 jak to "spotkanie pojednawcze" Rick vs Gubernator. Co to miało być?! Więzienie to dla mnie ślepy zaułek serii i jeżeli w porę scenarzyści z tego nie zrezygnują na rzecz ponownego "survivalu w terenie" to dla mnie będzie klapa. Tzn. i tak pewnie obejrzę, ale bardziej z przyzwyczajenia. Konflikt imho nie może przybierać zasięgu lokalnego, tylko powinien przebiegać bardziej globalnie.

A materiału na nowe perypetie bohaterów jest co nie miara. Mogliby np. dotrzeć do oceanu i za pomocą statku  spróbować przedostać się na inny kontynent? Na statku mogliby ofkoz rezydować zombie niczym w ostatnim Resident Evil Revelations.
« Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2013, 14:22:34 wysłana przez Antari »

Offline mingan

• Stały bywalec
« Odpowiedź #67 dnia: Lipca 20, 2013, 17:11:24 »
Panowie, nie nazywać mi się tu fanami TWD jak się komiksu nie czytało bo serial w porównaniu z nim to dobranocka (i to nie jakaś specjalnie dobra) :D
Sam serial oglądam, ale coś co urywa to komiks. Jest tam znacznie więcej postaci, jest uczucie zaszczucia, każdy może w każdej chwili zginąć (i tak się dzieje). Przyzwyczajasz się by do żadnej postaci się nie przywiązywać bo może się okazać, że z minuty na minutę komuś odwali, przyjdzie zombi, i to będzie koniec naszego ulubionego bohatera (nawet "główny bohater" Rick nie dożyje końca serii).
Do tego w serialu gubernator jest strasznie uczłowieczony. Oglądając program nawet rozumiałem to co robi i dlaczego to robi. W komiksie jest on typowym psycholem o mocno skomplikowanej osobowości, dodatkowo jest dość obrzydliwy i brutalny.
Ogólnie o TWD mogę rozmawiać długie godziny a pisać trochę gorzej (piszę z telefonu) dlatego gdybyście Panowie byli zainteresowany to możemy kiedyś wieczorkiem zrobić sobie spotkanie na skype czy innym programie do rozmów :)

PS. W serialu syn ricka musiał zmężnieć przez to, że zabił swoją matkę, w porównaniu do komiksu to jest to nawet trochę urocze ;P

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #68 dnia: Lipca 20, 2013, 20:19:37 »
Faktycznie, raczej ciężko byłoby nam rozmawiać bo serial i komiks to dwie rożne sprawy. Nie da się powiedzieć co jest lepsze a co gorsze. Serial jest adaptacją komiksu, co w praktyce oznacza swobodną interpretację dzieła. Raczej nie ma tu mowy o mimetycznym odwzorowaniu komiksu i zawarciu wszystkich wątków/szczegółów. No nie to jest celem z założenia. Czy to dobrze, czy to źle - każdy sam sobie oceni. Tak samo fan twórczości Palahniuk'a może powiedzieć, że film jest do dupy w porównaniu z książką. Albo wysoce ceniony serial Dexter. Pojęcia nie mam na temat komiksu, więc wypowiadam się na temat serialu. Podejrzewam, że mój pogląd na sprawę jest tak zniekształcony, że nie zachwyciłbym się komiksem, bo to właśnie serial był tym świeższym doznaniem.

Zresztą obrzydliwość i brutalność to zdecydowanie nie jest to, czego szukam w tej serii. Bardziej liczy się dramat i subtelność przekazu. Samą czołówkę uważam za jedną z lepszych jakie widziałem, jeżeli chodzi o współczesne seriale (wyżej jednak Six Feet Under). Genialnie buduje klimat początkowych scen. Nie ukrywam, że nużą mnie wieczne walki, wymiany ognia, przeładowanie każdego odcinka scenami akcji. Temu odwala, ten szaleje. Mniej dramatu, a więcej taniego kina klasy B, czy wręcz bym powiedział grindhouse'owej sieczki, gdzie głowy zombiaków eksplodują jakby były napompowane materiałem wybuchowym.

Offline mingan

• Stały bywalec
« Odpowiedź #69 dnia: Lipca 20, 2013, 21:50:36 »
Komiks nie jest przeładowany brutalnością (serial w niektórych scenach jest wręcz turpistyczny) ale jak ktoś chce pokazać obraz świata po apokalipsie, to nie da się tego ominąć.
Komiks polecam za każdym razem, nawet jak się już widziało serial, bo jest naprawdę znacznie lepszy. Wiele osób już przekonałem do spróbowania i zawsze jest ten sam werdykt. Po prostu komiks nie musi zachwycać ilością flaków, szybką akcją itd. Tam można spokojnie rozwijać fabułę, postacie a kiedy trzeba, dowalić taką akcją, że z zapartym tchem czyta się następne tomy. No i komiks nie jest ograniczony kasą jeśli chodzi o scenerie i efekty specjalne przez co bardzo dużo zyskuje.

PS. "Subtelność przekazu" bardzo nie pasuje do serialu o wybijaniu zombi wszystkim co wpadnie pod rękę ;P

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #70 dnia: Lipca 20, 2013, 22:14:36 »
No właśnie w tym problem. Źle odbierasz to, o czym traktuje serial. Patrzysz na niego przez pryzmat komiksu. Moim zdaniem przez pierwsze 2 sezony traktował głównie o wewnętrznej walce. O kształtowaniu relacji w upadłym społeczeństwie. Każdy z członków ekipy był przedstawicielem innej grupy społecznej i fakt, że Rick w błyszczącym kostiumie szeryfa samoistnie wyrasta na lidera grupy również nie pozbawione było alegorycznego znaczenia. Mieliśmy tu przemoc w rodzinie, kochanków, konflikty na tle rasowym, kulturowym, pokoleniowym, lecz także miłość braterską i małżeńską. Zombiaki były tylko uroczym tłem. Im bliżej stanu obecnego, tym bliżej serii do "serialu o wybijaniu zombi wszystkim co wpadnie pod rękę". Stało się to głównie pod naporem opinii fanów, pragnących zbliżenia adaptacji do komiksowego oryginału.

Offline mingan

• Stały bywalec
« Odpowiedź #71 dnia: Lipca 21, 2013, 00:21:03 »
Antari bez urazy ale pieprzysz teraz farmazony. Jak możesz się wypowiadać na temat podobieństwa do komiksu, jak sam przyznałeś, takowego nie czytałeś? Serial właśnie ma to do siebie, że jest tępym zarzynaniem bezmózgich istot. Wiele ważnych wątków zostało pominiętych a zostały dodane też takie, które nic nie wnoszą do fabuły (co to w ogóle było z tym "laboratorium"?). Komiks nie bez powodu jest uznany za jeden z najlepszych w ostatnim czasie (jest on dość stary, ale dopiero od jakiś 3-4 lat jest tak dobrze znany).
Postacie w serialu (powtórzę jeszcze raz, że ja serial lubię) są bardzo spłycone i czasem odnosi się wrażenie, że ich charakterystykę napisano na wizytówkach: "Ty jesteś ten zawadiaka co to nikomu nie ufa", "Ty jesteś ten zły co to chce zabić dobrego", "Ty za to jesteś ten dobry... bądź dobry", "A Ty jesteś żoną dobrego...bądź wkurzająca jak bardzo się da".
A komiks często podkreśla coś czego w serialu jest coraz mniej. On pokazuje, że to nie trupy są największym przeciwnikiem ludzi, są nimi inni ludzie. Warunki pozwoliły ludziom stać się takim jakimi zawsze chcieli być ale społeczeństwo, i zasady w nim obowiązujące, im na to nie pozwalały.

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #72 dnia: Lipca 21, 2013, 01:35:15 »
To twoja interpretacja i twoje odczucie. Moje odnośnie serialu jest inne. Dobór członków ekipy to w pełni świadomy zabieg i nazbyt czytelna metafora. Podobnie jak większość "nieruchomych" scen  ze stateczną kamerą. W pierwszych dwóch sezonach scenarzyści stawiali właśnie na survival i walkę z wewnętrznym niepokojem członków ekipy. W każdej ze scen można było odnaleźć cząstkę naszego świata. Odnaleźć siebie. W 3 sezonie skupili się już na akcji+open warfare. Fabuła serii imho stanęła w miejscu. Not my cup of tea. Ale żeby okrasić ten serial przydomkiem "tępy" trzeba się popisać sporą ignorancją. Serial i komiks są po prostu inne. Nie rozumiem dlaczego tak usilnie starasz się przewartościować jedno medium kosztem drugiego. Jeżeli w czymś to pomoże to mogę nawet przyznać Ci rację :) Choć i tak uważam, że to jeden z lepszych seriali ostatnich lat.

Offline Antari

• Administrator
  • DMG

Offline adam104100

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #74 dnia: Sierpnia 01, 2013, 17:54:25 »

Offline El3ctrox

« Odpowiedź #75 dnia: Sierpnia 05, 2013, 14:36:55 »
Nie wiem czy ktoś z Was oglądał kiedyś przygody Salad Fingers, jeśli nie to proszę :)

Mamy 9 odcinków, jeśli się pogmera na YT są też z tłumaczeniem (UWAGA ryje beret)

https://www.youtube.com/watch?v=M3iOROuTuMA

Tutaj coś z innej bajki:

http://www.dailymotion.com/video/x5e70f_milkman_creation

Dodam lojalnie, że jeśli nie jest ukończone 18 lat to nie oglądamy!

Offline El3ctrox

« Odpowiedź #76 dnia: Sierpnia 09, 2013, 16:08:14 »

Spoiler or fake? :D

Offline wasczarek

• Użytkownik
  • **
  • Pacjent szpitala Arkham
    • Arhn.eu