Autor Wątek: [GBA SP AGS-101] Wymiana elementu  (Przeczytany 6883 razy)

Offline fixxxer1

• Stały bywalec
[GBA SP AGS-101] Wymiana elementu
« dnia: Marzec 30, 2011, 12:17:34 »
Żonka kupiła mi takiego Grajchłopca jak w temacie. Strasznie styrany, bez osprzętu. Zamówiłem na DX obudowę, baterię i ładowarkę. Oczywiście najpierw rozkręciłem konsolę żeby ją oczyścić. Po rozkręceniu okazało się, że jeden z elementów elektronicznych się oderwał i dynda na jednym druciku.
Jest to element zaznaczony czerwonym kółkiem:

Na moim jest oznaczenie 260 IL.
Co to za element? Gdzie mogę go dokupić? Nawet nie wiem czy konsola się włącza czy nie, bo aku jest padnięte.
A może ktoś ma taki element z rozebranej konsoli? Ktoś na pewno wyjmował podświetlanie i przekładał do Colora (001 też ma taki element, ale nie wiem jakie parametry) ;)

Offline pajda

• Stały bywalec
Odp: [GBA SP AGS-101] Wymiana elementu
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 31, 2011, 13:25:58 »
na relaksie - mozna go rpzytulowac. to przeciez olbrzymi element jak na ta technologie ;D, a wlasnie masz wo glle jeszcze ten element? czy jakeis nozki sie poodrywaly? czy masz ladowarke? zeby odrazu sprawdzic czy dziala? jesli nei masz to zaopatrz sie i wtedy mozemy dzialac dalej, bo bez zasilania - nie mozan sprawdzic czy to wo ogle ebdzie dizalac? a jak kupowales to dzialajacy sprzet byl?

Offline fixxxer1

• Stały bywalec
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 31, 2011, 13:29:09 »
Niestety elementu już nie mam - dałem koledze żeby obejrzał go pod mikroskopem (ilość drutów) i już do mnie nie wrócił ;]
Ładowarka dopiero leci samolotem z DX. Taki już kupiłem :)

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 31, 2011, 14:11:13 »
dobra, to teraz tak, neich ladowarka dotrze do ciebie, tylko nie odpalaj ladowarki na sprzecie wk torym nie ma tego elementu. koeldze powiedz zeby oddal ci ten element, zeby go znalaz, bo jest on prawdopodobnie sprawny i wystarczy go przytlutowac. jelsi na sto procent go nie ma bo np wyrzucil do smieci.... to musisz zagadac do kogos zeby rozkrecil swoja konsole i sprawdzil jakie oznaczenia sa na ytm elemencie.... wtedy trzeba byloby szukac w jakims elektornicznym sklepie - podjerzewam ze dostaenisz tenelelemnt, ale jesli nie - to treba polowac na zepsuta konsole.... i taka droge postepowania trzeba obrac jesli chchesz naprawic konsole. innego wyjscia nie widze. pameitaj zeby tylko nie odpalac konsoli i zeby nie wkladac baterii, i nie podpinac ladowarki do konsoli... bo mzoe to spowodowac uszkdozoenie plyty glownej i wtedy mozan bedize ja wyrzucic do smieci, pozdro.

Offline fixxxer1

• Stały bywalec
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 01, 2011, 13:11:15 »
Dziś dotarła ładowarka, ale niestety konsolka leży w pracy a ja w domu na L4 ;)
Z tym oderwanym elementem nie wyraziłem się zbyt jasno - on rozpadł się na dwie części. Górna część w której był zwój drucików odpadł od podstawki, a podstawkę wylutowałem. Z górnej części tego elementu wystawały 4 druciki (urwane od dolnej części), więc nie było możliwości naprawy. Kolega go nie znajdzie, bo prawdopodobnie go zgubił ;)
Oznaczenia jakie na nim były to 260 IL. Oglądałem różne zdjęcia PCB na necie i niestety te oznaczenia się różnią. Pozostaje tylko wylutowanie elementu z innej konsolki, wątpię żeby mi dobrali ten element w sklepie ze zdjęcia...

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 01, 2011, 21:35:04 »
trzeba zrobic pomiary w sprawenj konsoli i dobiora..... musisz znalezc kogos kto ci pomzoe zrobic takei pomiary i to wsyzstko, potem idziesz do porzadnego eletronicznego i kupuejsz, albo w jakims dobrym sklepie internetowym. i tyle..... nie ma problemu, te czesci to groszowe sprawy...

Offline fixxxer1

• Stały bywalec
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 01, 2011, 21:59:28 »
A Ty masz takiego SP? ;)
Jak w ogóle nazywa się ten element?

Offline Ryukendn

• Stały bywalec
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 10, 2011, 17:50:25 »
i jak ? dorwałeś to coś ?

Offline fixxxer1

• Stały bywalec
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 10, 2011, 20:10:04 »
Byłem w kilku sklepach elektronicznych, ale ze zdjęć nikt nie potrafił ocenić co to za element...
EDIT:
Tak patrzę w wersję Pocket i chyba ten element też tu występuje:

Może łatwiej będzie dojść do czegoś :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2011, 08:38:49 wysłana przez fixxxer1 »

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 11, 2011, 09:40:39 »
trzeba rozbrac sprawengo SPka i sprawdzic ten element i jego oznaczenia..... koniecznie porobic jakeis fotki i znalezc nazwe tego elementu elektroncizengo.... nei wiem czy to nie jest jakies uzwojenie... lub kondensator....bo obrazu sprawnego. poza tym na plycie glownej w meijscu tego elemntu powinien byc bialy napis, lub symbol elemntu tkaeigo, ponizej znaczenie symboli na plycie glownej jakie mgoa byc umeszczone....
http://www.edw.com.pl/ea/symbole.html

a tutaj musiszp rzeszukac ktory to jest element... i znajdziesz nazwe jego..:

http://www.katalog.micros.com.pl/micros.php

pozdro.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2011, 09:49:52 wysłana przez pajda »

Offline fixxxer1

• Stały bywalec
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 11, 2011, 11:49:35 »
Na elektrodzie dostałem takie odpowiedzi:
"Jest to prawdopodobnie cewka pracująca w obwodzie przetwornicy napięcia zasilania podświetlenia lcd."

"skoro ta cewka ma więcej niż jedno uzwojenie to prawdopodobnie jest to "trafo" przetwornicy (jak już przede mną wspomniano). Teraz najlepiej odwinąć ją by sprawdzić ile zwojów jest na stronę. Jeśli zalana całkowicie żywicą to marnie ale jeśli to zwykły lakier do trafo to zapewne idzie rozpuścić jakimś rozpuszczalnikiem. Ewentualnie dowinąć jeden zwój więcej drutem tej samej średnicy. Oczywiście o ile nie ma zwartego zwoju (spalona)."

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 11, 2011, 16:17:04 »
jest to element w kazdy razie odpowaidajacyza zasilanie konsoli, lub podswietlenia..... sadze ze trzeba sie doszukac ile zwojow jest i sadze ze wlasnie te ozaczenia na tej cewce mowia o tym... ale to ne wiadomo, bo trzeba byloby rozkrecic konsole sprawna i sprawdzic jakei to sa oznaczenia....

Offline fixxxer1

• Stały bywalec

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 20, 2011, 15:34:55 »
bierz i sie nie zstanawiaj, a mi mzoesz odsprzedac jedne panel podsiwetlajacy - to zrobie GBA z podsiwetleniem..... jak ktos chche to mzoe juz u mnie zamowic. pozdrawiam ;D, aha widze fote, i nie widze zeby tam byl ktorys z paneli nasiwetlajacych... napsiz do typa cyz sa przy okazji panele naswietlajace, bo ejsli tak, to mzoemy nawet an te auckje sie zrzucic. pozdro.

Offline fixxxer1

• Stały bywalec
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 21, 2011, 08:30:52 »
Dogadałem się już, wezmę od niego dwie płytki. Odbiorę osobiście, więc będę mógł podpiąć całą płytkę pod swój wyświetlacz. Tylko jak rozpoznać która z nich jest od 001 a która od 101? Wg sprzedawcy oznaczenia na płytkach są
"cpu 01, cpu 10 , cpu 11 oraz cpu 21, nie ma cpu 30 żadna"
Moja ma oznaczenie CPU-30. Muszę też jakoś naładować baterię bez podpinania ładowarki pod konsolę...

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 21, 2011, 08:36:04 »
najpierw, zloz z czesci calosc - najprawdopodobniej taka calosc ktora ebdzie chodzila, pozniej podczep baterie i podlacz ladowarke i gotowe. tylko te plytki, to ja nei wiem.... one sa sprawne?

Offline fixxxer1

• Stały bywalec
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 21, 2011, 08:45:41 »
Podpinał płytki pod uszkodzony wyświetlacz i słychać było dźwięk przy włączaniu konsoli. Może coś się z nich chociaż odzyska.
Ładowarki tak łatwo nie podepnę pod chmurką ;)

Offline fixxxer1

• Stały bywalec
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 08, 2011, 11:13:06 »
Chyba rozwiązałem problem, choć raczej go obszedłem ;)
Zakupiłem 3 płyty główne od GBA (nie wiem jeszcze czy 001 czy 101), dostałem gratis wyświetlacz (uszkodzony, ale sprawne podświetlanie). Podpiąłem płytkę pod mój wyświetlacz i działa :)
Teraz pozostało założyć nową obudowę i cieszyć się z gry :)
P.S. Jak sprawdzić czy ekranik jest od 101 czy 001?

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 08, 2011, 19:32:25 »
ekranik od 101 to panel ktory jest podswietlany jasnym bialym swiatlem a od 001 to takie dwa panele wyswietlacz plus taka pzezroczytsta szybka no i daje ciemneijsze swiatlo niz ten pierwszy.

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Dead inside.
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 08, 2011, 16:42:47 »
Sorry że odkopuje temat, ale może komuś się przyda ta część...;)
http://allegro.pl/dlawik-100uh-0-45a-slf7032t-101mr-ls0100-000-6-x1-i1985145684.html

Edit:
Już nie będę drugiego tematu zakładał..mam płytkę od 001 w której brakuje elementu zaznaczonego kółkiem na obrazku...ma ktoś jakiś pomysł co to może być i gdzie to upolować??
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2011, 19:09:05 wysłana przez Tarma »