Autor Wątek: EverDrive GBA Mini - ktoś ma? Jak to kupić?  (Przeczytany 76 razy)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
EverDrive GBA Mini - ktoś ma? Jak to kupić?
« dnia: Sierpnia 28, 2026, 14:15:25 »
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pomysł żeby kupić EverDrive GBA Mini od Krikzza'a, bo to ponoć świetny kawałek sprzętu do GBA. Wprawdzie mam już inne flashcarty do GBA, ale wrzucanie na nich ROMów jest mocno utrudnione przez niekompatybilny soft z nowymi systemami operacyjnymi. Poza tym EverDrive GBA Mini wygląda ze specyfikacji na coś wręcz perfekcyjnego do ogrywania naszej biblioteki gier w wersji ROM i różnego rodzaju ROMhacków z tłumaczeniami itp.

https://krikzz.com/our-products/cartridges/everdrive-gba-mini.html

Ma ktoś EverDrive GBA Mini i może coś napisać od siebie jak doświadczenia z użytkowania?
No i drugie pytanie (chyba już gdzieś pytałem na forum). Jak to kupić w PL? Brak wysyłki do naszego kraju jest dla mnie wielką zagadką, zważywszy na to, że sprzedawca jest z Ukrainy.

Offline Ostry96

• Zaawansowany użytkownik
  • GG: 6667654
    • Maciejowy Blog
Odp: EverDrive GBA Mini - ktoś ma? Jak to kupić?
« Odpowiedź #1 dnia: Września 08, 2026, 13:01:04 »
No cześć~
Pochwalę się, że od Krikzza to mam już małą kolekcję.
Posiadam Everdrive GB x7, Everdrive GBA mini oraz... Everdrive GBA pro!
Poza tym mam również EZ-Flash Omega Definitive Edition, a wspominam o nim bym mógł porównać go do Everdrive.
Długo EZ-Flash był lepszym, moim zdaniem, wyborem niż Everdrive mini gdyż po prostu oferował więcej, choć do dzisiaj nie uporałem się jak tworzyć miniaturki obrazków do gier GBA na niego.
Zmieniło się to przy Everdrive GBA Pro. Jest zdecydowanie najbardziej doszlifowanym programatorem dla GBA. Chodzi o np. savestaty gier GBA. GB oraz np. NES miały savestaty już na mini i Ez-Flashu. Na tym drugim też były safestaty GBA ale działały... różnie. Duża część gier działała z tym, ale np. The Sims Urbz lubiły się psuć.
Oczywiście. Mówię tutaj o "dodatkach" poza samym "wgraj grę GBA/GB i graj." Bo prawdę pisząc, wszystkie wymienione programatory robią swoją podstawową robotę wzorowo. Jeżeli nie zależy Ci na tym by programator miał ... no praktycznie wszystko, bo wersja pro ma nawet czujnik światła(!), to zamiast Mini, brałbym Ez-Flasha DE. Wszystkie są na karty microSD i nie kombinują w specjalne oprogramowanie. Wgrywasz jak na zwykłą pamięć przenośną, wpinasz w kartridż i grasz.
Pewna wada wszystkich - często po zapisie warto zresetować kartridż/konsolę, tj. wyłącz i włącz i niech sobie wejdzie do ekranu głównego kartridża. W ten sposób jakby zapisuje savestate? Nie jestem ekspertem. Robię już to odruchowo. O i jeszcze jedna rzecz. Nie każda gra Game Boy Color odpala na tych programatorach. Pokemon Crystal wciąż jest nieujarzmione, chociaż Krikzz myślę, że jeszcze zaskoczy. Do najbardziej zaawansowanych gier GBC, używałbym dodatkowego kartridża GB X7 od Krikzza. Te wszystkie programatory GBA tylko emulują GB... to działa trochę jak odpalanie gier PS1 z dysku HDD na PS2. Niby PS2 odpali Ci z płyty PS1, ale niestety nie odpali Ci z dysku/usb jakby w trybie PS1. ... ... Jak to piszę to jestem trochę przeziębiony. Mam nadzieję że rozumiesz co bazgram x).
Jeżeli masz jakiekolwiek dodatkowe pytania, pisz śmiało. Mogę nawet wideo zrobić z konkretnymi grami ʕ•ᴥ•ʔ.

Ooo i co do wysyłki. Kuźwa to jest skomplikowane. Jako, że mieszkam na Wyspach to mi łatwiej i mogłem bez problemu sobie zamówić. Ale czemu z Ukrainy do Polski nie można? A kij to wie.
Przy okazji... w sumie, nie potrzebuję tych starszych wersji Ez-Flash czy GBA mini. Mogę odsprzedać jak tylko będę w Polsce~.

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #2 dnia: Września 08, 2026, 13:32:52 »
Dopiero teraz zorientowałem się, że jest jeszcze wersja Pro, ale z tego co widzę na forum sporo z tym cartem problemów. W sumie przygarnąłbym wersję Mini, bo chyba ma wszystko czego potrzebuję. Napisz mi proszę na PW za ile byś to pchnął, rozważę. Czekać też mogę, bo nie mam ciśnienia :)

Offline Ostry96

• Zaawansowany użytkownik
  • GG: 6667654
    • Maciejowy Blog
« Odpowiedź #3 dnia: Września 15, 2026, 15:54:43 »
Jak będę miał dłuższą chwilę to wtedy ci odpowiem. Do tygodnia czasu dam ci znać. Tylko ciekawi mnie co jest z tym całym pro? Na jakim Forum są problemy?

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #4 dnia: Września 15, 2026, 20:30:21 »
Tutaj:

https://krikzz.com/forum/index.php?board=22.0

Ale może trafiłeś na poprawioną wersję.