Autor Wątek: Super Ghouls 'n Ghosts na GBA  (Przeczytany 45 razy)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
Super Ghouls 'n Ghosts na GBA
« dnia: Sierpnia 21, 2026, 13:35:14 »
Nieśmiało napiszę, że ogólnie jestem bardzo sprawnym i wytrwałym graczem. Potrafię przechodzić gry ze wszystkimi osiągnięciami, które czasem są bardzo wymagające. Np. ostatnio zrobiłem na 100% grę Huntdown (wspaniała), ale też wiele inny wymagających platformówek, ale mimo tego Super Ghouls 'n Ghosts na Advance przytarł mi nosa. To jest trudne, na tyle trudne, że grając na emulatorze na pierwszym etapie co chwila przegrywałem. Mimo wszystko podoba mi się, i to bardzo. Zaczynam polowanie na oryginał.

Ma ktoś w swojej kolekcji ten rodzynek? :) Ktoś próbował swoich sił w Super Ghouls 'n Ghosts?

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
Odp: Super Ghouls 'n Ghosts na GBA
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 21, 2026, 18:20:26 »
Ja też kiedyś byłem takim graczem ale w miarę upływu lat ze wstydem przyznaję się, że gdy przegrywam to wrzucam niższy poziom trudności.

Niestety żeby wytrwale katować np. 10 godzin jakiś fragment levela albo bossa żeby przejść dalej trzeba mieć do tego czas. Ja go już nie mam i bardziej liczy się dla mnie żeby w ogóle przejść. Ale pamiętam, że takie masterowanie było bardzo satysfakcjonujące. Niemniej u mnie to już melodia przeszłości.

Super Ghouls 'n Ghosts nie mam ale wiem, że jest to genialny tytuł na GBA. Ja osobiście wolę jednak Ghosts'n Goblins na GB Color czyli port oryginału z NES'a z drobnymi usprawnieniami. Zarówno muzycznie jak i graficznie ten tytuł prezentuje się wyśmienicie na GBC. Dodali system passwordów, mamy 30fpsów i lekko obniżoną agresywność wrogów. Niestety oryginału nie udało mi się upolować. Może kiedyś.

https://www.youtube.com/watch?v=WC809188Pss

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 21, 2026, 20:48:03 »
Tak, grałem dzisiaj w Ghosts'n Goblins, przez przypadek odkryłem przeglądając ROMy na retro konsolce (fajna rzecz żeby odkryć coś "nowego") i przyznam szczerze, że gra zrobiła pozytywne wrażenie płynnością rozgrywki, o wiele bardziej przestępna niż wersja na GBA, choć ta wygląda z oczywistych względów lepiej. Wejdzie na listę gier do upolowania.

Co do "maksowania" to fakt, jest to czasochłonne, a im jesteśmy starsi tym czasu mniej u większości z nas. Ja jednak podchodzę do tego na zasadzie kropli drążącej skałę. Czyli np. takiego Huntdown żeby zrobić na 100% to musisz poświęcić ~40h. Dużo, ale też nie dużo. Gdyby tak poświęcić 1h dziennie w tygodniu i 2h w dni weekendowe zamiast oglądania serialu, przeglądania rolek w telefonie czy robienia czegoś równie bezproduktywnego to okazuje się, że ten czas jest i w miesiąc można ogarnąć całą grę. Ale rozumiem Twoje podejście i chyba też się do niego zbliżam ;)

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 21, 2026, 20:56:19 »
No tak tylko jest jeszcze kwestia różnic w skillu, zależnych od naturalnego talentu/predyspozycji. Dla Ciebie maksowanie Huntdown to 40h a dla mnie np. 160h.

Dla przykładu gram sobie amatorsko w Tekkena 8 online tak już z ponad 2 lata. Właśnie tak jak pisałeś, tu pół godzinki, tu godzinkę. Nic wielkiego. I mam rangę niższą o 5 od ludzi, którzy np. grają niecałe pół roku. I ja mam np. 600 godzin, a oni 150. Pewnych rzeczy nie da się po prostu przeskoczyć bo "nie ma pary". W sporcie podobnie.