Autor Wątek: Aktualizacja silnika forum i strony do najnowszej wersji  (Przeczytany 171 razy)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
Aktualizacja silnika forum i strony do najnowszej wersji
« dnia: Sierpnia 13, 2026, 09:47:07 »
Taka informacja ogólna dla odwiedzających forum od czasu do czasu.

Przechodzimy przez proces aktualizacji silnika forum (potem strony głównej) z bardzo starej wersji 2.0 RC3 na najnowszą dostępną 2.1.7. Będzie to proces czasochłonny, bo nie chce przeskakiwać na wyższe wersje zbyt szybko i założenie jest takie, że będę robił mniejsze aktualizacje i przeprowadzał po nich testy. Tak żeby nic się nie wywaliło i nie doszło do jakiejś utraty danych.

W związku z tym:
* Forum może dziwnie wyglądać (zmiana szablonu na oryginalny GBF nastąpi dopiero przy ostatecznej wersji 2.1.7)
* Mogą nie działać niektóre funkcjonalności (stare wtyczki przestają działać w nowszych wersjach)
* Link do strony głównej też nie będzie działał do wersji 2.1.7
* Mogą wystąpić jakieś inne dziwne anomalie, które proszę zgłaszać w tym temacie

Zdaję sobie sprawę, że forum jest martwe i chyba tylko ja tu regularnie zaglądam, ale kto wie, może kiedyś jak już zmęczymy się facebookiem i innymi mediami, które tak naprawdę sprawiają, że hobby umiera to wrócimy do starej szkoły pisania na tradycyjnym forum.

Tymczasem trzymajcie kciuki żebym ogarnął temat do końca ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2026, 10:06:29 wysłana przez GBM_Fan »

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
Odp: Aktualizacja silnika forum do najnowszej wersji
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 13, 2026, 09:50:14 »
Po 3 dniach walki w końcu dobrnąłem do wersji 2.0.19. To ostatnia wersja przed przejściem na 2.1.x.

Najważniejsze, że w tym procesie w końcu baza danych działa na UTF8, ale przyznam, że nie było to wszystko łatwe, bo update od tak starej wersji jak 2.0 RC3 po drodze robił niemałe problemy. Raz wszystko się tak wysypało, że musiałem zaczynać od nowa (btw post wyżej napisałem 2026-08-10).

Na chwilę obecną zostajemy na 2.0.19. Myślę, że parę tygodni, może ktoś tu wejdzie na forum i coś wypatrzy :) Tymczasem będę robił różne porządki.

W międzyczasie spróbuje zaktualizować PHP-Fusion na stronie głównej tak żeby obsługiwała PHP 7.x.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2026, 07:20:57 wysłana przez GBM_Fan »

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
Odp: Aktualizacja silnika forum i strony do najnowszej wersji
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 14, 2026, 10:04:31 »
Jednak nie udało się w pełni przekonwertować forum na UTF-8 :( Jeszcze trochę pracy przede mną, ale na chwile obecną przez problemy z kodowaniem nie można edytować profilu użytkownika i chyba nie działa rejestracja. Wczoraj parę godzin spędziłem na szukaniu problemu i wieczorem już wiedziałem w czym rzecz, ale wymaga to trochę pracy, którą odkładam na przyszły tydzień.

Więc:
* Rejestracja jeszcze nie działa
* Edycja profilu może wyrzucać błąd jeśli stosujemy polskie znaki

Już wszystko działa, chyba ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2026, 07:20:41 wysłana przez GBM_Fan »

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 17, 2026, 01:43:07 »
Fajnie, że dbasz o forum, może martwe, a może tylko w hibernacji ;) Ja tam od czasu do czasu zaglądam

Offline denirs1

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 17, 2026, 18:36:15 »
Mimo że zaglądam tutaj codziennie i raczej mało się udzielam to jednak miło że forum jest zadbane.

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 21, 2026, 19:01:28 »
Jeszcze raz dzięki GBM_Fan za zaopiekowanie się stroną i forum pod kątem technicznym.

Niestety z uwagi na brak czasu aktualizacji pod kątem nowych materiałów póki co nie ma. Może kiedyś się to zmieni.

Mimo to uważam, że ze względów czysto sentymentalnych warto trzymać zawartość w sieci.

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 21, 2026, 20:35:09 »
Przy okazji forum i strona karmią agentów AI :) Serio. Dziennie forum śledzone jest setki razy przez gości ze specyficznym IP. Jak to sprawdziłem okazało się, że "ktoś" zbiera informacje z naszego forum do baz danych AI :)

Ja wiem, że świetność forum i strony jest już za nami. Na chwilę obecną mam znowu mini zajawkę na kolekcjonowanie i granie w starocie i staram się to wykorzystać. Pewnie za jakiś czas znowu pojawi się tzw. dark age ;), a potem znowu powrót :D Koło życia forum...

Z drugiej strony może tak nie będzie? Może ludziki trochę wrócą do tej formy komunikacji i pojawia się jakaś świeża krew? Kto wie.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2026, 22:39:51 wysłana przez GBM_Fan »

Offline Marcin

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 21, 2026, 22:49:24 »
Fora jeszcze nie umarły. Na StrefaPSX ludzie wciąż aktywnie piszą :) Może i GBF uda się nieco ożywić...

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 21, 2026, 23:22:40 »
Fora jeszcze nie umarły. Na StrefaPSX ludzie wciąż aktywnie piszą :) Może i GBF uda się nieco ożywić...

Myślę, że w jakimś stopniu można ożywić, ale trzeba trochę przekierować uwagę ludzi na fb i przypomnieć się stałym bywalcom.

Ogólnie GBF miało mocne tąpnięcie w kwietniu 2014 roku kiedy straciliśmy bazę danych forum. Widać po statystykach, że forum ponad rok nie było :O, a to co zostało przywrócone na dodatek było starym backupem. To spowodowało, że użytkownicy się po prostu rozeszli do innych miejsc. W 2013 forum było bardzo aktywne, i rok 2014 też się taki zapowiadał, ale po awarii wszystko zmieniło się na gorsze.

Ktoś tam kiedyś pisał, że to wina fb i innych czynników. Jest w tym sporo prawdy, ale mimo wszystko uważam, że przerwa w działaniu była największym powodem nieaktywności użytkowników.

Offline Marcin

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 22, 2026, 22:33:22 »
Ja myślę, że pęd życia i to, że liczą się "chwilówki". Czyli pokraczne zdania sklecone na prędko, bo nie ma czasu się skupić na dłuższej wypowiedzi. Stąd wygrały Discordy itp. a boomerzy zostali przy forach.

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 22, 2026, 22:44:59 »
No nie wiem, myślę, że to akurat w małym stopniu. Nawet na fb użytkownicy potrafią rozpisać się w komentarzach. Nadal uważam, że statystyki na forum pokazują, że to przez zniknięcie forum na ponad rok spadła tak bardzo aktywność użytkowników. A zresztą, jakie to ma teraz znaczenie :)

Offline Bodzio

• Stały bywalec
    • strefaPSX
« Odpowiedź #11 dnia: Września 09, 2026, 16:24:41 »
Zawału idzie dostać ;) Mam GBF w zakładkach i zaglądam od czasu do czasu, a tu dziś błąd 404.
Już się bałem, że strona zniknęła jak wiele tworów tego typu, a tu zmieniliście strukturę linka, a wchodziłem jeszcze przez www. Gdyby kiedykolwiek ktoś chciał zaniechać prowadzenia strony i będę w stanie to przygarnę na swój serwer jak coś bo takie perełki trzeba zachować.

Fajnie, że forum dostało update, w dobie AI, botów itp. choćby ze względów bezpieczeństwa trzeba zacząć uważać bo za moment będzie ciężko funkcjonować takim małym stronom. Dzisiaj czytałem chyba, że nowy model chatgpt bez problemu ogarnia wszystkie captcha więc za moment w sieci zrobi się już totalny syf.

Skoro do 2.0.19 się udało to i do 2.1.7 powinno z górki, najważniejsze ogarnąć 2.1 i potem już na spokojnie resztę. Niby planują zupełnie nową wersję 3.0, ale jak to z SMF trzeba będzie sporo poczekać.

A silnik głównej dostaje w ogóle update jeszcze jakieś? Bo to już antyk :) Ale uwielbiam za czytelność, prostotę i design.

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #12 dnia: Września 09, 2026, 17:43:18 »
Z wersją 2.0.19 się tak namęczyłem, że za update do 2.1.7 zabiorę się za jakiś czas, ale jeszcze w tym roku ;)

Główna niestety nie dostaje aktualizacji, ale to też jest na liście do zrobienia. Ogólnie problem jest taki, że wygląda ona na mocno modyfikowaną wersję Fusion i update prawdopodobnie rozsypie wygląd. Mimo wszystko trzeba to będzie zrobić ze względu na bardzo leciwe PHP na którym działa.

Co do 404, to czy możesz przesłać mi stary adres przez który chciałeś wejść? Starałem się tak ustawić htaccess żeby przekierowywał stare linki, ale widoczne coś przeoczyłem.

Offline Bodzio

• Stały bywalec
    • strefaPSX
« Odpowiedź #13 dnia: Września 10, 2026, 13:47:01 »
Z główną może jest jakiś konwerter do przenoszenia treści pod Wordpress, bo chyba nic lepszego nie znajdziesz. Chociaż szkoda by było, bo jak pisałem Fusion i jego warianty mają swój klimat. Na pewno trzeba by spędzić sporo czasu by to przenieść.

Z forum, chyba najlepiej od razu ruszyć, jak 2.1 się zainstaluje bez błędów to potem update z góry można zrobić, a dopiero potem bawić się we wtyczki, motyw itp. Teraz z AI to w sumie szybko można ogarnąć np. jakiś domyślny motyw i zrobić mu wersję kolorystyczną na bazie głównej, ale rozumiem, że wszystko wymaga czasu. Najważniejsze, że te polskie znaki ogarnąłeś, ja miałem z tym kiedyś niezłą jazdę bo miałem pomieszane formatowanie w bazie danych i dopiero taki ziomek mi to ogarnął i to ledwo mu się udało.

Wchodziłem przez https://www.gbforever.pl/www/news.php

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #14 dnia: Września 11, 2026, 16:43:44 »
Teraz z AI to w sumie szybko można ogarnąć np. jakiś domyślny motyw i zrobić mu wersję kolorystyczną na bazie głównej, ale rozumiem, że wszystko wymaga czasu. Najważniejsze, że te polskie znaki ogarnąłeś, ja miałem z tym kiedyś niezłą jazdę bo miałem pomieszane formatowanie w bazie danych i dopiero taki ziomek mi to ogarnął i to ledwo mu się udało.

Mam bardzo ambiwalentny stosunek do stosowania AI, zwłaszcza jeśli chodzi o kwestie grafiki. Wolę zrobić coś "ręcznie" i gorzej niż korzystać z AI :)

Mieliśmy to samo, czyli pomieszanie kodowanie znaków po awarii i to tak ostro, że nawet konwertery przy tym klękały. Mało tego, z jakiegoś dziwnego powodu forum cały czas trzymało stare kodowanie, dopiero uruchomienie specjalnej funkcji w opcjach administracyjnych przełączało forum na UTF8. Więc najpierw na piechotę musiałem naprawiać bazę z popsutego kodowania UTF8 (po awarii) na ISO, potem przekonwertować przez opcję forum (która znowu psuła bazę z jakiegoś kosmicznego powodu), a potem ręczne poprawianie masowe znaków w bazie. Myślałem, że szału dostanę :D

Offline Bodzio

• Stały bywalec
    • strefaPSX
« Odpowiedź #15 dnia: Września 11, 2026, 18:52:51 »

Mam bardzo ambiwalentny stosunek do stosowania AI, zwłaszcza jeśli chodzi o kwestie grafiki. Wolę zrobić coś "ręcznie" i gorzej niż korzystać z AI :)

Ja też, bardziej chodziło mi o szybkie ogarnięcie CSS pod daną kategorię kolorów. Ja tak ogarniałem motywy forum u siebie i bez AI bym tego nie był w stanie zrobić.

Z kodowaniem chyba to samo było u mnie. W pewnym momencie już się bałem, że tego nie będę w stanie ogarnąć. Dobrze, że pomógł mi ktoś z SMF komu mogłem zaufać w tym temacie.