Autor Wątek: Game Boy Color  (Przeczytany 6866 razy)

Offline stoc

• Nowy użytkownik
  • *
Game Boy Color
« dnia: Marzec 01, 2016, 11:42:47 »
Witam mam problem z GBC wyjąłem z szafy Game Boya po roku czasu nie ruszania i przestał reagować. Mogło sie stać nawet nie zapala się czerwona lampka, leżakował w suchym miejscu

Offline Didzejek

• Stały bywalec
Odp: Game Boy Color
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 01, 2016, 12:25:58 »
Najłatwiej sprawdzić go na zasilaczu jeśli posiadasz. Sprawdź też czystość styków od baterii - lubią zaśniedzieć i wtedy nie ma dobrego kontaktu.

Jak to ogarniesz to będziemy szukać dalej:)

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 01, 2016, 14:50:22 »
A baterie były w środku?

Offline Kiriki-kun

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 01, 2016, 15:00:37 »
Jeżeli baterie wylały, to na 100% masz skorodowane styki.
Jeżeli po wyczyszczeniu nie będzie działać to przyślij, mogę w nim pogrzebać :)

Offline stoc

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 02, 2016, 21:54:14 »
Niestety nie mam zasilacza, może znajdę jakiś pasujący w domu jakie parametry ma oryginalny?
Były baterie w środku ale nie wygląda żeby się wylały

Offline Kiriki-kun

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 02, 2016, 21:56:49 »
5V będzie dobre, więc jeżeli masz odpowiednią wtyczkę na usb, to możesz podłączyć do kompa

Offline Didzejek

• Stały bywalec
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 02, 2016, 22:21:05 »
A kolor na 3V nie jest czasem? Często w tych tanich zasilaczach z bazaru za 10zł jest odpowiednia końcówka.
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2016, 23:01:03 wysłana przez Didzejek »

Offline Kiriki-kun

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 02, 2016, 22:25:49 »
Matko, mój błąd. Color jest na 3V, myślałem o classicu.

Offline stoc

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 08, 2016, 18:06:34 »
Dobrze dziękuję za pomoc teraz poszukam odpowiedniego zasilacza. Jak sprawdzę to napisze czy coś się dzieje Pozdrawiam 

Offline Slayer777

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 09, 2016, 01:18:24 »
Nie szukaj zasilacza a sprawdz styki czy nie są zaśniedziałe lub nie posiadają na sobie śladów wylania baterii.
Najlepiej przeczyść delikatnie papierem ściernym ( w hardkorowym wydaniu nożykiem ) i przemyj alkoholem lub perfumą.
Myślę że będzie działać. Akurat te konsole same z sienie nie przestają działać.
W tamtych czasach robiono sprzęt na lata, a nie działający w ramach okresu gwarancyjnego.
"Zdrowy rozsądek to zbiór uprzedzeń nabytych do osiemnastego roku życia" A. Einstein.

Offline drakon

• Nowy użytkownik
  • *
    • Reperuję stare graty - Gameboy, DS, ośmiobitowce, konsole wszelkiej maści.
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 11, 2016, 15:44:33 »
Jeśli masz zaśniedziałe styki, polecam kąpiel w occie. Czyni cuda.
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2016, 19:47:02 wysłana przez drakon »

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 12, 2016, 15:46:45 »
Nosz kurwa. Gościu weź z tymi ofertami ogłaszaj się na tym swoim facebooku lub na allegro, a na forum albo pomagasz albo robisz biznesy?

Offline adam104100

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 12, 2016, 19:41:02 »
Nosz kurwa. Gościu weź z tymi ofertami ogłaszaj się na tym swoim facebooku lub na allegro, a na forum albo pomagasz albo robisz biznesy?

Polać mu!!! Chłop dobrze gada. zamiast pomóc to spami że może naprawić tylko daj $$$

Offline drakon

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 12, 2016, 19:47:51 »

Pajda, a tak miło się nam rozmawiało przed padnięciem forum.
Zmodyfikowałem i profil, i posty, bo widzę, że Was boli.
Teraz lepiej?

Offline Kiriki-kun

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 12, 2016, 21:51:50 »
Właśnie Drakon, co ty na tym forum próbujesz coś sprzedać.
Nie wolno naprawiać komuś konsol, każdy musi we własnym zakresie to robić!

Offline drakon

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 12, 2016, 23:10:03 »
To się uśmiałem :) Wróciłem do starej sygnatury, bo... bo mogę.

Nie naruszam chyba regulaminu? Bo zabronione jest:
"- reklamowanie innych portali poprzez zakładanie oddzielnych wątków (jedynie linki w podpisach są dozwolone)"?

I kurczę, będę się reklamował. Bo mogę. Jeżeli ktoś ma problem, z którym sam sobie nie może poradzić - to RetroKlinika jest po to, żeby pomóc. Amen.
A jeśli ktoś ma problem z tym, że ktoś inny ma problem i może (bo przecież nie musi) do mnie wysłać sprzęt w celu naprawy, to... jego problem :).

I sorry za offtopic. Niech kolega da znać, co z jego colorem, postaram się pomóc. Jeżeli styki masz ładne, może masz padnięty bezpiecznik?

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 12, 2016, 23:10:50 »
O, Pajda, witam ;)

Autor dawno się nie odzywał, więc nie wiemy czy problem naprawiony.

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 13, 2016, 17:53:00 »
Drakon - czemu zmodyfikowałeś swoje posty pod wpisami ludzi, którzy mają problem? Oferowałeś od razu usługę zamiast podać konkretne rozwiązanie. Ale oczywiście nie podasz bo klient sam by sobie to wtedy naprawił. Przestań oferować za każdym razem swoje usługi w stylu - NIE UMIESZ/NIE MOŻESZ NAPRAWIĆ SAM - RETROKLINIKA!!!! no kurde, no nie możesz niestety w postach się reklamować i reklamować swoich usług. W podpisie owszem masz reklamę i starczy i tego nikt Ci nie wypomina, ale na forum wypowiadaj się rzeczowo i na dany temat i tak żeby Twoje posty coś wnosiły do tematu, a nie: NIE DASZ RADY SAM - WPADNIJ DO MNIE - ZA 5 PLN CI TO OGARNĘ!!! Weź weź i teksty w stylu " w oczy kole" są żałosne - jakbyś miał zarabiać na tym SETKI TYSIĘCY ZŁOTYCH. W dupie mam te grosze, które zarabiasz na naprawie sprzętu. ale jeśli jesteś na forum to pomagaj a nie w postach oferujesz usługi. Masz podpis i to wystarczy.

mattek - witam :).

Offline Kiriki-kun

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 13, 2016, 19:35:43 »
Pajda, nie zauważyłeś przypadkiem że sporo osób już wypowiedziało się na ten temat?
Szczerze powiedziawszy nie bardzo wiem co miałby dodać oprócz informacji że w razie czego może naprawić.
Informacja że może coś naprawić jest jak najbardziej rzeczowa, a z tego co kojarzę wtedy nie miał podpisu z retrokliniką.
Poza tym nie ma czegoś takiego jak konkretne rozwiązanie dzięki któremu klient sam coś sobie naprawi....
Trochę ogarniasz temat więc powinien o tym wiedzieć.

Offline drakon

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 13, 2016, 23:30:41 »
Drakon - czemu zmodyfikowałeś swoje posty pod wpisami ludzi, którzy mają problem? Oferowałeś od razu usługę zamiast podać konkretne rozwiązanie.

Bo uważam, że mimo pieniactwa masz TROCHĘ racji, więc poprawiłem - bo mogę.
Co do tego, ile zarabiam, to rzeczywiście - możesz mieć w dupie, jak piszesz dosadnie, te moje grosze (czy gdzie tam sobie chcesz), bo rzeczywiście nie ma ich dużo. Tylko, żeby Cię później nie bolało :P
Pozdrawiam.
PS Już w "starej wersji" forum (przed padem) kilka osób zauważyło, że zanadto się denerwujesz i unosisz, używasz za dużo wykrzykników etc. Widzę, że nic się nie zmieniło, przykro mi.