Autor Wątek: [GB Classic] Ciemna plama na ekranie,Problem.  (Przeczytany 3545 razy)

Offline uszkodzony

• Nowy użytkownik
  • *
[GB Classic] Ciemna plama na ekranie,Problem.
« dnia: Marzec 15, 2014, 15:34:40 »
Witam

Problem jest dość dziwny w dodatku nie mogłem znaleźć nigdzie na niego odpowiedzi,chodzi o ciemne plamy na ekranie game boya które powstały prawdopodobnie na słońcu (wybielałem plastik i zapomniałem zakryć ekraniku a nie mogłem go rozkręcić przez zjechana śrubkę,chociaż to już załatwione).
Ogólnie ekran w miejscu tych plam działa tylko własnie jest ciemniejszy jakby filtr pod szybką się przylepił do niej albo coś w tym stylu,wiecie może jak sobie z tym poradzić? po rozkręceniu i sprawdzeniu ekraniku od spodu wszystko jest ok żadnych bąbelków ani miejsc odklejających się.

zdjęcie ekranu

Offline stasiek19

• Użytkownik
  • **
Odp: [GB Classic] Ciemna plama na ekranie,Problem.
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 15, 2014, 15:44:12 »
Mi się takie coś na komórce zrobiło jak ją wyprałem.

A tak na poważnie, jeśli ci się zrobiło na słońcu (nie wiem jak przytaszczyłeś GB aż na słońce, ale na księżycu też byś chyba mógł pograć) to chyba mogło coś się spalić, podpalić i naprawić się nie da

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 15, 2014, 16:19:01 »
Stasiek, przecież napisał, we wybielał obudowę >.<

Raczej uszkodzenie nie do odwrócenia.

Offline uszkodzony

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 16, 2014, 15:42:26 »
cóż szkoda, mam jeszcze 2 ekran ale z zepsuta taśmą (linie od lewej do prawej) jest jakiś sposób na wymianę samego ekranu a nie calej płyty?

Offline Bart

• Stały bywalec
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 16, 2014, 18:11:58 »
Oczywiście. Wyjmujesz ekran i wstawiasz nowy :> Tylko musisz go zdobyć - można gdzieś kupić zamienniki (nie wiem, gdzie). Wyjmowanie oryginalnych, sprawnych ekranów z innych konsol w rzekomo "gorszym stanie wizualnym" dla mnie mija się z celem. Tak, jakbyś powiedział, że wolisz lewą nerkę i w wstawisz ją w miejsce niesprawnej prawej, a nerkę dawcy w miejsce lewej. Żadna nie będzie już właściwie działać.

Offline uszkodzony

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 16, 2014, 20:52:12 »
Czyli pozostaje mi kupienie całej nowej płyty,cóż jeśli ktoś ma na sprzedaż proszę o kontakt na pw lub tutaj http://gbforever.pl/forum/index.php?topic=2531.new#new

dzięki wszystkim za pomoc :)

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 17, 2014, 10:30:52 »
Słońce jest szkodliwe dla ekranów, jednakże nie same promienie, a temperatura. Nie wolno sprzętu przenośnego szczególnie z ekranami lcd zostawiać na słońcu. Ten ekran może posłużyć do grania, ale też do backlighta. Może wtedy nie będzie tego widać.
Bart - zamienniki do Classica?

Offline uszkodzony

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 17, 2014, 10:53:58 »
spróbuje jeszcze rozgrzać ekran tak aby cały ściemniał będzie to lepsze niż 2 plamy może się uda. Backlight póki co odpuszczę, nie lubię modyfikować konsol(wole je w oryginalnym stanie) no i kosztuje to tyle co 2 gameboye :D

Offline scrooge

• Użytkownik
  • **
  • bogaty skąpiec jest bogatym nędzarzem.
    • last.fm
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 17, 2014, 11:04:06 »
weź lupę i teraz skupiaj światło na niezczarniałych miejsach na ekranie ;)
"Nie ma większego oszusta niż ten, kto oszukuje sam siebie"
[Charles Dickens]

Offline Bart

• Stały bywalec
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 17, 2014, 15:16:21 »
@pajda - tak, wydaje mi się, że da się gdzieś coś takiego kupić, zresztą chyba ktoś coś kiedyś o tym wspominał :)

Offline uszkodzony

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 17, 2014, 16:34:27 »
ciepło nic nie daje ekran robi się czarny i po chwil wraca to swojej postaci,może jednak ten backlight będzie dobrym pomysłem(1 gb oryginalny 1 gb modyfikowany :D),jednak gdzie go kupić?