Autor Wątek: SP - dioda zapala się i gaśnie.  (Przeczytany 3231 razy)

Offline mykowhai

• Nowy użytkownik
  • *
  • Pokémaniac!
SP - dioda zapala się i gaśnie.
« dnia: Lipiec 26, 2013, 22:29:04 »
Cześć!

Kupiłem ostatnio dla kuzynostwa 2 SPki, okazało sie że jeden jest nie sprawny i wgl sie nie ładuje. Dioda pomarańczowa się zapala i gaśnie, co z nim może być nie tak? Tanio jest takie coś naprawić?

Offline vanilla

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: SP - dioda zapala się i gaśnie.
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 26, 2013, 23:40:22 »
Bezpiecznik na 99%, poszukaj na forum bo był nawet gdzieś post gdzie były zdjęcia co i gdzie polutować, chociaż bywały też przypadki, że samo z siebie to się naprawiało, jak np mój gba sp.

Offline mykowhai

• Nowy użytkownik
  • *
  • Pokémaniac!
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 26, 2013, 23:42:33 »
Znalazłem, że to F1 lub F2 na płycie głównej. Tylko czym to zamienić, nowym elementem czy po prostu kabelek?

Offline mykowhai

• Nowy użytkownik
  • *
  • Pokémaniac!
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 31, 2013, 15:00:18 »
Dobra, sprawa została rozwiązana. Jednak nie był to wcale walnięty bezpiecznik. Sprzedawca który mi sprzedał Gameboye lekko mnie oszukał, i powiedział że wszystkie są sprawne, ale nie powiedział że jeden nie posiada akumulatora. Ja podłączałem go do ładowania, ale nie podkusiło mnie żeby sprawdzić czy w środku jest akumulator, co prawda czułem w rękach że jest jakiś lżejszy ale nie wpadło mi to do głowy.

Po rozkręceniu był taki widok, a moją minę możecie sobie tylko wyobrazić :D

W każdym bądź razie, jak dioda sie zapala i gaśnie to również może oznaczać brak akumulatora ;)
Kupiłem akumulator i Gameboy śmiga jak nowy :D

Offline Bart

• Stały bywalec
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 14, 2013, 19:46:09 »
Swoją drogą, ciekawe dlaczego nie działał na samym zasilaczu? To chyba nie aż tak trudne wprowadzić obsługę takiego rozwiązania?

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Dead inside.
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 14, 2013, 20:38:22 »
Swoją drogą, ciekawe dlaczego nie działał na samym zasilaczu? To chyba nie aż tak trudne wprowadzić obsługę takiego rozwiązania?

Nikt nie przewidział widać takiej opcji. Nawet jeśli bateria by się zużyła to pozwalałaby na przepływ prądu na płytce, więc po co wprowadzać taką opcję?:)

Offline Marcin

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 14, 2013, 20:53:36 »
Bart >> Tak samo jest też z DSami.