Autor Wątek: Odkręcenie klapki z baterii w GBA SP  (Przeczytany 3313 razy)

Offline Dudeski

• Nowy użytkownik
  • *
Odkręcenie klapki z baterii w GBA SP
« dnia: Lipiec 09, 2013, 11:41:15 »
Siema. Mam taki problem, że konsola mi sie czasem nagle wyłączy, myślałem że to wina baterii, ale wczoraj zauważyłem, że czasem konsola się wyłączy jak się stuknie w klapke od baterii. Jest to o tyle uciążliwe, że casem lekki docisk palcami podczas grania powoduje wyłączenie.

I moje pytanko takie, ktoś ma jakiś patent na odkręcenie klapki od baterii w GBA SP? Próbowałem z 10 śrubokrętami, nożem, nożyczkami i nic, to dziadostwo jest takie małe :D

Wiem, że niby na DX są baterie ze śrubokręcikami po 3,40$ ale strasznie długo przesyłka idzie z USA, wiec może ktoś ma jakiś patent na to :)

Offline El3ctrox

• Zaawansowany użytkownik
  • Diplodoki żerują na paprociach.
Odp: Odkręcenie klapki z baterii w GBA SP
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 09, 2013, 11:44:54 »
Śrubokręty precyzyjne - kierunek Leroy Merlin lub Castorama. Ewentualnie bazarki elektroniczne. Jak wspomniałeś o nożyczkach to szkliwo mi popękało na zębach. NIGDY nie używaj takich metod, zniszczysz konsolkę :(

Zegarmistrz i optyk myślę, że mogą pomóc również.

Miłego ;)

Offline Dudeski

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 09, 2013, 11:52:24 »
Spoko ja delikatnie tymi nożyczkami już wiele śrub odkręciłem, tylko nie te nintendowskie, zawsze z tym jakieś ciekawostki (pamiętam co paliłem plastikowe długopisy żeby śruby w GC odkręcić co by naprawić guzik reset)

Ok, dzieki, to w sumie wybiore sie to zegarmistrza

Offline El3ctrox

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 09, 2013, 11:56:57 »
Warto zapatrzeć się w taki śrubokręt. Nie kosztuje dużo, a jak widać czasem jednak się przydaje.

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 09, 2013, 11:59:56 »
Warto kupić zestawik do robót precyzyjnych. Jest tam dużo nasadek na śrubokręt, także takie do SPka ;)

Offline M4ciek

• Ekspert
  • Kapitan Gwiezdnej Floty
    • Home Page / Portfolio
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 09, 2013, 12:06:10 »
Nie wiem w czym problem... kup taki dosyć ostry śrubokręt - mój to na luzie odkręca.

Nie wiem w czym problem... kup taki dosyć ostry śrubokręt - mój to na luzie odkręca.

No i właśnie nie jest tak do końca. Mam trochę śrubokrętów różnej maści i większość po prostu nie zdawała egzaminu. Nie wiem o co chodzi, ale chyba w tej śrubce śrubokręt musi mieć krótki ramiona i wąskie przy okazji. Dodatkowo łatwo jest tą śrubkę pokancerować. Jeśli komuś zależy, by zrobić to super delikatnie to trzeba dobrać dobry śrubokręt.

A ja mam swój jeden ulubiony, którym odkręcę prawie wszystko. Akurat z klapką dał radę nie rysując śrubki.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2013, 12:30:32 wysłana przez M4ciek »
Kupię: Game Boy Classic + pudełko, Game Boy Pocket +pudełko
Pełne komplety, w dobrym stanie

Offline El3ctrox

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 09, 2013, 12:10:21 »

No i właśnie nie jest tak do końca. Mam trochę śrubokrętów różnej maści i większość po prostu nie zdawała egzaminu. Nie wiem o co chodzi, ale chyba w tej śrubce śrubokręt musi mieć krótki ramiona i wąskie przy okazji. Dodatkowo łatwo jest tą śrubkę pokancerować. Jeśli komuś zależy, by zrobić to super delikatnie to trzeba dobrać dobry śrubokręt.