Autor Wątek: Podświetlenie game boy z Ds lite  (Przeczytany 3622 razy)

Offline matizc

• Użytkownik
  • **
Podświetlenie game boy z Ds lite
« dnia: Maj 22, 2013, 17:59:32 »
Witam!

Czy ktoś kiedyś gdzieś próbował wsadzić podświetlenie z DS do game boy'a? Obojętnie jakiego... w sumie to najchętniej wsadziłbym do swojego Advance i classica :)

Czy ktoś z was kiedyś robił taką opcję? Po prostu mam opcję kupić ds lite uszkodzonego ale z działającym podświetleniem za jakieś 40zł i zastanawiam się czy jego bebechy do tego się nadadzą.

Dzięki wielkie za pomoc i ewentualne porady!

Offline nvd96

• Zaawansowany użytkownik
Odp: Podświetlenie game boy z Ds lite
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 22, 2013, 18:36:42 »
O takich próbach nie słyszałem, ale ekranik od DSL ma wyższą rozdzielczość niż ten w GBA i jest innych rozmiarów. Tasiemka zapewne też jest w innym miejscu.
Życzę powodzenia i na serio mam nadzieję, że jeśli spróbujesz to się uda :)

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 22, 2013, 19:12:29 »

Offline matizc

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 22, 2013, 21:04:54 »
tylko, że on zrobił z dsl advance :P a ja chcę po prostu wyjąć podświetlenie z dsi i wsadzić do advance jedno i do classic'a drugie :) teraz w sobotę będę z koleżką montował podświetlenie do pocketa ;) jak wszystko ładnie wyjdzie to oczywiście wrzucę na forum :)

Offline flush2

• Stały bywalec
  • 9tendo
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 22, 2013, 21:11:33 »
Ale rozmawiamy w ogóle o back czy front light?

Offline matizc

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 22, 2013, 21:22:36 »
sądzę, że backlight... przynajmniej ten widziałem jak się montuje.

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 22, 2013, 21:24:15 »
No to to są dwie różne rzeczy. Frontlight polega na umieszczeniu specjalnej szybki oświetlonej przez diodę led przed LCD. Backlight to specjalne podświetlenie ekranu od spodu poprzez folię i coś jeszcze.

Do GBA zamontujesz tylko frontlight, do Classica i frontlight (na upartego) i backlight.

Offline matizc

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 22, 2013, 21:52:47 »
aha ok, do pocketa będę wsadzał backlight podświetlenie biorę ze starego palmtopa. Teraz ciekaw jestem czy dałoby się z DSL wyciągnąć podświetlenie i wsadzić do GBA, tak jak piszesz typu "frontlight" czy będzie z tym za dużo zabawy... Lub np. wykorzystać do podświetlenia classica ewentualnie...

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 22, 2013, 22:05:10 »
Ale NDS ma raczej ekran, który już ma backlight, a tego nie wyciągniesz.

Offline matizc

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 22, 2013, 23:10:45 »
ja yebie... jakie to jest skomplikowane... człowiek sądzi, że wsadzi dwie diody led, które ładnie wszystko oświetlą... a tu takie cyrki trzeba wyprawiać by podświetlić game boy'a. Zrobię może jakiś skup i będę skupował AGS-101. One nadają się idealnie do wszystkich podświetleń :D

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 22, 2013, 23:25:52 »
Muszę Cię rozczarować, bo ekran z AGS-101 daje radę tylko przy GBA i GBA SP. Bez bardzo solidnych modyfikacji do Classica go nie wsadzisz.

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 23, 2013, 00:30:46 »
Ten mod z DS Lite jest bardzo fajny i w zasadzie jest to świetny pomysł - tylko dolna część. AGS-101 do dolnej obudowy - ma to w zasadzie właściwości GBA i bardzo miło to wygląda.

Co do podświetleń:
Classic, Pocket - BACKLIGHT.
GBC, GBA, AGS-001 - FRONTLIGHT.
AGS-101, NDS Lite - BACKLIGT.

Do classica i pocketa można wsadzić panel od Lite i AGS-101, ale trzeba go zmodyfikować. Nie można nim natomiast NAŚWIETLIĆ wyświetlaczy w Colorze, GBA, i AGS-001( no chyba ze zrobimy specjalną szybkę, która będzie mieć diody od Lite lub AGS-101, ale efekt będzie marny, ponieważ szybki do frontlighta mają niewidoczne wżłobienia - takei kreseczki, które odbijają światło i oświetlają z wierzchu wyświetlacze graficzne).