Autor Wątek: AGB-001 | GBA backlight mod - wątek główny  (Przeczytany 145852 razy)

Offline flush2

• Stały bywalec
  • 9tendo
Odp: [AGB-001] Backlight Mod i nie tylko
« Odpowiedź #320 dnia: Maj 31, 2013, 16:49:50 »
      Mam możliwość zrobienia ładnych fotek i  posiadam egzemplarze do porównania. Wszystko jest.
Fota zwykłego AGB odpada do roboty na starcie. Czarną matę dać w programie i styka ;)

Można działać :)

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #321 dnia: Maj 31, 2013, 17:04:28 »
No nie wiem, z tego co kojarzę na pełnym słońcu widoczność zwykłego AGB jest fenomenalna. Ale widocznie tylko moje słońce daje takie efekty.

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #322 dnia: Maj 31, 2013, 17:10:19 »
Właśnie nie do końca - niestety. Nawet przy ostrym słońcu nie widać wszystkiego, co wyświetla LCD ze zwykłego AGB.

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #323 dnia: Maj 31, 2013, 17:18:45 »
No to widocznie mamy różne sprzęty. U mnie widać idealnie. Na 100% lepiej niż AGS-101 na słońcu czy jakiejkolwiek z konsoli z backlightem które testowałem, 3DS, PSP, DS, których widoczność zmusza mnie często do zaprzestania gry bo nic nie widać.

Offline flush2

• Stały bywalec
  • 9tendo
« Odpowiedź #324 dnia: Maj 31, 2013, 17:26:59 »
    Niezbyt precyzyjnie to napisałem. Miałem na myśli oczywiście granie na klasycznym AGB w nocnej aurze. W dzień przy przyzwoitym słońcu jest jak najbardziej ok. Nie ma co porównywać. Są plusy i minusy każdej z wersji. Zwróć uwagę, że jednak Advance bez podświetlenia jest bardzo wymagający jeśli chodzi o dostarczanie mu odpowiedniej ilości światła. W większości przypadków nie ma się do dyspozycji idealnie rozproszonego światła, a tylko lampkę (wtedy pojawiają się refleksy na szybce).

Wersję z podświetleniem front/back są bardziej mobilne w ogólnym rozrachunku. Tylko ostre słońce na niekorzyść.

edit: Całkowity wyłącznik podświetlenia załatwiłby wszystko. OFF/ 1 stopień jasności /2 stopień

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #325 dnia: Maj 31, 2013, 17:33:21 »
@Antari, kurcze sam już nie wiem. Wiem, że np. podczas testowania mojego skina do EZ-Flash (którego niedługo tutaj wrzucę), wzorów na ciemnym tle nie było widać :/

Offline Marcin

• Administrator
« Odpowiedź #326 dnia: Maj 31, 2013, 17:52:44 »
Dla mnie GBA się sprawdza ale tylko w pełnym słońcu. Wystarczy nieco cienia i już jest niegrywalny. Cienia zwykle jest więcej i przyjemniej się w bin siedzi, dla mnie v2 deklasuje GBA w działaniach terenowych.

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #327 dnia: Maj 31, 2013, 18:14:02 »
Zależy co rozumiecie pod pojęciem granie w terenie i może tu nie możemy dojść do porozumienia. Jeżeli siedzenie pod parasolem w cieniu to faktycznie, konsola AGS-101 jest ok. Ale przy mocnym słońcu, które utożsamiam z porą letnią w naszym kraju, w trakcie pobytu na basenie, na wycieczce w górach, na spacerze, a nawet podczas jazdy autobusem dla mnie AGB-001 sprawdza się lepiej. Podobnie GB Color. W nocy jest za to patologia. Granie na handheldzie to dla mnie jednak granie w terenie przede wszystkim, jeżeli siedzę w domu to wolę chwycić do ręki pada i odpalić grę na ekranie telewizora. Nie wiem może kolejność zła, może powinienem w domu handhelda, a w plenerze stacjonarke hm hm

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #328 dnia: Maj 31, 2013, 18:22:41 »
AGB do autobusu/autokaru się nie nadaje, testowałem podczas jazdy do Włoch. Może jeszcze jako tako w dzień, ale w nocy kiedy jest cisza zapomnij - nic nie widać :D

Offline animare

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #329 dnia: Maj 31, 2013, 18:49:03 »
Moim zdaniem przede wszystkim na custom nalepce powinno byc zamieszczone male logo gbf lub napis z tym zwiazany bo to w sumie dzieki stronie i forum mozemy wymieniac sie pomyslami i wiedza i to nas jednoczy, dodatkowo na pewno tekst typu modified in poland lub cos w tym stylu, dla mnie by wystarczylo :). Sorry za brak polskich znakow.
gg: 8211860. Retro-Fan :)

Offline nvd96

• Zaawansowany użytkownik
« Odpowiedź #330 dnia: Maj 31, 2013, 20:36:32 »
"Modded/Modified by GBF-Team"? :D
Albo coś pokroju "jedyny słuszny handheld w tym kraju"? :D

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
« Odpowiedź #331 dnia: Maj 31, 2013, 20:45:35 »
Lekki bałagan się zrobił w tym temacie.
Made in Poland raczej nie. Ale 'modified' jak najbardziej.

A do takich fotek to nadałby się white box :D

Racja. Najlepiej ograniczyć się do zwykłych napisów prezentujących określone treści z pominięciem logo GBA i zastrzeżonych znaków towarowych w celu minimalizacji zagrożenia. Teraz pytanie jakie jeszcze informacje znalazłyby się na naszej customowej nalepce? Ktoś ma jakieś pomysły?

Sądzę, że nie ma co się bać i śmiało można wstawić logo GBA, czy napis "Nintendo, Patents issued and pending", gdyż po pierwsze robimy to niekomercyjnie, po drugie naklejki będą się nieco różnić od oryginalnych: napis "modified in Poland", czy dodane logo GBF, po trzecie jedno słowo od Nintendo i od razu można je zdjąć z serwerów. Nie sądzę, żeby od razu mieli z tego powodu wytaczać ciężkie działa. Po czwarte:

Wiggy odnawia komercyjnie konsole, wrzuca swoje naklejki i nie ma z tym problemu. Nasze lokalne podwórko jest dużo mniejsze niż jego.

Offline matizc

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #332 dnia: Maj 31, 2013, 22:33:23 »
ta naklejka to spoko opcja :) na zamówieniu następnym biorę tasiemkę do mojego advance ;P kurde kiedy zamówienie? Ja już bym zrobił jutro :D a jak długo będziecie czekać to chyba sam sobie zamówię ;P tylko niech ktoś podrzuci mi kontakt do tego gościa :)

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #333 dnia: Maj 31, 2013, 23:04:25 »
@Wawrzino: Tak jak pisałem, na forum nie ma problemu, ale na głównej wolelibyśmy (admini) nie. Poza tym przecież nas jako scenę stać na coś więcej i nie trzeba małpować dzieł Wiggy'ego. Możemy zrobić coś swojego, unikatowego, lepszego i bardziej legalnego/trudnego do obalenia.

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #334 dnia: Maj 31, 2013, 23:15:24 »
Tak nawiasem mówiąc to ten ekran jest piękny. On sprawia, że gry z Colora nabierają barw i grafika staje się mega fajna ;3

Offline matizc

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #335 dnia: Czerwiec 01, 2013, 00:58:09 »
@up nie denerwuj mnie, bo ja żydziłem kasy zamiast od razu wyłożyć na stół i mieć przejściówkę już dziś pewnie bym pykał na advance w podświetleniu ;]...

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #336 dnia: Czerwiec 01, 2013, 08:09:54 »
Antari zgadzam się z Tobą w stu procentach. Jest nas tu tyle i każdy ma tyle pomysłów z osobna, a co dopiero razem? Już jeden pomysł był - ale niestety nie wypalił bo? Bo to był słomiany zapał. Na pewno jako forum mamy więcej więcej możliwości niż jakiś jeden typek co wyprodukował taśmę i oprawił to w ładną naklejkę i ładne pudełko. Ogólnie gdybym wyprodukował zamiennik wyświetlacza do SPv2 w dwóch wersjach: do SP i do GBA (miałyby dwie różne taśmy), do tego sprzedawałbym to w każdej dostępnej kombinacji - osobno, zamontowane w konsolach, a oprócz tego sprzedawałbym to w ładnych stylowych pudełkach zarówno osobno jak i z konsolami z moim logiem, jakimiś papierkami, to uważacie, że nie zrobiłbym większej furory niż te taśmy? I to jest kolejny pomysł na to jak właśnie na lokalnym podwórku, a później na globalnym stać się popularnym na scenie.

Offline M4ciek

• Ekspert
  • Kapitan Gwiezdnej Floty
    • Home Page / Portfolio
« Odpowiedź #337 dnia: Czerwiec 01, 2013, 09:18:07 »
Zerey wyprodukował taśmę, ale to Wiggy zrobił całą tę otoczkę i to on się zajmuje tymi modyfikacjami. Co ciekawe zainteresowanie ma duże, a sprzedaje tak naprawdę (w większości) używane GBA. Bo zostawia oryginalne obudowy przeważnie, czasem tylko replacementów używa.

Jakby się lepiej zainteresować sprawą to można spróbować znaleźć tańsze wyświetlacze, które będą zgodne z AGB / AGS. Myślę, że może to się udać, bo wątpię, że to jakieś cuda techniki tylko dla Nintendo.

Jeśli chodzi o produkcję ładnych pudełeczek to mogę załatwić w jakimś rozsądnym nakładzie.
Kupię: Game Boy Classic + pudełko, Game Boy Pocket +pudełko
Pełne komplety, w dobrym stanie

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
« Odpowiedź #338 dnia: Czerwiec 01, 2013, 10:39:42 »
Antari, rozumiem i szanuję decyzję.
Na razie wszyscy rzucamy pomysłami, dobrze byłoby to podsumować, wypunktować i podzielić zadania w miarę możliwości forumowiczów.

Offline matizc

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #339 dnia: Czerwiec 01, 2013, 13:18:06 »
dzisiaj siądę i spróbuję zrobić projekt naklejki na tył. Sam projekt naklejki zrobię ze zdjecia, tzn. zdjęcie naklejki tylnej z AGB i zmieniamy parametry ;)