Autor Wątek: GBA SP - wersja AGS-101 - kwestia obudowy  (Przeczytany 3411 razy)

Offline M4ciek

• Ekspert
  • Kapitan Gwiezdnej Floty
    • Home Page / Portfolio
GBA SP - wersja AGS-101 - kwestia obudowy
« dnia: Kwiecień 28, 2013, 20:49:49 »
Witam wszystkich.

Mam pytanie związane z niuansami GBA SP, a mianowicie obudowy.

Zachęcony efektem kupna używanego GBC i wymiany obudowy na replacement z ebay'a chciałbym to samo zrobić z SP AGS-101. Z GBC wyszło super - czekam jeszcze na zamiennik ochronnej "soczewki" na ekran (dostarczony z obudową wygląda kiepsko - litery nie są połączone w słowie "color" - obudowa sama w sobie jest za to dobra). Może kupię jeszcze nowe 'gumki' - choć wydaje się, że jest chyba dobrze.

Do rzeczy - obudowy do SP! Jest ich trochę do wyboru na ebay'u, ale nie ma informacji, czy są one do -101 czy -001. Tu pojawia się pytanie - czy konsole te różnią się jedynie ekranem, a obudowa pozostaje ta sama, czy są jednak jakieś różnice (np. w rozmiarach)?
Kupię: Game Boy Classic + pudełko, Game Boy Pocket +pudełko
Pełne komplety, w dobrym stanie

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
Odp: GBA SP - wersja AGS-101 - kwestia obudowy
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 28, 2013, 21:03:13 »
Budy są te same.

Offline M4ciek

• Ekspert
    • Home Page / Portfolio
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 28, 2013, 21:22:47 »
Super! Dzięki za info :) W takim razie poszukam i zamówię.

Jestem bardzo zadowolony z obudowy "atomic purple" do GBC... szkoda, że do SP nie ma przezroczystych. Polecicie mi sklep / sprzedawcę z tymi obudowami, czy zdać się na siebie?

Czy w GBA SP też występują takie kwiatki z niezgodnością tekstów na "soczewce" z oryginałem? W przypadku Colora byłem przekonany, że dostanę klon oryginału, a napis okazał się być inny (odstępy między znakami).

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 28, 2013, 22:06:08 »
W przypadku SP jest tak, że wymiana screen protectora jest mocno niezalecana. Jeśli ten oryginalny nie jest w kaszaniastym stanie polecam go zostawić.

Miałem styczność z zamiennikami tylko od jednego sprzedawcy, więc jakoś szczególnie nic polecić nie mogę.

Tu masz moją reckę takiego zamiennika:
http://www.youtube.com/watch?v=Mu99WQ664qE

Tylko jedna osoba sprzedaje obudowy w takim kolorze na eBay (o ile jeszcze sprzedaje).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2013, 09:15:01 wysłana przez GBM_Fan »

Offline M4ciek

• Ekspert
    • Home Page / Portfolio
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 29, 2013, 08:07:31 »
Dało mi to trochę do myślenia... Znalazłem info, że ludzie nie są do końca zadowoleni z replacementów do sp.

Dlatego wracam chyba do pierwotnego pomysłu. SP zostanie dawcą ekranu, zamawiam taśmę lcd z chin, kupię AGB i obudowę dla niego. Te obudowy podobno są dużo lepsze (na takie też wyglądają).

Tanio mnie taka zabawa nie wyjdzie...  Ale to ciągle mniej niż gotowy zmodowany GBA z chin :)