Autor Wątek: GBA SP problem z włączeniem  (Przeczytany 6997 razy)

Offline matizc

• Użytkownik
  • **
GBA SP problem z włączeniem
« dnia: Kwiecień 24, 2013, 19:59:43 »
Witam!

Kupiłem za śmieszną kasę GBA SP w wersji 101, czyli wiadomka lepsze podświetlenie. Problem polega na tym, że nie wstaje, lub wstaje ale na chwilę. Na baterii próba ruszenia nie daje żadnego skutku, to samo na innej baterii z GBA SP tylko wersji 001. Jednak po podłączeniu zasilania, na sekundkę włącza się pomarańczowa kontrolka, która za chwilę gaśnie, jak porusza się przy styku to czasami znowu załapie, czyli na chwilę zapali się pomarańczowa dioda i gaśnie. Przy tej chwili zapalenia diody pomarańczowej jak dam włącznik na ON, to na sekundkę się zapala ekranik jakby chciała się włączyć i zaświeci się zielona dioda ale od razu za chwilę gaśnie. Ktoś miał taki problem? Da się to jakoś załatwić? Kondensator coś tego? Wrzucam zdjęcia bebechów ;)

Zdjęcia:

Offline pajda

• Stały bywalec
Odp: GBA SP problem z włączeniem
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 25, 2013, 09:31:27 »
Bezpiecznik...

Offline matizc

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 06, 2013, 13:55:21 »
Powracam ;)

Podczas testowania tego game boy'a co wrzuciłem na zdjęciach, wyjąłem baterię ze swojego SP 001 (sprawnego) aby sprawdzić czy to nie czasem bateria... no i po włożeniu do mojego SP baterii i włączeniu nie reaguje hehe. Dokładnie się stało to samo co z tym 101, czyli po podłączeniu do zasilania na chwilę zapala się pomarańczowa dioda i gasi.... Czy ktoś wie, który bezpiecznik często pada ? Które to w ogóle są bezpieczniki :D? bo tego jest tutaj tyle, że sprawdzam i sprawdzam i nie wiem czy nie sprawdzam ciągle tego samego, a na wszystkim jakiś tam "prąd" jest... Proszę o pomoc, może ktoś z was wie, który zazwyczaj siada.

Dzięki wielkie!

Offline matizc

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 06, 2013, 15:40:42 »
Ok znalazłem "bezpiecznik", który jest odpowiedzialny za te ładowanie.

Jednak mam problem, wylutowałem ten bezpiecznik, oczywiście zostały dwa "punkty" które łączył. Po podłączeniu nadal to samo występuje.

Gdy dotknę palcem dwóch na raz tych punktów (kropek metalowych) to gb łapie i ładuje non stop. Czyli wszystko tak jak powinno byc.

Wiec wziąłem lutownicę, cyny nabrałem trochę i połączyłem ze sobą owe kropki i ... nic ;]

Wziąłem więc i przylutowałem kawałek miedzianego drucika i... nic.

Tylko i wyłącznie gdy przykładam palec np. z drucikiem czy coś to działa normalnie.

Ktoś może mi powiedzieć dlaczego takie cuda się dzieją?

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 06, 2013, 15:48:10 »
Widocznie masz cechy prawdziwego bezpiecznika :P

Tak na poważnie to nie mam pojęcia, ale pajda będzie na pewno wiedział. Sam chętnie się dowiem co i jak, bo sam niedługo będę naprawiał SP.

Offline matizc

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 06, 2013, 17:19:10 »
tutaj wrzucam dokładne fotki :)

To miejsce, z którego wylutowałem bezpiecznik:

a to palec i działający GB SP:

Offline matizc

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 06, 2013, 17:26:42 »
myślę, że to może nie być bezpiecznik tylko np. jakiś tranzystor czy coś podobnego co potrzebuje jakiegoś napięcia, a że człowiek generuje znikome napięcie to mój palec właśnie tak działa... ale to tylko moja teoria... ciekaw jestem czy mogę takie rzeczy gdzieś dostać ;)

a tak wygląda "zmostkowany" element, który nic nie daje niestety...
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2013, 17:56:53 wysłana przez matizc »

Offline matizc

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 06, 2013, 18:38:42 »
Na elektrodzie napisali mi, że to dioda D7 i że powinna ona puszczać w jedną stronę, oczywiście nie wiem co to znaczy ale kazali mi ją ponownie wlutować więc to zrobiłem. Ma ktoś jakiś pomysł ??

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 06, 2013, 18:57:18 »
Może Ci trochę pomogę, kto wie :)
Z tego co widzę na tych zdjęciach, to jest to dioda o oznaczeniu D7 czyli AZ23C6V2.
Celowałbym w kupno identycznej i wlutowanie jej na miejsce.
Mógłbyś pokazać dokładne zdjęcie tego elementu, który wylutowałeś?

EDIT: Uprzedziłeś mnie :<

Przewodzenie w jedną stronę oznacza, że prąd będzie płynął tylko w jedną stronę przez ten element, w drugą nie wpuści tak prosto mówiąc. Czyli, w Twoim przypadku prąd będzie płynął w kierunku oznaczenia D7. To dlatego Twoja zworka nie działa.

Offline matizc

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 07, 2013, 17:45:57 »
poszperam na dniach w tym i spróbuję odnaleźć winowajce, gdyż na tej zworce jednak przechodzi prąd tzn. jest on ;P a więc to nie to...

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 07, 2013, 19:18:13 »
A ten element R56?

Offline matizc

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 07, 2013, 22:47:46 »
GBA SP w wersji 101 Panowie... naprawiony!

znalazłem ten topic, w którym użytkownik "Tarma" poruszył problem bezpieczników i ładnie zaznaczył je na zdjęciu, w SP 101 znajdują się praktycznie w tym samym miejscu. Wywaliłem obydwa, zrobiłem tzw. "mostek" i działa... tu jest Topic:

http://gbforever.pl/forum/index.php?topic=539.0

od siebie mogę dodać, że co ciekawe... jak wsadzam ładowarkę to lapie ale jak nią poruszam czy coś to przestaje łapać ładowanie, wtedy muszę wyciągnąć wtyczkę i jeszcze raz wsadzić, nie ruszając, nie dotykając itp. leżąc game boy w jednym miejscu za 2/3 razem łapie i ładnie ładuje, teraz minęła godzina i nadal jesst pokazane ładowanie, oczywiście się włącza i działa :) Także jak go ładnie naładuję to podrzucę foto tego SP 101 , którego kupiłem z 3 grami (Pacman, 007, final round golf) za niebagatelną kwotę 40zł już z wysyłką :)

Jednak zbytnio się podjarałem... więc game boy się włacza ale po chwili się wyłącza (jak się nim machnie albo coś podobnego) czyli jakby do końca dobrze nie łączył. Jest jednak progres, jutro go jeszcze raz rozbiorę i sprawdzę co tam może nie grać. Dam znać!
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2013, 22:55:11 wysłana przez matizc »

Offline matizc

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 08, 2013, 13:57:51 »
Dobra Panowie znowu proszę o pomoc ;)

Kabelek się odlutował z jednego mostkowania więc go wlutowałem jeszcze raz. Właczam konsolkę i działa ładnie. Wszystko ładnie hula nic się nie rozłacza itp.

Jednak jak podłączam ładowarkę to świeci się przez chwilę pomarańczowa dioda i za chwilę gaśnie... czy ktoś wie co to może być ? Dwa bezpieczniki zostały wywalone więc na bank to nie one....

Samego game boy'a tak jak mówiłem odpalam i hula tylko nie ładuje...

Offline ochłap

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 08, 2013, 17:35:18 »
Może masz już naładowaną baterię.

Offline matizc

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 08, 2013, 18:13:57 »
nie wiem nie chciał jej ładować przy włączonej konsolce....

Generalnie chyba sobie poradziłem. Tzn. już ładuje. Nie wiem czy to co zrobiłem było dobre ;P

więc wywaliłem jeszcze jeden jakiś bezpiecznik, bo jak dotykałem go i jednej nóżki od jakiegoś nie wiem małego kondensatorka to zapalała się pomarańczowa lampka. Więc wywaliłem go, dałem "grudkę" cyny i połączyłem te nóżki od bezpiecznika z nóżką tego "kondensatora" i się pali ładnie i działa ;P

Teraz mam pytanie, czy ktoś próbował podłączać ładowanie bez baterii? Jeśli tak to jaki jest tego skutek? Bo u mnie jak podłączam bez baterii ładowarkę to świeci się ciągle na pomarańczowo dioda (wcześniej włączała się na sek. i wyłączała). Czy to dobry znak ? Czy to znaczy, że po prostu wywaliłem coś co np. zapobiega przeładowaniu baterii ? Jeśli tak to będę się po prostu pilnował. Dajcie znać jak ktoś kiedyś podłączał zasilanie na wyciągniętej baterii.

Generalnie Game boy działa i ma się dobrze, wrzucam efekt:

To jest miejsce wywalonego jakiegoś nie wiem bezpiecznika i poł. z jedną nóżką tego kondensatora:

Oraz tak prezentuje się Mój SP 101 :)

Offline matizc

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 08, 2013, 19:24:19 »
Ten game boy mnie zabije :D

Postanowiłem sobie pograć przy użyciu mojego Ez FLash. Podczas grania postanowiłem zapisać na kartę stan gry... wciskam L i R na raz i... nic :)

Okazało się, że L nie działa... Nie wiem co mogło paść, może przez to, że te diode D7 wywaliłem może ona jest odpowiedzialna nie wiem.... Generalnie działa ale bez przycisku L, więc zapewne pójdzie na handel, bo nie mam już do niego siły ;P

Rozkręciłem go ale wiele tu nie widzę, obstawiam te diodę, którą wlutowałem tylko z jednej strony, bo z drugiej nie mogę znaleźć drugiej końcówki metalu... no i przez to pewnie padło....

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 08, 2013, 19:36:59 »
Za ile byś chciał sprzedać?
Pobawiłbym się nim bo generalnie, lubię tak dłubać.

Offline matizc

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 08, 2013, 20:08:55 »
beka :D

rozkręciłem go ostatni raz, coś tam pogrzebałem tego tam tego i... działa L. Zobaczymy, jak na dniach testowania dalej coś wywali to go popchnę. Na Pw. napisałem Ci co i jak ;)

Pozdro!

Offline M4ciek

• Ekspert
  • Kapitan Gwiezdnej Floty
    • Home Page / Portfolio
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 08, 2013, 20:17:04 »
Ja za jakiś czas będę miał sprawną 100% płytę do AGS-101 i nie będę miał raczej co z nią zrobić - zostaje sprzedaż - bo ekranu użyję do podmianki w AGB - dam znać jak już będę miał do sprzedania.
Kupię: Game Boy Classic + pudełko, Game Boy Pocket +pudełko
Pełne komplety, w dobrym stanie

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 08, 2013, 20:48:40 »
Mistrz wskrzeszony lol xD