Autor Wątek: Uruchamianie plików *.gb na GameBoy Classic  (Przeczytany 43078 razy)

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: Uruchamianie plików *.gb na GameBoy Classic
« Odpowiedź #100 dnia: Stycznia 30, 2013, 16:20:04 »
Zrobiłbyś kiedyś jakiś poradnik dla osoby która zaczyna z tym zabawę?:P albo jakieś pointery czego unikać i jakie fuckupy się zdarzają?:P

w sensie przy programowaniu układów? niemam o tym zielonego pojęcia tak naprawdę ;) wszystkiego się dowiem na dniach od szwagra.

co do poradników to mogę ze szczegółami opisać proces budowy flashera i tam przestrzec przed fuckupami (które mi się zdarzyły ;) ). ale to po testach.
pracuję jeszcze nad arduinoboy'em - interfejsem midi do gb na bazie arduino... z tym że mój będzie siedział w środku classica. wejśćia midi na zgrabnych jackach (nie ogromnie diny), mini usb do podpięcia sygnałów midi z sekwencera programowego, jakoś zgrabnie umieszczone diody sygnalizacyjne.. jeszcze niewiem gdzie.

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #101 dnia: Stycznia 30, 2013, 17:37:11 »
Tak. W ogóle przydałby się poradnik jak zrobić flasher'a, jak zrobić flashcart'a. Przyznam racje Tarmie, że w końcu coś się dzieje w temacie hardware'u i trochę rozbujałeś ten temat.
Tarma, Ty coś wspominałeś, że mógłbyś kiedyś jakieś proste gierki zaprogramować na classic'a... dobrze pamiętam? Bo skoro już jest flasher i flashcart to można na flashcart wrzucać gry, które nigdy nie zostały opublikowane, lub zupełnie amatorskie produkcje. Coś wyżej wspomniałeś o unreleased games. W zasadzie z Travisem rozmawialiśmy właściwie o tym z jakiś tydzień temu, że nawet proste gry użytkowników można wrzucać na takiego flashcarta i można w to grać. Patrząc ile prostych, lecz jak fajnych produkcji w klimacie 8-bit powstaje i można w to grać na stronach internetowych, można się pokusić o podobną amatorską produkcję na flashcart'a. O lokalizowaniu gier już nawet nie wspominam. Taka baza takich zlokalizowanych romów byłaby bezcennym dobytkiem polskiego gameboya. Osobiście jestem za tym, żeby proste dwa tytuły zlokalizować i mogę to z kimś zrobić.

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: Stycznia 30, 2013, 17:59:00 »
no to trzeba będzie przenieść ten temat do działu 'sprzęt'.. lub podzielić na dwa tematy bo powoli wchodzi kwestia homebrew i customowych romów ;)

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #103 dnia: Stycznia 30, 2013, 18:29:16 »
Btw. Trawis - na tej stronie są odpowiedzi na wszystkie nasze pytania:
http://www.devrs.com/gb/

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: Stycznia 30, 2013, 18:52:37 »
no to teraz czas na programistów ;)

do roboty!

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #105 dnia: Stycznia 30, 2013, 20:22:27 »
A co z dalszą częścią poradnika Trawis? ;> Bo zdjęć coraz mniej i relacji z budowy :P Szwagier zaniemógł?

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: Stycznia 30, 2013, 21:21:21 »
A co z dalszą częścią poradnika Trawis? ;> Bo zdjęć coraz mniej i relacji z budowy :P Szwagier zaniemógł?
no ale wszystko jest napisane kilka postów wcześniej co i jak ;) czytać.. czyyytaaać ;>

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #107 dnia: Stycznia 31, 2013, 00:43:16 »
Wiem, wiem. Tylko liczyłem na jakieś zdjęcia do arta, bo można by to już powoli ubrać w jakąś formę przestrzenną i zamieścić na głównej :P

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Finally at peace
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #108 dnia: Stycznia 31, 2013, 10:39:16 »
Ty coś wspominałeś, że mógłbyś kiedyś jakieś proste gierki zaprogramować na classic'a... dobrze pamiętam?

Niestety u mnie z programowaniem słabo, ale ktoś na forum rzeczywiście mówił o tym :)
Ja od strony gier mogę Was wspomóc pixelartami, do których i tak planowałem wrócić :P

Jednym słowem macie moje umiejętności graficzne do dyspozycji :)

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: Stycznia 31, 2013, 10:47:34 »
Wiem, wiem. Tylko liczyłem na jakieś zdjęcia do arta, bo można by to już powoli ubrać w jakąś formę przestrzenną i zamieścić na głównej :P

po testach (mam nadzieję że pomyślnych) przygotuję zdjęcia w kolejności z krótkimi opisami. dopóki jeszcze nie nic nie działa, niema co świętować ;)

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: Lutego 06, 2013, 10:34:41 »
wiem że obiecywałem rezultaty wcześniej ale.. życie ;)
po piątkowym programowaniu atmeg z Kubusiem- śfagrem wytrzeźwiałem dopiero w niedzielę ;) a od poniedziałku kupa roboty tak że miałem czas pogrzebać przy flasherach tylko 30 min przed snem (ale taka specyfika zawodu - jak jest robota to się robi ;) ). w zasadzie nie było co grzebać bo flasher DZIAŁA!!!!:D. tak samo carty! pomyślnie przeszedł testy rozpoznawania id carta (wszelkie info na temat carta), zgrywania romu do pliku *.gb z oryginalnego carta i zapisywania pliku *.gb na flashcarcie. wszystko przebiega sprawnie ale... tylko na windowsie. dla większości może to nie być żaden problem. ja jestem zdeklarowany 'mac user' i mam niechęć do używania windowsa. jest wersja programu do flashera na mac osx ale nie działa na lionie.. tzn uruchamia się ale wyświatla dwa komunikaty: "error opening port com" przy włączonych sterownikach ftdi, oraz "error sending data to device" przy wyłączonych sterownikach ftdi. jest alternatywny program korzystający z innych sterowników usb niż vcp ale żeby z niego skorzystać trzeba go skompilować w środowiskach programistycznych które razem zajmują 50 gb (!) i do tego trzymać te gigabajty na dysku żeby nadal działało.. nie dla mnie. spróbuję jeszcze na starym dysku na którym mam zainstalowanego tigera.. ale to później.
no cóż.. i tak odkurzyłem starego lapka do programowania atmegi więc..

dziś nagram filmik z działania flashera i wrzucę tutaj jako proof ;)

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #111 dnia: Lutego 06, 2013, 11:55:29 »
Najs, dobrze wiedzieć, że prace w toku :) Czekamy na filmik! :D

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: Lutego 07, 2013, 20:27:30 »
trochę to trwało ale zapraszam na seans ;)
obiecany filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=07RlVxwLJ8E

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
« Odpowiedź #113 dnia: Lutego 07, 2013, 20:39:56 »
Kurcze, miałem wrażenie, że ogłuchłem ^^

Offline ochłap

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #114 dnia: Lutego 07, 2013, 20:47:38 »
Film w przeciwieństwie do kartów jest zrobiony badziwnie :)

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #115 dnia: Lutego 07, 2013, 20:53:57 »
ha ha, no sorry ale gdybym miał do dyspozycji canona eos 5d, steadycamy, oświetlenie i ludzi którzy to obsługują to pewnie siedziałbym na innym forum ;)
najważniesze widać więc uważam że jest dobry

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #116 dnia: Lutego 07, 2013, 23:49:41 »
Trawis - wykurwista robota. Gratuluję. Tym samym chciałbym napisać, że bardzo cieszę się że trafiłeś do nas na forum!!! :).

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: Lutego 08, 2013, 08:11:04 »
bardzo mi miło ;D

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
« Odpowiedź #118 dnia: Lutego 08, 2013, 09:16:08 »
Sprzęcik pierwsza klasa. Ciekaw jestem jaki mniej więcej wychodzi koszt zrobienia takiego flashera? (ceny materiałów, czas pracy).

P.S. Cieszy fakt, że na forum są ludzie, którzy zajmują się naprawą/modyfikacjami sprzętu. Doceniam ogrom ich pracy w tej dziedzinie, gdyż sam nie mam (na razie) bladego pojęcia o naprawie elektroniki. Potrafię jedynie grzebać w genach i komórkach (tych żywych xD)

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: Lutego 08, 2013, 09:33:40 »
trochę drożej niż ładna sztuka gb classic, trochę taniej niż ładna sztuka ds lite ;) jak jesteś zainteresowany to pisz priv. ;) - to jeśli chodzi o cenę.

czas wykonania? jak by tak robić jednym ciągiem mając przygotowane podzespoły to od 4 do 6 godzin powinno starczyć, wliczając czas na wytrawianie płytki.