Autor Wątek: Uruchamianie plików *.gb na GameBoy Classic  (Przeczytany 42979 razy)

Offline pajda

• Stały bywalec
Odp: Uruchamianie plików *.gb na GameBoy Classic
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 23, 2013, 01:15:38 »
Zajebista robota. Kurde jutro biorę się za swoje płytki!!! :D.

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Finally at peace
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 23, 2013, 09:26:55 »
No to wiem już na co mam odkładać kasę :P planujecie sprzedaż tych płytek? :P albo better całego assembly juz?:P

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 23, 2013, 12:10:00 »
według tego co pisali goście którzy to zaprojektowali jest to projekt otwarty i raczej nie podobało by im się robienie z tego produktu do sprzedarzy (choć widziałem już komercyjny produkt oparty na tym rozwiązaniu tylko przeprojektowany żeby uzyskać mniejsze gabaryty

tu jest opis: http://www.gameboycarts.com/2009/11/smartboy-32-mb-flash-cart-review/).
rozumiem jednak że nie każdy ma możliwość zrobienia takiego urządzenia w domowych warunkach. gdyby podejść do tego tak że sprzedawać same płytki, zestawy do samodzielnego montażu, lub gotowe urządzenia po cenach materiałów, elementów i czasu potrzebnego na wykonanie (z zachowaniem creditsów dla twórców pierwotnego rozwiązania) to wydaje mi się że nikomu by to nie przeszkadzało.
widzę tylko jeden problem: slot na carty.. niestety trzeba poświęcić jednego classica (ew pocket lub color po przeprojektowaniu płytki pod konkretny slot) na kanibalizm.
szczerze powiedziawszy nie planowałem produkcji masowej (mam już źródło utrzymania ;) ) ale jak ktoś jest zdeterminowany i zdecydowany mogę taki flaszer wykonać na zamówienie. kwestia zdobycia slotu.

rozmawiałem z Pajdą na temat estetycznego wykonania płytek i zarówno On jak i ja mamy kilka pomysłów jak to zrobić. myślę że każdy zamawiający dostałby naprawdę profesjonalnie zrobione urządzenie.

dochodzi jeszcze kwestia flashcarta bo sam flasher to nie wszystko.. trzeba mieć na czym nagrywać romy.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2013, 12:17:26 wysłana przez trawis1983 »

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 23, 2013, 12:51:02 »
Ja ogólnie mam materiału na około 5 płytek. Tzn. jeśli chodzi o laminat, proszek do wytrawiania, podzespoły. Kwestia przeprojektowania? Eagle zrobi to za Ciebie. Mniejszy flasher - nie oznacza lepszy. A ten na zdjęciu, który dałeś Trawis (ten w czerwonej transparentnej obudowie) to chyba identyczna płytka jaką zrobiłeś Ty, ale zamknięta w mniejszej obudowie... Więc wykonanie obudowy, to rzecz gustu, estetyki, itd. Ewentualne zmniejszenie gabarytów to też kwestia poświęconego czasu - eagle, trochę zabawy i już. Co do slotów na carty - faktycznie jest to problem. Zniszczenie jednej konsoli o to, żeby mieć flasher... hmmm. Mam kilka konsol, które nie nadają się już do niczego, a gołe płyty główne jak najbardziej mi się przydadzą (już ja wiem do czego :D). A co dalej? No i z tym, jak zauważył Trawis - jest problem. Co do wykonania na zamówienie - z pewnością estetycznie wyglądałoby to świetnie.

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
« Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 23, 2013, 15:36:42 »
Jak już nieraz wspominałem, kompletnie nie znam się na elektronice, dlatego proszę wybaczcie jeśli to pytanie zabrzmi głupio:
Taki flasher umożliwi wgranie gry z pliku *.gb na zwykły cartridge, tak (np. z jakąś grą typu niemieckojęzyczne-Barbie, której nie będzie szkoda wywalić)? Pliki *.gbc też jest w stanie obsłużyć?

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #45 dnia: Stycznia 23, 2013, 17:00:30 »
Nie. Flasher - czyli pudełko, do którego wkłada się kardridż jest zrobiony od podstaw. Sam kardridż lub jak my to tu nazywamy flashcard - jest to jakiś oryginalny kardridż odpowiednio zmodyfikowany. Jest w nim zastąpiony jeden układ scalony na inny, który może być za pomocą flashera flashowany - czyli mogą być tam wgrywane inne gry. Kardridże są różne. Np Oryginalne do classica (te szare) mają zazwyczaj 512 kb pamięci. Na nie będzie można wgrywać jedną grę z classica. Kardridże czarne, które chodziły i na colora i na classica mają możliwość pomieszczenia większej ilości gier. A że posiadały baterię do podtrzymywania stanów gry, będzie można wgrywać również gry, w których będzie można save'ować oraz gry z colora. Ja będę wykonywać właśnie taki flashcard, lecz poświęcić będę musiał któryś z czarnych kardridży. Do wyboru nie ma dużo, bo również tylko niektóre się nadają.

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Stycznia 23, 2013, 17:15:18 »
strasznie żałuję że się pośpieszyłem z lutowaniem wczoraj tej płytki. dziś przetestowałem inny sposób cynowania ścieżek na płytce.. i powiem szczerze że przeszło to moje najśmielsze oczekiwania. oto efekt:

Wawrzino: niestety odpowiedź brzmi nie :(
żeby mieć możliwość nagrania plików *.gb i *.gbc tym flasherem musimy mieć też flashcart czyli cartridge z wymienioną kością pamięci na której jest oryginalny program/gra (która jest "nagrana" fabrycznie i nie ma możliwości skasowania czy ponownego zapisu) na odpowiednią kość pamięci flash (którą można "kasować" i "nagrywać" wielokrotnie).
najlepszy do tego celu byłby cart z baterią bo mamy możliwość wgrania gier które obsługują save'y. ale można zrobić flash cart w zasadzie z każdego cartridga.. po prostu jeśli nie ma baterii to nie będzie możliwości save'owania.

edit:
o! Pajda już Ci wyjaśnił ;)

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #47 dnia: Stycznia 23, 2013, 17:20:58 »
Ta płytka wyszła PIĘKNIE!!!!!!!!!!! :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 23, 2013, 17:32:11 »
thx :D

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
« Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 23, 2013, 19:18:48 »
Dzięki za wyjaśnienie ;)
Codziennie się człowiek czegoś nowego uczy, może kiedyś i mnie się ta wiedza przyda.
Pisaliście wcześniej o konieczności wyciągania slotów na carty z konsolek. Samych tych slotów (nieoryginalnych oczywiście, ale kompatybilnych) nie można dostać u Chińczyków?

Offline ochłap

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: Stycznia 23, 2013, 19:24:31 »
Jak taki znajdziesz to daj znać :)

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
« Odpowiedź #51 dnia: Stycznia 23, 2013, 20:02:24 »
Tak sobie pomyślałem, że zamiast niszczyć konsolki, to taki slot można też znaleźć tutaj:

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Stycznia 23, 2013, 20:14:11 »
też myślałem o super game boy'ach.. może się różnić trochę budową jak te od pocketa i colora i trzeba będzie przeprojektować płytkę.. ale może to być jakieś wyjście ;)

Offline ochłap

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: Stycznia 23, 2013, 20:19:28 »
tak mnie się wydaje, że chyba lepiej jest znaleźć zniszczonego gb niż rzadkiego super game boy

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
« Odpowiedź #54 dnia: Stycznia 23, 2013, 20:36:36 »
znalazłem tylko takie coś:
http://dx.com/p/repair-parts-replacement-gba-game-cart-slot-for-nds-lite-37787
Ale to slot GBA z Nintendo DS Lite

Offline ochłap

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: Stycznia 23, 2013, 20:46:53 »
Ale kartridż powinien pasować.

Offline trawis1983

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: Stycznia 23, 2013, 22:42:29 »
no właśnie.. czy ktos mogł by to sprawdzic? czy cart z dmg/gbc pasuje do slotu gba w ds lite? teoretycznie powinien pasować mimo tego że ds nie obsługuje gier z systemów niższych niż gba.
gdzieś się doczytałem że te carty nie wchodzą jednak do tego slotu.. gdzie leży problem? jeśli ktoś ma możliwość sprawdzenia, ewentualnego zrobienia zdjęcia i wskazania problemu bylo by fajnie.

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
« Odpowiedź #57 dnia: Stycznia 23, 2013, 22:51:34 »
Z tego co się orientuję obudowa od DS jest tak zaprojektowana, że nie da się włożyć carta od DMG/GBC. Jednakże teoretycznie sam slot powinien pasować, ale jak wiadomo teoria jedno, praktyka drugie.

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #58 dnia: Stycznia 23, 2013, 23:13:26 »
Przeanalizowałem zdjęcia z:
http://www.insidegadgets.com/2011/04/02/inside-the-super-gameboy-snes-adapter/

i napiszę, że slot z Super Gameboy'a będzie pasować do tego projektu. Jedynie trzeba byłoby przyciąć ten plastik w odpowiednim miejscu... Ilość pinów i ich przesunięcie zgadza się z oryginalnym classic'a.

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #59 dnia: Stycznia 23, 2013, 23:37:41 »
Przeanalizowałem wejście do slotu GBA z konsoli NDS. Ilość ścieżek zgadza się - 32. Kardridż wszedłby gdyby nie dwa zęby po każdej stronie od dołu. U góry ścięcia pasują. Kardridż powinien mieć dwa wycięcia na dolnej powierzchni. Gdyby jednak usunąć dwa żeby w slocie - spokojnie wlazłby. Jak to się ma do projektu? Bardzo ładnie. Usunięcie dwóch zębów, analiza która ścieżka, a następnie pin odpowiada pinowi do lutowania w GBA. Kolejną rzeczą jest zmodyfikowanie rysunku do druku - tak, żeby były ścieżki pod slot od GBA. Będzie śmigać na sto procent.

Według mnie modyfikacja schematu do drukowania i kupno slotu GBA za 2,5$ jest najlepszym i najtańszym wyjściem.

Korzyści za tym idące - oszczędność pieniędzy, oszczędność podzespołów z konsol, oszczędność podzespołów z SGB, oszczędność miejsca we flash'erze.

Minusy - konieczność przerabiania i początkowo konieczność modyfikacji schematu.