Autor Wątek: [Game Boy Color] Jak poprawić działanie przycisków?  (Przeczytany 4665 razy)

Offline tomcio

• Stały bywalec
[Game Boy Color] Jak poprawić działanie przycisków?
« dnia: Październik 04, 2010, 13:26:49 »
Wczoraj odkurzyłem mojego poczciwego Colora, aby choć chwilkę zagrać w Warioland 3 i przypomnieć sobie stare, bardzo dobre czasy. Niestety, zauważyłem, że klawisze (zwłaszcza krzyżak) wymagają większego nacisku, niż to miało miejsce kiedyś. Select i Start reagują podobnie. Czy jest jakiś dobry sposób na to, by poprawić ich działanie? Kiedyś nie chciały mnie słuchać A i B, więc rozkręciłem GB i pod oryginalne gumki Nintendo podłożyłem takie z zepsutego, bazarowego kalkulatora za trzy złote. Teraz reagują niemalże na dotyk i wystarczy praktycznie muśnięcie, aby konsola rozpoznała, który klawisz nacisnąłem.

Offline pajda

• Stały bywalec
Odp: [Game Boy Color] Jak poprawić działanie przycisków?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 04, 2010, 15:36:50 »
rozkrec konsole, wyciagnij plyte glowna i przyciski i gumki. przyciski i gumki umyj pod biezącą woda z mydłęm w plynie (tylko nie mydlem w kostce - bo po nim zostaje taki bialy nalot, ktory ciezko pozneij wyczyscic i trzeba drugi raz myc) lub plynem do naczyn... w obudowie dziury na krzyzak i pzyciski mozesz tez przeczyscic - sadze ze jest tam sporo syfu. teraz plyta glowna. wez spirytus i szpatulki do uszu. wyczysc miejsca gdze dotykaja gumki plyty glownej.. gdy spirytus odparuje - wez bawełnianą czysta szmatke i dokladnie przeczysc te miejsca gdzie gumki dotykaja plyty glownej... skrec calosc do kupy i wsyzstko ebdzie dzialac jak nowe. jesli dalej jest problem - to albo uszkodzone sa gumki (popękane w miescach ich okrągłych zagięć), albo uszkodzone sa sciezki na plycie głownej (praktycznie niemozliwe). pozdrawiam.

Offline tomcio

• Stały bywalec
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 04, 2010, 16:17:46 »
Za pozdrowienia dziękuję :P Okej, wielkie dzięki za porady, może dzisiaj przysiądę i zrobię tak, jak się należy. Przy okazji zobaczę, jaki jest stan gumek, bo ich pęknięcia to raczej częsta przypadłość. Szkoda, że nie można dokupić całego kompletu - trzeba zaopatrzyć się wtedy w drugą konsolkę i z niej wyciągnąć części. Tylko i tak nie wiadomo, w jakim będą one same.

marlo92

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 04, 2010, 16:35:00 »
mam trochę colorów i raczej nigdy nie spotkałem się żeby gumki były popękane moim zdaniem Pajda ma racje i jest tam zwyczajny bród i kurz ;]

Offline Marcin

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 04, 2010, 17:00:16 »
Ja spotkałem się z popękanymi gumkami. Ale jest na to sposób przecież. Mamy DealExtreme gdzie oferują przyzwoitej jakości obudowy do konsol, do tego komplet gumek, i idealnie podrobiona szybka. A całośc za 4 dolary wraz z wliczoną wysyłką. Naprawdę polecam, poza tym możesz sobie odświeżyć całą konsolkę jeżeli detale typu nie do końca identyczne napisy na obudowie itd. Ci nie przeszkadzają.

Link do obudowy http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.29218

Link do artykułu jak ją zmienić oraz z fotografiami http://www.gbforever.pl/www/viewpage.php?page_id=293

Plus jak chcesz mogę Ci obfotografować ów obudowę w starciu z oryginalną konsolą tego samego koloru. Miałem to zrobić jakiś czas temu ale wciąż się nie zabrałem :P

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 05, 2010, 10:49:35 »
popekane gumki to czesta przypadlosc w classickach, ale wiadomo ta konsola jest stara. lecz adze ze czesciej ta przypadlosc wystepuje w konsolach mocno eksploatowanych. a powiedz mi tomcio czy jedne przyciski wciskaja sie delikatniej a do wcisniecia potrzeba troszke wiecej siły? bo jelsi tak to moga byc faktycznie gumki. ale jak masz srubokret to najlatwiej rozkrecic i sprawdzic. i nawet dla samych gumek kupic cala obudowe na DX. ewentualnie sprobowac dopasowac gumki od pocketa... bo pod krzyzak bedize chyba identyczna, ale pod A i B to nie wiem.

Offline Bart

• Stały bywalec
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 29, 2012, 22:30:17 »
A ja pozwolę sobie odkopać kolejny topic tylko po to, żeby dopytać się o sposób naprawy :P Antari proszę nie bij :)

Tak więc otwarłem nareszcie Classica - poza tym, że wylazło z niego stado robali... a sory to miało być w love story na polski - więc poza tym, że jest troche pożółkły wszystko ok. Szybka odpadła, ale to się przyklei dokładnie wg poradnika na głównej. Główny problem leży w krzyżaku, o którym już wspominałem. W lewo, górę i dół działał cacy - w prawo - ok, ale nie było żadnego skoku. No więc se myślę "jak rozkręce to się okaże, ale albo brud, albo uszkodzona gumka..." No i coż, okazało się, że jednak gumka. Na prawej stronie - odpadł cały ruchomy element, na lewej - pęknięty. Więc co teraz mogę zrobić? Bo to czym dysponuję nie nadaje się raczej do niczego. Tak więc czy da się w ogóle to gdzieś dokupić? Tzn. komplet podkładek pod klawisze? Może jeszcze z klapką i zaślepką na ext. od razu? A może ktoś z Was dysponuje trupkiem, z którego da się wydobyć użyteczne "elementy gumowe"? :P Wiem, że to może być trudne, ale nie jest łatwo grać bez krzyżaka :D

Liczę na waszą pomoc :]

Offline Marcin

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 29, 2012, 22:46:55 »
Inny pad można wykorzystać, np. z jakiegoś pegazusa. Tak naprawiłem pada do NESa działa idealnie ;3 Można też próbować sztuczek z gumką ze starego pilota do TV, ale to już nieco trudniejsze (ciężko spasować)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 29, 2012, 22:53:16 »
Ja miałem padnięty d-pad w padzie Logitech Precision. Oczywiście gumka była całkowicie niestandardowa i nic nie pasowało. Problem rozwiązałem w chirurgiczny sposób :P Kupiłem gumke pod d-pada od Xboxa. Pociąłem ją odpowiednio, pozszywałem (tak, dobrze czytacie), później wzmocniłem kapką kleju i... działa idealnie ;D