Autor Wątek: [Wszystkie] Tłumaczenia gier na GB/GBC/GBA  (Przeczytany 8834 razy)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
[Wszystkie] Tłumaczenia gier na GB/GBC/GBA
« dnia: Sierpnia 29, 2012, 22:44:02 »
Jak w temacie. Zamieszczamy tu info o tłumaczeniach gier na GB/GBC/GBA. Sporo tego w necie się przewija. Czasem trudno się połapać jaka jest najnowsza wersje tłumaczenia i gdzie ją znaleźć. Poza tym czasami projekty tłumaczenia są tak underground'owe, że nie ma ich nawet na romhacking.net, więc warto to pozbierać w jeden temat. Zresztą na romhacking.net często są nieaktualne info.

Żeby temat był przejrzysty proszę o zachowanie poniższej formy w dodawaniu nowych wpisów (chodzi o czytelność):

Tytuł gry przetłumaczony (Tytuł gry oryginalny jeśli się różni)
Dodatkowy opis do tłumaczenia (jeśli jest potrzebny). Np. informacja, że tłumaczenie jest niepełne, że nadal trwają prace albo projekt został zawieszony. Czasami tłumaczenia mają też bugi w stylu artefaktów graficznych, zwiech itp., więc jeśli o nich wiadomo to warto to zaznaczyć.
Wersja tłumaczenia: (Jeśli finalna warto to zaznaczyć)
Download: Link bezpośredni do tłumaczenia lub do strony z tłumaczeniem

UWAGA!
* Po pierwsze nie podajemy linków do czystych jak i już zmodyfikowanych ROM'ów! Tylko link bezpośredni do łatki lub do strony na której się znajduje.
* Po drugie jeśli chcemy grać w tłumaczenie wypada zaopatrzyć się najpierw w oryginalną wersję gry (czyt. kartridż).

Dla przykładu zacznę:

Fire Emblem - The Sealed Sword (Fire Emblem - Fuuin no Tsurugi)
Tłumaczenie nie jest ukończone w 100%, ale nie ma to wpływu na grywalność. Jedynie w jednej z misji na ekranie z nazwą rozdziału wyświetlają się złe kolory i brakuje paru tłumaczeń w opisach jednostek w menu. Nic istotnego. Poza tym pełna grywalność.
Wersja: 2.1 (finalna)
Download: http://www.serenesforest.net/download/fe6_v2_1.zip

MOTHER 3
Pełne profesjonalne tłumaczenie do słynnej gry MOTHER 3. Gdzieś też wyczytałem, że sami autorzy gry wspierali projekt. Tzn. nie mieli nic przeciwko, że ktoś hackował/tłumaczył ich grę ;)
Wersja: 1.1 (finalna)
Download: http://mother3.fobby.net/

Offline inlagd

• Stały bywalec
Odp: [Wszystkie] Tłumaczenia gier na GB/GBC/GBA
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 30, 2012, 08:32:24 »
MOTHER 3
Pełne profesjonalne tłumaczenie do słynnej gry MOTHER 3. Gdzieś też wyczytałem, że sami autorzy gry wspierali projekt. Tzn. nie mieli nic przeciwko, że ktoś hackował/tłumaczył ich grę ;)
Wersja: 1.1 (finalna)
Download: http://mother3.fobby.net/

Tlumaczenie jest niesamowite, profesjonalne w 100%. Nie tylko tekst, ale mnostwo innych hackow np. napisy zawarte w grafice. Co do wsparcia autorow gry, to nie jest tak prosto, ale generalnie amerykanskie nintendo bylo caly czas swiadome projektu i znalo dane osob za nim stojacych, wiec moglo projekt skasowac w kazdej chwili. Generalnie temat rzeka, po szczegoly odsylam do bloga tlumaczenia i starmen.net.

Co ciekawe, narzedzia ktore stworzono/uzywano do tlumaczenia i garsc informacji sa dostepne i powstaja tlumaczenia w kolejnych jezykach.

Offline Rezor

• Stały bywalec
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 30, 2012, 09:00:29 »
http://grajpopolsku.pl/downloads.php zjedźcie w dół, są tam tabelki z listą tłumaczeń na gba i gbc oraz można tam pobierać łatki.

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 30, 2012, 09:30:00 »
http://grajpopolsku.pl/downloads.php zjedźcie w dół, są tam tabelki z listą tłumaczeń na gba i gbc oraz można tam pobierać łatki.

Polskie tłumaczenia angielskojęzycznych gier? No bez przesady :P

Offline Rezor

• Stały bywalec
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 30, 2012, 11:30:41 »
Może komuś się przyda.

Offline mingan

• Stały bywalec
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 30, 2012, 18:22:05 »
GBM, też na początku myślałem, że to głupota ale potem zobaczyłem ile osób to ściąga :P  To już nie te czasy, gdzie języka uczyło się by pograć w ulubioną grę ze zrozumieniem (ehhh granie w FF VII z słownikiem na kolanach).

Na stronie, którą podał Rezor można znaleźć temat o tłumaczeni Blood of bahamut :D  Jeśli się pospieszą to polska wersja będzie szybciej niż angielska (niestety jeśli chodzi o jakość tłumaczenia, chyba jednak skuszę się na angielską jak wyjdzie).

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 30, 2012, 18:26:58 »
GBM, też na początku myślałem, że to głupota ale potem zobaczyłem ile osób to ściąga :P  To już nie te czasy, gdzie języka uczyło się by pograć w ulubioną grę ze zrozumieniem (ehhh granie w FF VII z słownikiem na kolanach).

No pewnie wzięcie jest na tego typu tłumaczenia. Mimo wszystko uważam, że translacja jap. na ang. to większa sztuka. Nie dość, że więcej pracy to jeszcze zachodni gracz dostaje jakby nowy tytuł.

Ja ang. uczyłem się w połowie lat '90 kiedy wyszedł Fallout. Ta gra tak elektryzowała klimatem, że grałem podobnie jak Ty w FF ze słownikiem na kolanach :D Pech chciał, że w szkołach prześladował mnie niemiecki i francuski :(

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 12, 2013, 15:05:16 »
Gargoyle's Quest II (Makaimura Gaiden: The Demon Darkness)
Tłumaczenie do drugiej części Gargoyle's Quest na GB. Gra pierwotnie wydana na NES została później wznowiona na GB, ale tylko w wersji japońskiej. Tłumaczenie zawiera teksty z wersji NESowej, więc klimat oryginału został zachowany. Tytuł w wersji na GB został wzbogacony o 2 dodatkowe poziomy. Kartridż jest raczej trudno dostępny, ale czasem lata coś na eBay, za kasę w przedziale 50-200zł.
Wersja: 1.0 (Fully Playable)
Download: http://www.romhacking.net/translations/1794/