Autor Wątek: Czy nadal macie swoje kolekcje?  (Przeczytany 4857 razy)

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
Odp: Czy nadal macie swoje kolekcje?
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 21, 2026, 20:30:55 »
Z tym "odkrywanie" gier w swojej kolekcji to mam co jakiś czas podobnie. Zwłaszcza, że dzielę kolekcję na wyczyszczoną i do wyczyszczenia (mam taką szufladę gdzie lądują rzeczy po zakupie i czekają na tzw. przegląd przed dołączeniem do kolekcji). Ostatnio jak tam zajrzałem to znalazłem gry o których moja pamięć już nic nie wiedziała, było to miłe zaskoczenie, ale jednocześnie zdałem sobie sprawę, że upolowane gry parę lat temu ostatecznie nie spełniły swojej funkcji ;)

Z tymi grami na 3DS to bym jednak uważał, bo ich degradacja ma miejsce już teraz. Mimo wszystko polecam znaleźć godzinkę i wszystkie je chociaż raz odpalić co jakiś czas. Jakby nie patrzeć niedziałający kartridż to już tylko kawałek plastiku.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2026, 20:51:03 wysłana przez GBM_Fan »

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
Odp: Czy nadal macie swoje kolekcje?
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 21, 2026, 20:49:47 »
Z tym "odkrywanie" gier w swojej kolekcji to mam co jakiś czas podobnie. Zwłaszcza, że dzielę kolekcję na wyczyszczoną i do wyczyszczenia (mam taką szufladę gdzie lądują rzeczy po zakupie i czekają na tzw. przegląd przed dołączeniem do kolekcji). Ostatnio jak tam zajrzałem to znalazłem gry o których moja pamięć już nic nie wiedziała, było to miłe zaskoczenie, ale jednocześnie zdałem sobie sprawę, że upolowane gry parę lat temu ostatecznie nie spełniły swojej funkcji ;)

Z tymi grami na 3DS to bym jednak uważał, bo ich degradacja ma miejsce już teraz. Mimo wszystko polecam znaleźć godzinkę i wszystkie je chociaż raz odpalić co jakiś czas. Jakby nie patrzeć niedziałający kartridż to już tylko kawałek plastiku.

U mnie niestety problem w tym na 3DS, że tak z 60-70% kolekcji jest w folii, a odpalałem z "kopii zapasowych" od momentu gdy stało się to możliwe. Więc takie rozwiązanie nie wchodzi w grę. Jak padnie to dalej będę leciał z kopii. Problem będzie przy sprzedaży ale z drugiej strony, ten sam problem dotyczy gier w sklepach w folii. Nikt tak naprawdę nie będzie wiedział co siedzi w środku. Trzymam ze względu na zachciankę na ten moment.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2026, 20:57:45 wysłana przez Antari »