Autor Wątek: [GB Classic] Naprawa linii na LCD - ver. hardkor  (Przeczytany 7372 razy)

Offline MIS

• Aktywny użytkownik
[GB Classic] Naprawa linii na LCD - ver. hardkor
« dnia: Sierpień 24, 2011, 23:25:22 »
W związku z tym że miałem dwa zdechnięte GB Classic - postanowiłem złożyć z nich jednego, sprawnego.
Niestety, oba miały linie na LCD - postanowiłem naprawić poprzez podgrzanie połączenia lutownicą.
Ale zaraz! Nie mam lutownicy w domu (chwilowo) -.-
Postanowiłem naprawić połączenie wersją domową: Numer 1 mniej skuteczny, zaznaczam.

1. Podgrzałem łepek gwoździa zapalniczką i przyłożyłem do taśmy po bokach - gwóźdź oczywiście w obcęgach!
2. Podgrzanie taśmy po bokach zapalniczką - sposób o tyle niebezpieczny że może się zajarać obudowa LCD, co mi się wydarzyło - albo może się zabarwić na mocny niebieski sam LCD - ale akurat zabarwienie mi samo zeszło. Oczywiście płytę główną trzymamy z dala od płomienia!

Efekty? Niżej na fotkach. Taśmę gumową pod LCD zastąpiłem klejem na gorąco, z pistoletu.

+ podmiana buttonów na czerwone, wymiana gumek, szlifowanie białych wypustek po źle wkręconych śrubach.

Druga płyta też naprawiona, więc jak widać sposób zapalniczkowy zadziałał mi 2 razy.
Ale zaznaczam! Możecie tak robić tylko jeśli Wam nie jest żal danej konsoli i jeśli chcecie z niej korzystać a nie chować w celach kolekcjonerskich. Oczywiście pomijam fakt totalnej fuszerki, i myślę że lepiej robić profesjonalnie jak Pajda ;)

Nie odpowiadam za zniszczenia! ;)

rnav spotting :)

Offline pajda

• Stały bywalec
Odp: [GB Classic] Naprawa linii na LCD - ver. hardkor
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 25, 2011, 00:39:26 »
pomysl bardzo dobry - nie masz lutownicy wystarczy podgrzac cos innego - idealne w swojej prostocie. ale ten silikon cy co ot jest pozniej zamiast czarnej gumki.....? lepiej jakby gumka wrocila na soje miejsce :D, najwazneijsze ze konsoal dziala! :D

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 25, 2011, 00:40:57 »
aha bo Ty jeszcze podgrzewales bezposrednio tasme plomieniem zapalniczki co bylo ZUPELNIE niepotrzebne . tylko gwozdzia trzeba bylo nagrzac i przystawiac do tasmy - tylko. mimo wszsytko operacja udana :D, gratuluje :D

Offline MIS

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 25, 2011, 01:06:52 »
Dzięki :D
A czemu lepiej gumka niż klej? (jak to brzmi :D)

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 25, 2011, 10:10:42 »
tzn klej Ci nic nie dal... a gumka ma te grubosc, ze przy skreconej konsoli bedzie delikatnie dociskac w tym miejscu tasme. no i estetyczniej wyglada - nie widac czy cos bylo kombinowane.jakbys tego kleju nie uzyl i gumki tez nie to i tak konsola dzialalaby w stu procentach, jednakze gumka dociskajac te tasme daje (chyba) wieksza pewnosc ze nic sie nie uszkodzi...

Offline MIS

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 25, 2011, 20:46:11 »
Aha, dzięki za radę ;)

Offline Bart

• Stały bywalec
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 24, 2012, 18:08:58 »
A ja tak odkopię z pytaniem - Bo mam zamiar naprawić bad-lines w swoim Classic'u, lecz jedyna lutownica jaką mam na stanie to pistoletowa :l W związku z tym chyba spróbuję dokonać naprawy sposobem podgrzewanego gwoździa. Tylko nie wiem, czy nie uszkodzi on taśmy? No i jeśli już wszystko się uda, to mogę nalepić z powrotem czarny gumowy pasek? Bo nie jest to żaden kolekcjonerski egzemplarz, tylko zwykły, zjechany szarak. Bo linii na wyświetlaczu jest niemało, na szczęście wszystkie poziome :)

No i mam jeszcze jeden problem, a nie chcę zakładać nowego tematu. Mianowicie na nowych bateriach świeci mi się czerwona dioda. Wszystko jeszcze nieczyszczone, ale czym to może być spowodowane? Brudne styki? Zaśniedziałe?

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 24, 2012, 20:05:52 »
No i mam jeszcze jeden problem, a nie chcę zakładać nowego tematu. Mianowicie na nowych bateriach świeci mi się czerwona dioda. Wszystko jeszcze nieczyszczone, ale czym to może być spowodowane? Brudne styki? Zaśniedziałe?

Dioda świeci się na czerwono ale w jakiej konsoli? GB Classic? Jak tak to normalne, ona się tylko na czerwono świeci w odróżnieniu do GBA i GBA SP :P

Offline Bart

• Stały bywalec
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 24, 2012, 20:29:34 »

Dioda świeci się na czerwono ale w jakiej konsoli? GB Classic? Jak tak to normalne, ona się tylko na czerwono świeci w odróżnieniu do GBA i GBA SP :P
Poważnie mówisz? No nie moge xD Nawet nie wiedziałem :P Eee w takim razie jak rozpoznać, że baterie padają? xD

Offline Antari

• Administrator
  • DMG
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 24, 2012, 20:32:46 »
Gdy baterie są mocne, dioda świeci MOCNO na czerwono. Gdy są słabe, świeci coraz słabiej, aż w końcu gaśnie razem z całym systemem :P

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 24, 2012, 23:50:31 »
Bart naprawa bad lines powinna być wykonana lutownicą. Żadnymi gwoźdźmi... Jest to troszkę spartańska metoda, skuteczna co prawda, ale również dość trudna (utrzymać tego gwoździa w obcęgach i dokładnie nim manewrować po taśmie to sztuka). Ja zanim kupiłem sobie stację lutowniczą, działałem właśnie na lutownicy pistoletowej (transformatorowej) i sprawdzał się ona bardzo dobrze. Jedynie grot musi być nieostro zakończony, żeby nie uszkodzić taśmy. Popatrz na mój poradnik jak to zrobić:
http://modshow.blogspot.com/p/naprawa-bad-lines.html
i wcale nie musi to być taka lutownica jak ja mam, może być inna, ale żeby grot nie był ostro zakończony. C:

Offline Bart

• Stały bywalec
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 25, 2012, 15:31:26 »
Bart naprawa bad lines powinna być wykonana lutownicą. Żadnymi gwoźdźmi... Jest to troszkę spartańska metoda, skuteczna co prawda, ale również dość trudna (utrzymać tego gwoździa w obcęgach i dokładnie nim manewrować po taśmie to sztuka). Ja zanim kupiłem sobie stację lutowniczą, działałem właśnie na lutownicy pistoletowej (transformatorowej) i sprawdzał się ona bardzo dobrze. Jedynie grot musi być nieostro zakończony, żeby nie uszkodzić taśmy. Popatrz na mój poradnik jak to zrobić:
http://modshow.blogspot.com/p/naprawa-bad-lines.html
i wcale nie musi to być taka lutownica jak ja mam, może być inna, ale żeby grot nie był ostro zakończony. C:
Ten poradnik to chyba z 10 razy juz czytałem :P Ok, jeszcze się zapoznam dokładnie z tą lutownicą, to będzie ok xD Chodziło mi o to, że Ty masz taki stożek na końcu tej lutownicy,a u mnie jest taki drut :) Ale chyba jak się go zawinie [tzn. będę grzał bokiem, a nie końcem druta],to nie będzie "ostro zakończony"? Po prostu nie chcę uszkodzić tej taśmy ;D

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 25, 2012, 17:25:13 »
Tak właśnie. Końcówką druta nie za bardzo, bo pokaleczysz taśmę, ale jak go zegniesz i będziesz grzał bokiem to będzie idealnie. Właśnie mojej transformatorówce było znacznie lepiej niż z tym stożkiem. Drut ma taką samą temperaturę na całej swojej powierzchni... Pozdro :).

Offline charcoal

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 12, 2012, 15:08:31 »
A ma któś sposób na nieaktywne linie w pokecie?

Offline M4ciek

• Ekspert
  • Kapitan Gwiezdnej Floty
    • Home Page / Portfolio
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 12, 2013, 10:23:50 »
Podbijam, bo udało mi się naprawić linie w moim GB Classic.

Najpierw nic się nie działo - grzałem zbyt małą powierzchnią (pionowo). Potem już dobrze przystawiłem lutownicę i linie się pojawiały, a po dociśnięciu palcem zostawały.

Potem nowa taśma dwustronna, skręcenie i śmiga.

Udało mi się dorwać super GB - żadnego brudu na gumkach. Nie trzeba go czyścić, rozjaśniać, nie ma przebarwień, rys itd. Do tego wszystkie naklejki. Cudo.

Screen protector trzyma się na resztkach kleju, który o dziwo jest jeszcze dość miękki (nie kruszy się jak w moim drugim, sfatygowanym GB).

A było tak:

Kupię: Game Boy Classic + pudełko, Game Boy Pocket +pudełko
Pełne komplety, w dobrym stanie

Offline Przemek_07

• Stały bywalec
  • Daisuki Gēmu Bōi
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 12, 2013, 11:40:13 »
Gratulacje, przeszedłeś inicjację w naprawianiu bad lini :D
PS: nie chcesz sprzedać tego Batman TAS??

Offline M4ciek

• Ekspert
  • Kapitan Gwiezdnej Floty
    • Home Page / Portfolio
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 12, 2013, 11:46:54 »
Batman niestety nie mój. To zdjęcie pochodzi od sprzedawcy... i niestety nie zostawił batmana w slocie.

Sądzę, że z następną konsolą nie miałbym już żadnych problemów. Ciekawe co się dzieje z tym klejem, że w niektórych GB się trzyma, w niektórych puszcza i występują linie. Być może to problem niektórych partii. Są GB, które też mają swoje lata i ta przypadłość nie występuje.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2013, 11:56:08 wysłana przez M4ciek »
Kupię: Game Boy Classic + pudełko, Game Boy Pocket +pudełko
Pełne komplety, w dobrym stanie

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 15, 2013, 23:32:18 »
Jak zaczniesz ruszać taśmą przy wyświetlaczu to każdy klej puści. Np. odkręć wyświetlacz, jak trochę się pomajta na taśmie to będą uszkodzone linie. Przerobiłem temat chyba ze sto razy, ale naprawa, jak sam widzisz nie jest aż taka trudna, trzeba mieć trochę prawy i cierpliwości. Sposób grzania i przystawiania grotu do taśmy to kluczowy element całej operacji. Kolejny Gameboy uratowany! Dobra robota! :D.

Offline Przemek_07

• Stały bywalec
  • Daisuki Gēmu Bōi
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 16, 2013, 06:56:57 »
Pajda a zetknąłeś się kiedyś z Game Boyem, którego nie udało Ci się odratować z bad lini?? Pytam, bo sam też borykałem się z problemem wielokrotnie i raz trafił mi się egzemplarz, w którym pomimo intensywnego podgrzewania nie wszystkie linie powróciły. Stopiła mi się już nawet ta taśma. I nie był to brak doświadczenia ani wyczucia gdyż wcześniej już sporo szaraków odratowałem pomyślnie. Ciekawi mnie czy też Ci się przytrafił taki beznadziejny przypadek.

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 16, 2013, 12:01:29 »
Oczywiście, że tak. Zresztą wspominam o tym w swoim poradniku, że nie wszystko da się odratować. Mnie się zdarzyło to kilkukrotnie. Ważne, żeby grzać krótko i cisnąć tę taśmę, a nie cały czas grzać. Wiadomo, że klej wtedy będzie bardziej rozgrzany, rozejdzie się na boki i taki będzie tego finał. Taśma też nie jest ze stali, co swoje może wytrzymać to wytrzyma, a później szlag ją trafi.