W związku z tym że miałem dwa zdechnięte GB Classic - postanowiłem złożyć z nich jednego, sprawnego.
Niestety, oba miały linie na LCD - postanowiłem naprawić poprzez podgrzanie połączenia lutownicą.
Ale zaraz! Nie mam lutownicy w domu (chwilowo) -.-
Postanowiłem naprawić połączenie wersją domową: Numer 1 mniej skuteczny, zaznaczam.
1. Podgrzałem łepek gwoździa zapalniczką i przyłożyłem do taśmy po bokach - gwóźdź oczywiście w obcęgach!
2. Podgrzanie taśmy po bokach zapalniczką - sposób o tyle niebezpieczny że może się zajarać obudowa LCD, co mi się wydarzyło - albo może się zabarwić na mocny niebieski sam LCD - ale akurat zabarwienie mi samo zeszło. Oczywiście płytę główną trzymamy z dala od płomienia!
Efekty? Niżej na fotkach. Taśmę gumową pod LCD zastąpiłem klejem na gorąco, z pistoletu.
+ podmiana buttonów na czerwone, wymiana gumek, szlifowanie białych wypustek po źle wkręconych śrubach.
Druga płyta też naprawiona, więc jak widać sposób zapalniczkowy zadziałał mi 2 razy.
Ale zaznaczam! Możecie tak robić tylko jeśli Wam nie jest żal danej konsoli i jeśli chcecie z niej korzystać a nie chować w celach kolekcjonerskich. Oczywiście pomijam fakt totalnej fuszerki, i myślę że lepiej robić profesjonalnie jak
Pajda ;)

Nie odpowiadam za zniszczenia! ;)