Autor Wątek: [Game Boy Classic] Nie działa i nie mam już pomysłów  (Przeczytany 5220 razy)

Offline Kacu94

• Nowy użytkownik
  • *
[Game Boy Classic] Nie działa i nie mam już pomysłów
« dnia: Grudzień 06, 2013, 22:02:26 »
Pozwoliłem sobie skopiować treść posta Pajdy z innego tematu na potrzeby odpowiedzi ;)

1. czy dioda swieci caly czas jak odpalisz konsole?
2. jesli tak, to czy kreciles szybko contrastem? (sprobuj tego, czesto potencjometr od zmiany kontrastu jest schrzaniony i dziwnie sie zachowuje...
3. czy styki sa zasniedziale?
4. czy dwie blaszki ktore odstaja na plycie glownej sa odpowiednio odgiete? (znajduja sie one na plycie glownej z wyswietlaczem od wewnetrzej strony - dokaldnie 2 blaszki ktore stoja na sztorc i ktore musza dotykac drugiej plytki scalonej)
5. sprobuj na zasilaczu.
6.rozbierz konsole wyciagnij obie plyty glowne i wtedy sprobuj na zasilaczu.
7. opisz swoje spostrzezenia tutaj.
8. sprobuj bez kardridza.
9. jelsi konsola odpala i swieci przez chwile to raczej powinna dzialac, ale cos odlacza zasilanie.
10. :].

1. Nie
2. j/w
3. Lekko tak
4. Wydaje mi się, że są okej.
5. Niestety nie posiadam ;(
6. j/w
7. Po włożeniu tych moich barteryjek, po włączeniu nic się nie dzieje. Ale za to jak wyłączę to pokazuje się jeden ew. dwa paski przez szerokość ekranu.
8. Nie mam kartridża ;)
9. No i tutaj problem. Będę zaraz czyścił styki także zobaczymy ;)
PC1: AMD Phenom x6 1055T @ 4,5Ghz | Scythe Grand Kama Cross | Gigabyte 870A-usb3 | Gigabyte GTX660 | Seagate Barracuda 1TB
PC2: AMD Athlon XP 2400+ @ 2,0GHz | Glacial Tech 80mm | ASRock K7S8X | Asus Radeon HD3450 | Samsung 80GB
Handheld: 2xGBA | 2xDMG
http://kacu94.unixstorm.org

Offline M4ciek

• Ekspert
  • Kapitan Gwiezdnej Floty
    • Home Page / Portfolio
Odp: [Game Boy Classic] Nie działa i nie mam już pomysłów
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 06, 2013, 22:07:03 »
Akurat te dwie blaszki nie muszą dotykać się z tymi z drugiej płytki (sprawdzone).

Możesz spróbować zostawić włączoną konsolę na jakiś czas (jedną miałem na którą to działało... kondensatory?), ale przeczyść styki - być może to jest to. Zasilacz by rozwiązał kwestię baterii / styków - serio nie masz? Wystarczy uniwersalny i odpowiednia polaryzacja... na 4.5V nawet DMG odpala.
Kupię: Game Boy Classic + pudełko, Game Boy Pocket +pudełko
Pełne komplety, w dobrym stanie

Offline Kacu94

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 06, 2013, 22:12:35 »
Zasilaczy to Ci u mnie dostatek ;) (elektronikiem jestem ;)) Tylko gorzej z końcówką ;/
Mogę spróbować coś dorobić. Ale nie jestem pewien jak to założyć.

/Edit: Nadal nie funguje ;( Spróbuję może motywu z kondensatorami.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2013, 22:49:46 wysłana przez Kacu94 »
PC1: AMD Phenom x6 1055T @ 4,5Ghz | Scythe Grand Kama Cross | Gigabyte 870A-usb3 | Gigabyte GTX660 | Seagate Barracuda 1TB
PC2: AMD Athlon XP 2400+ @ 2,0GHz | Glacial Tech 80mm | ASRock K7S8X | Asus Radeon HD3450 | Samsung 80GB

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 07, 2013, 11:04:29 »
Podłącz zasilacz pod styki od baterii, normalnie kablami gołymi. Dokładnie pod górne dwa krańcowe styki. Jak odwrócisz konsolę to dwa styki na górze - ten najbardziej po prawe i po lewej. do jednego plus do drugiego minus i jedziesz z koksem. Piszesz, że jak wyłączysz to pojawiają się dwa paski? To normalny objaw przy wyłączaniu konsoli. A sprawdzałeś kontrast? :DDDDD Pokręć nim energicznie podczas włączonej konsoli - potencjometr od kontrastu czasami potrafił przerywać. Zasilacz to podstawa przy jakichkolwiek problemach, bo zazwyczaj problemem są styki.

M4ciek - tak te dwie blaszki nie muszę dotykać drugiej płyty głównej. Jednakże, przy skręconej konsoli dotykają - więc tak to powinno być (że tak to ujmę po swojemu - taka jest normalna anatomia tej konsoli, więc tak powinno być).

Offline Kacu94

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 07, 2013, 11:46:56 »
Na***lałem pokrętłem kontrastu i nic. Przy włączeniu do zasilacza robi głośnik ciche pyk. i nic nie ma. Dioda zasilania dalej się nie świeci ;/

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 08, 2013, 10:15:58 »
Czasami przy włączonym zasilaczu trzeba poruszać wtykiem w gameboyu.

Offline NintendoPassion

• Użytkownik
  • **
  • Cóż... Nintendo!
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 08, 2013, 10:39:11 »
Jest taki serwis, o którym przeczytałem kilka pozytywnych rzeczy na różnych forach http://www.konsole.serwis.tv/
Jak zrozumiałem, posiada specjalistyczny sprzęt diagnostyczny. Nie ukrywam, że sam chyba skorzystam gdyż padła mi PSP-3001. Lubię naprawiać sprzęt, a do niej jestem przywiązany.

Nie wiem czy jest opłacalne, ale może warto spróbować?

Offline M4ciek

• Ekspert
    • Home Page / Portfolio
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 08, 2013, 10:40:55 »
Widać mają sprzęt i nie liczą sobie za diagnozę i konsole, których nie zdołają naprawić... warto spróbować :)

Offline NintendoPassion

• Użytkownik
  • **
  • Cóż... Nintendo!
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 08, 2013, 10:43:11 »
Tak, płacisz tylko za wysyłkę. Ja naprawiłbym GB ze względów sentymentalnych. Wytrzymał tyle lat, może warto mu się odwdzięczyć i tchnąć ponownie w niego życie? Kto wie ilu graczom dostarczył radosnych przeżyć?

Offline Kacu94

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 08, 2013, 13:29:19 »
Powiem tak. Zdołałem pokombinować. I włącza się już na stałe świeci kontrolka baterii ale...
Jak zjeżdża w dół logo nintendo to jest ono tylko takim prostokątem z tym (R) w  prawym górnym.
Może macie jeszcze jakieś inne pomysły? Mogła paść elektronika? Bo mam wrażenie, że ktoś już coś z nim robił, bo jest nawalone kalafonii od drugiej strony płytki z bateriami. tam gdzie jest procesor i reszta ościennych ;)
czy to tak normalnie wygląda czy może coś jest nie tak z czymś innym?
Mogę wrzucić zdjęcia jeśli chcecie też to zobaczyć ;)

PS. Co do tego serwisu to sprawdzę obadam i zobaczymy ;)

Offline M4ciek

• Ekspert
    • Home Page / Portfolio
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 08, 2013, 13:53:47 »
Ten prostokąt... to normalny stan jeśli odpalasz bez gry.

Offline Kacu94

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 08, 2013, 23:56:26 »
To wiem, ale zapomniałem dodać, że z kartridżem włączam

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 09, 2013, 02:47:06 »
Dawaj fotki. Przeczyść slot od gry - coś płaskiego z nawiniętym papierem toaletowym - np koniec linijki z nawiniętą jedną warstwą papieru toaletowego nasączony spirytusem. Czyścisz cały slot, potem kardridź też czyścisz spirytusem, przedmuchujesz i jedno i drugie. W międzyczasie wrzuć fotki. Napiszę Ci co jest normalne, a co nie.

Offline Kacu94

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 11, 2013, 21:09:55 »
https://www.dropbox.com/s/nrur1mtwcwjyxru/IMAG0213.jpg

https://www.dropbox.com/s/rz0n8bpw55a2a7p/IMAG0214.jpg

Dwa takie zdjęcia. jeśli jakieś jeszcze potrzebne bezproblemowo zrobię ;)

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 12, 2013, 00:47:43 »
Czyściłeś slot? trzeba go porządnie spirytusem przeczyścić i do tego najlepiej bawełnianą szmatką. Karta też na stykach dobrze byłoby przeczyścić. W chwili gdy zjeżdża z góry czarny prostokąt tzn, że Gameboy jest sprawny. Jedynie nie może zaczytać gry z kardridża.

Z tego co widzę to tak: podłączenie zasilacza pomogło, pokręcenie potencjometrem od kontrastu też. przeczyszczenie styków baterii też jeszcze bardziej powinno pomóc - wtedy konsola ruszy z baterii. Także został Ci slot to zrobienia. gl.

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 12, 2013, 14:28:28 »
Może ma zimne luty na slocie? ;>

Offline Kacu94

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 12, 2013, 23:07:03 »
Czyściłem ;) Nie pomogło ;C

A co do zimnych lutów to chętnie sprawdzę ;D Ale czy zdarzały się na slocie zimne komuś?