Autor Wątek: [GB, GBC, GBA] Rozkręcenie konsoli i co dalej....  (Przeczytany 10908 razy)

Offline El3ctrox

• Zaawansowany użytkownik
  • Diplodoki żerują na paprociach.
[GB, GBC, GBA] Rozkręcenie konsoli i co dalej....
« dnia: Czerwiec 16, 2013, 21:49:57 »
Witam, postanowiłem założyć nowy wątek dotyczący "rozkręcania" Game Boya. Wiem, że temat może być banalny i błahy dla wielu ale niestety dla kolekcjonera niemodującego - nie. Otóż zdobyłem dziś na Wolumenie Tri-winga i zacząłem zabawę z czyszczeniem mojego szaraka. Udało się rozkręcić i wyjąć wszystkie płytki pcb ze środka, schowałem skrzętnie śrubki, wnętrzności zaś zabezpieczyłem. Oczywiście nie mam zamiaru akurat tego egzemplarza modować, natomiast po zamówieniu części i jakiegoś trupka tak.
Mam parę pytań, między innymi:
- czym czyścić zakurzone i obkocone płytki pcb?
- na co szczególnie uważać i czego się wystrzegać podczas skręcania (które komponenty najłatwiej uszkodzić)

Pozostałe pytania będę dopisywał, jak napotkam problem. Proszę jednak i łagodne potraktowanie tego wątku przed Adminów i nie wyrzucanie go od razu. Zamierzam przeczyścić wszystkie swoje stare konsolki (te zakurzone) i pewnie pytań będzie coraz więcej. Być może prócz mnie, znajdzie się wiele osób z podobnymi zapytaniami :)

Offline Wawrzino

• Stały bywalec
Odp: [GB, GBC, GBA] Rozkręcenie konsoli i co dalej....
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 16, 2013, 21:52:24 »
Szaraka nie rozkręcałem, ale sporo grzebałem przy SPku. Płytkę najlepiej czyścić izopropanolem, albo jakimkolwiek innym mocno stężonym alkoholem, bo szybko odparowuje.

Offline adrian623

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 16, 2013, 22:12:26 »
Kurcze może dzisiaj się mijaliśmy na wolumenie :D Byłem gdzieś od 7 do 8:10. Szukałem konsol tam dzisiaj albo gier. Ile zapłaciłeś za Tri-winga, wiesz czy w tygodniu też można nabyć tam taki śrubokręt ?

Polecam izopropanol do czyszczenia. Pomógł mi już w wielu przypadkach.

Offline El3ctrox

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 16, 2013, 22:19:02 »
@adrian623 byłem o tego gościa co handluje kartami do GB w rogu, koło lumpów. Od niego zakupiłem tylko Bombermana Pocketa, za tri-winga dałem 8 pln ale tylko bity i to dwa. Dwa rozmiary ale BARDZO dobrej jakości. Bity mają po 10 cm i bardzo wygodnie leżą w dłoni. Na całym wolumenie tri-wing jest tylko w zestawach z innymi bitami i za całość 30 pln co jest przesadą. Udało mi się nabyć w hurtowni narzędzi i mają chyba wszystkie możliwe śrubokręty, bity, groty. Firma nazywa się YATO. Polecam.

No i oczywiście podczas mycia screen protector się odkleił, oczywiście wyczyszczę go należycie według poradnika Pajdy, pytanie mam tylko czy nie ma żadnego kleju? Czy taśma dwustronna jest ok? Wiem, że kleje oparte na cyjanopanie deformują i topią plastik, może jest coś co spaja i nie powoduje efektów ubocznych?

Offline ochłap

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 16, 2013, 22:31:41 »
Polecam klej polimerowy.

Offline adrian623

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 16, 2013, 22:36:22 »
O rany, a o której byłeś ? To chyba później wpadł ten koleś bo nie widziałem nikogo z kartami do GB jak byłem do 8 może 8:20 góra, bo o 9 już byłem na CGK na Batorego. Drogie ma karty ? Ile zapłaciłeś za Bombermana ?

Offline El3ctrox

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 16, 2013, 22:43:30 »
adrian623 na początku powiem Ci, że karty ma w cenach od 5 pln w górę, ale naklejki są wymydlone, spytałem o parę tytułów i tak:
- Warioland 3 - 20 pln
- Warioland 2 - 20 pln
- Turok 3 - 30 pln

Mam się z nim umówić za dwa tygodnie w tygodniu to ma pokazać "lepszy towar". Jeśli chcesz to możemy się tam razem wbić do niego.

Offline El3ctrox

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 16, 2013, 22:44:06 »
@ochlap a drogi jest taki klej? Kwota rzędu.

Offline M4ciek

• Ekspert
  • Kapitan Gwiezdnej Floty
    • Home Page / Portfolio
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 16, 2013, 22:50:11 »
Do czyszczenia elektroniki to polecam KONTAKT :)

kontakt to właśnie alkohol izopropylowy :) Sam posiadam taki i używam z powodzeniem choć jeszcze nie do GB.

Dokładnie, do trudniej dostępnych miejsc polecam spray.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2013, 23:02:40 wysłana przez M4ciek »
Kupię: Game Boy Classic + pudełko, Game Boy Pocket +pudełko
Pełne komplety, w dobrym stanie

Offline adrian623

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 16, 2013, 22:59:16 »
kontakt to właśnie alkohol izopropylowy :) Sam posiadam taki i używam z powodzeniem choć jeszcze nie do GB.

Offline GBM_Fan

• Administrator
  • Miłośnik platformówek
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 16, 2013, 23:01:12 »
Co do przyklejania screen protectora to polecam taśmę dwustronną. Trzyma super, łatwy montaż i w przyszłości ewentualny demontaż :)

Offline El3ctrox

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 16, 2013, 23:06:21 »
Dziękuję wszystkim za radę, jutro będę składał wszystko do kupy chociaż obawiam się tego tetrisa czyli wkładania wszystkich bebechów na powrót do budy :) Zobaczymy, jak zostaną śrubki to powiem.
Taśmę mam chyba w pracy, rozejrzę się jeszcze bo być może kupię nową własną.

Offline M4ciek

• Ekspert
    • Home Page / Portfolio
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 16, 2013, 23:16:07 »
No to rób sobie zdjęcia poszczególnych etapów. Ale GB to nie jest jakiś cud techniki. Te konsole są bardzo proste do rozebrania. Z PSP, któremu kiedyś zmieniałem obudowę miałem bardzo dużo zabawy - choć drugą sztukę zrobiłbym na pewno sprawniej :)

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 17, 2013, 11:51:34 »
Ochłap a jak ten klej pomierowy trzyma? Deformuje farbę szarą od spodu. Bo szukałem alternatywy tak z ciekawości dla taśmy dwustronnej, ale z tymi klejami to ciężko. Poza tym tak jak GBM_Fan napisał - taśmę w przyszłości można odkleić (to jest najważniejszy i najmocniejszy argument, żeby stosować tę metodę).

Co do mocowania na taśmę dwustronną - kluczem do tego by wszystko dobrze trzymało jest idealne wyczyszczenie powierzchni ze starego kleju. Powierzchnie zarówno screen protectora jak i obudowy, do których będzie przyklejona taśma po wyczyszczeniu są równe i gdy się je złoży to idealnie do siebie pasują. To tak jakby przyłożyc dwa idealnie płaskie elementy do siebie tymi dwoma równymi płaszczyznami. Tak samo obudowa i screen protector po wyczyszczeniu z kleju powinny do siebie pasować. Wszystko jest w moim poradniku.

Offline El3ctrox

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 17, 2013, 12:53:24 »
Rozłożony:

Płytki chyba sprężonym powietrzem potraktuję, myślałem, że wygląda w środku gorzej.

Offline El3ctrox

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 17, 2013, 23:13:08 »
Z czystej ciekawości ,czy komuś zdarzyło się natknąć przy czyszczeniu screen protectora w classicu na mokry klej? Cały klej z konsolki jak i protectora zdrapałem drugim końcem łyżki od herbaty :) na dole protectora zaś jest lepisty mokry stary już klej. Nie ruszam póki co, może denaturatem spróbuje w pracy.

Co sądzicie o tej paście do polerowania?

http://allegro.pl/displex-touch-screen-pasta-polerska-galaxy-mini-2-i3274584854.html
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2013, 23:26:48 wysłana przez El3ctrox »

Offline El3ctrox

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 19, 2013, 13:41:15 »
Proszę o jakieś sugestie na post wyżej ;)

Wczoraj spędziłem wieczór na czyszczenie Pocketa, niestety wyświetlacz nie dość, że jest chyba szklany(?) Czy to tylko protector to nie chce odejść od obudowy. Oczywiście nie szarpałem się z nim tylko poszukałem w necie czegoś na ten temat. I znalazłem sposób z wypięciem taśmy na czas mycia:

http://www.instructables.com/id/How-to-clean-Gameboy-Pocket/

Szczerze, byłem pełen obaw ale się udało. Skoro nie da się odczepić wyświetlacza, to jak w przypadkach kryzysowych wymienić budę?

Offline M4ciek

• Ekspert
    • Home Page / Portfolio
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 19, 2013, 14:14:50 »
Musi się dać odczepić... pewnie mocno siedzi po prostu.

Offline Marcin

• Administrator
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 19, 2013, 20:31:18 »
Nie ruszam póki co, może denaturatem spróbuje w pracy.l[/url]

Denaturatem w pracy lol :D Sorki nie mogłem się powstrzymać

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 19, 2013, 22:39:56 »
Pisałem już na forum o klejach stosowanych w classic'u i pocket'cie. W classicu stary klej wysychał - kruszał i stąd odpadanie szybek. Czasami zostawała resztka mokrego kleju na dolnej krawędzi, ale trochę czyszczenia, trochę cierpliwości i też to schodziło.
Odnośnie pocket'a. Wyciągamy samą płytę główną a wyświetlacz i screen protector zostawiamy w miejscu. Jest to najlepsze rozwiązanie. Trze ostrożnie myć szczoteczką brzegi konsoli koło wyświetlacza. Dalczego nie odrywać wyświetlacza i screen protectora? wyświetlacz przyklejony jest taśmą dwustronną i może ona miejscami zostać na obudowie a miejscami odejść razem z wyświetlaczem. Co do screen protecotra - jest tam cały czas MOKRY klej. Jak oderwiemy screen protector to NA MILIARD PROCENT część zostanie na protecotrze, a część na obudowie. Później już tak równo nie przykleimy go z powrotem, a do kleju przczepi się i tak syf. Lepiej nic nie odklejać i być ostrożnym w myciu.
A dlaczego w takim razie odklejamy wyświetlacz w classic'u? Bo najczęściej z powodu odpadnięcia screen protectora wyświetlacz jest brudny. Żeby go idealnie wyczyścić najlepiej go wyciągnąć. W pocket'cie między protectorem a wyświetlaczem nie ma żadnego syfu - to po co to rozbierać i nie mieć idealnego czystego wyświetlacza? (pamiętajmy, że oni składają te wyświetlacze w komorze elektrostatycznej gdzie żaden paproch nie ma prawa spaść na wyświetlacz, BA!!! TEN PAPROCH NIE MA PRAWA BYĆ W TEJ KOMORZE!! :P).