Autor Wątek: [GB Classic] Konsola nie działa na zasilaczu  (Przeczytany 2619 razy)

Offline niewinny

• Nowy użytkownik
  • *
[GB Classic] Konsola nie działa na zasilaczu
« dnia: Październik 22, 2012, 17:32:48 »
Witam,
ostatnio kupiłem konsole Game Boy Classic. Wszystko działa bez problemu, jednak kiedy chciałem podłączyć konsolę do zasilacza ona się wyłączyła. Na bateriach dzieła bez problemu, a po podłączeniu zasilacza (nawet jeśli nie jest podpięty do sieci) wyłącza się. Zasilacz 6V, pasuje, ale nie jest oryginalny. Piszę z nadzieją, że ktoś się spotkał z podobną sytuacją i pomoże zdiagnozować problem.

Offline mattek

• Stały bywalec
  • Mistrz masarski!
Odp: [GB Classic] Konsola nie działa na zasilaczu
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 22, 2012, 18:57:27 »
Podstawy:
Rozkręć Gimboja i zobacz przy wejściu na zasilacz, czy nie ma jakichś przepaleń, zabrudzeń.

Zasilacz na 100% sprawny ?

Offline niewinny

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 22, 2012, 19:06:02 »
Zasilacz na pewno sprawny. Mam nadzieję, że niedługo uda mi się kupić śrubokręt to tego zadania i zaglądnę do środka.
Mam jeszcze szybkie pytanie: jak to jest z podłączaniem zasilacza podczas gdy baterie (zwykłe, nie akumulatorki) są w środku? Są one odcinane?

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 23, 2012, 10:13:17 »
Jedna zasada. Gdy masz włożone baterie i podepniesz zasilasz, Gameboy sam automatycznie wyłącza zasilanie od baterii i przełącza na zasilanie z zasilacza (w gnieździe jest wyłącznik zasilania od baterii). Gdy wpinasz zasilacz to konsola powinna się wyłączyć na sekundę (zresetować jakby). Gdy wepniesz niepodłączony do prądu zasilacz wtedy całkowicie wyłączysz konsolę - bo wyłącznik w gnieździe wyłączy zasilanie od baterii, a do gniazda nie będzie płynął żaden prąd. Musisz sprawdzić na innym gameboyu. Musisz również sprawdzić na innym zasilaczu. Istnieje możliwość, że gniazdo odlutowało się od płyty głównej - powstały tzw. zimne luty. Wystarczy to przylutować i tyle. Teoretycznie mogło się zepsuć gniazdo - ale jest to praktycznie niemożliwe (chyba młotkiem trzeba byłoby traktować). Według mnie padnięty jest zasilacz. Na pewno wszystko dobrze wpinasz?

Offline niewinny

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 08, 2012, 00:33:23 »
pajda dziękuje za wyjaśnienie jak działa GB na zasilaczu. Zasilacz sprawny, obecnie działa na ciśnieniomierzu, dodatkowo sprawdzałem go miernikiem.
Ostatnio dotarł do mnie śrubokręt i po rozkręceniu oglądałem urządzenie dokładniej. Oto co nowego zaobserwowałem: gniazdo jest w porządku. Po podłączeniu zasilacza sprawdzałem miernikiem "nóżki" gniazda na płytce głównej i sąsiednie luty - wszystko jest ok, napięcie 5,7 V. Może "gdzieś dalej" mogło się coś uszkodzić?
Dodatkowo zastanawia mnie czy konsola niebyła "naprawiana". Są tam luty które nie wyglądają mi na fabryczne (oczywiście mogę się mylić). Dołączam zdjęcie, co myślicie? Zdjęcie niestety słabe bo z telefonu.

Offline pajda

• Stały bywalec
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 10, 2012, 12:53:49 »
Te luty są oryginalne. Zastanawiam się co zrobić. Trzeba dokładniej przyjrzeć się gniazdu, włożyć igłę, pogrzebać, ale nie na chama. Trzeba przedmuchać. I przede wszystkim trzeba sprawdzić na innym zasilaczu. Nie twierdzę, że to jego wina, no bo jest sprawny, ale wtyk często może minimalnie nie pasować co na oko jak się ogląda może być absurdem. Ale z takimi rzeczami też się już stykałem.