Autor Wątek: [GBA] Nie włącza się (dioda mruga)  (Przeczytany 2592 razy)

Offline Fusher

• Nowy użytkownik
  • *
[GBA] Nie włącza się (dioda mruga)
« dnia: Czerwiec 19, 2012, 11:46:48 »
Cześć,

mam drobny kłopot ze zwykłym GBA - otóż jak w temacie, przy próbie włączenia dioda mrugnie raz na czerwono i się wyłącza. Postanowiłem sprawdzić styki i ogólnie czy coś z nim nie tak (kupiony na allegro z miesiąc temu :/ ), ale niestety nic mi nie przychodzi na myśl.

Jakieś sugestie?

Drobny Edit:
Mrugnie na zielono, przejdzie w czerwony i się wyłączy. Brak oznak życia na wyświetlaczu. Testowany na nowych bateryjkach oraz na akumulatorkach.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2012, 11:52:51 wysłana przez Fusher »

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Dead inside.
    • My Dev Acc.
Odp: [GBA] Nie włącza się (dioda mruga)
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 19, 2012, 12:44:29 »
Według mnie to problem z bezpiecznikami jak w przypadku nintendo DS czy GBA SP. Wtedy trzeba je albo wymienić albo w miejscu gdzie jest bezpiecznik zrobić mostek i powinno działać :) Operacja jest banalna jeżeli ktoś miał chociaż raz wczesniej styczność z lutownicą :)

Offline Fusher

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 19, 2012, 13:28:59 »
Tylko który z bezpieczników? Wszystkie wyglądają w porządku.

W sumie dodam jeszcze jedną wzmiankę o defekcie - gdy mocniej naciskano strzałkę w dół/start/select to GBA się restartował.

Chyba trzeba się przejść do elektryka :]

Offline Tarma

• Stały bywalec
  • Dead inside.
    • My Dev Acc.
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 19, 2012, 15:23:46 »
to to już wygląda mi na zwarcie pełną gębą ;/ a bezpieczniki zawsze wyglądają ok, weź jakiś przewodzik cieki izolowany (albo cokolwiek innego metalowego) i połącz sobie dwa końce bezpiecznika który masz oznaczony F1, jak nie zadziala to ten oznaczony F2 :) najszybszy sposób zeby wykluczyć bezpieczniki :) jeżeli zadziała to masz prostą naprawę, jeśli nie to nie wiem czy Ci się opłaci latać z tym po elektrykach...